Ayuh, Ketahui 7 Perbezaan antara HP Vivo V11 dan Vivo V11 Pro!

Bukan hanya Xiaomi, Vivo juga telah melancarkan banyak telefon bimbit dengan pelbagai ciri dan spesifikasi yang ditawarkan. HP lebih digemari oleh wanita kerana ia membawa reka bentuk yang cantik juga telah melancarkan HP Vivo V11 dan V11 Pro yang juga banyak dicari oleh pencinta alat. Tidak sedikit orang yang berminat membeli jenama HP ini dari China.

Bagi anda yang berminat untuk membeli telefon bimbit ini dan bingung memilih yang terbaik antara HP Vivo V11i atau Vivo V11 dengan Vivo V11 Pro, mari kita merujuk terus kepada perbincangan mengenai 7 perbezaan antara HP Vivo V11 dan Vivo Pro V11 di bawah.

Spesifikasi Vivo V11

Vivo V11 nbl

  • Chipset : Mediatek MT6771 Helio P60 (12 nm)
  • RAM & Memori : 4GB & 128GB
  • Kamera : Dual 16 MP + 5 MP
  • Bateri : Li-Po 3315 mAh
  • Julat harga : IDR 4,500,000

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi Vivo V11 Pro

  • Chipset : Qualcomm SDM660 Snapdragon 660 (14 nm)
  • RAM & Memori : 6GB & 64GB
  • Kamera : Dual 12 MP + 5 MP
  • Bateri : Li-Po 3400 mAh
  • Julat harga : Rp. 4,999,000

Spesifikasi selengkanya ...

Perbezaan antara Vivo V11 dan Vivo V11 Pro

1. Ukuran Skrin Perbezaan Tipis

vivo v11 gadgetbytes_camsample_1

Ketika ditanya mengenai perbezaan HP Vivo V11 atau V11i dan Vivo V11 Pro, salah satunya adalah ukuran skrin. Vivo V11 membawa skrin 6,3 inci dengan resolusi HD penuh + 1080 x 2280 piksel dan nisbah skrin adalah 19: 9.

Sementara saudaranya, Vivo V11 Pro, hadir dengan ukuran layar yang sedikit berbeza dari Vivo V11, iaitu 6,4 inci dengan resolusi HD penuh + 1080 x 2340 piksel. Nisbah skrin masih sama dengan Vivo V11, iaitu 19: 9.

Kedua-dua Vivo V11 dan Vivo V11 Pro dilengkapi dengan bezel nipis yang membuat skrin terasa lebih lebar. Terdapat juga takik berbentuk titisan air atau tetesan air yang terlihat seperti setetes air di bahagian atas layar, sehingga layar HP terlihat sangat modern.

2. IPS LCD vs Panel Paparan Super AMOLED

vivo v11 gadgetbytes_camsample_4

Ukuran skrin mungkin sedikit berbeza, tetapi panel layar yang digunakan pada Vivo V11 dan Vivo V11 Pro sama sekali berbeza. Ya, jika HP Vivo V11 masih membawa paparan panel IPS LCD biasa, Vivo Pro menggunakan panel paparan OLED yang mempunyai paparan yang lebih baik, dengan kontras dan ketajaman yang lebih baik.

Namun, itu tidak bermaksud layar yang menggunakan panel LCD IPS jelek. Skrin masih menyenangkan mata, sungguh. Sudut pandangannya juga baik dan masih selesa digunakan untuk bermain permainan atau menonton filem. Lebih-lebih lagi, skrin Vivo V11 mempunyai resolusi HD + penuh.

3. Snapdragon vs Mediatek

Mediatek vs Snapdragon

Perbezaan lain yang menonjol dari kedua telefon bimbit adalah pada tunjang sektor dapur. Yup , HP Vivo V11 membawa chipset dari Mediatek, Helio P60. Sementara saudaranya, Vivo V11 Pro bergantung pada chipset buatan Qualcomm, iaitu Snapdragon 660.

Chipset Helio P60 dan Snapdragon 660 adalah cip yang memasuki kelas menengah. Kedua-duanya dapat menyokong kelancaran prestasi telefon bimbit. Lebih-lebih lagi, jika anda menggunakan telefon bimbit anda hanya untuk aktif di media sosial seperti Instagram dan Twitter, atau menonton siri Netflix kegemaran anda, telefon bimbit dengan cip Helio P60 atau Snapdragon 660 dapat melaksanakannya dengan mudah.

Sebenarnya, anda masih boleh bermain permainan seperti PUBG Mobile yang memerlukan telefon bimbit dengan spesifikasi tinggi, yang dapat dimainkan dengan lancar pada kedua-dua telefon yang menggunakan chipset kelas menengah ini, walaupun tetapan grafik mesti diset ke sederhana.

Skor AnTuTu yang diperoleh Vivo V11 dan V11 Pro juga tidak jauh berbeza. Kedua-dua mereka mendapat markah melebihi 110 ribu. Jadi, secara ringkasnya, prestasi kedua HP ini sama baiknya di kelasnya, walaupun cip yang digunakan berbeza. Anda memilih yang mana, ya ?

4. Resolusi Kamera

gadgetin vivo v11

Satu perbezaan lain dari Vivo V11 dan Vivo V11 Pro adalah di sektor kamera. Kedua-dua Vivo V11 dan Vivo V11 Pro kedua-duanya dilengkapi dengan dua lensa kamera di bahagian belakang badan, dan lensa kamera selfie 25 MP di bahagian depan skrin.

Nah, walaupun kedua-duanya membawa dua lensa kamera belakang, lensa Vivo V11 dan Vivo V11 Pro mempunyai resolusi yang berbeza.

Vivo V11 dilengkapi lensa 16 MP dengan bukaan lensa f / 2.0 dan terdapat fokus auto pengesanan fasa , yang dapat menjadikan fokus lebih terkunci pada kawasan / objek yang akan disasarkan. Sementara satu lagi lensa adalah lensa 5 MP yang merupakan lensa sensor kedalaman atau untuk sensor kedalaman yang biasanya dapat membuat kesan kabur atau latar belakang kabur . Kamera utama Vivo V11 dilengkapi dengan ciri HDR, panorama, dan LED flash.

Baiklah, beralih ke sektor kamera utama Vivo V11 Pro. Telefon bimbit ini juga dilengkapi dengan dua lensa kamera, hanya ukuran lensa 12 MP dan bukaan lensa f / 1.8, sedikit lebih besar daripada bukaan lensa kamera Vivo V11. Biasanya semakin besar apertur, semakin banyak cahaya memasuki lensa. Jadi kamera biasanya sesuai untuk digunakan dalam gambar dalam keadaan cahaya rendah.

Oh ya , Vivo V11 Pro juga mempunyai lensa kamera sekunder 5 MP yang juga berfungsi sebagai sensor kedalaman. Kamera belakang HP ini juga memiliki fitur HDR dan panorama, dan dilengkapi dengan LED Flash dan fokus auto pengesanan fasa dua piksel untuk hasil foto maksimum.

Tangkapan dari kamera Vivo V11 Pro tentunya juga berkualiti. Lebih-lebih lagi, terdapat teknologi kecerdasan buatan atau Artificial Intelligence pada kamera. Dengan adanya AI, biasanya gambar akan kelihatan lebih cantik dan mempunyai warna yang lebih cerah. Untuk maklumat anda , kamera itu telah juga menerima teknologi Vivo V11 AI, anyway .

Kedua-dua Vivo V11 dan Vivo V11 Pro kedua-duanya dilengkapi dengan kamera selfie 25 MP. Tetapi lensa kamera depan yang ada di atas Vivo V11 ialah seluruh jenis kanta yang boleh mengambil gambar dengan lebih luas, bukan lensa kamera biasa.

5. UDFP vs Sensor cap jari yang dipasang di belakang

kelebihan dan kekurangan gadgetin VIVO V11

Vivo V11 dan Vivo V11 Pro mempunyai lokasi sensor cap jari yang berbeza. Vivo V11 masih menggunakan sensor cap jari berbentuk fizikal yang terletak betul-betul di bahagian belakang badan. Sementara Vivo V11 Pro mempunyai teknologi Fingerprint Under Display atau UDFP.

Vivo V11 Pro bukan HP Vivo pertama yang dilengkapi dengan sensor cap jari yang terletak di bawah permukaan skrin. Sebelum ini, terdapat Vivo X20 UD yang telah membawa teknologi canggih ini. Cuma telefon ini tidak memasuki pasaran alat Indonesia secara rasmi.

Selain sensor cap jari di bawah layar, Vivo V11 Pro juga dilengkapi dengan fitur Akses Wajah , alias teknologi membuka kunci gaya Vivo.

6. Kapasiti dan Ketahanan Bateri

vivo v11 gadgetbytes_camsample_6

Bukan hanya chipset yang mempunyai daya tahan bateri yang berbeza. Vivo V11 dan Vivo V11 Pro juga mempunyai kapasiti bateri yang berbeza. Vivo V11 Pro membawa kapasiti bateri 3400 mAh, sementara Vivo V11 mempunyai bateri berkapasitas 3315 mAh. Perbezaannya memang tidak begitu ketara.

Walau bagaimanapun, bateri kedua-dua telefon ini dapat bertahan lama jika digunakan dengan betul. HP Vivo V11 dan Vivo V11 Pro dilengkapi dengan teknologi pengecasan pantas untuk pengecasan bateri yang lebih pantas. GadgetIn mengatakan, memerlukan masa sekitar 30 minit untuk mengecas bateri hingga 34% dan 120 minit untuk mengisi bateri sepenuhnya.

Sementara itu, untuk Vivo V11 Pro yang telah dilengkapi dengan teknologi pengecasan pantas yang lebih canggih, iaitu enjin pengecasan pantas dua , memerlukan masa sekitar 30 minit untuk mengecas bateri hingga 50%. Dan untuk mengecas bateri sepenuhnya, anggaran masa yang diperlukan adalah sekitar 90 minit.

7. Varian RAM

perbezaan vivo v11 dan vivo v11 pro vivo v11 gadgetbytes_camsample_5

Kedua-dua telefon ini juga nampaknya mempunyai varian RAM dan ROM yang berbeza. Vivo V11 hadir dengan pilihan kapasiti RAM 4 GB dan memori dalaman 64 GB yang berharga 3.8 juta rupiah seunit. Bagi Vivo V11 Pro, ia tersedia dalam varian RAM 6 GB dan ROM 64 GB yang dipasarkan dengan harga 4.9 juta per unit.

Kesimpulannya

Kedua-dua HP Vivo di atas mempunyai prestasi yang hampir sama. Kedua-duanya sama-sama bagus untuk digunakan untuk menjalankan pelbagai aplikasi, termasuk bermain permainan. Jika anda memerlukan siri HP Vivo ini tetapi tidak memerlukan sensor cap jari di layar, anda boleh memilih Vivo V11 sebagai gantinya.

Namun, jika anda memerlukan telefon bimbit yang memiliki sensor cap jari di layar untuk fitur pengecasan cepat yang maju, anda dapat memilih Vivo V11 Pro. Bagaimana, anda berminat untuk membelinya?