Mari, Lihat 8 Perbezaan Realm 2 dan Realm 2 Pro!

Setelah sebelumnya membincangkan perbezaan iPhone 7 dan iPhone 7 Plus, kali ini ia akan mengkaji secara menyeluruh perbezaan dari dua telefon Android yang dibuat oleh Oppo untuk sub-jenama, Realme.

Ya, ada Realme 2 dan Realme 2 Pro. HP yang disertakan dengan reka bentuk yang menarik juga menarik untuk dibincangkan. Bagi anda yang berminat untuk membeli telefon bimbit ini, pertimbangkan terlebih dahulu perbincangan berikut agar anda dapat mempertimbangkannya mengikut keperluan dan keinginan anda, serta anggaran anda.

Bagaimana, anda ingin tahu dan ingin mengetahui apakah perbezaan dari HP yang masuk dalam barisan HP kelas menengah ini? Lihat ini !

Spesifikasi Realme 2

  • Chipset : Qualcomm SDM450 Snapdragon 450 (14 nm)
  • RAM & Memori : 3GB & 32GB
  • Kamera : Dual 13 MP + 2 MP
  • Bateri : Li-Ion 4230 mAh
  • Julat Harga : Rp.1999.000

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi Realme 2 Pro

  • Chipset : Qualcomm SDM660 Snapdragon 660 (14 nm)
  • RAM & Memori : 6GB & 64GB
  • Kamera : Dual 16 MP + 2 MP
  • Bateri : Li-Ion 3500 mAh
  • Julat Harga : Rp. 3,799,000

Spesifikasi selengkanya ...

Perbezaan antara Realme 2 dan Realme 2 Pro

1. Chipset Digunakan Berbeza

pemproses snapdrgon

Perbezaan yang paling ketara antara HP Realme 2 dan Realme 2 Pro adalah di sektor dapur dapur. Realme 2 masih membawa chipset Snapdragon 450, sementara HP Realme 2 Pro sudah menggunakan chipset Snapdragon 660 yang lebih hebat.

Namun, itu tidak bermakna Realme 2 mempunyai prestasi yang buruk. Telefon bimbit ini masih boleh dipercayai, terutama jika hanya untuk menjalankan aplikasi rangkaian sosial, seperti Instagram atau Twitter. Well , jika untuk permainan, HP Realme 2 tidak tidak sepadan-patut benar-benar . Walaupun begitu, berdasarkan pengalaman Mas David dari Gadgetin, telefon bimbit ini masih dapat mengangkat permainan kelas PUBG yang popular walaupun dengan tetapan grafik yang rendah.

Sementara saudaranya, Realme 2 Pro jelas mempunyai prestasi yang lebih baik. Telefon bimbit ini sesuai digunakan dalam membuka berbagai jenis aplikasi, juga sesuai untuk bermain permainan, termasuk PUBG.

Dengan cip Snapdragon 660, HP Realme 2 Pro dapat menjalankan permainan Playground Unknown Battlegrounds dengan tetapan grafik HD dan kadar bingkai yang tinggi. GontagantiHape juga dapat memainkan permainan Asphalt 9 Legends hingga PES 2018 dengan lancar menggunakan HP Realme 2 Pro ini.

2. Ukuran dan Keputusan Skrin yang berbeza

alam 2 pro1_gadgetin

Selain chipset dan prestasi yang berbeza, HP Realme 2 dan Realme 2 Pro juga mempunyai perbezaan lain yang ada di sektor layar. HP Realme 2 menampilkan skrin selebar 6,2 inci dengan resolusi 720 x 1520 piksel dengan kepadatan layar 271 ppi. Maksudnya, resolusi skrin HP Realme 2 masih tersekat dalam HD +.

Sementara Realme 2 Pro memiliki ukuran layar 6,3 inci, sedikit lebih besar, dengan resolusi 1080 x 2340 piksel dan kepadatan layar 409 ppi. Yup , skrin HP ini mempunyai resolusi Full HD + dan tentunya kualiti paparannya lebih baik daripada HP Realme 2.

Untuk makluman anda , kedua-dua telefon bimbit menggunakan panel paparan teknologi IPS LCD. Kedua Realme 2 dan Realme 2 Pro dilengkapi dengan perlindungan skrin dari Corning, iaitu Gorilla Glass 3, yang membuat anda tidak perlu lagi menambahkan perlindungan layar tambahan.

3. Bentuk Notch yang berbeza

perbezaan dalam alam 2 dan alam 2 pro_gontagantihape

Realme 2 dan Realme 2 Pro juga nampaknya mempunyai kedudukan bangs alias dengan bentuk yang berbeza. Ya, HP Realme 2 muncul dengan takik memanjang, mirip dengan takik yang terdapat pada iPhone X dan juga saudaranya, Oppo A3s. Manakala Realme 2 muncul Pro dengan satu titik sajli atau air drop berbentuk kedudukan yang lebih kecil dalam saiz dan seolah-olah seperti ia tidak mengganggu pemandangan di bahagian atas skrin.

Oh ya , bukan sahaja bentuk takiknya berbeza, ketebalan bezel bawah, alias dagu, juga tidak sama. Realme 2 mempunyai dagu kiri dan bezel kanan yang lebih tebal, sementara Realme 2 Pro lebih nipis. The skrin untuk nisbah badan saiz Realme 2 adalah 81.2%, manakala Realme 2 Pro adalah 84.0%.

4. Resolusi Kamera

maju__reality_2

Perbezaan lain terletak pada resolusi lensa kamera. Realme 2 Pro dilengkapi dengan dua lensa kamera utama, satu lensa kamera utama 16 MP dengan bukaan f / 1.7 dan ciri fokus fasa pengesanan automatik alias PDAF, LED Flash, HDR dan juga panorama.

Satu lagi lensa adalah sensor kedalaman lensa untuk menghasilkan kesan bokeh 2 MP. Bagi kamera selfie, Realme 2 Pro membawa lensa 16 MP dengan bukaan yang lebih besar, iaitu f / 2.0 dan ciri HDR. Kamera depan mampu merakam video [dilindungi resolusi] fps.

Sementara saudaranya, Realme 2, hadir dengan lensa 13 MP dengan bukaan lensa yang lebih kecil, iaitu f / 2.2 sebagai kamera utama. Sekali lagi, terdapat lensa kamera 2 MP untuk sensor kedalaman dan kesan bokeh.

Kamera dari Realme 2 juga dilengkapi dengan fitur seperti fokus automatik, HDR, panorama dan terdapat LED Flash untuk hasil foto maksimum. HP Realme 2 dilengkapi dengan kamera selfie 8 MP dengan bukaan f / 2.2 dan ciri HDR.

Oh ya , gambar dari kamera HP Realme 2 dan Realme 2 Pro tidak begitu baik seperti gambar kamera utama HP-HP, namun, gambar yang dihasilkan boleh dikatakan bagus dan sesuai untuk dipaparkan di halaman media sosial anda.

5. Kapasiti dan Ketahanan Bateri

sebenar2 2 pro2_gontagantihape

Tukar ke sektor bateri. HP Realme 2 membawa bateri 4320 mAh yang besar dan tahan lama. GadgetIn mengatakan, bateri dari HP Realme 2 dapat bertahan hingga 2 hari dengan penggunaan yang wajar. Untuk bermain permainan selama setengah jam, bateri HP ini hanya dikurangkan beberapa peratus.

Sementara HP Realme 2 Pro masih menggunakan bateri berkapasiti 3500 mAh yang cukup mencukupi dan boleh bertahan sehari jika penggunaannya berpatutan. Sayangnya, walaupun kapasiti bateri Realme 2 dan Realme 2 Pro cukup besar, tetapi tidak ada ciri pengecasan pantas yang dapat membantu mengecas bateri lebih cepat daripada biasa. Telefon bimbit ini juga belum menyokong teknologi pengecasan tanpa wayar atau pengecasan bateri tanpa wayar .

6. Varian RAM

alam 2 pro3_gontagantihape

HP Realme 2 dan Realme 2 Pro membawa pelbagai kapasiti RAM dan ROM. Realme 2 sendiri mempunyai dua versi yang berbeza, iaitu ada versi RAM 3GB dengan ROM 32GB dan RAM 4GB dengan ROM 64GB.

Sementara Realme 2 Pro mempunyai tiga versi, iaitu RAM 4 GB dan 6 GB dengan ROM 64 GB dan RAM 6 GB dengan ROM 128 GB.

7. Versi Bluetooth

Bluetooth 1

Realme 2 masih menggunakan Bluetooth versi 4.2, sementara Realme 2 Pro sudah menggunakan Bluetooth 5.0 dengan kelajuan pemindahan data yang lebih baik. Bluetooth 4.2 mempunyai kadar pemindahan data 1 Mbps sementara Bluetooth 5 mempunyai kadar pemindahan data 2 Mbps. Bluetooth 5 mempunyai tahap keselamatan yang lebih baik daripada Bluetooth 4.2.

8. Harga berbeza

Harga

Realme 2 dan Realme 2 Pro tentunya dipasarkan dengan harga yang berbeza kerana spesifikasi reka bentuknya juga berbeza. Di pasaran, HP Realme 2 dengan kapasiti RAM 4 GB dan ROM 64 GB dijual dengan julat harga 2.5 juta. Manakala versi RAM 3GB dengan ROM 32GB dipasarkan pada harga 2 juta.

Sementara saudaranya, Realme 2 Pro versi 4 GB RAM dengan 64 GB ROM dijual pada harga 3.5 juta seunit. Versi RAM 6GB dan ROM 64GB dijual pada harga 3.8 juta. Untuk versi RAM 8GB dan ROM 128GB berharga 4.5 juta.

Kesimpulannya

Kedua-dua Realme 2 dan Realme 2 Pro adalah HP yang sesuai untuk digunakan dalam kehidupan seharian. Sekiranya anda mencari HP Realme yang spesifikasinya tidak terlalu tinggi, tetapi layarnya besar dan mempunyai prestasi yang lancar, anda boleh memilih HP Realme 2.

Tetapi jika anda memerlukan HP Realme yang mempunyai spesifikasi yang lebih tinggi dan prestasi yang lebih baik, anda boleh menjadikan Realme 2 Pro sebagai pilihan. Atau, anda boleh memilih Asus Max Pro M1 dan Xiaomi Redmi Note 5 yang dilengkapi dengan chipset Snapdragon 636 tetapi dijual dengan harga hampir sama dengan Realme 2, iaitu sekitar 2 juta. Semua kembali kepada keperluan dan keinginan anda. Bagaimana anda berminat?