10 Punca Mengapa WiFi Melambatkan dan Cara Mengatasinya

Bagi anda yang merupakan pengguna WiFi aktif, anda pasti mengalami kelambatan sambungan internet anda dari WiFi, bukan? Atau pernah mengalami WiFi perlahan di Android walaupun isyaratnya penuh? Sekarang, jika anda adalah orang yang pernah mengalami ini, maka jangan segera menyalahkan penyedia , ya!

Sebabnya, ada kemungkinan penghala WiFi anda menghadapi masalah. Namun, jangan menolak juga gangguan penyedia perkhidmatan WiFi. Jadi bagaimana anda menangani WiFi perlahan? Sudah tentu anda harus mengetahui sebab mengapa WiFi lambat sebelum mengatasinya. Oleh itu, kali ini saya akan mengkaji 10 sebab mengapa WiFi lambat.

Bukan hanya untuk menjelaskan penyebab kelambatan dalam WiFi, kami juga akan memberikan penyelesaian terbaik untuk mengatasinya. Ingin tahu? Segera merujuk kepada sepuluh sebab mengapa WiFi lambat dengan membaca artikel ini hingga akhir ya!

10 Sebab Mengapa WiFi Perlahan

1. Tidak Mengaktifkan WiFi

sebab mengapa wifi lambat belum mengaktifkan WiFi

Sebelum bermain dengan penghala WiFi, anda harus mencuba memeriksa peranti anda terlebih dahulu. Kerana, mungkin telefon bimbit atau komputer riba anda belum mengaktifkan rangkaian WiFi. Jadi, anda mungkin lupa untuk mengaktifkan rangkaian WiFi pada peranti anda.

Oleh itu, periksa atau periksa peranti yang menggunakan WiFi. Sudahkah anda mengaktifkan sambungan WiFi atau tidak. Sekiranya tidak, segera aktifkan WiFi. Cara mengaktifkan WiFi pada telefon bimbit dan komputer riba berbeza-beza.

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk mencari ciri WiFi pada peranti anda, anda boleh memasukkan tetapannya secara langsung . Biasanya, sama ada pada komputer riba atau telefon bimbit, yang tetapan menu termasuk tetapan dalam peranti termasuk tetapan rangkaian WiFi.

2. Sambungan Internet yang Bermasalah

Sambungan Internet yang Bermasalah

Sudah mengaktifkan rangkaian WiFi tetapi masih perlahan walaupun tidak mendapat sambungan internet? Cuba periksa kelajuan internet. Bagaimana untuk? Caranya sangat mudah, anda boleh menyambungkan kabel Ethernet ke komputer riba / PC.

Cuba masuk dalam talian dengan kabel Ethernet dan periksa kelajuan internet dalam talian. Cara memeriksa kelajuan internet boleh klik di sini. Nah, jika kelajuannya masih masuk akal dan normal mungkin anda salah meletakkan kedudukan penghala WiFi.

Walau bagaimanapun, jika anda masih tidak boleh menyambung ke Internet, maka mungkin terdapat masalah di pembekal pembekal WiFi. Untuk masalah dengan pembekal, anda jangan ragu untuk menghubungi pembekal !

3. Kabel LAN Terputus

Masalah dengan Penghala WiFi

Masih pening dengan internet yang perlahan sehingga tidak ada sambungan internet? Kemudian cuba periksa kabel LAN yang ada di penghala WiFi. Ada kemungkinan bahawa anda telah menyambungkan kabel LAN dengan tidak betul atau mungkin anda tidak menyambungkan kabel LAN untuk WiFi.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak memahami cara menyambungkan kabel LAN, anda harus segera menghubungi pembekal untuk mendapatkan bantuan. Jangan biarkan anda benar-benar membuat penghala WiFi tidak berfungsi atau rosak kerana kurang memahami cara menyambungkan kabel LAN.

4. Letakkan Penghala WiFi di Lantai

Letakkan Roter WiFi di Lantai

Seperti yang dikatakan sebelumnya, jika sambungan internet lancar ketika menggunakan kabel Ethernet maka anda mungkin salah meletakkan router WiFi. Ya, salah satu tempat yang salah untuk penghala WiFi ada di lantai.

Kenapa? Penghala WiFi sama dengan antena di TV, jika Anda meletakkannya di posisi rendah maka sinyal yang diperoleh tidak akan maksimal. Oleh itu, kami mengesyorkan agar tidak meletakkan penghala WiFi di lantai.

Kerana, akan sukar bagi penghala WiFi untuk mendapatkan isyarat. Cuba letakkan penghala WiFi di tempat yang tinggi. Contohnya, anda boleh meletakkannya di atas meja atau kabinet.

5. Meletakkan Penghala WiFi Terlalu Jauh

Letakkan Penghala WiFi Terlalu Jauh

Penghala WiFi mempunyai kapasiti jangkauan tertentu. Jika anda meletakkan penghala WiFi terlalu jauh, kemungkinan anda akan mengalami kesukaran untuk mendapatkan sambungan internet. Oleh itu, kami mengesyorkan untuk meletakkan penghala WiFi di tempat yang strategik.

Intinya adalah, kami mengesyorkan untuk meletakkan penghala WiFi di ruangan yang sering anda duduki. Sebagai contoh, anda lebih suka melayari internet di bilik anda, jadi anda boleh meletakkan penghala di ruangan atau di ruangan yang berdekatan dengan bilik anda.

Jangan lupa juga titik sebelumnya untuk meletakkan penghala WiFi di atas. Jangan letakkan di tempat rendah seperti lantai. Letakkan penghala di atas meja atau di almari!

6. Penghala berada di Bilik Terhad

Penghala Ada di Bilik Tertutup

Ya, disarankan untuk meletakkan penghala WiFi di dalam bilik. Namun, anda juga harus memperhatikan ruang bilik anda, sama ada bilik itu sangat tertutup atau tidak. Sekiranya bilik anda terlalu tertutup dan gelap, ia sebenarnya menghalang isyarat internet.

Sekiranya anda berada di bilik tertutup dengan penghala WiFi , isyarat internet akan menjadi sangat pantas. Namun, apabila anda keluar dari bilik tertutup maka isyarat internet akan menjadi teruk. Oleh itu, pilih bilik yang berdekatan dengan anda tetapi masih terbuka dan penghala dapat dilihat dari mana-mana pihak.

7. Pasang Penghala Dekat Tingkap

Letakkan Penghala Dekat Tingkap

Sebab lain mengapa WiFi lambat adalah, sekali lagi masalah lokasi penghala WiFi. Tidak disarankan untuk meletakkan penghala WiFi di dekat tingkap. Sekiranya anda meletakkan penghala di dekat tingkap, ia mungkin menjadikan internet lebih perlahan.

Kenapa? Kerana WiFi akan menghantar isyarat di luar tingkap yang bermaksud isyarat internet akan terbahagi. Oleh itu, cubalah untuk tidak meletakkan penghala WiFi di dekat tingkap supaya isyarat tidak dibahagi dengan ruang di luar tingkap.

8. Penghala Bersebelahan dengan Barang Elektronik Lain

Penghala Berhampiran dengan Barangan Elektronik Lain

Sekiranya anda meletakkan atau meletakkan penghala WiFi dekat dengan barang elektronik lain, maka ini boleh menjadi salah satu penyebab WiFi lambat. Kerana, barang elektronik lain dapat menghasilkan gelombang elektromagnetik yang dapat mengganggu isyarat internet.

Oleh itu, kami mencadangkan untuk meletakkan penghala WiFi jauh dari barang elektronik lain. Jauhkan penghala dari TV, Gelombang Mikro, telefon bimbit atau peranti elektronik lain supaya isyarat WiFi dapat berfungsi dengan optimum.

9. Terlalu Banyak Pengguna

Terlalu Banyak Pengguna

WiFi boleh digunakan oleh sesiapa sahaja selagi anda masih berada dalam jangkauan penghala. Jangan menolak kemungkinan, penyebab WiFi terlalu banyak pengguna yang menggunakan WiFi anda. Lebih-lebih lagi jika anda menggunakan WiFi di tempat awam.

Ya, jika terlalu banyak orang menggunakan WiFi pada masa yang sama, kemungkinan besar anda akan sukar untuk melayari dengan lancar. Oleh itu, pastikan tidak ada terlalu banyak pengguna WiFi. Contohnya, anda menggunakan WiFi pada dua telefon bimbit dan komputer riba, apatah lagi rakan atau jiran yang menggunakan WiFi.

Cara mengatasi yang satu ini adalah dengan menetapkan kata laluan di rangkaian WiFi anda. Jadi, bukan hanya sesiapa sahaja yang dapat menikmati kemudahan WiFi anda. Namun, jika anda menggunakan WiFi awam, anda harus bersabar.

10. Memuat turun dengan Kapasiti Besar

Muat turun dengan kapasiti yang besar

Nah, penyebab WiFi lambat adalah bahawa anda mungkin memuat turun dengan kapasiti yang besar. Menggunakan WiFi adalah menyenangkan untuk memuat turun filem, permainan, lagu, atau memuat turun perkara lain.

Walau bagaimanapun, memuat turun dengan kapasiti yang besar, anda mesti memahami risikonya. Apa risikonya? Apabila anda sibuk memuat turun dan ingin semasa melayari internet, kemungkinan anda akan mendapat isyarat lambat untuk internet.

Kenapa? Kerana WiFi akan memperuntukkan isyarat internet untuk menyelesaikan muat turun anda. Oleh itu, jika anda ingin melayari dengan lancar menggunakan WiFi, lebih baik menangguhkan muat turun. Anda boleh memuat turunnya semasa anda tidak berada di internet.

Itulah sebabnya mengapa WiFi lambat dan bagaimana mengatasinya. Nah, sekarang anda boleh mengikuti beberapa cadangan di atas untuk mengatasi kelambatan WiFi. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan status terhad WiFi, baca panduan untuk memperbaikinya di sini.