Berikut adalah 10 kelebihan dan kekurangan Asus Zenfone Live L1

Terdapat banyak telefon pintar murah 1 juta yang cukup menarik. Terutama dalam kelas harga ini, persaingan untuk persaingan pasaran agak ketat. Kerana memang ada banyak pembeli yang lebih suka HP 1 juta tetapi mempunyai ciri-ciri terkini, Asus menyedari hal ini sehingga vendor Taiwan mengeluarkan Asus Zenfone Live L1.

Asus Zenfone Live L1 (dengan kod ZA550KL yang terdapat di Indonesia) adalah telefon bimbit Asus yang menawarkan pelbagai ciri kontemporari seperti layar dengan nisbah 18: 9 dan kamera dengan kesan foto bokeh. Selebihnya, spesifikasi HP ini cukup sesuai dengan harga 1 juta.

Telefon bimbit ini mempunyai dua varian. Varian pertama yang hadir dengan harga yang lebih murah, varian yang menggunakan 2 GB RAM dan 16 GB ROM. Varian kedua adalah jenis varian yang menggunakan RAM 3 GB dan ROM 32 GB. Sudah tentu varian RAM 3GB lebih mahal walaupun harganya tetap di bawah 2 juta, alias 1 juta.

Jadi, seperti apa Asus Zenfone Live L1 ini? Agar tidak ingin tahu, lihat pendedahan berkaitan dengan kelebihan dan kekurangan yang ada pada telefon bimbit ini. Tetapi seperti biasa, sebelum membincangkan kelebihan dan kekurangan, pertimbangkan terlebih dahulu spesifikasi terperinci Asus Zenfone Live L1 di bawah.

Spesifikasi Asus Zenfone Live L1

Asus Zenfone Live L1 ZA550KL

Am

 • Diumumkan pada Mei 2018
 • Rangkaian 2G, 3G, 4G
 • SIM Dual SIM Card (Nano-SIM, dual stand-by)

Badan

 • Dimensi ialah 147.3 x 71.8 x 8.2 mm
 • Berat 140 g

Skrin

 • Taipkan skrin sentuh kapasitif IPS LCD
 • Berukuran 5.5 inci
 • Resolusi 720 x 1440 piksel, nisbah 18: 9 (kepadatan ~ 293 ppi)

Perkakasan

 • Qualcomm MSM8917 Chipset Snapdragon 425 (28 nm)
 • CPU Quad-core 1.4 GHz Cortex-A53
 • GPU Adreno 308

Ingatan

 • RAM 3GB
 • Memori Dalaman 32 GB
 • Memori Luaran MicroSD, hingga 512GB (slot khusus)

Kamera Utama

 • Bilangan Kamera 1
 • Ketetapan 13 MP
 • Mempunyai f / 2.0, PDAF, LED flash, HDR, panorama
 • Video [dilindungi e-mel]

Kamera selfie

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 5 MP
 • Mempunyai f / 2.4, denyar LED
 • Video -

Kesalinghubungan

 • Wlan Wi-Fi 802.11 b / g / n, WiFi Direct, hotspot
 • Bluetooth 4.0, A2DP, LE
 • Inframerah
 • NFC
 • GPS Ya, dengan A-GPS, GLONASS, BDS
 • USB mikroUSB 2.0

Bateri

 • Taipkan Li-Ion
 • Kapasiti tidak boleh ditanggalkan 3000 mAh
 • Pengecasan Tanpa Wayar
 • Ciri -

Ciri

 • OS (Semasa Dikeluarkan) Android 8.0 Oreo
 • Sensor pecutan, giro, jarak, kompas
 • Jack 3.5mm
 • Warna Ruang Biru, Mawar Pink, Berkilau Emas, Hitam Tengah Malam

Kelebihan Asus Zenfone Live L1

1. Kamera Utama dan Bokeh

Kamera belakang Asus Zenfone Live L1

Sebanyak 1 juta telefon bimbit yang menyajikan dua kamera dan mengaku dapat merakam foto bokeh. Malangnya, kebanyakan kamera dwi hanya gimik sahaja . Banyak hasil bokehnya tidak memuaskan. Baiklah, Asus memahami perkara ini kerana mereka tidak menghadirkan kamera belakang dua Asus Zenfone Live L1.

Asus Zenfone Live L1 hanya dilengkapi dengan satu kamera belakang. Kualiti gambar yang dihasilkan dari kamera ini cukup bagus. Boleh periksa hasil kamera belakang berikut.

Kamera belakang pada telefon bimbit ini hanya 13 MP. Kamera belakang ini mempunyai bukaan f / 2.0. Kamera belakang ini juga mempunyai ciri seperti autofokus pengesanan fasa dan lampu kilat LED. Walaupun bukan kamera berganda, kamera belakang HP mampu membawa kesan bokeh berkat perisian di dalam kamera.

Untuk berjuta-juta HP kelas 1 dan mampu membentangkan hasil bokeh pastinya kelebihannya sendiri dari Asus Zenfone Live L1.

2. Skrin Penuh

Paparan Langsung Asus Zenfone L1

Kelebihan lain dari telefon bimbit ini ialah adanya resolusi skrin HD + alias skrin 720 x 1440 piksel. Kerana terdapat banyak tambahan, jelas bahawa telefon bimbit ini adalah salah satu telefon skrin penuh yang berpatutan. Dimensi skrin HP ini adalah 5.5 inci yang mempunyai nisbah badan ke skrin 82%.

Untuk telefon bimbit yang berpatutan, spesifikasi paparan pada telefon bimbit ini cukup bagus. Sebenarnya, telefon bimbit ini boleh menjadi penyelesaian yang tepat bagi anda yang memerlukan telefon bimbit skrin penuh dengan harga yang berpatutan.

3. Hayat Bateri yang baik

Bateri 3000 mAh telah tertanam di ASUS Zenfone Live L1. Kapasiti bateri ini ternyata cukup baik untuk ketahanannya. Ini selaras dengan apa yang disampaikan oleh Gadgetren secara bertulis yang membincangkan tinjauan Asus Zenfone Live L1.

Gadgetren menguji bateri Asus Zenfone Live L1 menggunakan Geekbench. Hasilnya, telefon bimbit ini mendapat skor 2384 dan boleh dinyalakan selama 7 jam 19 minit. Oh , bateri meninggalkan kuasa sehingga 10% seperti yang ditunjukkan dalam gambar berikut.

Sekiranya anda melihat hasilnya, Asus Zenfone Live L1 boleh dibilang jangka hayat bateri lebih baik berbanding dengan HP lain yang juga membawa Snapdragon 425 dan bateri berkapasiti 3.000 mAh.

Sebagai tambahan kepada ujian Geekbench, Gadgtren juga mendedahkan bahawa telefon bimbit ini hanya menghabiskan 18% hayat bateri ketika digunakan untuk menonton filem dengan durasi 1.5 jam. Ujian tontonan video dilakukan dalam "Mod Pesawat." Dengan data ini, telefon bimbit ini dapat diundang untuk menonton hingga 5 filem.

Hasil ujian sebenarnya berbeza dengan yang dituntut oleh Asus. Asus mendakwa bahawa Asus Zenfone Live L1 boleh bertahan selama 18 jam untuk melayari internet atau menonton 9 filem secara berterusan. Malangnya, tuntutan itu tidak betul.

Namun, secara keseluruhan, jangka hayat bateri telefon bimbit ini cukup baik jika dibandingkan dengan telefon bimbit lain termasuk saingan Asus Zenfone Live L1. Atas sebab-sebab ini, Asus Zenfone Live L1 mempunyai kelebihan dari segi jangka hayat bateri.

4. Sensor Lengkap

Sensor ASUS ZenFone Live L1

Asus Zenfone Live L1 dilengkapi dengan sensor lengkap. Telefon bimbit ini mempunyai sensor yang diklasifikasikan sebagai baik untuk kategori 1 juta. Contohnya ialah sensor Giroskop. Memang tidak ada Sensor Suhu dan Sensor Tekanan, kedua-dua sensor ini jarang sekali wujud di telefon bimbit kelas menengah. Oleh itu, adalah wajar jika sensor berpatutan kelas dua tidak ada.

Fokus utama adalah tepatnya kehadiran sensor Giroskop. Dengan sensor ini, permainan dan aplikasi yang memerlukan sensor ini dapat berjalan dengan lebih optimum pada Asus Zenfone Live L1. Oleh itu, kelengkapan sensor pada Asus Zenfone Live L1 mempunyai kelebihan tersendiri.

5. Slot Tiga Kali

Triple Slot Asus Zenfone Live L1

Asus Zenfone Live L1 mempunyai tiga slot sim yang tentunya disukai ramai orang. Walaupun tidak semuanya, tetapi ramai pengguna telefon pintar lebih menginginkan telefon bimbit yang sudah menyokong tiga slot yang terdiri daripada dua slot SIM dan satu slot untuk microSD.

Ini berdasarkan pada orang Indonesia yang biasa memiliki lebih dari satu nombor telefon bimbit sementara masih menggunakan slot untuk meningkatkan kapasitas penyimpanan. Lebih-lebih lagi, storan jenis ini pada HP agak biasa-biasa saja untuk HP Android masa kini. Untuk varian ROM 32 GB, ia masih mencukupi berbanding varian ROM 16 GB.

Kekurangan Asus Zenfone Live L1

1. Persembahan Kick Kurang

Dari gambar di atas, nampaknya telefon bimbit ini mempunyai nilai AnTuTu 41,856. Bagi ujian Geekbench, skor yang diperoleh adalah 660 untuk teras tunggal dan 1663 untuk pelbagai teras. Untuk ujian Work 2.0, skor yang dihasilkan adalah 3,288. Semua skor diperoleh dari keputusan ujian Gadgetren.

Hasil yang diperoleh oleh Asus Zenfone Live L1 memang normal. Maklum, HP ini dilengkapi dengan chipset Snapdragon 425. Chipset ini sememangnya biasa digunakan dalam berjuta-juta HP kelas 1. Sebenarnya, ada vendor lain yang menjual telefon bimbit ini dengan harga 1.1 juta. Memandangkan harga telefon bimbit ini berada di kisaran 1.3 hingga 1.7 juta, chipset yang digunakan terasa sedikit biasa, jika anda tidak mahu dipanggil kurang.

Lebih baik jika sebenarnya HP ini menggunakan Snapdragon 430. Tetapi, Asus mempunyai siri lain yang menggunakan Snapdragon 430 pada kisaran harga 1.8 juta, Asus Zenfone Max M1. Oleh itu, anda boleh mengatakan pemilihan Snapdragon 425 agar tidak bertembung dengan siri lain.

Malangnya, prestasi Snapdragon 425 pada telefon bimbit ini sememangnya tidak begitu menarik. Terutama jika anda menggunakan RAM Asus Zenfone Live L1 versi 2GB ROM 16GB. Betul, bagaimana prestasi Asus Zenfone Live L1?

Lihat, untuk memainkan Mobile Legend, Asus Zenfone Live L1 dapat menjalankan Mobile Legend dengan grafik rendah. Perkara yang sama berlaku pada permainan Arena of Valory dan Vain Glory. Untuk bermain selesa tiga perlawanan daripada MOBA juga perlu menjadi set rendah.

Bagaimana dengan PUBG? PUBG boleh dimainkan dengan Asus Zenfone Live L1 dengan tetapan grafik yang rendah, dan tidak perlu bermain-main lagi. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa telefon bimbit ini dapat memainkan permainan popular walaupun dengan spesifikasi yang rendah.

Itulah sebabnya anda boleh mengatakan bahawa prestasi HP ini tidak begitu menarik. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai pengalaman bermain permainan menggunakan telefon bimbit ini, anda boleh melihat ujian permainan keras yang dilakukan oleh Mas Krida dari saluran YouTube TeknoLoGue. Oh ya, telefon bimbit ini tidak dimaksudkan untuk bermain permainan memandangkan spesifikasi yang ditawarkan dengan harga 1 juta cukup biasa-biasa saja. Tetapi prestasi permainan tentunya boleh menjadi penanda aras mengenai prestasi HP ini.

2. UI Zen dan Masalah Memori

Memori Isu Langsung Zenfone l1

Satu perkara yang menjadikan prestasi Asus Zenfone Live L1 terasa kurang optimum adalah masalah Zen UI. Zen UI mempunyai bahagian yang membuat memori terasa sempit seperti yang dinyatakan oleh saluran Youtube GontaGantiHape. Menurut GontaGantiHape, Asus Zenfone Live L1 memberikan sedikit kapasiti RAM kerana ia digunakan oleh sistem ZenUI dan memori dalaman juga cukup banyak digunakan.

Atas sebab ini, anda tidak boleh memilih varian RAM Asus Zenfone Live L1 2GB dengan ROM 16GB. Walaupun lebih murah, tetapi memerlukan banyak memori. Mungkin akan menjadi kisah lain jika Asus Zenonfe Live L1 menggunakan OS Android yang murni.

3. Kamera Depan Selfie Tidak Cukup

selfie Asus Zenfone Live L1

Gambar di atas adalah salah satu contoh selfie Asus Zenfone Live L1. Kamera depan HP ini sebenarnya cukup bagus kerana dapat menampilkan foto bokeh. Malangnya, hasilnya tidak memuaskan dan tidak layak untuk selfie.

Sama seperti yang dikatakan oleh GontaGantiHape bahawa kamera depan HP ini mempunyai prestasi yang agak buruk, terutamanya dalam keadaan cahaya rendah. Cukup masuk akal memang memandangkan kamera depan HP hanya dilengkapi dengan kamera 5 MP sahaja.

Sebenarnya, foto itu masih dapat difahami, tetapi memandangkan ada jenis telefon bimbit lain yang menawarkan selfie berkualiti cukup baik, jadi untuk kamera depan terasa kurang optimal untuk hasil foto tersebut.

4. Tiada Sensor Cap Jari

Reka Bentuk Badan Asus Zenfone Live L1

Sudah banyak 1 juta telefon bimbit yang kini mempunyai sensor cap jari. Sayangnya, Asus tidak memasukkan sensor ini ke dalam Asus Zenfone Live L1. Sebenarnya, sensor lain cukup lengkap, termasuk adanya ciri Face Unlock. Ketiadaan sensor cap jari menjadikan telefon bimbit ini secara automatik hanya bergantung pada sensor Face Unlock sahaja.

5. Keupayaan Buka Kunci Muka yang lemah

Telefon ini tidak mempunyai sensor cap jari. Sebagai pengganti, terdapat Face Unlock. Ini bermaksud, anda hanya dapat menggunakan Face Unlock sebagai ciri keselamatan HP. Malangnya, ciri Face Unlock masih belum optimum. Ramai pengguna agak kecewa dengan tindak balas ciri ini. Terutama jika melakukan imbasan semasa keadaan cahaya gelap.

Ini mungkin disebabkan oleh masalah perisian dan dapat diperbaiki di masa depan. Perkara ini harus segera dijangkakan oleh Asus. Kerana, dalam telefon bimbit kelas 1 juta, ada telefon bimbit lain yang mempunyai fitur pengimbas wajah dengan kemampuan yang baik. Pada akhirnya, bagi mereka yang telah memilih telefon bimbit ini, ciri Face Unlock tidak akan terlalu berguna dan lebih baik tidak menggunakan fitur ini sama sekali.

Kesimpulannya

Asus Zenfone Live L1 sebenarnya adalah telefon bimbit yang cukup menarik. Terutama kerana kemampuan daya tahan bateri yang baik. Skrin yang lebih memanjang juga boleh menjadi pertimbangan lain untuk membuat anda melihat telefon bimbit ini. Malangnya, tidak ada sensor cap jari sehingga nilai tolak sebenarnya sangat penting.

Untuk prestasi, ia masih dapat difahami kerana tidak terlalu buruk. Masih cukup untuk memenuhi keperluan asas menggunakan Android. Dilihat dari pelbagai kelebihan dan kekurangan, Asus Zenfone Live L1 adalah telefon bimbit yang tepat bagi anda yang memerlukan telefon bimbit yang berpatutan, skrin dan kamera kontemporari, dan bateri yang cukup baik.

Bagi pemandu teksi motosikal dalam talian, Asus Zenfone Live L1 juga boleh menjadi pilihan yang tepat. Lebih-lebih lagi harganya juga agak murah. Berminat dengan telefon bimbit ini? Anda boleh membelinya melalui kedai dalam talian di pautan ini.