Ayo, Ketahui Perbezaan antara HP Asus Zenfone 5, 5Z dan 5Q!

Bukan hanya terkenal sebagai pengeluar komputer riba dan notebook, Asus juga terkenal sebagai pengeluar telefon pintar canggih yang tentunya mempunyai banyak peminat. Malah Asus berjaya meraih perhatian pencinta gadget dengan memberikan kejutan istimewa menerusi Asus Max Pro M1, telefon bimbit murah dengan spesifikasi yang tidak murah.

Selain Asus ROG Phone dan Max Pro M1, Asus juga melancarkan telefon bimbit keren yang lain. Sebahagian daripadanya adalah Asus Zenfone 5.5Z dan 5Q. Telefon ini nampaknya mempunyai pelbagai perbezaan menarik untuk dibincangkan.

Baiklah, pada kesempatan ini, akan mengundang anda untuk meneroka secara mendalam perbezaan Asus Zenfone 5, 5Z dan 5Q. Ingin tahu? Dengarkan terus perbincangan di bawah.

Spesifikasi Asus Zenfone 5

 • Chipset : Qualcomm SDM636 Snapdragon 636 (14 nm)
 • RAM & Memori : 6GB & 64GB
 • Kamera : Dual 12 MP + 8 MP
 • Bateri : 3300 mAh Li-Ion
 • Julat harga : IDR 5,000,000

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi Asus Zenfone 5z

Asus Zenfone 5z ZS620KL

 • Chipset : Qualcomm SDM845 Snapdragon 845 (10 nm)
 • RAM & Memori : 6GB & 128GB
 • Kamera : Dual 12 MP + 8 MP
 • Bateri : 3300 mAh Li-Ion
 • Julat harga : IDR 6,750,000

Spesifikasi selengkanya ...

Spesifikasi Asus Zenfone 5Q

 • Chipset : Qualcomm® Snapdragon â„¢ 630 14 nm
 • RAM & Memori : 4GB & 64GB
 • Kamera : Dual 12 MP + 8 MP
 • Bateri : 3300 mAh Li-Ion
 • Julat harga : IDR 2,850,000

Spesifikasi selengkanya ...

Perbezaan antara Asus Zenfone 5, 5Z dan 5Q

1. Reka Bentuk yang berbeza

Asus Zenfone 5 dan Asus Zenfone 5Z sudah membawa reka bentuk futuristik dengan bezel tipis di layar, dan sudah menggunakan HP-present ala bangs. Penutup belakang bersalut aluminium yang bersifat reflektif apabila terkena cahaya, menghasilkan pantulan mata yang menyenangkan. Kesan premium sangat ketara.

Sementara Asus Zenfone 5Q mempunyai penutup belakang yang ditutup dengan kaca. Jadi ia kelihatan tidak kurang mewah daripada dua beradik. Sayangnya, penutup belakang tidak dilindungi oleh Corning Gorilla Glass menjadikannya mudah pecah, menggaru, atau retak.

Lokasi lensa kamera Asus Zenfone 5 dan 5Z berada di sebelah kanan badan belakang, sementara kedudukan kamera belakang Asus Zenfone 5Q berada di bahagian tengah badan belakang.

Asus Zenfone 5 dan 5Z tersedia dalam varian warna Midnight Blue dan Meteor Silver , sementara Asus Zenfone 5Q mempunyai tiga varian warna yang tidak kalah cantik, iaitu Midnight Black, Moonlight White dan Rouge Red .

2. Saiz Skrin

Perbezaan Antara Asus 5 5z dan 5q Asus Zenfone 5Z (9)

Kedua-dua Asus Zenfone 5 dan Asus Zenfone 5Z dilengkapi dengan layar berukuran 6,3 inci dengan nisbah layar 18: 7: 9 dan resolusi HD penuh + 1080 x 2246 piksel dan kepadatan layar 402 ppi sehingga tampilan layar tajam. Layar ini juga telah dilindungi oleh pelindung layar dari Corning, iaitu Gorilla Glass.

Sementara Asus Zenfone 5Q membawa layar 6.0 inci dengan nisbah layar 18: 9 dan resolusi skrinnya juga HD penuh + 1080 x 2160 piksel dengan ketumpatan 402 ppi. Skrin telefon bimbit ini juga menggunakan Corning Gorilla Glass yang sama.

Seri Asus Zenfone 5, 5Z dan 5Q kedua-duanya menggunakan panel skrin LCD IPS yang mempunyai pembiakan warna yang baik dan tidak kurang selesa di mata jika dibandingkan dengan skrin panel OLED.

Kerana saiz skrin yang besar dan penampilan yang tajam, ketiga-tiga telefon ini sesuai untuk menonton siri Netflix kegemaran anda. Lebih-lebih lagi, Asus Zenfone 5 dan 5Z sudah memenuhi standard warna DCI-P3. DCI-P3 adalah standard warna baru yang digunakan dalam industri filem Hollywood supaya kualiti gambar kelihatan lebih nyata. Malangnya, skrin Asus Zenfone 5Q tidak memenuhi standard warna ini.

Oh ya , jika siri Asus 5Z dan 5 dilengkapi dengan poni di layar atau takik , Asus Zenfone 5Q tidak mempunyai poni gaya HP khas hari ini, bezel masih cukup tebal, anda tahu .

3. Seri Chipset yang berbeza

pemproses snapdrgon

Perbezaan lain yang menonjol dari ketiga telefon bimbit adalah di sektor dapur dapur. Ketiganya membawa chipset buatan Qualcomm, iaitu Snapdragon tetapi siri yang berbeza. Asus Zenfone 5 dilengkapi dengan chipset Snapdragon 636. Sementara Asus Zenfone 5Q membawa cip Snapdragon 630, dan Asus Zenfone 5z menggunakan Snapdragon 845 yang masih merupakan SoC terbaik hari ini, walaupun Snapdragon 855 sudah ada.

Walaupun siri Asus Zenfone 5 dan 5Q masih menggunakan cip kepala Snapdragon 6, kedua-dua telefon ini masih boleh diandalkan untuk membuka pelbagai jenis aplikasi, seperti aplikasi media sosial seperti Instagram, Facebook dan Twitter.

Untuk bermain permainan berat seperti PUBG, kedua HP masih tidak boleh dipercayai, anyway . Walaupun tetapan grafik tidak rata rata. Ya, menurut GadgetIn, Asus Zenfone 5 mampu menjalankan sejuta permainan popular dengan tetapan grafik sederhana. Sementara itu, untuk memainkan PUBG di Asus Zenfone 5Q HP, disarankan untuk menggunakan tetapan grafik rendah atau hanya kiri rata.

Sekiranya prestasi siri HP Zenfone Asus 5Z, tidak ada keraguan mengenainya. Ingin digunakan untuk menjalankan aplikasi media sosial atau bermain permainan, ia pasti berjaya dimenangkan. Play PUBG juga boleh menggunakan tetapan grafik rata rata.

4. Resolusi Kamera

Perbezaan antara Asus 5.5Z dan 5Q Asus Zenfone 5Z (3)

Perbezaan lain yang terdapat pada ketiga-tiga telefon bimbit ini juga ada di sektor kamera. Seri Asus Zenfone 5 dan 5Z kedua-duanya membawa dua kamera di bahagian belakang badan. Ya, kedua-dua telefon bimbit ini kedua-duanya dilengkapi dengan lensa lebar 12 MP yang disokong oleh Optical Image Stabilizer supaya kualiti foto tetap baik dan tidak kabur walaupun terdapat gegaran ketika gambar diambil.

Selain itu, kamera utama ini juga menyokong fokus auto pengesanan fasa yang dapat mengunci fokus pada objek foto dengan lebih baik. Sementara satu lensa lain yang berada di bahagian belakang badan HP ini berukuran 8 MP yang sesuai untuk selfie. Kedua-dua kamera HP ini disokong oleh ciri HDR, panorama dan LED Flash.

Sekiranya Asus Zenfone 5 dan 5z mempunyai dua kamera di bahagian belakang badan, Asus Zenfone 5Q tidak. Selain bahagian belakang badan, Asus juga meletakkan dua lensa kamera di bahagian depan sebagai kamera selfie-nya. Salah satu lensa adalah 20 MP, yang pastinya lebih daripada cukup untuk gambar selfie.

Tukar ke kamera utama. Seperti disebutkan sebelumnya, Asus Zenfone 5Q juga memiliki dua kamera utama, salah satunya beresolusi 16 MP.

Rakaman dari kamera milik HP di atas adalah berkualiti dan pastinya sesuai untuk dipaparkan di halaman media sosial anda.

5. Pengecasan Pantas

FC Huawei Mate 20

Ketiga-tiga telefon bimbit ini kedua-duanya dilengkapi dengan bateri berkapasiti standard, yang sama dengan 3300 mAh. Namun, hanya siri Asus Zenfone 5 dan 5Z yang sudah mengantongi teknologi pengecasan pantas . Walaupun Asus Zenfone 5Q belum menyokong teknologi ini. Jadi, anda perlu menunggu lebih lama untuk mengecas bateri HP.

6. USB Mikro vs USB Jenis-C

Jenis USB C

Asus Zenfone 5 dan Asus Zenfone 5Z dilengkapi dengan port USB type-C yang merupakan port USB generasi terkini dan bukannya USB mikro yang terdapat pada Asus Zenfone 5Q HP. USB jenis-C dapat membantu proses pemindahan data dan pengecasan bateri.

Walaupun sudah menggunakan port USB generasi terbaru, Asus masih cukup baik kerana melengkapkan HP Asus Zenfone 5 dan 5Z dengan bicu audio 3.5 mm, jadi anda tidak perlu menggunakan penukar untuk memasang fon telinga pada telefon bimbit anda.

7. Versi Bluetooth

Bluetooth 1

Selain semua perbezaan di atas, ternyata ada satu perbezaan lain yang dimiliki HP ini. Ya , versi Bluetooth yang disematkan. Memang, pada masa ini sudah banyak orang menganggap kewujudan Bluetooth tidak begitu penting, tetapi tidak bagi sebilangan yang lain.

Asus Zenfone 5z dan Series 5 dilengkapi dengan Bluetooth versi 5.0 yang mempunyai kelajuan pemindahan data dan tahap keselamatan yang lebih baik daripada Bluetooth 4.2 pada Asus Zenfone 5Q HP.

8. Fon Kepala DTS X

Bergembiralah bagi anda yang gemar menonton filem dan bermain permainan di telefon bimbit anda semasa memasang fon telinga. Harap maklum, telefon bimbit Asus Zenfone 5Z dan 5 dilengkapi dengan teknologi DTS Headphone X, sehingga apabila anda mendengar muzik atau menonton filem, Anda dapat menikmati kualitas audio terbaik. Malangnya, telefon bimbit Asus Zenfone 5Q belum disokong oleh teknologi ini.

9. Varian RAM dan ROM

Ulas Asus Zenfone 5z

Varian RAM dan ROM HP juga berbeza. Asus Zenfone 5 tersedia dalam pilihan RAM 4 hingga 6 GB dengan ROM 64 GB. Sementara Asus Zenfone 5Q tersedia dalam pilihan varian RAM 3 hingga 4 GB dengan ROM 32 hingga 64 GB. Manakala Asus Zenfone 5Z tersedia dalam varian RAM 4 hingga 8 GB dengan kapasiti 64 hingga 256 GB ROM.

Kesimpulannya

Kesimpulan yang dapat diambil dari penjelasan di atas adalah, kedua-dua HP ini berkualiti. Baik dari sektor prestasi hingga ke kamera. Anda hanya perlu memilih mengikut kehendak, keperluan dan anggaran anda. Sekiranya anda mahukan siri HP Asus ini, tetapi dengan prestasi yang masih baik walaupun anda tidak terlalu laju , anda boleh memilih Asus Zenfone 5 atau 5Q.

Namun, jika anda sangat mementingkan prestasi dapur pacu berbanding yang lain, sudah tentu anda boleh menjadikan HP Asus Zenfone 5Z sebagai pilihan utama.

Pada ketika ini perbincangan mengenai perbezaan antara HP Asus Zenfone 5.5Z dan 5Q. Bagaimana, anda berminat untuk memiliki salah satu daripada tiga HP yang hebat dari Asus?