7 Cara Membersihkan Skrin HP yang Kotor dan Kusam

Adalah wajar jika kita mempunyai barang, tentu ia akan memperlakukannya dengan baik. Begitu juga dengan telefon bimbit. Menyelenggara telefon bimbit bukan sekadar memperhatikan perkakasan . Sebabnya, anda juga perlu memperhatikan kebersihan skrin HP anda. Nah, ada beberapa petua dan trik bagaimana membersihkan skrin HP.

Kaedah yang akan dikaji kali ini adalah mudah, sederhana, dan tanpa kos tambahan. Anda boleh mencuba cara membersihkan skrin HP berikut jika diperlukan. Bolehkah anda membersihkan skrin telefon bimbit berminyak? Tinggal ditala  dalam artikel ini sehingga akhir!

1. Gunakan Kain Lembut

Sekiranya anda ingin membersihkan skrin HP dengan selamat dan mudah, maka kaedah satu ini boleh anda praktikkan di rumah. Menggunakan kain lembut adalah salah satu alat untuk membersihkan habuk dari skrin HP anda.

Mengapa ia mestilah kain bertekstur lembut? Sekiranya anda memilih kain dengan tekstur kasar, maka ia hanya akan merosakkan skrin anda. Mungkin kain kasar akan menggaru permukaan skrin HP anda. Jadi, anda boleh memilih kain lembut atau memilih kain yang digunakan untuk membersihkan lensa kaca mata.

Nah, untuk menggunakan dan cara membersihkan skrin telefon bimbit anda dengan kain juga sangat mudah dan ringkas. Anda boleh mengikuti langkah berikut:

 • Sediakan kain dengan bahan lembut
 • Pastikan kain yang digunakan adalah kain bersih
 • Kemudian, anda boleh menghapusnya pada skrin HP
 • Gosokkan dengan teliti dan perlahan pada skrin HP

Bagaimana, cara satu ini sangat mudah untuk dipraktikkan di rumah kan? Lebih-lebih lagi, anda tidak perlu membayar lebih banyak untuk menggunakan kaedah ini. Tetapi kaedah ini tidak dapat membersihkan skrin telefon bimbit yang tergores. Tujuannya hanya untuk membersihkan habuk.

2. Gunakan Air Bersih

Sekiranya anda merasa tidak cukup bersih dengan hanya menyapu kain di skrin HP, maka anda boleh menggabungkan kain itu dengan air bersih. Nah, gabungan air bersih dengan kain dianggap berkesan untuk menghilangkan debu yang melekat pada skrin HP.

Sebelum meneruskan cara penggunaan, anda harus menyediakan beberapa perkara yang diperlukan. Pertama, anda boleh menyediakan air bersih. Air bersih di sini tidak harus air rebus, anda juga boleh menggunakan air paip. Namun, pastikan air paip yang anda gunakan adalah air bersih dan jernih. Lebih baik lagi jika anda menggunakan air yang telah melalui proses penyulingan.

Kemudian, sediakan dua kain lembut dan bersih. Mengapa dua? Kerana, satu kain akan digunakan untuk mengelap layar HP menggunakan air, dan satu kain lain digunakan untuk membersihkan sisa-sisa cairan dari air. Sekiranya semuanya sudah siap, anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah:

 • Tuangkan air secukupnya ke kain bersih. Anda tidak perlu membuat kain terlalu basah, hanya tuangkan air di tepi kain.
 • Seterusnya, anda lap kain lembap pada skrin HP secara perlahan dan teliti. Cuba gosokkannya dengan berhati-hati dan jangan tekan. Sekiranya anda menekan skrin HP terlalu keras, ia akan merosakkan skrin HP.
 • Setelah cukup lap kain lembap di skrin HP, anda boleh mengelap permukaan layar yang sedikit lembap dengan kain bersih yang lain. Lap sehingga skrin telefon bimbit anda benar-benar kering dan tidak lembap.

Nah, begitulah cara anda membersihkan skrin telefon anda menggunakan air. Sangat mudah dan ringkas kan? Anda perlu ingat bahawa anda tidak boleh mengelap skrin HP terlalu basah. Juga, tidak digalakkan anda memercikkan atau menuangkan air terus ke skrin HP. Kerana, ini hanya akan membuat skrin HP rosak dan air mungkin masuk ke  perkakasan  HP.

3. Gunakan Cotton Bud

Gunakan Cotton Bud

Pilihan lain untuk membersihkan skrin HP dengan mudah ialah menggunakan Cotton Bud. Alat ini untuk membersihkan telinga anda juga dapat digunakan untuk membersihkan layar telefon. Cotton Bud boleh menjadi pengganti kain yang ada dengan cara sebelumnya.

Namun, anda masih harus memastikan bahawa Cotton Bud yang anda gunakan mempunyai kapas yang sangat lembut sehingga tidak menggores layar telefon bimbit anda. Bahan yang diperlukan tidak jauh berbeza dengan cara sebelumnya, iaitu Cotton Bud dan air bersih sahaja. Kemudian, cuba ikuti langkah-langkah di bawah:

 • Tuangkan 1 hingga 2 tetes air bersih di hujung hujung Cotton Bud
 • Kemudian, gosokkannya pada skrin telefon bimbit anda
 • Jangan lupa juga menggosok di pinggir skrin HP

Hanya dengan 3 langkah ini sekarang skrin HP anda licin dan bersih dari habuk. Sama seperti cadangan sebelumnya untuk tidak menggunakan air berlebihan pada Cotton Bud. Kerana, jika anda menggunakan air yang berlebihan, kemungkinan air akan masuk ke  dalam perkakasan  HP anda. Ini sebenarnya akan merosakkan telefon bimbit anda. Ingin mencubanya?

4. Manfaatkan Solatip / Pengasingan

Anda mungkin biasa dengan alat pelekat seperti penebat atau alat solat, bukan? Nah, alat yang satu ini bukan hanya untuk melekatkan perkara, anda tahu. Kerana, anda boleh menggunakan alat ini sebagai cara membersihkan skrin HP yang berdebu dan kotor.

Melaporkan oleh Digital Trends bahawa menggunakan solatips cukup kuat untuk menghilangkan kotoran dan habuk yang tersimpan di skrin telefon bimbit anda. Walau bagaimanapun, anda mesti menggunakannya dengan sangat berhati-hati. Berikut adalah langkah-langkah untuk menggunakannya:

 • Sediakan solatips atau penebat
 • Pasang pita / pita ke skrin HP anda
 • Biarkan penyelesaian / pengasingan terpasang pada skrin HP sebentar
 • Kemudian, perlahan-lahan keluarkan pita / pita yang melekat pada skrin HP

Sangat mudah dan menjimatkan bukan? Walau bagaimanapun, kami mengesyorkan agar tidak menarik penyelesaian / pengasingan secara kasar. Kerana, ia sebenarnya akan merosakkan skrin telefon bimbit anda. Jadi, pastikan untuk melepaskan larutan perlahan-lahan, okey?

5. Gunakan Gel Alkohol

cara membersihkan skrin HP Gunakan Alkohol Gel

Adakah anda biasa dengan gel pembersih tangan alkohol? Nah, gel alkohol biasa untuk membersihkan tangan anda juga boleh digunakan untuk membersihkan skrin telefon bimbit anda. Memang gel alkohol berbahaya untuk telefon pintar, tetapi jika anda menggunakannya dengan cara yang betul maka gel alkohol sebenarnya akan membantu membersihkan skrin telefon.

Kaedahnya agak mudah, pertama anda menyediakan kain lembut. Kemudian, anda boleh mencurahkan sebilangan kecil gel alkohol ke atas kain. Nisbah antara alkohol dan air adalah 40% alkohol dan 60% air. Kemudian, anda gosokkannya dengan lembut pada skrin HP. Anda perlu ingat, jangan tuangkan gel alkohol secara langsung di skrin telefon bimbit. Kerana, ia akan merosakkan skrin telefon bimbit. Adakah anda ingin mencubanya?

6. Gunakan Cecair Pembersih Skrin Khas

Gunakan Cecair Khas Pembersih Skrin

Pada zaman moden ini, terdapat banyak alat dan bahkan cecair khas untuk membersihkan skrin. Anda boleh menggunakan kaedah satu ini untuk membersihkan skrin. Kerana cecair khas untuk membersihkan skrin mempunyai bahan kimia tertentu yang dapat mengangkat kotoran dan juga cap jari di skrin telefon bimbit anda, anda tahu.

Kaedahnya sangat mudah, anda hanya perlu menuangkan cecair ini sebagai pengganti air pada kain. Seterusnya, anda hanya perlu mengelap kain dengan cecair khas ini pada skrin HP. Mudah dan selamat digunakan. Ingin mencuba?

7. Menggunakan sinar UV

Mungkin cara ini agak sukar diperoleh, tetapi ia boleh menjadi penyelesaian yang cukup baik untuk membersihkan skrin HP anda. Di sini anda boleh menggunakan peranti yang dipanggil Pengecas UV Phonesoap. Alat yang satu ini adalah salah satu produk canggih yang diklaim mampu membasmi kotoran yang terdapat di skrin HP.

Selain itu, alat ini mampu menghasilkan cahaya panjang gelombang yang didakwa mampu membersihkan dan memusnahkan bakteria yang ada di skrin telefon bimbit. Belum pasti betapa hebatnya peranti ini yang dapat membersihkan skrin HP, walaupun cara ini juga boleh menjadi pilihan yang bijak untuk anda. Berminat untuk mencubanya?

Itulah beberapa petua dan cara untuk membersihkan skrin pada telefon pintar anda. Sebenarnya kaedah di atas juga boleh diamalkan untuk membersihkan skrin komputer riba atau membersihkan skrin TV LED. Anda berminat untuk mencuba? Sekiranya anda mempunyai cadangan lain, sila tuliskannya di ruangan komen.

Oh ya, kami juga tidak mengesyorkan membersihkan skrin telefon bimbit dengan ubat gigi kerana tidak berkesan dan sebenarnya boleh menyebabkan calar pada skrin. Anda juga boleh memeriksa beberapa cara yang salah untuk menghilangkan calar pada skrin HP dalam artikel ini.