5 Cara Menghentikan Kemas Kini Windows 10 dengan Mudah

Windows 10 adalah sistem operasi Windows yang mempunyai nilai tambah dan tolak. Kelebihan dan kekurangan Windows 10 mesti terkenal untuk memudahkan penggunaan ciri OS Windows 10 ini. Salah satu ciri menarik Windows 10 adalah masalah kemas kini Windows yang berterusan. Alias ​​tidak lagi menjadi versi Windows baru, terdapat kemas kini besar-besaran untuk Windows.

Kemas kini Windows 10 atau kemas kini Windows 10 yang disediakan oleh Microsoft tentunya membawa banyak faedah. Dengan mengemas kini sistem, kita dapat memperoleh ciri terbaik yang ditawarkan serta sistem keselamatan yang lebih baik. Oleh itu, kita boleh menjadi lebih selesa dan selamat semasa mengoperasikan Windows 10 di komputer kita.

Sebilangan orang mungkin tidak menghadapi masalah dengan kemas kini ini, tetapi ada yang keberatan. Sekiranya anda termasuk orang yang tidak menginginkan kemas kini Windows 10, anda mesti sibuk mencari jalan untuk menghentikan ciri kemas kini automatik.

Untuk membantu anda dalam misi ini, kami sekarang akan membincangkan beberapa cara untuk menghentikan kemas kini Windows 10. Sebelum melakukan ini, anda harus terlebih dahulu memeriksa edisi Windows 10 yang anda gunakan untuk melaksanakan kaedah yang sesuai (dengan pergi ke Tetapan -> Sistem -> Mengenai).

1. Lumpuhkan Perkhidmatan Kemas Kini Windows

Perkhidmatan adalah sejenis program kecil yang biasanya dijalankan oleh sistem operasi di belakang layar. Program kecil ini biasanya menangani tugas-tugas asas dalam mengoperasikan sistem, seperti pengurusan kuasa , pengenalan dan kawalan peranti , kawalan pencetak , dan termasuk memuat turun dan memasang kemas kini .

Setiap kali Windows berjalan, Windows akan menjalankan program perkhidmatan yang ditetapkan untuk berjalan secara automatik pada permulaan. Salah satunya adalah perkhidmatan untuk mengesan kehadiran atau ketiadaan kemas kini terkini. Perkhidmatan kemas kini ini juga akan memuat turun dan memasang kemas kini ke komputer secara automatik jika dikesan.

Apa yang akan kita lakukan ialah mematikan perkhidmatan agar tidak berjalan secara automatik semasa Windows dimulakan dan tidak mengesan kemas kini automatik lagi . Berikut adalah langkah-langkahnya:

1. Jalankan Perkhidmatan terlebih dahulu. Anda boleh melakukan ini dengan dua cara, iaitu:

 • Cara pertama, klik menu Mula dan kemudian tulis "perkhidmatan" di kotak carian. Kemudian klik pada program "Perkhidmatan (aplikasi Desktop)" yang muncul dalam hasil carian

gambar 01

 • Sebagai alternatif, cara kedua adalah menggunakan hotkey Winkey + R untuk memanggil kotak dialog Run . Kemudian, tulis "services.msc" di kotak Buka . Kemudian tekan Enter atau klik OK .

gambar 02

 • Sekiranya anda tidak mengenali Winkey, itu adalah kunci logo Windows yang biasanya ada di papan kekunci.

gambar 03

2. Tetingkap program Perkhidmatan akan dibuka. Program ini mempunyai dua panel dan satu bar alat. Di panel kiri, anda akan menemui senarai program perkhidmatan yang berjalan di komputer anda. Di panel itu, cari entri kemas kini Windows . Tidak sukar dicari kerana program perkhidmatan biasanya disusun mengikut abjad.

RAJAH 04

3. Seterusnya, klik kanan pada kemasukan Windows Update . Kemudian, dari menu yang muncul, pilih Properties .

gambar 05

4. Kotak dialog sifat kemas kini Windows (komputer tempatan) akan muncul . Pertama, klik butang Berhenti untuk mematikan perkhidmatan . Seterusnya, dalam kotak Jenis Permulaan , ubah pilihan ke Dinonaktifkan. Jangan lupa klik OK untuk menyimpan perubahan.

gambar 06

Selesai, sekarang anda boleh menghentikan  kemas kini automatik  dari Windows 10. Sekarang, anda boleh segera menutup tetingkap  perkhidmatan. Mudah,  bukan?

2. Tukar Tetapan Editor Dasar Kumpulan

Selanjutnya, kita juga dapat mematikan pilihan kemas kini Windows melalui tetapan Dasar Kumpulan . Untuk melakukan itu, kita mesti memanggil program Editor Dasar Kumpulan. Bagaimana untuk? Sila rujuk langkah berikut:

1. Pertama, menggunakan Winkey + R hotkey lagi untuk membuka Run kotak dialog . Kemudian tulis "gpedit.msc" tanpa tanda petik ke kotak Buka . Klik OK atau tekan kekunci Enter .

gambar 07

2. Di tetingkap program Group Policy Editor, kita sekali lagi menemui tetingkap program dengan dua panel. Lihat panel kanan program dan lihat panel kiri. Di panel kiri terdapat senarai kumpulan tetapan yang disusun seperti folder di Windows Explorer.

Buka folder Templat Pentadbiran dengan mengklik anak panah (>) yang terletak di sebelah ikon folder. Kemudian, dari senarai baru yang muncul, buka juga folder Komponen Windows .

gambar 08

3. Tatal panel kiri sedikit ke bawah sehingga anda menemui entri Kemas Kini Windows . Klik pada entri kemas kini Windows untuk membuka tetapan di panel sebelah kanan.

gambar 09

4. Beralih ke panel kanan sekarang, cari pilihan Konfigurasikan kemas kini automatik , kemudian klik dua kali pada pilihan tersebut.

Gambar 10

5. Tetingkap baru akan terbuka yang menunjukkan tetapan kemas kini automatik . Di tetingkap konfigurasi, klik pilihan Diaktifkan . Sekiranya pilihan ini diset ke  Enabled , jangan ganggu, lanjutkan ke langkah seterusnya.

6. Sekarang perhatikan Pilihan . Dalam Konfigurasi tetapan kemas kini automatik , klik senarai drop-down kemudian pilih 2 - Beritahu untuk dimuat dan maklumkan untuk dipasang .

7. Seterusnya, pastikan Pasang semasa penyelenggaraan automatik dan Pasang kemas kini untuk pilihan produk Microsoft yang lain tidak dicentang. Kemudian periksa lagi, apakah tetapan yang anda tetapkan sesuai dengan gambar seperti di bawah ini?

gambar 11

8. Jika ya, klik butang OK, tutup tetingkap program Group Policy Editor, kemudian mulakan semula komputer anda! Jangan lupa untuk memastikan tidak ada program atau fail terbuka yang belum disimpan sebelum dimulakan semula .

3. Menggunakan Ciri Sambungan Meter

Sambungan Bermeter

Untuk cara ketiga ini tidak akan berfungsi untuk sambungan Ethernet. Anda hanya boleh mematikan kemas kini automatik Windows 10 dengan cara ini pada sambungan Wi-Fi. Oleh itu, jika komputer anda disambungkan ke rangkaian Wi-Fi, anda boleh mencuba menggunakan ciri Metered Connection untuk menghentikan Windows Update. Inilah langkahnya.

 • Buka Tetapan Windows

Pertama sekali anda mesti pergi ke Tetapan Windows. Klik pada menu Mula di kiri bawah skrin komputer anda, kemudian klik ikon Tetapan untuk pergi ke Tetapan Windows.

 • Pilih Rangkaian & Internet

Setelah paparan Tetapan Windows dibuka, pilih bahagian Rangkaian & Internet sehingga tetingkap baru muncul lagi.

 • Klik Wi-Fi anda

Kemudian klik pada nama Wi-Fi yang sedang anda gunakan sehingga tetapan lebih lanjut muncul di atasnya.

 • Dayakan Sambungan Bermeter

Cari bahagian Sambungan Meter, kemudian ubah status Tetapkan sebagai sambungan meter ke HIDUP.

4. Menggunakan Penangguhan Peningkatan

Menangguhkan Peningkatan

Sekiranya anda menggunakan Windows 10 Pro, anda boleh cuba menghentikan kemas kini Windows 10 automatik menggunakan Defer Upgrade. Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya dapat melambatkan kemas kini Windows 10 anda untuk beberapa bulan akan datang. Kaedah ini boleh anda lakukan sekiranya anda mempunyai kuota internet yang terhad. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 • Buka Tetapan Windows

Pergi ke Tetapan Windows dengan mengklik menu Mula dan memilih ikon tetapan.

 • Pilih Kemas kini & Keselamatan

Dalam paparan Tetapan Windows, cari menu Kemas kini & Keselamatan, kemudian klik.

 • Klik Kemas kini Windows

Kemudian klik bahagian Windows Update di tetingkap seterusnya yang terbuka. Selepas itu, klik bahagian Pilihan Lanjutan

 • Pilih Tunda Peningkatan

Seterusnya periksa pilihan Naik Taraf. Kelewatan maksimum untuk mengemas kini dengan Penangguhan Penangguhan adalah 8 bulan. Microsoft akan terus memberikan tampalan keselamatan dengan cara ini untuk memastikan komputer anda selamat.

5. Menggunakan Pendaftaran

Pendaftaran

Sebelum anda mahu menghentikan ciri kemas kini Windows 10 dengan cara ini, anda mesti memahami bahawa menyunting pendaftaran adalah berisiko. Sekiranya anda melakukan kesalahan semasa melakukannya, ia boleh menyebabkan kerosakan kekal pada pemasangan Windows 10 anda. Apa yang anda perlukan untuk mengatasi ini adalah membuat sandaran data penting anda.

Dengan membuat sandaran atau sandaran data, anda boleh menjadi lebih fleksibel ketika anda ingin menghentikan ciri Kemas kini Windows 10 dengan menggunakan registri. Anda boleh menggunakan perisian sandaran data percuma (klik di sini untuk memuat turun) untuk membuat sandaran data penting komputer anda. Berikut adalah langkah sandaran:

easyus-todo-backup

 • Pasang dan Buka Aplikasi Sandaran

Nama aplikasinya ialah EaseUS Todo Backup Free 11.5. Sekiranya anda telah memuat turunnya dari pautan di atas, anda boleh memasangnya secara langsung di komputer anda. Selepas itu buka aplikasi dan pilih pilihan sandaran yang anda mahukan.

 • Sandaran Data Penting

Pilih sistem, cakera keras, fail, atau pelbagai aplikasi penting yang ingin anda sandarkan. Kemudian pilih tempat atau destinasi di mana anda ingin menyimpan data sandaran.

 • Klik Teruskan

Setelah selesai memilih semua data yang ingin anda sandarkan, klik Teruskan untuk menyelesaikan proses. Dengan mempunyai sandaran data, anda dapat lebih aman dalam menjalankan misi anda untuk menghentikan kemas kini Windows 10 menggunakan registri. Sekiranya anda berjaya dengan cara ini, anda tidak akan mendapat kemas kini Windows 10 lagi di komputer anda.

Berikut adalah langkah-langkah untuk mengubah cara kemas kini Windows 10 menggunakan pendaftaran:

 • Buka Run Box dan taip 'regedit'

Buka kotak Jalankan dengan menekan kekunci logo Windows dan huruf R. Kemudian ketik perkataan 'regedit' di dalam kotak dan klik Ok untuk pergi ke menu pendaftaran. Kemudian cari jalan berikut: HKEY_LOCAL_MACHINE SOFTWARE Policies Microsoft Windows.

 • Klik Kanan pada Folder Windows

Selepas jalan di atas yang anda dapati, klik kanan pada folder Windows, pilih Baru dan klik Kekunci. Namakan Kunci baru 'WindowsUpdate' dan klik 'Enter'.

 • Klik kanan pada Kekunci Baru

Pada Kunci baru yang telah dibuat, klik kanan sekali lagi, pilih Baru dan klik Kekunci. Namakan Key AU baru ini dan klik Enter. Klik kanan sekali lagi pada Kunci baru ini, pilih Baru, dan klik bahagian Nilai DWORD (32-bit).

 • Namakan Kunci Baru

Namakan Kunci baru dengan Pilihan, dan klik Enter. Kemudian klik dua kali pada Kunci yang baru dibuat dan ubah nilainya menjadi 2. Itu untuk 'Notify for download and notify for install'. Kemudian klik OK. Setelah selesai, tutup tetingkap Registry untuk menyelesaikan tugas.

Menggunakan kaedah ini dapat mengelakkan Windows 10 anda memuat turun kemas kini secara automatik. Di samping itu, anda juga akan mendapat pemberitahuan apabila kemas kini Windows 10 terkini tersedia.

Setelah melakukan langkah-langkah di atas, komputer anda dengan sistem operasi Windows 10 seharusnya tidak lagi mengabaikan memuat turun kemas kini dan mengemas kini secara automatik tanpa dikehendaki. Namun, anda harus ingat bahawa langkah ini tidak benar-benar mematikan keupayaan kemas kini Windows kerana kadang-kadang ciri ini dapat diaktifkan kembali dan dijalankan secara automatik oleh Windows.

Perkara lain yang perlu diperhatikan adalah bahawa malangnya helah ini tidak dapat dilakukan pada sistem operasi Windows 10 Home Edition kerana program atau ciri untuk mengurus perkhidmatan dan Group Policy Editor tidak disediakan dalam versi tersebut. Ada cadangan lain? Sila kongsi di ruangan komen, ya!