Cara Membuat Kumpulan di LINE di Android dengan Mudah

Adakah anda pengguna aplikasi media sosial LINE? Pasti anda sudah biasa dengan tempat berbual LINE. Baiklah, LINE bukan hanya untuk berbual dan berhubung dengan rakan anda. Kerana, anda juga dapat membuat sembang berkumpulan dalam aplikasi yang dibuat oleh Sakura ini. Oleh itu, kali ini kita akan membincangkan cara termudah untuk membuat kumpulan di LINE.

Sebelum memasuki peringkat membuat kumpulan di LINE, anda harus memuat turun dan juga memasang aplikasi LINE. Anda boleh memuat turunnya dengan mengklik di sini. Selepas anda memuat turunnya, langkah seterusnya anda boleh memasang aplikasi LINE pada telefon pintar anda.

Kemudian, anda boleh mendaftarkan akaun LINE anda secara langsung dengan menggunakan nombor telefon bimbit atau e-mel. Pastikan anda tidak akan menukar nombor telefon bimbit atau alamat e-mel anda. Kerana, jika suatu hari telefon pintar anda rosak atau mengganti telefon bimbit, data akaun LINE anda masih disimpan. Jadi, anda hanya perlu log masuk menggunakan e-mel atau nombor telefon bimbit anda.

Cara Membuat Kumpulan di LINE

cara membuat kumpulan secara on line

Sekarang, setelah anda mendaftar di akaun LINE anda, inilah masanya untuk melalui peringkat membuat sembang kumpulan di LINE. Tidak perlu rumit, anda boleh membuatnya dengan cepat tanpa rumit. Anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah:

1. Perkara pertama yang boleh anda lakukan ialah memasukkan aplikasi LINE. Dalam aplikasi LINE terdapat beberapa simbol. Untuk membuat kumpulan, anda boleh mengetuk simbol titik di sebelah kanan. Anda boleh terus klik simbol tersebut.

Cara membuat kumpulan dalam baris 1

2. Setelah anda mengklik simbol titik tiga titik, anda boleh dengan segera mengklik "Tambah rakan" dengan simbol orang itu dan juga "+" di sebelah kiri.

Cara membuat kumpulan dalam barisan 2

3. Langkah seterusnya anda akan melihat perkataan "Buat Kumpulan." Pada tahap ini anda telah memasuki langkah untuk membuat kumpulan LINE. Anda hanya perlu mengklik "Buat Kumpulan."

Cara membuat kumpulan dalam baris 3

4. Kemudian, anda akan melihat bahawa anda mesti mengisi nama kumpulan di bahagian "Nama Kumpulan". Anda boleh menaip nama kumpulan mengikut kehendak anda. Untuk nama kumpulan, anda hanya boleh memasukkan maksimum 20 huruf, tidak lebih.

5. Untuk melampirkan foto kumpulan LINE, anda hanya boleh mengklik simbol kamera di sebelah "Nama Kumpulan."

Cara membuat kumpulan dalam baris 5

Selepas itu, pilihan gambar dari LINE akan muncul. Sekiranya anda mempunyai gambar sendiri, maka anda boleh mengklik "Pilih dari peranti" di bahagian bawah.

Cara membuat kumpulan di baris 6

Kemudian, pelbagai gambar akan muncul secara automatik disimpan di telefon bimbit anda. Klik pada salah satu gambar yang akan menjadi foto kumpulan.

Setelah anda memilih gambar yang diinginkan, LINE akan meminta anda menyesuaikan kedudukan gambar tersebut. Setelah kedudukan gambar dianggap sempurna, segera tekan butang "OK" yang terletak di kanan bawah.

Anda juga dapat mengedit foto kumpulan dengan mengubah penapis foto dan juga menambahkan teks. Untuk menambahkan teks, anda boleh menggunakan simbol "T" di bahagian bawah. Baiklah, untuk menukar slaid filter ke sebelah dan pilih filter mengikut citarasa anda. Setelah selesai, segera klik "Selesai" di kanan bawah.

Cara membuat kumpulan di baris 9

6. Selesaikan dengan peringkat mengepos foto dan kumpulan penamaan, kali ini anda memasuki pentas untuk memasukkan rakan anda dalam kumpulan yang anda buat. Untuk menambahkan rakan ke kumpulan LINE, anda boleh mengklik "Tambah" dengan simbol "+" di bahagian bawah foto kumpulan LINE anda.

Cara membuat kumpulan di baris 10

Kemudian, LINE akan memaparkan rakan-rakan yang berada dalam kenalan LINE anda. Anda boleh mengklik simbol "kotak" di sebelah kanan setiap rakan anda. Senarai semak akan muncul kemudian , menunjukkan bahawa rakan anda telah dipilih sebagai salah satu kumpulan ahli LINE. Setelah cukup, anda cukup mengklik "jemput" di bahagian bawah.

Cara membuat kumpulan di baris 11

7. Langkah seterusnya boleh dikatakan sebagai langkah Di sini anda telah menetapkan nama kumpulan, foto kumpulan, dan memasukkan rakan LINE anda. Seterusnya, anda hanya perlu mengklik "simpan" di kanan atas. Baiklah, sekarang anda telah berjaya membuat kumpulan LINE. Bagaimana membuat kumpulan di LINE sangat mudah bukan?

Cara membuat kumpulan di baris 12

Ciri-ciri dalam Kumpulan LINE

Jadi apa faedahnya mempunyai kumpulan di LINE? Pasti anda akan dipermudah untuk mengirim pelbagai dokumen seperti foto, lagu, atau dokumen dalam bentuk pejabat. Anda juga boleh membuat panggilan video dengan rakan dalam kumpulan LINE anda. Ciri-ciri berikut terdapat dalam kumpulan LINE:

1. Hantar Foto dan Video

Dengan membuat kumpulan LINE ini, anda boleh menghantar foto dan video untuk dikongsi dengan kumpulan tersebut dan dapat dilihat oleh semua ahli kumpulan LINE. Jadi anda tidak perlu repot-repot mengirim foto / video satu persatu kepada rakan anda. Cukup buat kumpulan LINE. Sangat mudah, anda boleh mengklik tanda "+" di sebelah kiri.

Ciri-ciri dalam kumpulan baris 1

Selepas itu, anda hanya boleh mengklik "Foto / Video."

Ciri-ciri dalam kumpulan baris 2

Secara automatik, LINE akan memaparkan setiap foto dan video yang ada di telefon bimbit anda. Klik dan pilih untuk setiap foto serta video yang ingin anda hantar sehingga kelihatan hijau di bahagian foto / video yang telah anda pilih. Selepas itu, klik "hantar" untuk menghantarnya ke kumpulan LINE anda. Baiklah, anda telah selesai menghantar gambar dan juga foto tersebut.

Ciri-ciri dalam kumpulan baris 3

2. Menghantar Dokumen dalam Bentuk Pejabat

Tidak jauh berbeza dengan mengirim video dan foto, mengirim dokumen juga dimulai dengan mengklik tanda "+". Sekarang, untuk menghantar dokumen, anda boleh memilih "fail".

Ciri-ciri dalam kumpulan baris 4

Seterusnya, anda boleh memilih dokumen yang ingin anda hantar. Anda boleh terus klik pada dokumen yang anda hantar. Kemudian anda hanya perlu menekan butang hijau "OK". Dan anda berjaya menghantar video ke kumpulan LINE. Mudah kan?

3. Buat Panggilan Video

Selain mengirim fail dan foto / video, Anda juga dapat membuat panggilan video dengan rakan dalam kumpulan LINE anda. Sangat mudah, anda hanya perlu menekan simbol penerima telefon di bahagian atas kemudian memilih "panggilan video" dengan simbol video.

Ciri-ciri dalam kumpulan baris 7

Bukan hanya panggilan video, anda juga boleh Langsung seperti LIVE IG dalam kumpulan LINE ini. Anda bahkan boleh membuat panggilan menggunakan ciri "Panggilan Suara". Bagaimana, cukup lengkap dan canggih bukan? Sudahkah awak melakukannya?

Ciri-ciri dalam kumpulan baris 8

4. Buat Catatan

Masih dengan membuat kumpulan LINE dan pelbagai ciri di dalamnya. Dalam kumpulan LINE, anda juga boleh menambah nota yang dapat dibaca oleh semua ahli kumpulan. Pertama, anda hanya perlu mengklik simbol "nota" di sebelah simbol "penerima telefon".

Ciri-ciri dalam kumpulan 9

Kemudian, anda hanya boleh mengklik "Nota Baru" atau simbol "pensil" di kanan bawah.

Ciri-ciri dalam kumpulan 10 baris

Setelah mengklik, anda boleh menulis pelbagai maklumat. Contohnya pengumuman atau jadual mesyuarat. Anda juga dapat memasukkan gambar, video dan pelekat dengan menggunakan fitur "foto, video, pelekat" di bahagian bawah.

Ciri-ciri dalam kumpulan 11 kumpulan

Sekiranya anda selesai memasukkan gambar dan kata-kata dalam nota, segera klik "pos" di kanan atas untuk membagikannya secara langsung dalam kumpulan LINE. Tunggu beberapa saat sehingga LINE selesai membuat pengeposan. Ini adalah hasilnya setelah anda selesai berkongsi catatan catatan dalam kumpulan LINE. Mudah dan ringkas bukan?

Berikut ini adalah perbincangan dan tutorial mengenai cara membuat kumpulan di LINE lengkap dengan beberapa tutorial ciri untuk kumpulan sembang LINE. Anda boleh membuat kumpulan sembang LINE dengan mudah. Juga, kumpulan LINE cukup berguna untuk berkongsi pelbagai fail yang diperlukan. Sudahkah anda mencubanya?