10 Kelebihan dan Kekurangan HP Oppo A3S yang Perlu Anda Ketahui

Salah satu produk terlaris dari Oppo ialah OPPO A3S. Telefon bimbit yang berada di kelas peringkat permulaan membawa beberapa ciri dan kelebihan menarik berbanding pesaingnya.

Harga yang ditawarkan oleh Oppo untuk telefon ini tetap berlaku di poket generasi muda yang sememangnya menjadi sasaran pengguna. Dengan reka bentuk dan spesifikasi yang cukup untuk menyokong penggunaan seharian. Kerana perkara-perkara ini mungkin menjadikan Oppo A3S sebagai salah satu telefon bimbit terlaris di pasaran.

Fenomena ini dapat dilihat dari kebangkitan orang yang mengetahui tentang Oppo A3S di mesin carian Google. Malah, ada juga yang mencari perbezaan dalam varian Oppo A3S. Anda harus tahu, Oppo A3S mempunyai dua varian memori, iaitu RAM 2GB untuk ROM 16GB dan RAM 3GB untuk ROM 32GB.

Perbezaan Oppo A3S RAM 2 GB dan 3 GB RAM

Oppo A3S

Adakah terdapat perbezaan antara Oppo A3S RAM 2 GB dan Oppo RAM 3 GB? Sejauh pencarian oleh pengarang, Oppo A3S dengan RAM 2GB dan 3GB mempunyai persamaan dengan spesifikasi lain, seperti pemproses, kamera, bateri, badan, dan lain-lain. Anda boleh mengatakan bahawa mereka berada dalam badan yang sama tetapi dengan kenangan yang berbeza.

Sekiranya pengguna mahu Oppo A3S berjalan lebih pantas, pilih RAM 3GB dan ROM 32GB. Mengapa Sekiranya memori Oppo A3S penuh, ia dapat mengurangkan prestasi telefon. Sekiranya pilihan kedua juga kurang, maka alternatif kedua adalah menambahkan memori luaran di slot yang sudah tersedia.

Lalu, apa kelebihan dan kekurangan HP Oppo A3S ini? Bolehkah telefon ini digunakan multitasking atau bolehkah kamera menghasilkan gambar? Cari jawapan berikut.

Spesifikasi Oppo A3S

Oppo A3S

Am

 • Diumumkan Julai, 2018
 • Rangkaian 2G, 3G, 4G
 • SIM Dual SIM Card (Nano-SIM, dual stand-by)

Badan

 • Dimensi 156.2 x 75.6 x 8.2 mm
 • Berat 168 g

Skrin

 • Taipkan skrin sentuh kapasitif IPS LCD
 • Berukuran 6.2 inci
 • Resolusi 720 x 1520 piksel, nisbah 19: 9 (~ 271 ppi ketumpatan)

Perkakasan

 • Qualcomm Snapdragon 450 SDM450 Chipset (14 nm)
 • OCTA-core 1.8 GHz Cortex-A53 CPU
 • GPU Adreno 506

Ingatan

 • RAM 2GB
 • Memori Dalaman 16 GB
 • Memori Luaran MicroSD, hingga 256GB (slot khusus)

Kamera Utama

 • Bilangan Kamera 2
 • Ketetapan 13 MP + 2 MP
 • Mempunyai f / 2.2, AF + f / 2.4, sensor kedalaman + LED flash, HDR, panorama
 • Video [dilindungi e-mel]

Kamera selfie

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 8 MP
 • Ciri f / 2.2
 • Video -

Kesalinghubungan

 • Wlan Wi-Fi 802.11 b / g / n, WiFi Direct, hotspot
 • Bluetooth 4.2, A2DP, LE
 • Inframerah
 • NFC
 • GPS A-GPS
 • USB microUSB 2.0, USB On-The-Go

Bateri

 • Taipkan Li-Ion
 • Kapasiti tidak boleh ditanggalkan 4230 mAh
 • Pengecasan Tanpa Wayar
 • Ciri -

Ciri

 • OS (Semasa Dikeluarkan) Android 8.1 Oreo
 • Sensor pecutan, jarak, kompas
 • Jack 3.5mm
 • Warna Merah, Ungu Gelap
 • Lain - lain

Kelebihan Oppo A3S

1. Mempunyai Buka Kunci Wajah

Buka Kunci Wajah Oppo A3S

Ciri biometrik yang biasanya terdapat dalam telefon bimbit kelas Oppo A3S biasanya sensor pengimbas cap jari yang biasanya terdapat di bahagian belakang badan HP. Untuk menarik minat pencinta alat peringkat awal, Oppo nampaknya berfikir secara berbeza.

Oppo A3S dilengkapi dengan teknologi Face Unlock untuk menggantikan sensor Cap Jari. Oppo mendakwa bahawa ciri biometrik ini dapat berfungsi dengan pantas dan tepat.

Mereka nampaknya memahami kelemahan pada ciri sensor Sidik Jari yang tidak berfungsi dengan cekap ketika tangan basah atau ketika memakai sarung tangan. Jadi, jawapan yang tepat untuk mengatasi ini adalah dengan Face Unlock.

2. Hayat Bateri Panjang

Bateri Oppo A3S

Kapasiti bateri Oppo A3S cukup besar untuk menyokong penggunaan telefon bimbit yang lebih lama, iaitu 4230 mAh. Dengan kekuatan yang tinggi ini, anda dapat mengakses Oppo A3S lebih lama, baik untuk aktiviti yang menyokong kerja atau untuk keseronokan seperti bermain permainan dan menonton video.

Dengan layar HD + 6.2 inci dan kepadatan piksel skrin Oppo A3S yang hanya ~ 271 ppi, penggunaan bateri juga tidak begitu membazir. Menurut hasil pengujian bateri Oppo A3S yang dilakukan oleh banyak laman web di luar sana, telefon ini dapat diandalkan untuk banyak aktiviti sepanjang hari.

Oppo sendiri mengatakan bahawa bateri A3S boleh bertahan sehingga 18 jam! Betul tahan sehingga 18 jam? Berdasarkan ujian penggunaan yang dilakukan oleh Yugatech, ketahanan Oppo A3S sebenarnya boleh sampai 19 jam 9 minit. Hasil ini dikelaskan sebagai luar biasa di kelasnya.

Laman web Cellular.ID juga menguji hayat bateri Oppo A3S. Hasilnya, Oppo A3S dapat bertahan hingga 24 jam menggunakan internet, mengirim pesan, e-mel, dan kegiatan internet secara umum. Bagi  streaming  video, Oppo A3S boleh bertahan sehingga 5 jam dengan streaming  video tanpa jeda.

Dengan hasil ini, anda yang merancang untuk menggunakan Oppo A3S tidak perlu risau lagi bahawa kuasa telefon bimbit akan cepat habis. Nampaknya ciri Pengurusan Bateri AI pada Oppo A3S mempunyai peranan penting sehingga dapat menguruskan penggunaan bateri sebaik mungkin.

3. Skrin Lebar dan Responsif

Reka bentuk Oppo A3S

Oppo A3S hadir dengan ukuran skrin Skrin Penuh yang membentang hingga 6.2 inci dan resolusi 1520 x 720 piksel. Nisbah aspek itu sendiri adalah 19: 9 sehingga memberikan penampilan yang cukup selesa untuk dilihat. Reka bentuk takuk juga masih tersedia di telefon ini sehingga tidak ada kesan ketinggalan zaman walaupun A3S bukan telefon tingkat menengah atau tinggi.

Panel yang digunakan masih teknologi IPS dengan 16 juta warna dan kepadatan piksel yang mencapai ~ 271 ppi. Walaupun begitu, paparan skrin yang ditawarkan oleh telefon ini cukup jelas dan tajam. Aktiviti seperti menonton video atau bermain permainan masih dapat dinikmati dengan baik di Oppo A3S.

Untuk antara muka perniagaan, Oppo A3S bergantung pada reka bentuk ColorOS 5.1 terkini yang ringkas, selesa, dan terasa lebih pantas. Pengalaman menggunakan telefon ini terasa lebih baik kerana disokong oleh sistem UI yang baik.

4. Persembahan Baiklah

CPU Oppo A3S

Inner yang dibawa oleh rakan sekelas Oppo A3S dianggap cukup bagus. Chipset yang digunakannya adalah Qualcomm Snapdragon 450 dengan proses pembuatan 14 nm. CPU terdiri daripada lapan teras dengan frekuensi 1.8 GHz.

Jadi, berapakah skor Antutu Oppo A3S ini? Laman web Yugatech telah  menanda aras  Oppo A3S. Dari hasil  penanda aras  , skor Antutu adalah 74,409, skornya tidak tinggi, tetapi diklasifikasikan sebagai baik jika anda melihat kelas harga Oppo A3S. Yugatech juga melakukan  penanda aras  lain, hasilnya dapat dilihat di bawah.

Penanda aras OPPO A3S

Dengan kekuatan ini, Oppo A3S dapat memberikan pengguna pengalaman yang baik seperti peralihan UI yang lebih lancar, multitasking yang baik-baik saja, dan pertukaran antara aplikasi dapat dilakukan dengan cepat, dan salah satu yang paling penting adalah dapat menjimatkan tenaga.

Untuk sektor memori, terdapat dua pilihan yang diberikan oleh Oppo untuk A3S. Yang pertama ialah RAM 2GB untuk ROM 16GB. Manakala yang kedua ialah RAM 3 GB untuk ROM 32 GB. Oleh itu, harga jualan juga berbeza, tetapi tidak terlalu jauh. Kedua-dua memori simpanan juga dapat diperluas dengan memori luaran hingga 256 GB menggunakan slot yang disediakan.

5. Reka Bentuk Menawan

Body Oppo A3S

Oppo A3S mempunyai ketebalan hingga 8.2 mm yang menjadikannya kelihatan bergaya dan selesa dipegang. Reka bentuk glossy telefon bimbit ini sebenarnya merosakkan mata walaupun dilihat dari sudut mana pun. Kehilangan sensor cap jari di belakang badan telefon bimbit benar-benar menambah keunikan reka bentuk.

Telefon ini terdapat dalam dua warna, iaitu Merah dan Ungu Gelap moden. Generasi muda masa kini kelihatan baik dengan kombinasi warna yang tepat dari badan Oppo A3S (tidak terlalu merah atau ungu yang boleh kelihatan terlalu mencolok). Berat telefon ini sekitar 168 gram, sehingga menjadikannya tetap selesa ketika dipegang.

Secara keseluruhan penampilan dan reka bentuk Oppo A3S cukup menawan. Lebih-lebih lagi, telefon ini hadir pada tahap awal yang dapat menjadi cadangan bagi pencinta alat yang menginginkan reka bentuk dan jeroan yang cukup berkualiti.

6. Kamera Belakang yang Baik

Kamera Oppo A3S

Tambahan lain yang membawakan Oppo A3S ialah kehadiran dua sensor pada kamera utama. Yang pertama adalah kamera dengan resolusi 13 MP dengan bukaan 2.2. Sementara kamera kedua mempunyai resolusi 2 MP dengan bukaan 2.4 ditambah dengan fitur sensor kedalaman.

Kamera utama telefon ini disokong oleh ciri AI Beauty 2.0 yang dapat mengenal pasti wajah manusia lebih dari 200 titik. Oleh itu, untuk menghasilkan gambar wajah yang kelihatan baik, ciri ini boleh membantu. Ciri AI Beauty 2.0 juga terdapat pada kamera depan Oppo A3S yang beresolusi 8 MP dan mempunyai bukaan 2.2.

//selular.id/2018/09/review-oppo-a3s-layar- berkembang-dan-hemat-daya /Kamera Oppo A3S menangkapKamera Oppo A3S menangkapKamera Oppo A3S menangkap

Dari gambar dapat dilihat bahawa kamera utama telefon ini mampu menghasilkan tangkapan yang baik, terutama dalam keadaan cahaya yang mencukupi. Kedua-duanya juga mempunyai kesan bokeh (mod potret untuk kamera belakang dan mod sensor kedalaman untuk kamera selfie).

Fungsi lain yang terdapat pada kamera utama Oppo adalah lampu LED, HDR, dan Panorama. Berikut adalah contoh tangkapan kamera Oppo A3S.

Bagi pengguna pemula yang suka mengambil gambar, Oppo A3S cukup memuaskan. Walaupun tidak menghasilkan gambar yang keren dalam keadaan cahaya rendah, Oppo A3S tetap bernilai kerana harganya mesra di poket generasi muda masa kini.

7. Masih Menyokong Jack, Radio FM, Pesta Inframerah dan Muzik

Oppo A3S Music PArty

Kerana Oppo A3S adalah telefon tahap awal, teknologi sekolah lama seperti Jack Jack 3.5 mm dan sensor inframerah masih boleh didapati di sini. Radio FM juga masih setia untuk menemani A3S sebagai alat sokongan hiburan bagi penggunanya.

Bagi mereka yang menggemari muzik, Oppo menyediakan ciri-ciri Music Party pada Oppo A3S ini. Dengan ciri ini, anda dan rakan anda dapat memainkan lagu lagu yang sama menggunakan rangkaian hotspot. Cukup menyeronokkan, bukan?

Kekurangan Oppo A3S

1. Tidak Mengecas Pantas

Pengecasan Pantas

Bukan untuk menyokong teknologi pengecasan pantas pada telefon bimbit ini mesti difahami. Selain membawa banyak ciri yang cukup baik, kehadiran teknologi ini di telefon kelas Oppo A3S dianggap terlalu berlebihan. Terutama memandangkan harga yang agak murah, nampaknya ini harus dibuang dari minda.

2. Bateri Tidak Boleh Dilepaskan

PELUANG A3s

Bateri yang tidak boleh ditanggalkan atau yang tidak boleh ditanggalkan kadang-kadang menyukarkan pengguna apabila telefon bimbit mereka membeku atau menggantung dan ingin mematikan telefon bimbit dengan mencabut bateri. Mereka juga tidak dapat menggantikan bateri Oppo A3S apabila daya tahannya telah menurun secara mendadak. Namun, kerana kekuatannya yang besar nampaknya cukup penyembuhan.

3. Tanpa Gorilla Glass

CGG_GlassTypes-GG

Skrin lebar yang dimiliki oleh Oppo A3S juga tidak dilapisi dengan pelindung Gorilla Glass. Oleh itu, pengguna mesti lebih berhati-hati ketika menyimpan dan meletakkan telefon bimbit mereka. Sekiranya cuai, layar Oppo A3S mereka boleh tergores, walaupun dengan cahaya seperti kunci motor atau ekor USB.

Kesimpulannya

Dengan jangka hayat bateri yang tinggi, Oppo A3S sememangnya merupakan cadangan yang baik untuk telefon kelas permulaan. Spesifikasi juga cukup menyokong untuk menyokong pelbagai aktiviti yang berkaitan dengan pekerjaan dan multimedia seperti membaca, menonton video, mendengar muzik, dan bahkan bermain permainan kelas menengah.

Untuk harga yang ditawarkannya, kekurangan Oppo A3S yang dibincangkan di atas perlu difahami. Contohnya, pengecasan pantas, teknologi ini umumnya terdapat di telefon bimbit kelas pertengahan hingga kelas atas dengan harga berkali-kali berbanding dengan Oppo A3S. Hanya saja pengguna mesti berhati-hati dengan skrin A3S yang tidak dilindungi dengan perlindungan calar Gorilla Glass.

Bagi orang muda yang mempunyai banyak aktiviti luar, telefon ini sangat digalakkan (selain reka bentuknya yang sejuk) untuk dimilikinya kerana ketahanan yang cukup baik. Jadi, anda tidak perlu bersusah payah membawa banyak power bank semasa anda berada di luar rumah.

Itulah kelebihan dan kekurangan telefon Oppo A3S. Semoga artikel ini dapat membantu. Sekiranya anda berminat dengan telefon ini, sila beli melalui kedai  dalam talian di pautan ini. Jangan lupa juga membaca perbincangan mengenai telefon Oppo lain seperti 10 Kelebihan dan Kelemahan Realme 2, HP Sub-jenama Oppo ini.