Inilah Perbezaan antara Huawei Mate 20, Mate 20 Pro dan Mate 20 X!

Nama jenama Huawei telah meroket setelah HP melancarkan rangkaian HP unggulan dengan pelbagai ciri dan juga spesifikasi yang memenuhi syarat. Salah satu siri perdana yang paling dicari dari Huawei ialah Huawei Mate 20, Mate 20 Pro dan Mate 20 X. Walaupun kedua-duanya mempunyai nama Mate 20, kedua-duanya mempunyai perbezaan tersendiri.

Nah, bagi anda yang keliru membuat pilihan di antara ketiga-tiga telefon bimbit ini, akan membincangkan perbezaan antara ketiga-tiganya untuk menambah pandangan anda mengenai HP unggulan ini. Cukup teruskan perbincangan mengenai perbezaan antara Huawei Mate 20, Mate 20 Pro dan Mate 20 X di bawah, ya.

Spesifikasi Huawei Mate 20

 • Chipset : HiSilicon Kirin 980 (7 nm)
 • RAM & Memori : 6GB & 128GB
 • Kamera : Triple 12 MP + 16 MP + 8 MP
 • Bateri : Li-Po 4000 mAh
 • Julat harga : IDR 10,000,000

Spesifikasi selengkanya ...

Spesifikasi Huawei Mate 20 Pro

 • Chipset : HiSilicon Kirin 980 (7 nm)
 • RAM & Memori : 6GB & 128GB
 • Kamera : Triple 40 MP + 20 MP + 8 MP
 • Bateri : Li-Po 4200 mAh
 • Julat harga : IDR 14,000,000

Spesifikasi selengkanya ...

Spesifikasi Huawei Mate X

 • Chipset : HiSilicon Kirin 980 (7 nm)
 • RAM & Memori : 6GB & 128GB
 • Kamera : Triple 40 MP + 20 MP + 8 MP
 • Bateri : Li-Po 5000 mAh
 • Julat Harga : Rp. 12,500,000

Spesifikasi selengkanya ...

Perbezaan antara Huawei Mate 20, Mate 20 Pro dan Mate 20 X

1. Panel OLED vs IPS LCD

Huawei Mate 20

Perbezaan yang paling jelas dari ketiga telefon yang dibuat oleh Huawei adalah pada ukuran dan panel skrin yang digunakan. HP Huawei Mate 20 X dan Huawei Mate 20 Pro sudah membawa panel skrin dengan teknologi OLED. Sementara Huawei Mate 20 masih menggunakan panel paparan teknologi IPS LCD.

Kerana Huawei Mate 20 Pro dan Huawei Mate 20 X sudah menggunakan panel OLED, layar secara automatik dari kedua-dua telefon bimbit mempunyai kualiti paparan layar yang lebih baik daripada layar dari Huawei Mate 20. Namun, itu tidak berarti layar HP Huawei Mate 20 mempunyai kualiti paparan yang buruk. Telefon bimbit ini masih mempunyai layar yang menyenangkan mata, termasuk ketika digunakan di bawah terik matahari.

2. Ukuran Skrin yang berbeza

Huawei Mate 20

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, selain mempunyai perbezaan pada panel paparan yang digunakan, ketiga-tiga telefon bimbit ini juga memiliki ukuran layar yang berbeza. Tetapi semuanya mempunyai resolusi Full HD +. Huawei Mate 20 mempunyai ukuran layar 6.53 inci dengan resolusi 1080 x 2244 piksel dan nisbah skrin 18: 9. Sementara Huawei Mate 20 Pro membawa layar besar, iaitu 6,39 inci dengan resolusi 1080 x 3120 piksel dengan nisbah layar 19: 9.

Lalu, bagaimana dengan Huawei Mate 20 X? Jangan terkejut, ya, telefon ini membawa skrin yang sangat besar untuk saiz telefon bimbit. Ya, Huawei Mate 20 X hadir dengan skrin yang sangat luas dengan ukuran 7.2 inci dengan resolusi yang sama dengan Huawei Mate 20.

Dengan layar yang sangat lega, tentunya Huawei Mate 20 X akan sangat selesa ketika digunakan untuk bermain permainan dan menonton filem. Lebih-lebih lagi, telefon bimbit ini sememangnya sesuai untuk menjalankan permainan yang memerlukan spesifikasi tinggi kerana telah mengantongi chipset berkemampuan, Kirin 980.

Begitu juga dengan dua saudaranya, Huawei Mate 20 dan Huawei Mate 20 Pro. Kedua-dua telefon bimbit ini juga membawa chipset yang serupa, menjadikannya sesuai untuk permainan berat. Walaupun mempunyai ukuran layar yang relatif lebih kecil daripada Huawei Mate 20 X, tentunya Huawei Mate 20 dan Huawei Mate 20 Pro juga sangat selesa digunakan untuk bermain permainan atau menonton filem atau video kegemaran anda melalui Netflix dan YouTube.

3. Bentuk takuk

Huawei Mate 20 X

Huawei Huawei Mate Mate 20 dan 20 X dilengkapi dengan titik embun berbentuk takik atau biasa juga disebut teardrop. Jenis takik ini berbentuk seperti titisan air dan ukurannya sangat kecil sehingga meninggalkan ruang yang cukup besar di bahagian atas skrin.

Manakala Huawei Mate 20 Pro mempunyai gaya iPhone X yang takik lebar.Namun, ukuran takik itu tidak membuat penampilan skrin HP ini terganggu. Oh ya , selain memiliki takik ukuran yang tepat, ketiga-tiga telefon ini juga dilengkapi dengan bezel yang sangat tipis. Lebih-lebih lagi, Huawei Mate 20 Pro yang mempunyai layar melengkung, bezel hampir tidak dapat dilihat sama sekali. Hebat, bukan?

4. Resolusi Kamera

Cap Jari Huawei Mate 20

Beralih ke sektor kamera. Huawei masih bekerjasama dengan Leica dan masih menggunakan optik daripadanya untuk sektor kamera tiga HP utamanya.

Kedua-dua Huawei Mate 20, Huawei Mate 20 X dan Huawei Mate 20 Pro kedua-duanya membawa tiga lensa kamera di bahagian belakang badan.

Walaupun kedua-duanya membawa tiga lensa, lensa kamera ternyata mempunyai resolusi yang berbeza. Ya, Huawei Mate 20 membawa tiga lensa kamera, masing-masing adalah lensa lebar 12 MP, lensa ultra lebar 16 MP dan lensa telefoto 8 MP.

Tangkapan kamera mempunyai perincian dan kontras yang baik. Warna yang dihasilkan juga kelihatan hidup.

Huawei Mate 20 X dan Huawei Mate 20 Pro juga dibekalkan dengan lensa lebar 40 MP, lensa ultra lebar 20 MP dan lensa telefoto 8 MP. Hasil kamera juga mempunyai kualiti yang baik.

Kamera dari siri Huawei Mate 20 ini sudah menyokong teknologi kecerdasan buatan. Terdapat juga ciri-ciri lain seperti HDR, panorama hingga lampu kilat LED dua nada yang dapat membantu menghasilkan foto yang berkualiti.

Untuk lensa kamera selfie, ketiga-tiga telefon bimbit ini bersama-sama membawa lensa 24 MP yang tentunya sangat berkebolehan dan dapat memenuhi keperluan selfie anda.

5. Sensor Cap Jari

UDFP Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 masih membawa sensor cap jari di bahagian belakang badan. Begitu juga dengan Huawei Mate 20 X, kedua-duanya masih menggunakan sensor cap jari fizikal. Sementara Huawei Mate 20 Pro telah membawa teknologi di bawah paparan cap jari atau sensor cap jari pada skrin yang lebih canggih.

6. Ketahanan dan Kapasiti Bateri

Bateri Mate 20 Pro

Tukar ke sektor bateri. Huawei Mate 20 mempunyai bateri berkapasiti besar, iaitu 4000 mAh. Sementara Huawei Mate 20 Pro mempunyai bateri 4200 mAh. Walaupun kapasiti bateri Huawei Mate 20 Pro boleh dikatakan sedikit lebih besar daripada Huawei Mate 20, kehadiran sensor cap jari pada layar yang dibawa oleh Huawei Mate 20 Pro ternyata juga mempengaruhi daya tahan bateri.

GSMArena melakukan ujian ketahanan bateri pada kedua telefon bimbit ini. Hasilnya, Huawei Mate 20 mendapat penilaian daya tahan selama 92 jam dan Huawei Mate 20 Pro hanya dapat bertahan selama 85 jam kerana sensor cap jari di bawah layar terus aktif.

Well , jika kedua-dua adik-beradik masih membawa bateri dalam lingkungan 4000 mAh, Huawei Mate 20 X sudah membawa bateri dengan kapasiti besar super, iaitu 5000 mAh. Menurut K2Gadgets, dengan bateri berkapasiti super besar ini, layar tepat pada masanya Huawei Mate 20 X masih dapat bertahan selama 7 jam walaupun telah digunakan untuk bermain permainan Mobile Legends selama dua jam.

Walaupun menurut K2Gadgets, telefon bimbit ini juga dapat bertahan selama dua hari tanpa perlu dicas semula. Sangat sejuk, bukan?

7. Teknologi Pengecasan Bateri

FC Mate 20 Pro

Seperti yang dijelaskan pada poin sebelumnya, ketiga-tiga telefon bimbit dilengkapi dengan kapasiti bateri yang besar. Baiklah, akan terasa tidak berguna jika telefon bimbit mempunyai kapasiti bateri jumbo tetapi tanpa ditambah dengan pengecasan pantas alias pengecasan pantas atau pengecasan tanpa wayar.

Nasib baik, kedua-dua Huawei Mate 20 dan Huawei Mate 20 X dilengkapi dengan teknologi pengecasan pantas. Huawei melengkapkan Huawei Mate 20 dan Huawei Mate 20 X dengan teknologi pengecasan bateri pantas 4.5V / 5A yang menjadikan anda hanya perlu menunggu selama setengah jam untuk mengecas bateri sehingga 58%.

Begitu juga dengan Huawei Mate 20 Pro. Telefon bimbit ini juga dilengkapi dengan teknologi pengecasan pantas 40W yang menjadikan anda hanya memerlukan sekitar 30 minit untuk mengecas bateri HP hingga 70%.

Huawei Mate 20 Pro juga telah disokong oleh teknologi pengecasan tanpa wayar pantas 15 W, anda tahu . Malangnya, Huawei Mate 20 dan Mate 20 X belum menggunakan teknologi ini. Walau bagaimanapun, pengecas lalai yang sudah menyokong pengecasan pantas lebih awal juga sangat mencukupi untuk menyokong kuasa bateri kedua-dua HP canggih ini.

8. Persijilan IP yang berbeza

Huawei Mate 20 Pro kalis air

Huawei Mate 20 Pro, yang membawa badan belakang berlapis kaca dengan bingkai aluminium, sudah dilengkapi dengan sijil IP68, yang bermaksud bahawa kedua-dua telefon ini mampu bertahan dalam kedalaman air sedalam 2 meter selama 30 minit.

Sementara Huawei Mate 20 dan Huawei Mate 20 X masih mempunyai sijil IP53, yang bermaksud kedua-dua telefon bimbit itu hanya mempunyai ketahanan terhadap percikan air dan habuk.

9. Varian RAM

Port Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro tersedia dalam varian RAM 8 GB dengan kapasiti ROM 256 GB dan varian RAM 6 hingga 8 GB dengan memori dalaman atau ROM 128 GB. Bagi Huawei Mate 20, ia tersedia dalam varian RAM 4 hingga 6 GB dengan kapasiti memori dalaman 128 GB dan ada juga varian 6 GB dengan kapasiti memori dalaman 64 GB. Sementara Huawei Mate 20 X tersedia dalam varian 6 GB dan kapasiti memori dalaman 128 GB.

10. Harga Berbeza

Harga

Ketiga-tiga HP di atas, tentu saja, dijual dengan pelbagai harga. Untuk Huawei Mate 20 Pro misalnya, versi RAM 6GB dengan ROM 128GB berharga 14 juta per unit. Sementara Huawei Mate 20 dengan kapasiti RAM dan ROM yang serupa dipasarkan pada harga 10 juta. Dan untuk Huawei Mate 20 X dengan varian RAM dan ROM yang sama, berharga 12.5 juta per unit.

Kesimpulannya

Semua telefon bimbit yang dibuat oleh Huawei di atas adalah telefon bimbit Huawei, tidak hairanlah harganya terlalu tinggi. Namun, saya rasa harganya setanding dengan spesifikasi dan semua ciri canggih HP ini.

Nah, jika anda mahukan telefon bimbit Huawei Mate Mate ini, tetapi dengan skrin yang tidak terlalu besar tetapi prestasinya masih ketat, kameranya bagus dan dilengkapi dengan teknologi pengecasan pantas serta sensor cap jari di bahagian belakang badan, anda boleh memilih Huawei Mate 20.

Namun, jika anda mahukan layar yang lebih besar, anda boleh menjadikan Huawei Mate 20 X sebagai pilihan. Nah, jika anda mahukan siri Huawei Mate 20 yang disokong oleh pengecasan tanpa wayar dan teknologi NFC, anda boleh memilih Huawei Mate 20 Pro. Bagaimana anda berminat untuk membeli?