Petua dan Trik untuk Memulakan Semula Masalah iPhone

Memulakan semula atau but semula adalah salah satu perkara yang mesti dilakukan oleh pengguna iPhone. Memulakan semula iPhone tidak dilakukan apabila telefon bimbit mengalami kelewatan , hang, atau kesilapan. Namun, anda juga mesti menghidupkan semula peranti iPhone secara berkala setiap hari.

Mengapa kita perlu menghidupkan semula iPhone? Bukankah iPhone adalah alat yang mahal dengan kerosakan minimum? Jawapannya adalah kerana iPhone adalah peranti yang agak mahal, jadi anda harus mengekalkan iPhone dengan menghidupkannya semula secara berkala.

Dengan menghidupkan semula telefon anda, anda telah membantu memperpanjang jangka hayat peranti kerana secara automatik akan menyegarkan sistem di dalamnya. Dengan kata lain, mulakan semula juga bertindak sama dengan penyegaran semula yang ada di komputer.

Faedah Memulakan Semula iPhone

mulakan semula hang iphone

Terdapat banyak faedah yang akan anda perolehi semasa memulakan semula atau menghidupkan semula iPhone anda. Manfaat ini akan dirasakan jika anda tidak memulakannya selama berhari-hari. Inilah beberapa faedah memulakan semula iPhone.

 • Apabila sistem tiba-tiba berhenti atau tidak berfungsi

Semasa anda sibuk melayari ruang siber menggunakan iPhone, peranti tiba-tiba berhenti dan tidak dapat berfungsi. Jangan panik, anda hanya perlu menghidupkan semula iPhone agar sistem berfungsi semula.

 • Menyempurnakan Aplikasi yang Baru Dimuat turun

Sekiranya anda baru sahaja memuat turun aplikasi dari App Store atau laman web lain, skrin anda mungkin memaparkan arahan untuk menghidupkan semula iPhone anda. Lakukan ini untuk menyempurnakan proses pemasangan aplikasi baru.

 • Kurangkan Beban iPhone

Siapa kata iPhone tidak boleh memuatkan lebih banyak ? Sama seperti Android dan telefon lain, iPhone yang digunakan secara berterusan dapat berlebihan . Ini kerana cache menumpuk dan jumlah aplikasi yang dijalankan.

Baiklah, untuk mengurangkan beban pada iPhone ini, anda harus menghidupkan semula peranti supaya pelbagai cache dibersihkan. Kerana jika dibiarkan begitu sahaja, iPhone anda akan menjadi ketinggalan atau lambat ketika digunakan.

 • IPhone Rehat Digunakan Selama berhari-hari

Sistem dalam peranti juga dapat merasa 'letih' jika digunakan setiap hari tanpa rehat. Memulakan semula atau mematikan peranti setelah beberapa hari penggunaan dapat menjadikan peranti lebih tahan lama. Lebih baik jika anda tidak lupa menghidupkan semula iPhone sekurang-kurangnya 3-4 hari.

 • Ujian Rangkaian

Memulakan semula juga berguna untuk mencuba rangkaian yang disambungkan ke peranti anda. Contohnya, semasa menyemak imbas di iPhone menjadi perlahan, mungkin sudah tiba masanya anda menghidupkan semula iPhone untuk memperbaharui sambungan rangkaian. Selepas memulakan semula, menyemak imbas pada iPhone akan menjadi lebih pantas dan normal.

Manfaat restart ini tidak hanya berlaku untuk iPhone, tetapi untuk semua jenis alat . Kerana restart dilakukan untuk mengemas kini sistem pada gadget . Sama seperti manusia, alat juga perlu dimulakan semula untuk merehatkan sistem untuk beberapa saat.

Sekiranya anda pengguna iPhone baru, mungkin anda belum tahu cara memulakan semula iPhone yang betul. Baiklah, kali ini akan berkongsi beberapa cara untuk memulakan semula Apple yang boleh anda cuba dapatkan pelbagai faedah.

Cara memulakan semula sistem

cara memulakan semula iPhone melalui sistem

Cara pertama dan termudah adalah melalui sistem iPhone anda. Ini mula semula kaedah yang disyorkan oleh Apple dan boleh dilakukan jika peranti anda tidak mempunyai masalah yang ketara. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Tekan dan tahan butang Tidur / Bangun sehingga layar memaparkan gelangsar berwarna merah
 2. Seret gelangsar di skrin untuk mematikan iPhone anda
 3. Setelah iPhone dimatikan, tekan dan tahan butang Tidur / Bangun sehingga anda melihat logo Apple di skrin

Cara Memulakan Semula Secara Paksa

cara reboot iphone

Sekiranya kaedah memulakan semula iPhone di atas tidak berfungsi pada peranti anda, anda mungkin perlu memulakannya semula secara paksa. Nah, berikut adalah cara memaksa restart yang harus dilakukan semasa kecemasan atau ketika iPhone tidak menjalankan perintah restart di atas:

 1. Tekan dan tahan butang Tidur / Bangun selama 10 saat
 2. Biarkan sehingga anda melihat logo Apple di skrin

Siri iPhone yang berbeza, juga cara yang berbeza untuk memulakan semula kekuatan. Langkah-langkah di atas boleh digunakan untuk iPhone 4s ke atas, dan berikut adalah cara untuk memulakan semula peranti iPhone 3G, 3GS, dan 4 secara paksa:

 • iPhone 3G dapat dimulakan semula dengan menekan butang Utama selama 6-10 saat secara paksa
 • iPhone 3GS dan 4 boleh dimulakan semula dengan menekan dan menahan butang Tidur / Bangun. Sekiranya skrin memaparkan slaid merah, anda tidak boleh menarik slaid merah, anda harus menekan dan menahan butang 'Home' selama 6-15 saat

Cara memulakan semula tanpa butang

cara memulakan semula iphone tanpa butang

Malah, iPhone juga boleh dimulakan semula tanpa menggunakan butang yang terdapat di badan peranti 'mahal' yang satu ini. Cara pertama adalah menukar penampilan huruf iPhone menjadi tebal atau tebal. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Buka menu 'Tetapan' pada iPhone
 2. Masuk ke menu 'Umum'
 3. Pilih menu 'Aksesibilitas', maka anda akan menemui kata-kata 'Bold Text', ubah ke posisi ON
 4. Skrin anda akan memaparkan peringatan: Menerapkan tetapan ini dengan menghidupkan semula iPhone anda
 5. Tekan 'Teruskan' maka iPhone anda akan dimulakan semula secara automatik

Untuk rekod, jika anda menggunakan iPhone dengan iOS 7 atau 8, maka anda boleh mencuba menghidupkannya semula di atas. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan iOS 7 dan yang lebih rendah, anda tidak boleh menggunakan kaedah restart yang berani .

Cara memulakan semula peranti iPhone tanpa menggunakan butang seterusnya adalah menetapkan semula tetapan rangkaian tanpa wayar pada iPhone anda. Bagaimana:

 1. Buka menu 'Tetapan' pada iPhone
 2. Masuk ke menu 'Umum'
 3. Pilih 'Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian', kemudian teruskan dengan pengesahan untuk memulakan semula peranti

Pelbagai cara untuk memulakan semula iPhone di atas adalah selamat dan tidak akan merosakkan peranti anda. Elakkan menghidupkan semula iPhone dengan segera mengeluarkan bateri dalam keadaan hidup kerana ini boleh merosakkan bateri dan iPhone itu sendiri. Melepaskan bateri hanya dapat dilakukan jika semua kaedah di atas tidak berfungsi pada iPhone anda.

Cara Memulakan Semula iPhone 7 dan iPhone 7 Plus

Pengguna iPhone 7 atau iPhone 7 Plus, sekarang anda tidak perlu bingung tentang cara memulakan semula. Kali ini saya akan memberikan tutorial mengenai cara memulakan semula iPhone 7 dan iPhone 7 Plus. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda ambil:

 1. Tekan butang kuasa di sebelah kanan telefon
 2. Tekan butang kelantangan bersama-sama dengan butang kuasa
 3. Kemudian tunggu beberapa saat sehingga logo Apple muncul
 4. Selepas itu iPhone anda akan dimulakan semula secara automatik
 5. Kemudian, anda hanya perlu memasukkan  kod laluan  atau cap jari anda untuk menormalkan semula telefon bimbit anda

Cara Memulakan Semula iPhone X dan iPhone 8

Sekiranya anda pengguna iPhone X dan iPhone 8, kaedah memulakan semula sedikit berbeza dengan siri iPhone lain. Sekiranya anda mahu memulakan semula iPhone X, maka terdapat 3 langkah yang berbeza. Anda boleh memilih mengikut keperluan dan citarasa anda. Inilah caranya:

 • Mulakan semula dengan butang sisi dan kelantangan

Mulakan semula dengan butang sisi dan kelantangan

 1. Klik dan tahan pada butang di sebelah kanan bersama dengan tahan dan klik butang kelantangan naik / turun sehingga slaid muncul  .
 2. Kemudian  seret  gelangsar  sehingga iPhone X anda benar-benar mati
 3. Setelah iPhone X mati, anda boleh dengan segera mengklik dan menahan butang di sebelah kanan sehingga logo Apple muncul

Anda perlu tahu bahawa bagaimana untuk memulakan semula dengan butang sisi dan kelantangan ini juga berlaku untuk pengguna iPhone 8.

 • Mulakan semula dalam menu  tetapan

Mulakan semula dalam menu tetapan

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, ada juga cara lain untuk menghidupkan semula iPhone X dengan mudah tanpa menggunakan bantuan dari butang di sisi / kelantangan. Ingin tahu? Anda hanya perlu mengikuti langkah berikut:

 1. Klik pada bahagian  tetapan  kemudian pilih menu  umum
 2. Selepas itu anda boleh  menatal ke bawah  sehingga anda menemui perkataan "Shut Down"
 3. Dan sekarang anda hanya perlu mengklik "Shut Down" untuk memulakan semula, senang kan?
 • Mulakan semula tanpa bantuan butang kelantangan

Mulakan semula tanpa bantuan butang kelantangan

Satu lagi cara untuk memulakan semula iPhone X ialah memulakan semula tanpa bantuan butang kelantangan. Kaedah ini agak lebih lama daripada dua kaedah sebelumnya. Nah, inilah cara untuk melakukannya:

 1. Buka menu  tetapan  dan klik  umum
 2. Kemudian, klik  Kebolehcapaian
 3. Pilih menu  Assistive Touch  dan  hidupkan  Assitive Touch
 4. ketik pada butang Sentuhan Assitive kemudian klik "Peranti" dan pilih "Lagi"
 5. Kemudian, klik "Mulakan semula"

Masa yang sesuai untuk memulakan semula iPhone adalah setiap hari. Walau bagaimanapun, anda juga boleh memulakan semula 3-4 hari atau seminggu sekali. Pastikan anda sentiasa mengosongkan cache dan sejarah penyemak imbas pada iPhone anda supaya peranti ini bebas dari kelewatan dan masalah lain.