Berikut adalah 8 Jenis USB dari Versi Pertama hingga Sekarang

Peranti komputer atau komputer riba pada masa kini umumnya sudah dilengkapi dengan port USB. Adakah anda tahu port  USB? USB adalah singkatan Universal Serial Bus, yang menghubungkan peranti elektronik luaran seperti pencetak , tetikus , dan juga papan kekunci ke komputer.

USB juga dapat digunakan sebagai perantara untuk memindahkan data ke komputer atau komputer riba dari peranti cakera keras luaran, cakera kilat ke telefon pintar . Pada pandangan pertama, semua port USB pada komputer atau komputer riba cenderung mempunyai ukuran yang sama. Tetapi sebenarnya tidak. Terdapat banyak jenis USB.

Jenis USB dapat dibezakan melalui bentuk fizikalnya. Yang paling mudah adalah mengenali bentuk  pelabuhan . Selain dibezakan berdasarkan bentuk fizikalnya, USB juga dapat dibezakan dari kelajuan pemindahan data. Penasaran dengan perbezaan semua jenis USB yang ada? Mari lihat perbincangan mengenai perbezaan dalam lapan jenis USB mengikut bentuk fizikal dan kelajuan pemindahan data di bawah!

Jenis USB Berdasarkan Bentuk Fizikal

1. Standard USB Jenis-A

USB Jenis A

USB jenis-A adalah salah satu jenis USB yang paling biasa digunakan dan sangat senang dijumpai di mana sahaja. USB jenis-A mempunyai bentuk persegi dan cenderung lebar.

Biasanya, jenis ini digunakan untuk menyambungkan periferal seperti tikus dan papan kekunci ke komputer peribadi. Selain itu, USB type-A juga mempunyai fungsi sebagai alat pemindahan data dari telefon pintar .

Oleh kerana USB jenis-A adalah salah satu jenis USB yang paling biasa, USB jenis-A dapat digunakan dalam pelbagai jenis port USB seperti USB 3.0, USB 2.0 hingga USB 1.1 yang terdapat di komputer peribadi, komputer riba dan peranti elektronik lain.

Bukan hanya komputer peribadi dan komputer riba, konsol permainan seperti PlayStation, Xbox hingga Wii dilengkapi dengan USB jenis-A. Beberapa peranti elektronik seperti pemain televisyen, DVD dan Blu-Ray juga menggunakan jenis USB ini.

 2. Piawai USB Jenis-B

USB Jenis B

Berbeza dengan USB Type-A USB satu biasanya digunakan untuk menyambungkan peranti tambahan seperti pencetak dan pemindaian ke komputer atau komputer riba. Bukan itu sahaja, cakera keras luaran juga dilengkapi dengan USB jenis-B.

Walaupun kedua-duanya berbentuk persegi, jenis USB jenis B tidak selebar dengan pendahulunya, USB jenis-A. daripada banyak jenis USB yang ada, USB jenis-B adalah salah satu jenis USB yang tidak terlalu biasa dan jarang digunakan.

3. USB mini

USB mini

Mini-USB mempunyai bentuk yang lebih kecil daripada USB jenis-A. Jenis USB ini adalah jenis USB yang biasa digunakan pada pelbagai peranti mudah alih seperti telefon pintar . Fungsi mini USB pada telefon pintar adalah untuk membantu pengisian atau pengisian bateri.

Selain telefon pintar, USB mini juga digunakan dalam pemain MP3 dan juga beberapa kamera digital yang mempunyai penyambung dengan standard yang berbeza daripada yang umum. Tetapi sekarang, mini USB jarang digunakan lagi. Penggunaan USB jenis ini mulai menurun sejak adanya USB mikro.

4. Mikro USB Jenis-A

USB Mikro Jenis A

Di antara banyak jenis USB yang ada, USB mikro adalah salah satu jenis yang paling banyak digunakan sekarang. Mikro-USB dianggap sangat mudah alih berbanding pendahulunya, USB mini.

Salah satu jenis mikro-USB ialah mikro USB jenis-A. Mikro USB jenis-A mempunyai bentuk yang lebih luas dan lebih rata berbanding USB mini. USB jenis ini biasanya terdapat di telefon bimbit, kamera digital dan PDA. Mikro-USB A mempunyai kadar pemindahan hingga 480 Mbps.

5. Mikro USB Jenis-B

USB mikro Jenis B

Selain USB mikro jenis-A, ada satu jenis USB mikro lain, USB mikro jenis-B. Berdasarkan makeusof Terdapat perbezaan bentuk USB mikro ini. Sekiranya USB mikro jenis-A mempunyai bentuk segi empat tepat lebar dan rata dengan dua hujung besi lurus, kedua-dua hujung USB mikro jenis-B mempunyai bentuk yang sedikit melengkung.

Mirip dengan USB mikro jenis-A, mikro USB jenis-B juga sering dijumpai di telefon bimbit, kamera digital dan PDA. Untuk kelajuan pemindahan, USB mikro jenis-A mempunyai kelajuan pemindahan yang sama dengan jenis-A, iaitu 480 Mbps.

6. USB Jenis-C

Jenis USB C

Jenis USB seterusnya ialah USB jenis-C. USB jenis-C diramalkan sebagai satu jenis USB dengan kelajuan pemindahan data yang jauh lebih tinggi daripada pendahulunya iaitu jenis-A dan jenis B. Pada masa akan datang, banyak peranti akan menggunakan  port  USB ini.

Penggunaan USB type-C telah banyak digunakan dalam pelbagai peranti, seperti  telefon pintar  terbaru yang ada sekarang. Sebenarnya, masih terdapat banyak telefon pintar yang masih menggunakan  yang microUSB pelabuhan,  tetapi bagi sesetengah telefon pintar kelas pertengahan dan hampir semua tinggi akhir telefon pintar sudah menggunakan  yang jenis-C USB port  .

7. Kilat

Kilat USB

Sekiranya anda pengguna iPhone atau iPad, anda mungkin sudah biasa dengan kabel kilat USB . Ya, jenis USB ini adalah jenis USB yang mempunyai ukuran hampir sama dengan USB mikro. Walau bagaimanapun, kilat USB dibuat khusus untuk produk Apple sehingga keserasian dari USB sangat terhad yang hanya dapat digunakan pada produk Apple yang dikeluarkan setelah September 2012.

Lightning USB sendiri mempunyai fungsi yang sama seperti USB pada umumnya, menghubungkan peranti Apple seperti iPod, iPad atau iPhone ke komputer, kamera dan mengecas bateri.

8. USB Dalam Perjalanan

USB OTG

USB On-The-Go atau disingkat OTG USB membolehkan pengguna membaca dan memindahkan data dari satu peranti ke peranti lain. Contohnya, dari cakera kilat ke telefon pintar .

USB On-The-Go menjadikan telefon pintar sebagai hos untuk disk flash disambungkan, sehingga pengguna dapat membaca atau memindahkan fail dari flash disk  ke smartphone secara langsung tanpa menggunakan PC atau komputer riba perantara.

Jenis USB berdasarkan kelajuan pemindahan

Perbandingan kelajuan USB

Sekarang, selain dibezakan oleh bentuk fizikalnya seperti yang dijelaskan di atas, jenis USB juga dapat dibezakan berdasarkan kepantasan pemindahan data. Bermula dari USB 1.1 dengan 1.5 Mbps yang sangat perlahan, USB 2.0 adalah 480 Mbps ke USB 3.0 yang mempunyai kadar transfer 5 Gbps dan dijuluki sebagai USB Super Speed.

Tidak sampai di sana. pada tahun 2013 versi terbaru USB 3.0 muncul, iaitu USB 3.1 Super Speed ​​+ dengan kelajuan 10 Gbps. Tahun lalu, versi terbaru USB 3.2 dilancarkan secara rasmi. Kadar pemindahan data dari USB 3.2 lebih tinggi daripada versi sebelumnya 20 Gbps.

Sejak penubuhannya pada tahun 90-an hingga sekarang, USB masih mempunyai peranan penting dalam menyokong pelbagai jenis alat elektronik yang banyak digunakan pada masa kini. Mulai dari PC, komputer riba dan juga pemain DVD untuk berfungsi dengan baik.

Sejak itu, terdapat banyak inovasi dan versi terbaru jenis USB. Kemudian, mungkin akan ada versi USB yang lebih baru dengan bentuk yang berbeza dari yang ada sekarang. Atau, USB mungkin hilang dari pasaran dan perannya digantikan oleh peranti lain, memandangkan jumlah teknologi tanpa wayar yang muncul pada masa ini.

Nah, itu adalah jenis USB yang dibezakan berdasarkan bentuk fizikal dan kelajuan pemindahan data yang dimiliki oleh setiap jenis USB yang mesti anda ketahui. Adakah anda salah satu daripada lapan jenis pengguna USB yang telah saya bincangkan di atas? Atau adakah anda pernah menggunakannya?

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan USB yang tidak dapat dikesan, baca artikel 10 Cara termudah untuk mengatasi USB yang tidak dikenali.