Ayuh, Ketahui 10 Kelebihan dan Kekurangan OPPO A7

Kebiasaan Oppo Indonesia pada umumnya menghadirkan telefon bimbit yang menjadi kecoh di pasaran dan beberapa ketika kemudian menyajikan varian yang lebih kecil. Seperti yang mereka lakukan setelah membentangkan Oppo F7, mereka juga mempersembahkan Oppo F7 Youth.

Kini, pada tahun 2018, selain menghadirkan Oppo F7, Oppo Indonesia juga menghadirkan Oppo F9. Setelah telefon bimbit tergelincir, Oppo kemudian melancarkan jenis HP yang boleh dianggap sebagai varian "mini" Opo F9, Oppo A7.

Seperti apa Oppo A7 ini? Kali ini, kita akan membincangkan 10 kelebihan dan kekurangan telefon pintar Oppo A7. Ingin tahu apa kelebihan dan kekurangan telefon pintar yang satu ini? Dengarkan terus perbincangan di bawah, ya.

Spesifikasi untuk Oppo A7

KECUALI DAN KURANG OPPO-A7 (Salinan)

 • Keluaran:  November 2018
 • Skrin: Skrin  sentuh kapasitif IPS LCD, 16 juta warna
 • Resolusi Skrin:  720 x 1520 piksel, nisbah 19: 9 (kepadatan ~ 271 ppi)
 • Chipset:  Qualcomm SDM450 Snapdragon 450 (14 nm)
 • CPU:  Octa-core 1.8 GHz Cortex-A53
 • GPU:  Adreno 506
 • OS:  Android 8.1 (Oreo)
 • Memori Dalaman:  32/64 GB, RAM 3/4 GB
 • Memori Luaran:  microSD, hingga 256GB (slot khusus)
 • Kamera Belakang:  Dual 13 MP, f / 2.2, AF

  Sensor kedalaman 2 MP, f / 2.4

 • Kamera Depan:  16 MP, f / 2.0
 • Bateri: Baterai  Li-Ion 4230 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Kelebihan Oppo A7

1. Sektor Kamera Yang Baik

oppo a71 (Salin)

Baiklah , pertama, kita mulakan dari sektor kamera terlebih dahulu. Oppo A7 dilengkapi dengan dua kamera belakang, masing-masing dilengkapi dengan kamera 13 megapiksel dengan aperture f / 2.2 dilengkapi dengan fokus automatik dan kamera 2 megapiksel lain dengan bukaan f / 2.4 dilengkapi dengan sensor kedalaman .

Kamera Oppo A7 juga disokong oleh ciri-ciri seperti HDR dan panorama. Selain itu, untuk rakaman video, telefon pintar ini mampu merakam video beresolusi 1080p pada kelajuan 30fps.

Bagi kamera selfie , Oppo melengkapkan telefon pintar ini dengan lensa kamera 16 megapiksel , bukaan lensa f / 2.0 yang menyokong ciri HDR.

Tangkapan kamera Oppo A7 ini semestinya tidak disukai. Berikut adalah beberapa gambar yang diambil menggunakan kamera depan dan belakang Oppo A7.

gambar oppo a7gambar oppo a7gambar oppo a7gambar oppo a7oppoa7captureselfie (Salin)oppoa7captureselfie2 (Salin)

Sekiranya anda melihat gambar yang dirakam, tangkapan kamera belakang dan kamera depan cukup baik. Bukan hasil yang terbaik tetapi cukup baik sebagai telefon bimbit untuk merakam gambar dengan kualiti yang baik, terutama untuk penghantaran di media sosial seperti Instagram.

Menurut laman web BGR India, tangkapan kamera Oppo A7 baik untuk keperluan media sosial. Cuma gambarnya tidak bagus jika anda melihat cermin mata jurugambar. Perkara seperti kekurangan perincian dan pembiakan warna yang tidak tepat. Tetapi di sebalik kekurangan ini, kualiti tangkapan kamera HP cukup baik.

2. Kualiti Skrin Yang Baik

oppoa77 (Salin)

Di sektor skrin, telefon pintar Oppo A7 dilengkapi panel skrin sentuh kapasitif IPS LCD 16 M warna dengan resolusi ukuran HD + 720 x 1520 piksel dan nisbah skrin 19: 9. Ketumpatan skrin Oppo A7 juga cukup baik, iaitu ~ 271 ppi.

Dengan begitu, kualiti gambar yang dihasilkan cukup tajam dan jelas. Walaupun belum mempunyai resolusi Full HD seperti flagship lain.

3. Reka bentuk yang menarik

PELUANG73

Telefon pintar Oppo A7 yang mempunyai dimensi 155.9 x 75.4 x 8.1 mm dan berat sekitar 168 gram mempunyai reka bentuk yang menarik. Tampil dengan bezel minimum, dan takik atau biasa disebut poni yang sangat comel di bahagian depan.

Bahagian belakang badan kelihatan seperti kaca. Tetapi nampaknya berdasarkan pengalaman YouTuber GadgetIn, badan Oppo A7 terbuat dari komposit polikarbonat , bukan kaca 100%.

Di bahagian belakang telefon pintar terdapat dua lensa kamera, sensor cap jari dan tentunya logo Oppo. Kemudian di bahagian bawah terdapat satu jenis-B USB port , 3.5 mm audio jack dan multimedia orang .

Yang menarik dari sisi rekaan adalah model yang ditawarkan oleh HP ini yang mempunyai pelbagai varian warna. Oppo A7 hadir dengan tiga pilihan warna yang menarik iaitu emas yang mempesona , biru berkaca dan merah jambu .

4. Prestasi Adil di Kelasnya

oppoa78 (Salin)

Untuk sektor dapur pacu, Oppo A7 dilengkapi dengan chipset Qualcomm Snapdragon 450, dengan CPU octa core 1.8 GHz, korteks A53 dan GPU Adreno 506.

Telefon pintar ini boleh didapati dalam dua pilihan RAM, 3 dan 4 GB. Walaupun 'hanya' dilengkapi dengan chipset Snapdragon 450 dan kapasiti RAM yang banyak , untuk anda yang suka bermain permainan , telefon pintar masih mampu, anyway . Anda masih boleh bermain permainan seperti PUBG dengan tetapan grafik sederhana.

Untuk keseluruhan prestasi juga cukup baik, walaupun menurut GadgetByte, kadang-kadang telefon ini mengalami ketinggalan ketika membuka pelbagai aplikasi khusus pada masa yang sama.

5. Bateri Tahan Lama

RRJP7710 (Salinan)

Di sektor bateri, Oppo A7 dilengkapi dengan bateri berkapasiti cukup besar iaitu 4320 mAh. Dengan penggunaan yang wajar, sudah tentu bateri telefon pintar ini tidak akan habis dengan cepat, lebih-lebih lagi resolusi skrinnya masih HD + sehingga bateri telefon pintar boleh dikatakan cukup tahan lama untuk penggunaan sehari-hari.

Sebenarnya, hayat bateri Oppo A7 boleh bertahan hingga dua hari. Seperti yang ditulis di laman web BGR India, Oppo A7 boleh bertahan hingga dua hari penuh dengan sekali caj. Menurutnya, jangka hayat bateri yang panjang juga dipengaruhi oleh ColorOS yang mempunyai ciri untuk mengehadkan aplikasi yang berfungsi di belakang tabir agar lebih cekap tenaga.

6. Buka Kunci Muka Dilengkapi

oppoa76 (Salin)

Selain dilengkapi dengan sensor cap jari di badan belakang, Oppo A7 juga menggunakan teknologi buka kunci muka untuk membuka kunci skrin. DroidLime berkata, fitur buka kunci muka pada telefon pintar ini mempunyai kelajuan yang baik untuk membuka kunci skrin telefon pintar.

Kekurangan Oppo A7

1. Tidak dilengkapi dengan Pengecasan Pantas

oppoa75 (Salin)

Oppo A7 tidak mempunyai ciri pengecasan pantas yang juga merupakan salah satu ciri yang perlu dimiliki oleh telefon pintar ketika ini. Kapasiti bateri yang besar, iaitu 4320 mAh dan daya tahan yang lama juga akan terasa sia-sia sekiranya telefon pintar itu sendiri tidak dilengkapi dengan ciri pengecasan pantas . Jadi, untuk mengecas bateri telefon pintar Oppo A7, anda perlu menunggu lebih lama daripada biasa, di sini .

2. Tidak ada USB Type-C

oppoa79 (Salin)

Well , satu kelemahan daripada Oppo A7 adalah kekurangan yang USB Jenis-C port yang digunakan secara meluas pada semasa telefon pintar output. Oppo A7 sendiri hanya dilengkapi dengan satu USB jenis-B pelabuhan di bahagian bawah telefon pintar .

Terlalu buruk, ya, kerana jika ia dilengkapi dengan sebuah USB Jenis-C port bahawa pemindahan boleh membantu data menjadi lebih cepat, maka Oppo A7 akan berasa lebih moden, sudah tentu. Proses perlahan mengecas juga boleh diatasi jika telefon pintar ini dilengkapi dengan satu USB Jenis-C pelabuhan .

3. Tidak kalis air dan Debu

oppo4 (Salin)

Sekiranya kebanyakan telefon pintar hari ini, kedua-dua kapal induk dan pertengahan sudah mempunyai teknologi tahan air atau kalis air, Oppo A7 yang mempunyai reka bentuk yang menarik tidak dilengkapi dengan ciri tahan air ini . Oleh itu, anda harus berhati-hati semasa menggunakan telefon pintar ini . Anda tidak boleh masuk ke dalamnya, telefon pintar .

4. Kapasiti Memori Dalaman Terhad

oppoa72 (Salin)

Akhirnya, kelemahan telefon pintar Oppo A7 adalah pilihan kapasiti memori dalaman dan RAM terhad. Oppo A7 hadir dengan pilihan memori dalaman 32GB / RAM 3GB dan RAM 64GB / 4GB. Walaupun telefon pintar lain yang dibuat oleh pesaing telah dilengkapi dengan kapasiti pengukuran jumbo dengan RAM yang tidak boleh hilang besar.

Walaupun begitu, Oppo masih sangat baik, ya . Anda boleh menambahkan memori luaran hingga 256 GB jika kapasiti memori dalaman terasa kurang lega.

Kesimpulannya

Dari perbincangan di atas, dapat disimpulkan bahawa Oppo A7 adalah telefon pintar yang sesuai jika digunakan untuk mengambil gambar dengan prestasi kamera yang cukup baik.

Selain itu, rekaannya juga menarik, menimbulkan kesan elegan bagi pemiliknya. Sedangkan untuk dapur, spurnya juga cukup bagus, walaupun ada banyak seri unggulan lain dari vendor pesaing yang dijual dengan harga yang lebih ramah, tetapi memiliki spesifikasi yang lebih sengit.

Oh ya , dari segi harga, Oppo A7 berharga 3.7 juta rupiah seunit. Pada pendapat saya, anyway , harga yang sedikit terlalu mahal, memandangkan spesifikasi masih kurang menendang . Namun, kembali kepada setiap individu, ya. Semua boleh disesuaikan mengikut keperluan.

Pada hakikatnya, jika anda benar-benar mempunyai hobi selfie atau mengambil gambar, dan hanya ingin menggunakan telefon pintar secara semula jadi, maka Oppo A7 adalah pilihan yang tepat. Walau bagaimanapun, jika anda seorang pemain permainan sejati, atau anda mahukan telefon pintar dengan spesifikasi yang lebih baik, masih banyak pilihan lain yang boleh anda beli.

Nah , itulah perbincangan mengenai 10 kelebihan dan kekurangan Oppo A7. Bagaimana, anda berminat membeli telefon pintar yang satu ini? Sekiranya berminat, teruskan telefon bimbit ini di kedai dalam talian di pautan ini.