Cara Mengesan iPhone, iPad dan Macbook yang Hilang

Menjejaki iPhone, iPad, atau Macbook yang hilang, dicuri bukanlah kes yang sukar kerana Apple telah menggunakan ciri tersebut di dalam perantinya. Bukan sahaja menjejaki, kini anda dapat menguncinya sehingga memadamkan semua data yang ada di dalamnya.

Ciri ini diberi nama "Cari iPhone / iPad / Mac Saya" yang terdapat pada setiap peranti Apple terkini. Oleh itu, pastikan anda telah mengaktifkan ciri ini, kerana jika tidak, maka anda tidak dapat mengesan peranti yang hilang.

Cari iPhone Saya sendiri adalah perkhidmatan berasaskan awan khusus untuk peranti yang dibuat oleh Apple. Sekiranya peranti anda hilang, anda boleh mengesannya melalui penyemak imbas dengan log masuk menggunakan Apple ID. Anda juga boleh memasang aplikasi Find My iPhone di App Store untuk melacaknya melalui peranti Apple yang lain.

Anda juga tidak perlu risau bahawa pencuri akan memutuskan sambungan peranti anda dari iCloud, mematikan ciri Cari iPhone Saya, atau menghapus data pada peranti anda. Kerana sistem operasi IOS7 dan ke atas ada fitur yang disebut Activation Lock yang akan mencegah pelbagai tindakan tanpa kata laluan ID Apple.

Berikut adalah langkah-langkah untuk melacak iPhone, iPad, dan Macbook yang hilang dan untuk mengawal pelbagai aktiviti yang mereka lakukan seperti yang dikutip dari trendblog.net:

1. Log masuk ke iCloud dan jalankan "Cari iPhone Saya"

menjejaki iPhone

Buka laman icloud.com kemudian log masuk menggunakan Apple ID anda. Apabila anda log masuk anda akan melihat papan pemuka iCloud dengan pelbagai ikon. Klik ikon "Cari iPhone Saya" di baris kedua ikon. Sekarang anda akan melihat paparan Cari iPhone Saya beserta peta.

2. Pilih peranti anda yang hilang dan mula mengesan

menjejaki iPhone icloud

Klik pilihan lungsur turun "Semua Peranti" di bahagian atas dan pilih peranti anda yang hilang. Proses penjejakan kemudian akan dimulakan dengan segera dan memerlukan beberapa saat bergantung pada sambungan internet dan faktor-faktor lain. Sekiranya proses penjejakan berjaya, anda akan melihat lokasinya di peta.

Sekarang anda boleh mula menghidupkan dering, mengaktifkan "Mode Hilang", atau menghapus semua data yang terdapat di dalamnya. Tetapi ingat, buatlah pilihan untuk menghapus data sebagai langkah terakhir kerana selepas itu ciri Find My iPhone tidak akan berfungsi lagi.

Mengaktifkan Mod Hilang akan mengunci peranti anda dengan kata laluan dan akan memaparkan mesej dengan nombor telefon yang dapat dihubungi. Ciri ini sangat berguna jika telefon pintar anda hilang sehingga orang yang menjumpainya dapat mengembalikannya kepada anda.

Ciri Lost Mode juga akan mengaktifkan perkhidmatan lokasi pada iPhone dan iPad secara automatik sekiranya perkhidmatan tersebut sebelumnya tidak aktif. Dengan cara itu anda tidak perlu risau jika anda belum mengaktifkan perkhidmatan sebelumnya kerana ciri Mode Hilang akan terus memantau lokasi peranti anda.

Itu adalah langkah mudah untuk mengesan peranti Apple anda yang hilang. Untuk rekod, peranti yang hilang mesti dihidupkan dan disambungkan ke internet. Sekiranya anda tidak tersambung ke internet melalui operator rangkaian atau Wi-Fi, ciri Cari iPhone Saya tidak dapat digunakan.

menjejaki iPhone ofline

Sekiranya ini berlaku maka satu-satunya harapan adalah pencuri atau orang yang menjumpainya tersambung ke internet. Nasib baik anda tidak perlu terus memantau perkembangan peranti melalui iCloud kerana Apple akan memberitahu anda jika peranti yang hilang disambungkan kembali ke internet.

Semoga petua silap mata di atas dapat membantu anda mengesan iPhone, iPad atau Macbook yang hilang. Sekiranya anda ingin mengesan telefon pintar atau tablet Android yang hilang, anda boleh membaca tutorial lengkap di sini. Semoga berjaya!