7 Cara Memeriksa IMEI untuk Samsung, Sony dan Telefon Android Lain

IMEI adalah nombor unik yang berfungsi untuk mengenal pasti peranti telekomunikasi, sama ada telefon bimbit atau tablet. Nombor IMEI pada satu peranti mungkin tidak sama dengan nombor IMEI pada peranti lain. Jadi, apa fungsi IMEI?

Terdapat begitu banyak fungsi yang dijalankan oleh IMEI. Selain mengenal pasti peranti, nombor IMEI juga dapat berfungsi untuk mengesan keberadaan peranti yang hilang. Di samping itu, anda juga dapat memastikan keaslian peranti dengan menggunakan IMEI.

Oleh itu, sangat penting bagi kita untuk mengetahui nombor IMEI peranti yang kita gunakan. Terdapat pelbagai cara untuk memeriksa IMEI yang boleh anda lakukan semasa pertama kali membeli telefon bimbit atau tablet. Berikut adalah beberapa cara untuk memeriksa IMEI dengan mudah.

1. Cara memeriksa IMEI dengan Dialing Code

bagaimana untuk memeriksa imei samsung

Kaedah ini berfungsi untuk hampir semua telefon, dari Samsung, HTC, Xiaomi, Asus, Sony, LG, hingga Evercoss. Tidak banyak orang mengetahui kaedah ini, kerana secara umum IMEI dapat diperiksa secara manual melalui badan peranti atau buku harian .

Walau bagaimanapun, cara memeriksa IMEI dengan kod khas ini sangat berguna untuk memadankan nombor IMEI sistem peranti anda dengan nombor yang tertera di buku harian . Cukup tekan * # 06 # pada panel butang peranti, kemudian tekan "Call" atau "Call". Hanya dengan beberapa saat, nombor IMEI peranti anda akan segera dipaparkan.

2. Menggunakan Telefon Android + Google Dashboard

cara menyemak imei android

Peranti Android mempunyai cara tersendiri untuk memeriksa IMEI. Walaupun pengguna Android dapat menggunakan kaedah pemeriksaan IMEI dengan kod pendailan, tidak ada yang salah jika anda juga mencuba kaedah berikut:

 1. Buka 'Tetapan' pada peranti Android anda
 2. Pilih menu 'About Phone' yang terletak di bahagian paling bawah
 3. Tekan 'Status', kemudian tatal layar ke bawah sehingga anda menemui nombor IMEI peranti. Sebagai maklumat, telefon bimbit GSM umumnya menggunakan nama 'IMEI', sementara telefon bimbit dengan rangkaian CDMA biasa menggunakan nama 'MEID'
 4. Salin nombor IMEI ke papan keratan sehingga anda tidak perlu menulis nombor tersebut secara manual
 5. Kemudian, log masuk ke penyemak imbas (boleh melalui telefon bimbit atau komputer) dan log masuk ke Papan Pemuka Google dengan alamat e-mel yang anda gunakan pada peranti anda
 6. Setelah berjaya log masuk ke Papan Pemuka Google, klik ikon Android
 7. Senarai peranti yang telah anda gunakan akan muncul di layar anda, pastikan IMEI yang tertulis di Google Dashboard sama dengan nombor IMEI yang telah anda salin sebelumnya

3. Di Sebalik Bateri

bateri telefon pintar

Ini adalah kaedah manual yang mudah untuk memeriksa IMEI. Cara memeriksa IMEI ini dengan cukup pantas kerana anda tidak perlu mencari kotak atau menghafal kod tertentu. Inilah cara memeriksa IMEI di bahagian belakang bateri peranti:

 1. Matikan peranti terlebih dahulu sebelum mengeluarkan bateri
 2. Buka selongsong belakang peranti dan keluarkan baterinya. Harap maklum bahawa kaedah ini hanya berlaku untuk telefon atau tablet yang mempunyai bateri alias yang boleh ditanggalkan
 3. Keluarkan bateri dari peranti dan periksa nombor IMEI yang tertera di sana
 4. Tuliskan nombor IMEI di belakang bateri dan padankan pada sistem bersama dengan buku harian

4. Melalui Dusbook

kotak iphone imei

Nombor IMEI selalu dicetak pada buku harian . IMEI tidak terletak di buku panduan, tetapi di bahagian luar pembungkusan buku harian . Yang harus anda lakukan ialah mencari IMEI yang tertera di buku panduan dan pastikan nombor IMEI sesuai untuk jenis peranti yang anda gunakan.

Bagaimana anda memastikannya? Mudah. Anda boleh memadankan IMEI yang tertera di buku panduan dengan IMEI pada sistem peranti (dengan kod pendailan) dan di belakang bateri. Sekiranya benar, nombor IMEI pada buku panduan mestilah sama dengan nombor pada sistem dan di belakang bateri.

Untuk memastikan anda lebih yakin bahawa IMEI peranti anda betul dan sesuai, anda boleh menyemak IMEI dalam talian. Caranya, anda hanya perlu memasukkan www.imei.info dalam penyemak imbas, kemudian taipkan nombor IMEI pada peranti tersebut, maka laman web tersebut akan memaparkan perincian peranti anda.

5. Periksa IMEI di telefon bimbit Lenovo

Bagi anda yang menggunakan telefon bimbit Android Lenovo, sekarang akan memberikan tutorial untuk memeriksa nombor IMEI pada HP Lenovo. Kaedahnya sangat mudah, anda hanya perlu mengikuti langkah-langkah berikut:

 • Klik menu "Tetapan" atau "Tetapan". Selepas itu, anda boleh  menatal ke bawah  sehingga anda menemui "Tentang Telefon."

Periksa IMEI pada Lenovo Phone 1

 • Untuk langkah seterusnya, anda segera klik pada menu "Status".

Lihat IMEI pada Lenovo HP 2

 • Untuk memeriksa IMEI, maka anda boleh mengklik "Maklumat IMEI."

Periksa IMEI pada Lenovo Phone 3

 • Nah, sekarang anda sudah dapat mengetahui IMEI yang ada pada telefon Lenovo. Sekiranya telefon bimbit Lenovo mempunyai dua Kad SIM, telefon bimbit akan memaparkan dua nombor IMEI yang berbeza mengikut kad SIM.

Lihat IMEI pada Lenovo Lenovo 4

6. Periksa IMEI pada HP Oppo

Untuk cara memeriksa IMEI kali ini, anda boleh memasukkannya ke HP Oppo. Bagi anda pengguna HP Oppo dan ingin mengetahui IMEI yang ada pada HP, maka anda boleh mengikuti langkah-langkah yang akan dijelaskan pada masa ini. Tidak perlu rumit, anda hanya perlu melakukan perkara berikut:

 • Anda dapat mengklik menu "Tetapan" atau "tetapan" kemudian klik "Tentang Ponsel."

Lihat IMEI pada HP Oppo

 • Selepas itu anda boleh  menatal ke bawah  sehingga anda menjumpai "Status" dan klik pada menu "status".

Lihat IMEI pada HP Oppo 2

 • Selanjutnya, secara automatik dalam menu "Status" akan memaparkan beberapa maklumat mengenai telefon bimbit anda. Sangat mudah bukan?

Lihat IMEI pada HP Oppo 3

Sedikit maklumat bahawa dalam menu "Status" tidak hanya memaparkan IMEI, anda juga dapat melihat maklumat lain mengenai telefon bimbit anda. Contohnya alamat Wi-Fi, nombor siri, ESN dan lain-lain.

7. Cara memeriksa IMEI di telefon bimbit Xiaomi

Masih ada tutorial dan petua tentang cara memeriksa IMEI pada peranti Android. Setelah membincangkan cara memeriksa IMEI pada Oppo dan Lenovo, kali ini memberikan tutorial untuk memeriksa IMEI pada telefon bimbit Xiaomi. Tidak jauh berbeza dengan memeriksa IMEI pada Lenovo dan Oppo, pada Xiaomi juga mempunyai langkah-langkah yang mudah dan tidak rumit. Ini caranya:

 • Anda boleh mengklik dan membuka menu "Tetapan" atau "Tetapan".
 • Kemudian anda boleh mengklik "About Phone".
 • Selepas itu, anda mengklik menu "Status" untuk melihat maklumat HP dan juga HP IMEI

Cara memeriksa IMEI pada telefon bimbit Xiaomi 1

 • Sekiranya anda ingin memeriksa IMEI, maka anda boleh mengklik "IMEI." Secara automatik IMEI akan muncul di telefon bimbit anda sesuai dengan Kad SIM. Anda akan mempunyai dua kod IMEI jika telefon bimbit mempunyai dua slot Kad SIM.

Cara memeriksa IMEI pada telefon bimbit Xiaomi 2

Itulah kaedah mudah untuk memeriksa IMEI. Dari pelbagai kaedah yang dikaji di atas, cadangkan cara untuk memeriksa IMEI dengan kod pendailan. Sebabnya, ia cukup mudah, berkesan, dan cepat.

Kaedah mana yang akan anda gunakan untuk memeriksa IMEI peranti Android anda?