Sama tetapi tidak sama, ini adalah perbezaan antara U1 dan Realm 3

Terdapat banyak kisah vendor yang membawa telefon bimbit dengan pelbagai jenis tetapi mempunyai spesifikasi yang hampir sama. Sebenarnya, kadangkala, vendor telefon bimbit yang hadir dalam generasi tahun ini tidak jauh dari generasi tahun lalu. Secara amnya, vendor hanya mengemas kini penampilan mereka atau hanya  menaik taraf  minior. Contoh yang paling jelas ialah Redmi Note 6 Pro yang tidak jauh berbeza dengan Redmi Note 5.

Penjual lain juga melakukan perkara yang sama, contohnya Realme. Jenama itu, yang merupakan "anak syarikat berasingan Oppo", menghadirkan dua telefon yang pelancarannya tidak terlalu jauh tetapi mempunyai spesifikasi yang serupa. Kedua-dua telefon bimbit itu adalah Realm U1 dan Realm 3.

Sekiranya reka bentuk Realme 2 dan Realme 2 Pro agak serupa, itu adalah perkara semula jadi kerana ia dipersembahkan bersama. Kes yang berbeza dengan U1 dan Realme 3 Realm, perbezaan dalam pelancaran hanya 3 bulan. Dan kedua-dua telefon ini sebenarnya dilengkapi dengan spesifikasi yang hampir serupa. Tetapi mengikut tajuk yang serupa atau serupa tidak selalu sama, seperti U1 dan Realme 3 yang mempunyai 7 perbezaan berikut.

Spesifikasi Realme U1

U1 biru sebenar

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi Realme 3

  • Chipset : Mediatek MT6771 Helio P60 (12 nm)
  • RAM & Memori : 4GB & 64GB
  • Kamera : Dual 13 MP + 2 MP
  • Bateri : Li-Ion 4230 mAh
  • Julat Harga : Rp. 2,399,000

Spesifikasi selengkanya ...

1. Badan dan Skrin yang berbeza

Realm U1 vs Realm 3

Realme U1 hadir dengan reka bentuk badan yang menarik dengan badan belakang yang "kacau". Perkara yang sama juga dapat dilihat dari penampilan reka bentuk badan Realme 3 yang juga hadir dengan gradasi warna yang menarik. Perlu diingat, badan Realme 3 ini adalah badan plastik.

Realme 3 mempunyai berat badan yang sedikit lebih berat. Beratnya ialah 175 gram manakala Realme U1 mempunyai berat 168 gram. Walaupun mempunyai berat badan yang ringan, Real U1 ternyata hadir dengan ukuran skrin lebih panjang 6.3 inci. Manakala Realme 3 hadir dengan dimensi 6.22 inci.

Perbezaan 0.1 inci jelas tidak begitu berpengaruh kerana jika disandingkan, kedua-dua telefon itu kelihatan serupa. Lebih-lebih lagi, layar pada Realme U1 dan Realme 3 keduanya hadir dengan  takik  kecil di tengah, di mana kamera depan berada. Selain itu, skrin kedua-dua telefon bimbit dilindungi oleh pelindung Corning Gorilla Glass 3.

Kedua Realme 3 dan U1 Realme, keduanya hadir dengan nisbah skrin 19.5: 9. Bezanya, Realme 3 hadir dengan resolusi 720 x 1520 piksel dan mempunyai kepadatan layar 270 ppi sementara U1 Realme hadir dengan resolusi 1080 x 2340 piksel dengan kepadatan layar 409 ppi.

2. Chipset Berbeza Tetapi Prestasi Tidak jauh berbeza

MediaTek Helio P70 vs Helio P60

Realme U1 dan Realme 3 hadir bersama chipset Mediatek. Bezanya ialah, Realme U1 hadir dengan chipset Helio P70 (12 nm) sementara Realme 3 hadir dengan chipset Helio P60 (12 nm). Berdasarkan nombor chipset, jelas chipset U1 Realme lebih unggul kerana dilengkapi dengan pemproses yang lebih baik.

Realme U1 dilengkapi dengan pemproses 4x 2.1 GHz Cortex-A73 & 4 × 2.0 GHz Cortex-A53 dan sokongan GPU Mali-G27 MP3. Realme 3 yang disertakan dengan Helio P60 menawarkan pemproses octa-core (4 × 2.0 GHz Cortex-A73 & 4 × 2.0 GHz Cortex-A53) dengan GPU Mali-G27 MP3 GPU.

Chipset yang terdapat di U1 dan Realme 3 memang pelbagai jenis siri. Tetapi untuk prestasi, walaupun Helio P70 sedikit lebih baik, Helio P60 juga tidak terlalu buruk. Sebenarnya, persembahannya cenderung hampir sama. Ini dapat dilihat dari nilai Antutu Realme 3 yang mencapai 137 ribu sedangkan nilai Antutu Realme U1 adalah 144 ribu.

Berdasarkan data ini, dapat dilihat bahawa dari segi prestasi, Helio P60 di Realme 3 tidak jauh berbeza dengan Helio P70 di Realme U1. Perbezaan prestasi cukup dekat sehingga perbezaan tuntutan prestasi tidak terlalu benar.

3. Sensor Kamera Belakang Sama dengan Perincian yang berbeza

Realm U1 vs Realm 3

Realme U1 dan Realme 3 hadir dengan kamera belakang yang sama. Kedua-dua telefon ini hadir dengan gabungan kamera belakang 13 MP + 2 MP. Kamera 2 MP pada kedua telefon berfungsi sebagai  alias sensor kedalaman untuk menyediakan fungsi bokeh.

Kedua-dua kamera ini juga menyokong LED flash dan HDR. Malangnya, Realme 3 tidak menyokong panorama sementara Realme U1, kamera belakang menyokong panorama. Walaupun tidak menyokong panorama, Realme 3 menyokong ciri PDAF sementara Realme U1 tidak menyokong ciri ini. Untuk video, kedua-dua kamera ini menawarkan kamera dengan kemampuan rakaman video hingga 1080p.

Perbezaan yang cukup ketara antara kedua-dua telefon adalah bukaan. Kamerea 13 MP di U1 Realme mempunyai bukaan f / 2.2 sementara kamera belakang Realme 3 dilengkapi dengan bukaan f / 1.8. Ini jelas menjadikan tangkapan kamera Realme 3 sedikit lebih baik kerana mempunyai bukaan yang lebih besar.

Oh ya , satu perbezaan yang ketara pada kamera belakang kedua telefon adalah kedudukannya. Realme U1 hadir dengan reka bentuk kamera mendatar dengan lampu kilat di luar bulatan dua kamera belakang. Sementara Realme 3 hadir dengan kamera belakang mendatar dengan lampu kilat  dalam bulatan, bersama dengan kedua kamera.

4. Perbezaan Kamera Depan Cukup Penting

Realme-U1-review_-11

Kedua-dua Realme 3 dan Realme U1, keduanya dilengkapi dengan kamera depan yang terdapat di  takik  kecil. Kamera ini dilengkapi dengan ciri-ciri yang menyokong rakaman video HDR dan 1080p 30 fps. Kedua-dua kamera ini juga mempunyai bukaan yang sama, iaitu f / 2.0.

Walaupun dari segi spesifikasi, kedua-dua sektor kamera adalah sama, Realme 3 hadir dengan ukuran sensor yang berbeza daripada Real U1. Realme 3 dilengkapi dengan kamera depan 13 MP sementara Realme U1 dilengkapi dengan kamera depan 25 MP. Sensor kamera depan yang besar dengan jelas menjadikan kamera depan menangkap Realme U1 lebih baik daripada Realme 3.

5. Kapasiti dan Ketahanan Bateri

Realme Bateri 3

Seperti gambar di atas, Realme 3 ternyata mempunyai jangka hayat bateri hingga 108 jam. Kemampuan bateri boleh membuat panggilan 3G hingga 37 jam, internet hingga 15 25 minit, dan memainkan video dengan masa 13 jam 31 minit. Peringkat yang diperoleh agak baik.

Sebenarnya, jangka hayat bateri Realme 3 cukup berpatutan. Ini kerana Realme 3 dilengkapi dengan kapasiti bateri 4,320 mAh. Bandingkan dengan U1 Realme yang hanya mempunyai kapasiti bateri 3,500 mAh. Berdasarkan pengujian dari GSMArena, menunjukkan bahawa nombor yang diperoleh oleh Realme 3 seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

realmeu1 batt

Dari segi jangka hayat bateri, jelas bahawa Realme 3 lebih baik. Namun, kedua Realme 3 dan U1 Realme, keduanya nampaknya kedua-duanya menyokong pengecasan pantas. Teknologi pengecasan pantas yang dimiliki oleh kedua-dua telefon ini ialah pengecasan pantas  10w.

6. Versi OS Android yang berbeza

sebenar1

Realm 3 kerana ia lebih baru, jelas sistem operasi yang dimilikinya lebih baru. Realme 3 hadir dengan ColorOS 6 berdasarkan Android OS 9.0 Pie. Sementara U1 Realme pertama kali hadir dengan ColorOS 5.2 berdasarkan Android 8.1. Walau bagaimanapun, nampaknya ColorOS di U1 Realme dapat dikemas kini pada masa akan datang. Khusus untuk jenis Android, tidak ada maklumat sama ada ia akan dapat mengemas kini atau tidak.

7. Varian RAM dan Perbezaan dalam Penutupan Harga

Harga U1 Sebenar vs Harga Realme 3

Realme U1 dan Realme 3 hadir dalam kelas harga yang sama, yaitu dengan harga kolam Rp2 juta. Kedua-dua telefon ini juga mempunyai perbezaan harga yang berbeza, seperti yang ditunjukkan pada gambar di atas. Varian RAM Real U1 4 GB ternyata mempunyai perbezaan harga hingga Rp 300 ribu dengan RAM 3 GB Real 4 GB. Perbezaan harga juga tidak terlalu jauh untuk varian RAM 3 GB dan storan 32 GB untuk kedua-dua telefon tersebut.

Harga yang tidak terlalu jauh jelas akan mengelirukan orang. Terutama kerana kedua-dua telefon ini mempunyai spesifikasi yang tidak jauh berbeza. Namun, dari angka tersebut jelas menunjukkan bahawa Realme U1 sedikit lebih mahal. Faktor chipset dan juga sensor kamera depan yang lebih baik pastinya menjadi alasan mengapa U1 Realme sedikit lebih mahal.

Kesimpulannya

Walaupun ia mempunyai reka bentuk yang serupa, jentera U21 dan Realme 3 sedikit berbeza. Berdasarkan spesifikasi yang ditawarkannya, U1 Realme lebih sesuai untuk mereka yang menyukai telefon bimbit dengan kamera depan yang bagus dan prestasi yang cukup unggul di kelas harganya. Sementara Realme 3 ditujukan untuk mereka yang memerlukan telefon bimbit murah dengan kemahiran fotografi yang baik dan juga daya tahan bateri yang panjang.

Berminat dengan Realm U1 dan Realme 3? Sekiranya berminat dengan U1 Realm, sila beli U1 Realm di Bukalapak melalui pautan ini. Sekiranya anda berminat dengan Realme 3, tidak perlu ragu untuk membeli Realme 3 di Bukalapak melalui pautan ini.