Cara Mengesan Telefon bimbit yang Hilang untuk Android dan iPhone

Adakah terdapat cara untuk mengesan telefon bimbit yang hilang? Mungkin soalan itu terlintas di fikiran anda ketika anda mengetahui hakikat bahawa telefon bimbit anda hilang. Atau anda takut jika suatu hari telefon bimbit anda hilang dan keliru bagaimana mencarinya.

Nah, berita baiknya, anda tidak perlu bingung lagi apabila telefon bimbit anda hilang. Terdapat kaedah tertentu untuk mengesan telefon bimbit anda yang hilang sehingga anda dapat mencarinya dengan lebih mudah. Bagaimana untuk? Lihat penjelasan berikut.

Cara Mengesan Telefon bimbit yang Hilang Semua Jenama Android

Cara mengesan telefon bimbit yang hilang di Android untuk semua jenama adalah menggunakan perkhidmatan dari Google dan aplikasi pihak ketiga. Berikut adalah penjelasan penuh.

1. Menggunakan akaun Gmail dan Peta Google

cara membuat e-mel gmail baru

Cara pertama yang boleh anda cuba adalah dengan mengunjungi laman Android Device Manager di pautan google.com/android/devicemanager. Anda juga boleh menggunakan pautan //www.google.com/android/find.

Untuk membuka kedua-dua perkhidmatan, anda boleh membukanya di komputer riba atau tablet. Setelah melayari laman web ini, anda akan diminta untuk masuk menggunakan akaun Gmail yang disambungkan ke telefon bimbit anda yang hilang.

Cara Mengesan Peranti Cari Telefon bimbit yang Hilang

Sekiranya anda telah memasukkan, maklumat kedudukan akan muncul dari sel anda yang hilang seperti yang ditunjukkan pada gambar berikut.

Cara Mengesan Peranti Cari Telefon bimbit yang Hilang

Dengan perkhidmatan ini, anda boleh membunyikan telefon bimbit dengan memilih ciri "mainkan suara". Tujuannya adalah agar anda mengetahui kedudukan telefon bimbit anda yang hilang. Siapa tahu telefon bimbit anda tersembunyi di bawah tilam misalnya. Sekiranya terdengar, anda pasti boleh pergi ke sumber suara.

Anda juga boleh memilih untuk mengunci telefon bimbit anda dengan memilih pilihan "Peranti Selamat". Tujuannya, jika ada yang menjumpai telefon bimbit anda, orang itu tidak dapat membuka apa-apa. Selain itu, ada juga pilihan untuk menghapus semua konten yang Anda miliki, yaitu "Hapus Peranti" atau dalam tetapan "Hapus" Bahasa Inggeris.

Oh, jika GPS atau "lokasi" di telefon bimbit anda tidak dihidupkan, pemberitahuan lokasi telefon bimbit anda tidak akan muncul. Walau bagaimanapun, anda boleh memadam atau menetapkan semula telefon bimbit anda dengan memilih pilihan "Padam Peranti".

Dengan memilih pilihan "Padam Peranti", telefon bimbit anda dapat kembali ke tetapan kilang. Biasanya tetapan kilang telefon bimbit, GPS sentiasa aktif. Sekarang, apabila anda kembali ke kedudukan tetapan kilang dan GPS HP anda dihidupkan, anda boleh segera mencari kedudukan telefon bimbit anda.

2. Menggunakan Aplikasi Cari Peranti Saya

Google Cari Peranti Saya

Selain menggunakan metode pertama, Anda juga dapat menggunakan aplikasi pelacakan HP yang hilang yang disebut Google Find My Device atau dalam bahasa Indonesia "Google Find My Device". Sekiranya anda kehilangan telefon bimbit, anda boleh meminta rakan anda yang memiliki telefon Android untuk memasang aplikasi Find My Device. Untuk menggunakan aplikasi ini, ikuti panduan di bawah.

 • Sila muat turun Google Cari Peranti Saya di sini.

Google Cari Peranti Saya

 • Setelah memuat turun aplikasi Cari Peranti Saya, maka anda membuka aplikasinya.
 • Sila log masuk menggunakan akaun Gmail yang disambungkan ke telefon bimbit anda yang hilang.

Google Cari Peranti Saya

 • Setelah log masuk, anda dapat mencari peranti mudah alih anda.

Google Cari Peranti Saya

Terdapat tiga ciri Cari Peranti Saya yang boleh anda gunakan. Anda boleh memilih "Mainkan Suara" untuk membunyikan telefon. Terdapat juga ciri "Peranti Selamat". Dengan ciri ini, anda boleh menghantar mesej ke telefon bimbit anda dan menuliskan nombor telefon bimbit untuk dihubungi jika seseorang menemui telefon bimbit anda yang hilang.

Google Cari Peranti Saya

Ciri ketiga adalah ciri "Erase Device". Ciri ini membolehkan anda menghapus semua data telefon bimbit anda yang hilang. Anda tidak dapat mencari telefon bimbit jika anda memadam data secara kekal. Tujuan penghapusan sudah tentu agar data anda tidak disalahgunakan oleh orang yang menemui telefon bimbit anda.

3. Menggunakan Aplikasi Pihak Ketiga

Cara lain untuk mengesan telefon bimbit yang hilang adalah dengan menggunakan aplikasi pihak ketiga. Anda boleh menggunakan aplikasi yang dimuat turun dari Google PlayStore. Contohnya adalah dua aplikasi berikut.

 • Pencari Keluarga

Aplikasi pelacak Android Mudah Alih yang hilang Family Locator

Family Locator adalah aplikasi Android Android telefon bimbit yang hilang. Aplikasi ini membolehkan anda memeriksa keberadaan telefon bimbit keluarga anda yang hilang menggunakan ciri GPS. Sekiranya telefon bimbit anda hilang, anda boleh meminta keluarga anda untuk mengesan telefon bimbit anda yang hilang menggunakan Family Locator.

Dengan aplikasi ini, anda dapat mencari telefon bimbit anda yang hilang. Selain itu, aplikasi ini juga cukup mudah digunakan, baik oleh anda maupun oleh ahli keluarga anda. Yang perlu diingat, anda dan keluarga mesti memasang aplikasi Family Locator terlebih dahulu sebelum aplikasi tersebut hilang. Berminat? Sila cuba aplikasi ini di sini.

 • Cari telefon saya

Cari telefon saya

Aplikasi seterusnya untuk mengesan telefon bimbit yang hilang adalah Cari Telefon Saya. Aplikasi ini berfungsi sebagai aplikasi yang memberitahu lokasi anda dengan rakan anda. Anda mesti mendaftar terlebih dahulu dalam aplikasi ini sebelum menggunakannya.

Setelah mendaftar, anda boleh menjemput rakan anda untuk menyertai aplikasi ini. Kemudian, rakan anda akan melihat lokasi kedudukan telefon bimbit anda. Sekiranya telefon bimbit anda hilang suatu hari nanti, rakan anda dapat mengesan lokasi telefon bimbit anda. Cukup menarik bukan? Sila cuba aplikasi Cari Telefon Saya dengan memuat turunnya di sini.

Terdapat banyak aplikasi lain yang boleh anda pilih untuk mengesan telefon bimbit anda yang hilang. Mengenai ini, anda dapat mendengar artikel yang membincangkan koleksi aplikasi penjejakan HP yang hilang.

Cara Mengesan Telefon bimbit Samsung yang Hilang

Cara seterusnya adalah dengan mengesan telefon bimbit Samsung yang hilang. Jadi, bagi anda yang memiliki telefon bimbit Samsung, anda boleh menggunakan kaedah ini untuk mencari telefon bimbit yang hilang.

Jadi, apa yang perlu saya lakukan sekiranya salah satu telefon bimbit Samsung anda hilang? Anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah.

 • Pertama sekali, anda mesti mempunyai akaun Samsung terlebih dahulu. Sila buat akaun Samsung terlebih dahulu dengan membuat akaun di sini.
 • Setelah membuat akaun, anda boleh menguruskan telefon bimbit Samsung anda dengan pergi ke bahagian "Tetapan", kemudian memilih "Biometrik dan Keselamatan". Kemudian pilih "Find My Mobile". Anda akan melihat akaun e-mel yang didaftarkan sebagai akaun Samsung. Sila sesuaikan bahagian Find My Mobile seperti gambar di bawah.

Samsung Cari tetapan Mudah Alih Saya

 • Setelah persediaan selesai, maka jika berlaku sesuatu dengan telefon bimbit anda yang hilang. Anda tidak perlu risau. Anda hanya perlu melayari laman Samsung Find My Mobile.

Cara Mengesan Telefon bimbit Samsung yang Hilang

 • Sila log masuk dengan akaun Samsung anda. Setelah log masuk, anda akan diberi maklumat mengenai status telefon bimbit anda yang hilang. Seperti gambar di bawah.

Cara Mengesan Telefon bimbit Samsung yang Hilang

 • Lihat dalam gambar jika didapati Samsung Galaxy S8 telefon bimbit dengan 58% keadaan bateri, status internet dihidupkan, dan kawalan jauh adalah pada .
 • Juga kelihatan ialah pilihan "Ring" yang membolehkan HP dibunyikan dari jauh. Sekiranya anda memilih pilihan ini, telefon bimbit Samsung anda akan membunyikan nada dering. Sesuai digunakan jika anda lupa menyimpan telefon bimbit Samsung.
 • "Kunci" adalah pilihan yang membolehkan anda mengunci telefon bimbit anda dari jauh. Di samping itu, ada pilihan "Hapus data" yang bertujuan untuk menghapus data HP HP yang hilang.
 • Untuk mencari kedudukan telefon bimbit Samsung anda yang hilang, ada pilihan "Track location". Sekiranya pilihan ini dipilih, maklumat mengenai kedudukan HP Samsung anda yang hilang akan muncul seperti gambar di bawah.

Cara Mengesan Telefon bimbit Samsung yang Hilang

 • Anda juga dapat mengubah mod tampilan peta seperti yang ditunjukkan pada gambar di bawah.

Cara Mengesan Telefon bimbit Samsung yang Hilang

 • Terdapat pilihan lain yang boleh anda gunakan. Sebagai contoh pilihan "sandaran" yang membolehkan data pada telefon bimbit Samsung anda yang hilang disandarkan supaya data penting pada telefon bimbit Samsung itu tidak hilang.
 • Terdapat juga pilihan "mengambil panggilan / mesej:". Fungsi ini membolehkan anda membuat pesan muncul di layar peranti terkunci. Anda juga boleh memasukkan nombor yang boleh dipanggil walaupun telefon bimbit Samsung anda yang terkunci terkunci.

Cara Mengesan Telefon bimbit Samsung yang Hilang

 • Terdapat juga fungsi "buka kunci" yang berfungsi untuk membuka semula telefon bimbit jika sebelumnya terkunci.
 • Fungsi yang paling menarik adalah pilihan "Memanjangkan hayat bateri". Sekiranya pilihan ini dipilih, telefon bimbit Samsung yang hilang akan masuk ke mod penjimatan kuasa. Ini jelas menjadikan telefon bimbit anda dapat bertahan lebih lama sehingga membolehkan telefon bimbit dikesan dengan lebih mudah.

telefon pintar mempunyai penjaga yang hilang

 • Terdapat juga pilihan "Tetapkan penjaga". Fungsi ciri ini adalah untuk membantu anda mengesan peranti ahli keluarga yang hilang. Anda boleh memasukkan akaun Samsung milik ahli keluarga. Kemudian anda dapat memantau peranti ahli keluarga anda untuk jangka masa tertentu.

Cara mengesan telefon bimbit Xiaomi yang hilang

Cara seterusnya g adalah cara untuk mengesan telefon bimbit Xiaomi yang hilang. Kaedah ini ditujukan khas untuk anda pengguna telefon bimbit Xiaomi. Lihat cara langsung di bawah.

 • Pertama sekali, anda mesti menyesuaikan tetapan pada telefon bimbit Xiaomi anda terlebih dahulu.
 • Sila masukkan bahagian "tetapan" atau "tetapan".
 • Selepas itu, pilih "Mi Account". Sila  log masuk  menggunakan akaun Mi anda. Sekiranya anda tidak memilikinya, sila buat Akaun Mi terlebih dahulu. Jangan lupa juga kata laluan akaun Mi anda.

Akaun Mi Cloud

 • Setelah anda log masuk menggunakan akaun Mi, anda akan mendapat maklumat profil, seperti keselamatan akaun, dan peranti yang digunakan. Selepas itu pilih perkhidmatan Mi Cloud.
 • Di bahagian perkhidmatan Mi Cloud, pilih pilihan "Cari peranti".
 • Selepas itu, pilih pilihan "Hidupkan Cari peranti". Anda akan diminta memasukkan kata laluan akaun Mi anda.
 • Ciri ini perlu diaktifkan terlebih dahulu sebagai langkah berjaga-jaga sekiranya telefon Xiaomi anda hilang.

Akaun Mi Cloud

 • Sekiranya anda telah menetapkan ciri tersebut, anda tidak perlu risau lagi jika telefon bimbit Xiaomi anda hilang.
 • Sekiranya pada bila-bila masa telefon bimbit Xiaomi anda hilang, anda boleh mengesannya.
 • Yang perlu anda buat hanyalah membuka laman web Mi Cloud.

Cara mengesan telefon bimbit Xiaomi yang hilang

 • Pilih "Log masuk dengan Akaun Mi".
 • Sila log masuk menggunakan akaun Mi anda.

akaun mi

 • Setelah, masukkan, nanti Mi Cloud akan memberikan beberapa pilihan seperti gambar di bawah.

Cara mengesan telefon bimbit Xiaomi yang hilang

 • Pilih pilihan "Cari Peranti". Nanti Mi Cloud akan mengesan kedudukan telefon bimbit Xiaomi anda. Seperti yang ditunjukkan dalam gambar berikut. Kedudukan telefon bimbit Xiaomi (dalam kes ini Redmi 7A, ditandakan dalam bulatan biru).

Cara mengesan telefon bimbit Xiaomi yang hilang

 • Selain pilihan "Terletak" yang berfungsi untuk mengesan keberadaan HP, ada juga fungsi untuk membuat HP berdering melalui fitur "Suara". Bunyi dering akan berhenti, jika anda menjumpai telefon bimbit Xiaomi anda dan memilih pilihan untuk menghentikan bunyi dering.
 • Terdapat juga ciri "Lost mode". Anda boleh mengaktifkan ciri ini jika telefon bimbit anda sukar dicari. Anda boleh menulis mesej di  skrin kunci  yang mengandungi mesej bagi mereka yang menemui telefon bimbit Xiaomi anda dengan memasukkan nombor yang boleh dihubungi.

Cara mengesan telefon bimbit Xiaomi yang hilang

 • Terdapat juga ciri "Padam data". Fungsi ini membolehkan anda menghapus data pada telefon bimbit Xiaomi yang hilang. Ini dapat dilakukan jika anda mempunyai data sensitif dan tidak mahu ada orang yang mencari telefon bimbit anda membaca data.

Cara mengesan telefon bimbit Xiaomi yang hilang

 • Menariknya, Xiaomi menyediakan pilihan "Peta Hibrid" yang membolehkan peta berubah sama seperti satelit yang memantau dari atas. Contohnya seperti pada gambar berikut.

Cara mengesan telefon bimbit Xiaomi yang hilang

 • Dengan mod  hibrid,  anda dapat dengan mudah mencari kedudukan telefon bimbit Xiaomi anda yang hilang.

Cara mengesan iPhone yang hilang

Cara seterusnya adalah cara untuk mengesan iPhone yang hilang. Kaedah ini bertujuan untuk pengguna iPhone anda. Bagaimana anda mengesan iPhone yang hilang? Lihat cara langsung di bawah.

Sekiranya iPhone anda hilang, anda boleh membuka perkhidmatan iCloud. Anda boleh mengaksesnya melalui penyemak imbas di komputer atau komputer riba (termasuk peranti MacOS). Buka laman web //www.icloud.com/find atau klik terus Cari iCloud.

Seterusnya, sila log masuk menggunakan akaun Apple ID yang anda ada yang disambungkan ke iPhone anda. Sekiranya anda telah masuk, paparan akan muncul seperti gambar di bawah.

Cara mengesan iPhone yang hilang

Terlihat, lokasi iPhone anda ditandai dengan bulatan hijau.

Cara mengesan iPhone yang hilang

Terdapat tiga pilihan untuk dipilih. Pilihan pertama ialah "Mainkan Suara". Pilihan ini boleh menjadikan iPhone anda berdering. Ciri ini berguna sekiranya iPhone hilang di sekitar anda. Terdapat juga pilihan "Lost Mode". Sekiranya anda memilih pilihan ini, iPhone anda akan dikunci dan anda boleh menulis mesej tertentu bagi mereka yang menemui iPhone anda.

Akhirnya terdapat ciri "Padam iPhone". Fungsi ini membolehkan anda menghapus data yang ada di iPhone anda. Ini dapat dilakukan sebagai langkah berjaga-jaga sekiranya iPhone anda benar-benar dicuri sehingga pencuri tidak dapat melihat data di iPhone anda. Hanya saja, ingatlah, jika pilihan ini dipilih, anda tidak lagi dapat menggunakan ciri Cari iPhone Saya.

Oh ya, jika iPhone anda mati, anda tidak dapat menjejaki iPhone anda. Sekiranya iPhone dimatikan, maklumat akan muncul seperti gambar di bawah.

icloud cari iphone saya

Anda juga dapat mengesan iPhone menggunakan aplikasi Find My iPhone. Untuk menggunakannya, anda mesti mengaksesnya menggunakan peranti iPhone atau iPad lain kerana aplikasinya hanya di App Store.

Begitulah penjelasan mengenai cara mengesan telefon Android dan iPhone yang hilang. Semoga maklumat ini dapat membantu anda yang keliru mencari telefon bimbit yang hilang. Maklumat ini juga boleh menjadi panduan sebelum anda kehilangan telefon bimbit anda