10 Kekuatan dan Kelemahan Oppo F7 Youth Perlu Tahu

Oppo F7 Youth adalah adik kepada Oppo F7. Telefon bimbit ini mempunyai spesifikasi yang tidak jauh berbeza dengan abangnya. Spesifikasinya hampir serupa. Cuma Oppo F7 Youth dijual dengan harga yang sedikit lebih murah daripada saudaranya. Harga telefon bimbit ini berada di kisaran Rp 3,4 juta. Dengan tanda harga rasmi, Oppo F7 adalah salah satu daripada 3 juta telefon bimbit.

Oleh itu, bolehkah Youth Oppo F7 ini menarik seperti saudaranya? Atau telefon bimbit ini hanya mempunyai kemampuan biasa-biasa saja? Untuk lebih jelas dan terperinci, mari kita lihat kelebihan dan kekurangan Oppo F7 Youth berikut. Seperti biasa, mari kita mulakan dengan melihat spesifikasi Oppo F7 Youth terlebih dahulu.

Spesifikasi Remaja OPPO F7

pemuda oppo f7

 • Keluaran:  Mei 2018
 • Skrin: LTPS IPS LCD 6.0 inci
 • Resolusi Skrin: 1080 x 2160 piksel, nisbah 18: 9
 • Chipset: Mediatek MT6771 Helio P60
 • CPU: Octa-core (4 × 2.0 GHz Cortex-A73 & 4 × 2.0 GHz Cortex-A53)
 • GPU: Mali-G72 MP3
 • Memori Dalaman: 64GB, RAM 4GB
 • Memori Luaran: microSD, hingga 256GB (slot khusus))
 • Kamera Belakang: 13 MP (f / 2.2), autofokus pengesanan fasa, denyar LED
 • Kamera Depan: 8 MP (f / 2.2)
 • Bateri:  Li-Ion 3410 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Kelebihan Oppo F7 Youth

1. Reka Bentuk Badan yang Lebih Baik

badan pemuda oppo f7

Secara peribadi, saya tidak begitu menyukai reka bentuk keseluruhan Oppo F7. Sebabnya ialah adanya poni di skrin yang menjadikan telefon bimbit sehingga tren mengikuti. Satu perkara yang saya suka mengenai Oppo F7, reka bentuk belakang yang cantik yang kelihatan mewah, walaupun plastik.

Cerita lain dengan Oppo F7 Youth yang hadir dengan reka bentuk yang kelihatan lebih kukuh dan tanpa bangs alias takik. Secara peribadi saya tidak begitu gemar . Gizmodo malah menelefon telefon bimbit dengan notch tidak keren. Kerana ketiadaan takik ini membuatkan saya menyukai rekaan Oppo F7 Youth.

Ketiadaan takik tidak membuat layar terasa penuh, masih ada bezel teratas. Ini sebenarnya tidak menjadi masalah kerana skrin mudah alih ini yang membawa dimensi 6 inci dengan resolusi Full HD + 1080 x 2160 piksel cukup bagus. Skrin cukup bersepadu dengan badan.

OPPO F7 Youth Diamond Black

Bukan hanya ketiadaan takik yang membuat saya berfikir bahawa Oppo F7 Youth mempunyai reka bentuk yang lebih baik. Terutama untuk varian berlian hitam seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas. Reka bentuknya menunjukkan bahawa HP ini kelihatan lebih premium dengan bahagian belakang yang mempunyai corak berlian, menjadikan telefon bimbit ini kelihatan berbeza dan kelihatan mewah.

Nampaknya, bahagian belakang telefon bimbit ini terbuat dari kaca yang dapat menghasilkan pantulan cahaya berkelip-kelip seperti yang dikatakan oleh Advanced ketika menguji versi Oppo F7 Youth Diamond Black. Menurut Canggih, bahagian belakang HP ini kelihatan memukau sehingga kesan kemewahan memang sudah dapat.

2. Kamera masih agak baik

Oppo F7 Youth menghadirkan kamera dengan resolusi lebih rendah daripada abangnya. HP ini dilengkapi dengan kamera belakang 13 MP dan kamera depan 8 MP. Kamera belakang HP ini cukup bagus. Walaupun resolusi lebih rendah tetapi gambar yang diambil cukup bagus.

Mungkin hanya masalah menangkap gambar dalam keadaan cahaya rendah yang masih terasa sangat kurang. Perkara sebenarnya banyak berlaku di telefon bimbit lain.

Kamera depan HP ini dilengkapi dengan kamera 8 MP yang dilengkapi dengan AI Beauty 2.0. Dengan kamera ini, hasil selfie masih agak baik dan boleh dipercayai. Untuk lebih mudah mengetahui hasil kamera foto Oppo F7 Youth, anda boleh melihat gambar yang dirakam oleh Yangc Advanced.com di Flickr.

3. Dikelaskan sebagai Prestasi Baik

antutu oppo f7 pemuda

Seperti yang dilihat dalam gambar, Oppo F7 Youth mempunyai nilai AnTuTu 124,244. Nilai ini agak besar. Chipset Mediatek Helio P60 dengan RAM 4 GB memberi kesan terhadap nilai AnTuTu, yang bermaksud telefon ini cukup unggul di kelasnya.

Menurut Droidlime, Oppo F7 Youth dapat menjalankan PUBG dengan grafik HD dan framerate "tinggi". Walaupun canggih, HP ini dapat menjalankan banyak permainan popular dengan baik dan tanpa halangan. Tidak perlu lama untuk dijelaskan kerana berdasarkan dua sumber ini, Oppo F7 Youth dapat menunjukkan prestasi yang baik untuk permainan ini. Anda boleh katakan, telefon bimbit ini sebenarnya sesuai untuk bermain permainan.

4. Hayat Bateri yang Lebih Baik

Oppo F7 Youth dilengkapi dengan bateri 3410 mAh. Dengan kapasiti bateri ini, Oppo F7 Youth dapat bertahan lebih dari 12 jam. Sekiranya menurut Yangc Advanced.com, jangka hayat bateri HP ini cukup dipercayai sepanjang hari untuk penggunaan biasa. Sudah tentu cukup bagus.

Menariknya, Oppo melengkapkan HP ini dengan ciri AI dalam bentuk Pengurusan Bateri. Dengan ciri ini, Oppo F7 Youth dapat menggunakan tenaga dengan lebih cekap berdasarkan keperluan pengguna. Satu lagi nilai, tentu saja.

5. Kehadiran Ciri Tambahan

Oppo F7 Belia

Oppo F7 Youth hadir dengan antara muka yang serupa dengan Oppo F7. Terdapat pilihan navigasi, salah satunya adalah navigasi isyarat yang serupa dengan navigasi iPhone. Bukan itu sahaja, telefon bimbit ini juga dilengkapi dengan ciri tambahan yang cukup menarik, AI Beauty 2.0.

Satu lagi ciri tambahan pada telefon bimbit ini, OPPO Game Acceleration yang dapat membuat pengguna fokus bermain permainan tanpa terganggu oleh pemberitahuan. Terdapat juga fitur split screen untuk keperluan Windows ganda. Ciri untuk memiliki dua akaun aplikasi sembang dan media sosial juga ada, yang disebut Aplikasi Klon . Terdapat juga fitur Rakaman Layar untuk merakam kegiatan yang dilakukan di layar. Kehadiran ciri tambahan tentunya cukup menarik.

6. Triple Slot

Oppo tahu betul bahawa pengguna Indonesia memerlukan telefon bimbit yang menyokong penggunaan dua SIM dan slot microSD. Oleh itu, Oppo F7 Youth telah menyokong penggunaan slot triple yang tentunya akan menjadi tarikan bagi pengguna yang ingin menambahkan storan melalui memori luaran.

Kekurangan Oppo F7 Youth

1. Masalah Kedudukan Penceramah

Oppo F7 Youth mempunyai pembesar suara di kiri bawah. Kedudukan pembesar suara tidak begitu baik kerana kedudukan ini mudah ditutup ketika telefon bimbit digunakan untuk bermain permainan. Bukan hanya untuk bermain permainan, ketika digunakan untuk menonton video di Youtube dalam kedudukan mendatar, pembesar suara akan ditutup dengan tangan.

Penutupan pembesar suara jelas akan mengganggu keselesaan bermain permainan atau menonton video. Suara akan teredam. Ia boleh ditipu dengan penggunaan fon telinga. Masalahnya ialah, tidak semua orang bermain permainan atau menonton Youtube mesti memakai fon telinga. Oleh itu, kedudukan pembesar suara adalah satu perkara yang cukup tolak dari telefon bimbit ini.

2. Tiada Masalah Cap Jari dan Pengecaman Wajah

Oppo F7 Youth hanya menawarkan Pengecaman Wajah tanpa menghadirkan sensor cap jari . Ketiadaan ciri ini nampaknya kerana Oppo mahu pengguna lebih fokus menggunakan sensor pengecam wajah.

Sebenarnya, sensor cap jari masih banyak digunakan oleh orang. Lebih-lebih lagi, telefon bimbit dengan julat harga di bawah telefon bimbit ini mempunyai sensor cap jari. Kerana dapat dikatakan, ketiadaan sensor cap jari adalah nilai minus itu sendiri.

Selain itu, ketiadaan sensor cap jari automatik menjadikan pengguna harus menggunakan Face Recognition. Tidak ada masalah sebenarnya, cuma Pengecaman Wajah mempunyai masalah keselamatan.

Menurut Droidlime, Face Recognition terasa kurang selamat kerana ketika mengimbas wajah, kedua wajah itu ke samping atau mata tertutup, telefon bimbit dapat dibuka dengan segera. Masalah keselamatan ini, harus segera diperbaiki oleh Oppo.

3. Ketiadaan VOOC Flash Charge

cas kilat oppo vooc

Oppo F7 Youth membawa kelemahan yang serupa dengan Oppo F7, iaitu kekurangan ciri pengecasan pantas. Tidak ada ciri VOOC Flash Charge yang sangat dikagumi oleh banyak orang dalam Oppo F1 Flash. Walaupun, menurut Droidlime, pengecasan telefon bimbit ini dapat mencapai 2 jam hingga penuh, namun itu bukan pengisian kilat. Pengisian yang cepat tidak boleh dihilangkan.

4. Masih Tanpa NFC

nfc tidak

Oppo nampaknya memang bertahan dengan prinsip HP tanpa NFC. Baik Oppo F7 atau Oppo F7 Youth tidak mempunyai ciri ini. Walaupun dalam julat harga 3 juta, banyak telefon bimbit sudah menyokong ciri NFC. Ciri NFC juga sangat diperlukan oleh orang Indonesia memandangkan penembusan penggunaan tanpa tunai sekarang cukup besar. Nilai tolak lain.

Kesimpulannya

Oppo F7 Youth adalah telefon yang sesuai untuk anda yang suka bermain permainan dan suka selfie. Telefon bimbit ini juga sesuai untuk anda yang memerlukan telefon bimbit dengan reka bentuk yang kelihatan mewah dan moden.

Oppo F7 adalah telefon bimbit yang lebih sesuai dibeli dengan harga kelas 3 juta, terutama bagi mereka yang suka selfie. Mereka yang memerlukan telefon bimbit dengan kemampuan kamera belakang yang baik juga boleh melirik ke telefon bimbit ini. Bagi mereka yang suka bermain permainan masih boleh lirik ke telefon bimbit ini, tentu saja sambil menikmati kandungan multimedia melalui skrin. Berminat? Anda boleh membelinya melalui kedai dalam talian di pautan ini.