6 Aplikasi Papan Kekunci Maya Terbaik dan Percuma untuk Komputer riba

Papan kekunci maya adalah papan kekunci bukan fizikal yang biasa digunakan pada peranti skrin sentuh, seperti telefon pintar, tablet dan komputer riba hibrid. Selain menjadi ciri lalai, pengguna juga dapat menggunakan aplikasi papan kekunci maya pihak ketiga yang menawarkan lebih banyak fitur.

Berikut ini akan membincangkan sebilangan aplikasi papan kekunci komputer riba maya yang boleh anda gunakan secara percuma. Anda juga boleh beralih ke versi Pro jika anda mahukan ciri yang lebih lengkap. Ayuh, lihat senarai di bawah!

1. Papan Kekunci Windows Pada Skrin

Papan Kekunci Pada Skrin adalah papan kekunci maya lalai Windows yang boleh digunakan secara percuma. Fungsi ini dapat diakses dengan mudah menggunakan beberapa kaedah yang boleh anda dapatkan di sini.

Walaupun tidak lengkap seperti aplikasi papan kekunci maya pihak ketiga, Papan Kekunci Pada Layar Windows ini mempunyai sejumlah fitur, seperti suara keyboard dan ramalan teks. Malangnya apabila digunakan, ciri papan kekunci lalai ini tidak menyokong tetapan berbilang bahasa.

Selain peranti Windows skrin sentuh, Papan Kekunci Pada Skrin juga dapat digunakan pada komputer layar sentuh. Ciri ini cukup berguna apabila pengguna tidak dapat mengakses komputer mereka kerana papan kekunci fizikal mengalami masalah.

2. Papan Kekunci Maya Percuma

Satu aplikasi papan kekunci maya percuma untuk Windows ialah Papan Kekunci Maya Percuma. Selain percuma, aplikasi ini juga ringan, multibahasa (tidak hanya tersedia dalam bahasa Inggeris sahaja), dan mesra jari (mudah dikendalikan).

Aplikasi Papan Kekunci Maya Percuma boleh dipasang dan dijalankan pada komputer berasaskan Windows dengan layar sentuh. Anda boleh menggunakan tetikus, skrin sentuh, pen atau alat penunjuk lain untuk menaip. Papan kekunci praktikal ini mempunyai kunci yang cukup besar untuk ditaip dengan hujung jari, sehingga mudah digunakan.

Aplikasi papan kekunci maya percuma ini dilengkapi dengan empat papan kekunci maya yang berbeza dan menyokong semua bahasa dan susun atur papan kekunci yang dipasang dalam sistem. Beberapa ciri yang terdapat di Papan Kekunci Maya Percuma adalah:

  • Ubah ukuran, warna, dan ketelusan papan kekunci di skrin komputer.
  • Ia mempunyai fungsi mengulangi secara automatik untuk menekan sebarang kekunci untuk mengulang watak yang sama secara berterusan secara automatik.
  • Boleh dijalankan melalui flash, jadi sangat mudah alih.

Sekiranya anda berminat dengan papan kekunci maya percuma ini, anda boleh memuat turunnya secara langsung melalui laman aplikasi secara langsung (klik di sini) atau melalui kedai aplikasi Microsoft (klik di sini).

3. Papan Kekunci Pada Skrin Mudah Alih

Aplikasi papan kekunci komputer riba maya yang lain adalah Papan Kekunci Layar Mudah Alih yang boleh dipasang pada komputer riba dengan sistem operasi atau OS Windows XP, Vista, 7, 8 dan 10. Aplikasi Open Source ini cukup ringan untuk dipasang pada komputer riba kerana saiznya hanya 1 MB.

Walaupun penampilannya boleh dikatakan kurang menarik, aplikasi papan kekunci maya ini mempunyai fungsi untuk mengingati tetapan yang anda buat ketika menggunakan papan kekunci. Oleh itu, anda tidak perlu membuat pengaturan lain apabila anda akan menggunakan papan kekunci mudah alih ini di lain waktu.

Sayangnya dari segi keselamatan, aplikasi ini tidak dapat melindungi pengguna dari perisian berbahaya ( perisian jahat ), atau dari penjejakan sumber yang dapat memperoleh dan menyimpan data pengguna penting seperti kata laluan.

Walaupun Papan Kekunci Pada Skrin Mudah Alih menawarkan perlindungan daripada keylogger perkakasan, aplikasi tidak menawarkan perlindungan terhadap keylogger perisian (yang jauh lebih biasa). Ini terutama dimaksudkan sebagai alat aksesibilitas atau sebagai cara alternatif memasukkan teks (pengkomputeran berdasarkan pen, dll.).

Sama seperti Papan Kekunci Maya Percuma, aplikasi papan kekunci maya ini juga dapat disimpan dan dijalankan melalui denyar. Sekiranya anda ingin mencuba aplikasi ini, anda boleh memuat turunnya di sini.

4. Keselesaan Papan Kekunci Pada Skrin Pro

Ini adalah aplikasi papan kekunci maya berbayar, tetapi anda boleh mencuba menggunakan versi percubaan percuma. Seperti namanya, aplikasi yang dapat dijalankan pada Windows 10 / 8.1 / 8/7 / Vista / XP menawarkan sejumlah ciri profesional yang sangat membantu pengguna.

Papan kekunci ini menyokong pelbagai bahasa yang dapat menampilkan watak yang diketik dalam bahasa apa pun. Selain itu, anda juga boleh menukar antara bahasa dengan cepat hanya dengan satu klik atau sentuhan.

Comfort On-Screen Keyboard Pro juga memungkinkan anda dapat menyesuaikan penampilan dan prestasi papan kekunci di layar (kedudukan, ukuran dan jumlah kunci, warna, dan kulit). Ini kerana aplikasi ini telah diberikan sejumlah templat yang dapat anda pilih seperti yang dikehendaki.

Satu lagi ciri menarik yang dimiliki oleh aplikasi papan kekunci maya yang dapat memaparkan ikon pintasan Windows dan sejumlah aplikasi popular, dan banyak lagi ciri lain yang berguna untuk pengguna. Sekiranya anda ingin mencuba Comfort On-Screen Keyboard Pro, sila muat turun aplikasinya di sini.

5. Klik-N-Jenis

Click-N-Type adalah aplikasi papan kekunci komputer riba maya yang boleh anda gunakan secara percuma. Aplikasi ini dilengkapi dengan sejumlah ciri yang menyokong penaipan yang mudah, seperti ramalan teks dan penyelesaian kata. Selain dikonfigurasikan sepenuhnya, Click-N-Type juga menawarkan mod AutoClick dan Scanning dan pilihan sejumlah bahasa yang berbeza.

Kerana fungsinya yang baik, aplikasi papan kekunci ini juga membolehkan anda menaip windows dan mana-mana aplikasi menggunakan kursor. Walaupun ciri canggih seperti periksa ejaan tidak tersedia, aplikasi Klik-N-Jenis masih boleh dipercayai.

Sayangnya aplikasi hanya boleh dipasang dan dijalankan pada komputer riba dengan sistem operasi Windows 98 / Me / NT / 2000 / XP / Vista / Win-7. Sama seperti beberapa aplikasi papan kekunci maya di atas, Click-N-Type juga mempunyai versi mudah alih untuk pemacu kilat USB. Berminat? Anda boleh memuat turun aplikasi di sini.

6. Papan Kekunci Maya Panas

Papan Kekunci Maya Panas membawa sejumlah ciri hebat untuk membuat pengetikan di skrin lebih cepat, lebih mudah dan lebih tepat. Selain selesa dengan jari anda di komputer layar sentuh, Papan Kekunci Maya Panas juga menawarkan pengalaman menaip dengan pantas dan cekap dengan tetikus!

Walaupun aplikasi ini menawarkan versi percubaan secara percuma, anda perlu membayar jika anda mahukan versi lengkap. Papan Kekunci Maya Panas menyokong pelbagai bahasa dan menawarkan ciri lengkap secara automatik sebagai alat untuk mempercepat menaip dengan melengkapkan perkataan yang anda taip.

Ciri lain yang dimiliki oleh Hot Virtual Keyboard adalah bahawa ia dapat disesuaikan sepenuhnya. Anda boleh mengubah suai papan kekunci maya anda sendiri dengan menentukan latar belakang, bentuk, warna dan fon kekunci, bunyi pelbagai kumpulan kunci, dan parameter lain untuk membuat papan kekunci maya sesuai dengan keinginan anda.

Papan Kekunci Maya Panas boleh berjalan di banyak sistem operasi Windows, dari Windows 2000 hingga Windows 10. Sekiranya anda berminat untuk menggunakan aplikasi papan kekunci maya ini, sila muat turun aplikasinya di sini.

Itulah beberapa aplikasi papan kekunci komputer riba maya yang boleh digunakan secara percuma. Walaupun yang percuma juga cukup membantu dalam menaip, anda boleh beralih ke versi berbayar jika anda mahukan ciri yang lebih profesional dan dapat menyokong karya anda.

Sekiranya anda memerlukan petua komputer riba yang lain, kami telah mengkaji pelbagai petua khusus untuk masalah komputer riba dalam artikel Petua Laptop ini.