Ayuh, Ketahui 7 Perbezaan HP Vivo V15 dan V15 Pro!

Pengilang telefon pintar dari China, Vivo, yang masih merupakan saudara dekat Oppo, secara rasmi telah melancarkan telefon bimbit terbarunya ke pasar alat global, termasuk ke Indonesia. HP siri Vivo terbaru mempunyai kejutan tersendiri, tentu saja. Ya, telefon bimbit futuristik dan cantik ini telah mengantongi lensa kamera pop timbul automatik yang juga disematkan oleh Oppo pada siri telefon pintar terbarunya, Oppo F11 dan Oppo F11 Pro.

Walaupun kedua-dua siri V, tentu saja, kedua-dua telefon bimbit ini mempunyai perbezaan tersendiri yang menjadikan mereka mempunyai keistimewaan tersendiri. Saya pasti jika anda seorang pencinta selfie dan ingin memiliki telefon bimbit dengan kamera yang sejuk, dengan skrin tanpa kamera yang juga tren, atau skrin tanpa kedudukan yang agak membosankan, pasti anda berminat untuk memiliki telefon bimbit yang hebat dari Vivo ini.

Baiklah, agar anda tidak keliru dalam membuat pilihan ketika membeli telefon ini, akan berkongsi maklumat tentang perbezaan antara Vivo V15 dan Vivo Pro, agar anda tidak tersalah dan selalu merasa di rumah ketika menggunakannya, kerana ia juga sesuai dengan keperluan anda. Ingin tahu? Ayuh, lihat perbincangan di bawah sahaja, ya.

Spesifikasi Vivo V15

  • Chipset : -
  • RAM & Memori : 6GB & 64GB
  • Kamera : Triple 12 MP + 8 MP + 5 MP
  • Bateri : 4000 mAh
  • Julat harga : Rp. 4,999,000

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi Vivo V15 Pro

Vivo-V15-Pro-PENUH

  • Chipset : Qualcomm SDM675 Snapdragon 675 (11 nm)
  • RAM & Memori : 8GB & 128GB
  • Kamera : Triple 48 MP + 8 MP + 5 MP
  • Bateri : Li-Po 3700 mAh
  • Julat harga : IDR 6,499,000

Spesifikasi selengkanya ...

Perbezaan antara Vivo V15 dan Vivo V15 Pro

1. IPS LCD vs Super AMOLED

perbezaan antara hp vivo v15 dan v15 pro vivo v15_pro_smartprix

Perbezaan paling ketara yang dapat dijumpai dari kedua telefon bimbit adalah pada jenis panel skrin yang digunakan. Vivo V15 masih membawa skrin dengan teknologi panel IPS LCD. Skrin itu sendiri mempunyai kualiti paparan yang baik dan tetap selesa apabila dilihat dengan mata.

Manakala Vivo V15 Pro menggunakan panel paparan teknologi OLED yang mempunyai layar paparan lebih jelas dengan ketumpatan 404 ppi. Pembiakan warna yang dihasilkan oleh panel paparan juga lebih baik.

2. Saiz Skrin

vivo v15_pro_smartprix3

Selain berbagai jenis panel, ukuran layarnya juga berbeza. Vivo V15 hadir dengan ukuran layar 6,3 inci dengan resolusi HD penuh + 1080 x 2340 piksel dan nisbah skrin ke badan 85.6%.

Sementara ukuran skrin HP Vivo V15 Pro sedikit lebih besar, yang berukuran 6.5 inci dengan resolusi HD penuh + 1080 x 2316 piksel dan nisbah skrin ke badan 84.2%.

Kedua-dua Vivo V15 dan Vivo V15 Pro mempunyai bezel yang sangat tipis, sehingga paparan layar lebih luas. Dan tentunya lebih selesa digunakan untuk bermain permainan atau menonton filem.

Terlebih lagi, layar Vivo V15 Pro sudah menyokong teknologi DCI-P3 yang merupakan standard warna baru yang digunakan dalam industri filem Hollywood. Teknologi ini mampu menghasilkan paparan gambar yang lebih jelas, sehingga pengalaman menonton filem akan terasa lebih selesa.

3. Qualcomm vs Mediatek

Mediatek vs Snapdragon

Beralih ke sektor dapur tunjang. Vivo V15 Pro menggunakan chipset buatan Qualcomm, iaitu Snapdragon 675. Sementara Vivo V15 menggunakan chipset buatan Mediatek, Helio P70.

Walaupun pembuatnya berbeza, kedua-duanya adalah chipset kelas menengah yang dapat menyokong prestasi lancar pada telefon bimbit. Lebih-lebih lagi, jika anda hanya menggunakan HP untuk menjalankan aplikasi ringan, seperti media sosial Instagram atau Facebook.

Sebenarnya, berdasarkan pengalaman GadgetMatch, siri HP Vivo terbaru mampu menjalankan permainan PUBG dengan tetapan grafik HD dan kadar bingkai yang tinggi.

4. Jejak UDFP vs Rear Mounted

vivo v15_pro_smartprix4

Perbezaan lain yang terdapat pada telefon bimbit ini terletak pada sensor cap jari. Vivo V15 masih menggunakan sensor cap jari fizikal yang terletak di bahagian belakang badan. Sementara Vivo V15 Pro telah mengadopsi sensor sidik jari di layar, atau biasa disebut sebagai sensor sidik jari di bawah layar.

Sebelumnya, Vivo telah mengadopsi teknologi sensor cap jari di bawah skrin ini dan memasukkannya pada HP Vivo X20 UD yang dilancarkan pada 2018 yang lalu. Vivo juga melengkapkan HP andalan lain, Vivo V11 Pro dengan sensor cap jari pada skrin ini.

Selain dilengkapi dengan sensor biometrik dalam bentuk pengimbas cap jari, HP terbaru dari Vivo juga dilengkapi dengan sensor lain seperti akselerometer, jarak, kompas dan giroskop.

5. Sektor Kamera

vivo v15_pro_smartprix2

Di sektor kamera, Vivo V15 dan Vivo V15 Pro kedua-duanya membawa tiga lensa kamera pada badan. Satu lensa 48 MP dilengkapi dengan fokus auto pengesanan fasa untuk mengunci fokus pada objek dengan lebih baik, terdapat juga lensa ultra lebar 8 MP dan lensa sensor kedalaman 5 MP yang lain untuk kesan bokeh.

Kamera belakang ini dilengkapi dengan LED flash dan HDR juga mempunyai panorama. Bagi kamera depan, Vivo V15 Pro mempunyai lensa kamera pop-up bermotor dengan resolusi 32 MP. Lensa kamera depan dilengkapi dengan ciri HDR.

Nah, bagaimana dengan kamera belakang Vivo V15? Telefon bimbit ini dilengkapi dengan lensa 24 MP dengan fokus automatik pengesanan fasa dua piksel , kemudian ada dua lensa lain, iaitu lensa ultra lebar 8 MP dan lensa sensor kedalaman 5 MP untuk mewujudkan kesan bokeh. Kamera depan Vivo V15 juga jenis pop-up bermotor yang sama dengan magnitud 32 MP.

Kamera canggih yang dimiliki oleh kedua-dua telefon bimbit ini tentu saja lebih dari cukup untuk menangkap setiap momen berharga anda.

6. Kapasiti Bateri

Bateri Huawei Mate 20

Di sektor bateri, HP Vivo V15 Pro dilengkapi dengan bateri 4000 mAh yang agak besar. Bateri 4000 mAh biasanya boleh bertahan hingga 2 hari tanpa perlu diisi dengan kerap.

Sementara Vivo V15 dilengkapi dengan kapasiti bateri 3700 mAh sahaja. Walau bagaimanapun, kapasiti bateri HP Vivo V15 sudah tentu cukup untuk bertahan seharian apabila digunakan untuk penggunaan yang adil.

Kedua-dua telefon bimbit dilengkapi dengan pengecas dengan teknologi pengecasan pantas, alias pengecasan pantas. Khusus untuk Vivo V15 Pro, telefon bimbit ini sudah menyokong teknologi pengecasan pantas 18 W yang membolehkan peranti anda dicas sebanyak 24% bateri selama 15 minit.

7. Varian RAM

vivo v15_pro_smartprix5

HP Vivo V15 Pro tersedia dalam varian RAM 6 hingga 8 GB dengan memori dalaman 128 GB yang masih boleh diperluas dengan memori dalaman 256 GB. Manakala Vivo V15 tersedia dalam varian RAM 6 GB dengan memori dalaman 64 hingga 128 GB yang juga dapat dikembangkan dengan menggunakan memori luaran 256 GB.

Kesimpulannya

Sekiranya anda ingin memiliki telefon bimbit dengan kamera pop timbul automatik, maka Vivo V15 dan Vivo V15 Pro adalah pilihan yang tepat untuk anda. Sekiranya anda suka menonton filem atau siri di Netflix, dan streaming video melalui YouTube, anda boleh memilih Vivo V15 Pro. Sementara Vivo V15 anda boleh membuat sebagai pilihan alternatif dari Vivo V15 Pro.

Itulah perbincangan mengenai 7 perbezaan antara HP Vivo V15 dan Vivo V15 Pro, yang baru dilancarkan dan dilancarkan oleh Vivo. Sekiranya anda berminat untuk membeli salah satu telefon ini, anda boleh memilih mengikut kehendak, keperluan dan tentu saja anggaran yang anda ada. Bagaimana anda ingin mencadangkan telefon bimbit yang sejuk dengan rekaan mewah dengan kamera pop timbul ini?