10 Permainan Android Terbaik Seperti DOTA, Berani Mencuba?

Setakat ini, DOTA dinilai sebagai satu-satunya permainan MOBA yang mendapat populariti dan kejayaan. Sebenarnya, DOTA adalah permainan dalam talian yang dapat menjana wang dengan teknik tertentu. Nah, adakah anda salah seorang pemain permainan DOTA? Sekiranya demikian, mengapa anda tidak mencuba bermain permainan jenis DOTA pada telefon pintar atau tablet Android anda?

Berikut ini akan membuat senarai permainan Android yang serupa dengan DOTA. Anda boleh memainkan permainan MOBA ini melalui telefon pintar atau tablet Android anda. Ayuh , lihat senarai penuh di bawah!

10 Permainan DOTA Android yang serupa

1. Mobile Legends: Bang Bang

Mobile Legends Bang Bang

Mobile Legends: Bang Bang adalah permainan MOBA yang menarik untuk anda mainkan di Android. Dalam permainan, Mobile Legends: Bang Bang menawarkan mod permainan 5 vs 5. Di samping itu, anda akan diminta untuk bersaing dengan satu pasukan menentang pasukan musuh.

Kelebihan lain yang ditawarkan oleh Mobile Legends: Bang Bang memainkannya dengan mudah dengan sistem kawalan yang mudah. Sebenarnya, Mobile Legends: Bang Bang menyediakan mod permainan luar talian di mana anda akan bermain menentang AI dari Mobile Legends: Bang Bang. Ingin mencuba? Muat turun di sini.

2. Wira Tertib & Kekacauan

Wira Tertib & Kekacauan

Yang harus anda lakukan dalam permainan Heroes of Order & Chaos adalah untuk membentuk satu pasukan, merancang strategi, dan menghancurkan menara atau pangkalan musuh yang menghalang anda memperoleh kemenangan. Permainan ini menyediakan 57 pahlawan dengan kebolehan masing-masing.

Pemain boleh memilih sama ada bermain sendiri atau mod berbilang pemain yang terdiri daripada dua jenis peta, 3v3 atau 5v5. Dengan kualiti grafik yang menakjubkan, tidak hairanlah Heroes of Order & Chaos dapat menjadi salah satu permainan Android MOBA yang paling popular.

3. Clash of Clans

Pertembungan kaum-kaum

Permainan seterusnya yang serupa dengan DOTA adalah Clash of Clans. Seperti permainan lain, di sini anda boleh  bergabung  dengan  klan  untuk membentuk pakatan. Baiklah, nanti anda akan bertempur dengan sekutu anda untuk meningkatkan  kemahiran.  Watak yang anda boleh pilih juga berbeza. Menariknya, versi terbaru Clash of Clans telah dikemas kini  dengan kehadiran  Town Hall 12.

Di samping itu, versi terbaru Clash of Clans sudah mempunyai kemampuan yang disebut  Siege Machines. Keupayaan ini diramalkan  kekuatannya  sangat kuat untuk menghancurkan pertahanan musuh. Tidak cukup di sana, dalam versi terbaru anda juga boleh mendapatkan  barang-barang ajaib  ketika anda bekerja dengan sesama  klan  . Lebih menarik,  deh ! Ayuh, bermain di sini.

4. Clash Royale

Clash Royale

Bukan hanya permainan yang serupa dengan COC, Clash Royale juga menghadirkan elemen khas MOBA di dalamnya. Anda perlu tahu bahawa beberapa elemen yang membuat Clash Royale kelihatan serupa dengan permainan MOBA adalah ciri PvP masa nyata dan dalam talian , misi untuk menghancurkan menara musuh, dan merayap untuk mengelilingi musuh anda.

Uniknya, seperti yang dirancang untuk dimainkan pada smartphone, setiap permainan di Clash Royale akan selesai hanya dalam 4 menit. Permainan ini memerlukan kemampuan untuk melawan taktik dengan musuh anda menggunakan wira yang anda miliki.

5. Bintang Pergaduhan

Bintang Pergaduhan

Brawl Stars boleh dikatakan tidak kurang popular daripada DOTA, dan cara mereka bermain juga serupa. Dalam permainan Brawl Stars, anda mesti membentuk kumpulan yang terdiri daripada 3 watak. Baiklah, nanti anda akan menentang kumpulan musuh yang juga diisi oleh 3 pemain. Ya, jika mudah 3 berbanding 3 aka  3V3. Tetapi, jika anda tidak mahu bertengkar secara berkumpulan, anda boleh memilih mod permainan  solo. 

Dalam mod  solo,  anda boleh melawan musuh untuk mendapatkan  kekuatan  untuk meningkatkan  kemampuan  dan  kemahiran anda  . Tetapi, jika anda kalah dalam pertarungan  solo,  anda tidak akan mendapat apa-apa. Kisah lain jika anda menang, anda boleh mendapatkan semua hadiah untuk anda sendiri.

Apa yang menarik lagi, terdapat STAR PLAYER di Brawl Stars  Untuk mendapatkan gelaran, anda mesti memenangi mata tertinggi di  papan pendahulu  dengan mengumpulkan banyak  pertengkaran. Jangan fikir itu mudah, ya, kerana anda harus bersaing dengan pemain Brawl Stars di seluruh dunia. Bolehkah anda menakluknya? Buktikan segera di sini.

6. Wira SoulCraft

Wira SoulCraft

Permainan MOBA yang satu ini juga merupakan sesuatu yang tidak boleh anda lewatkan. Ya, Heroes of Soulcraft adalah permainan MOBA yang juga telah disesuaikan untuk memudahkannya bermain di telefon bimbit.

Terdapat dua mod dalam permainan ini, iaitu lima minit tiga VS tiga mod bagi anda yang ingin bermain permainan dalam jangka masa yang singkat atau 15 minit lima VS lima mod untuk anda yang ingin menguji kemahiran anda dalam bermain permainan MOBA.

Tugas anda sebagai pemain adalah mengalahkan Witcher di arena pertempuran dan menjadi pahlawan legenda. Bagi pemula yang ingin mencuba bermain permainan MOBA, Heroes of SoulCraft menyediakan mekanik permainan asas untuk memudahkan anda belajar bermain permainan seperti DOTA.

7. Liga Sarjana

Liga Sarjana

Main League of Masters dalam perlawanan PVP 1: 1 atau 3: 3 dengan bergantung pada 20 wira yang ada. Untuk menghancurkan pertahanan dan menara musuh hanya memerlukan 5-10 minit. Bentuk pasukan anda mengikut spesifikasi juara.

League of Masters adalah salah satu permainan Android terbaik yang serupa dengan DOTA. Ini dapat dibuktikan dari banyak pengguna Android yang memasang permainan ini hingga 5 juta kali. Permainan percuma ini juga dapat anda pasang secara percuma untuk dimainkan pada smartphone atau tablet Android.

8. Vainglory 5V5

Vainglory 5V5

Vainglory 5V5 menjadi salah satu permainan MOBA untuk telefon bimbit yang meroket pada tahun 2015 hingga sekarang. Permainan ini mempunyai senarai 25 pahlawan terbaik yang akan menjadi andalan anda dalam setiap permainan. Sekiranya anda mahu bermain dengan cepat, tetapkan jangka masa perlawanan menjadi 7 minit. Namun, jika anda mahu bermain lebih lama, pilih mod 25 minit.

Di Vainglory 5V5, kerja berpasukan dan kepakaran pasukan adalah yang terpenting. Jadi, dalam permainan ini bukan mengenai siapa yang membelanjakan lebih banyak wang untuk membeli barang yang baik. Vainglory 5V5 juga menawarkan kawalan skrin sentuh yang tepat sehingga sangat sesuai untuk bermain di telefon pintar atau tablet.

9. Wira Bug 2

Pahlawan Bug 2

Siapa kata bahawa jika permainan Android yang serupa DOTA hanya mengandungi raksasa mengerikan berbentuk wira ? Bug Heroes 2 ini membawa wira dalam bentuk serangga dengan senjata unik mereka. Permainan ini yang menghadirkan 25 pahlawan menyediakan sistem permainan pemain tunggal . Sebenarnya, terdapat beberapa mod permainan yang boleh dimainkan sendiri tanpa memerlukan sambungan internet.

Tugas anda sebagai pemain dalam Bug Heroes 2 merangkumi menyelesaikan misi, memperoleh bintang, dan membuka beberapa peningkatan yang akan menyokong anda. Terdapat kira-kira 75 jenis musuh dengan variasi pertempuran yang berbeza dalam permainan ini. Bug Heroes 2 akan memberikan pengalaman permainan MOBA dengan cara yang berbeza.

10. Wira legenda MOBA

Wira legenda MOBA

Boleh dikatakan bahawa Legendary Heroes adalah permainan MOBA pertama di Android yang menawarkan pengalaman permainan RTS. Permainan ini ada di sini untuk anda yang mahukan permainan MOBA yang lebih serius daripada Bug Heroes 2.

Dalam permainan ini, terdapat sistem 3 trek di mana anda dapat mengawal 3 pahlawan pada masa yang sama. Anda juga boleh meningkatkan pasukan untuk meningkatkan kekuatannya. Terdapat kira-kira 30 peta di Legenda Legenda Wira yang siap menghiburkan anda selama 5-8 jam penuh dengan bermain permainan ini.

Sekiranya anda masih ingin tahu mengenai permainan lain yang serupa dengan permainan DOTA, maka kami bersedia memberikan cadangan untuk permainan lain yang serupa dengan DOTA. Apa benda itu? Berikut adalah senarai lengkap:

11. Barbarian Q

BarbarianQ

Ingin bermain permainan seperti DOTA? Cubalah permainan paling popular sekarang, BarbarQ. Ini adalah permainan MOBA dengan gabungan elemen IO di dalamnya. Di sini, pemain dapat melihat  kedudukan global,  yang bermaksud anda dapat bersaing  peringkat  dengan pemain BarbarQ di seluruh dunia.

Tidak cukup di sana, bahkan BarbarQ menyediakan ciri untuk bertarung dalam pasukan 3v3v3, 2v2v2, atau anda ingin bertarung sendirian, semuanya boleh dilakukan di BarbarQ. Jadi,  jangan mengaku bermain permainan jika anda belum bermain BarbarQ.

12. Ace of Arenas

Ace of Arenas

Permainan Android seperti DOTA ini telah dimainkan oleh lebih daripada 1 juta pemain dari seluruh dunia. Ace of Arenas yang membolehkan anda menjadi pahlawan , membuat pasukan yang kuat untuk menguasai saingan, dan membawa kemenangan kepada pasukan anda.

Ikuti semua perlawanan dan mainkan permainan di Ace of Arenas tanpa perlu membeli apa-apa. Seperti kebanyakan permainan MOBA, inti dari permainan ini adalah menghancurkan pasukan lain untuk memenangi pertandingan. Ace of Arenas boleh dipasang sekarang di telefon bimbit Android anda secara percuma.

13. Panggilan Juara

Call of Champions Permainan Android yang serupa DOTA

Call of Champions adalah permainan MOBA yang telah digilap agar sesuai dengan permainan untuk telefon pintar dan tablet secara umum. Sekiranya di DOTA atau permainan MOBA lain yang biasa dimainkan di PC anda, memerlukan sekurang-kurangnya 30 minit untuk menyelesaikan pertandingan, berbeza dengan permainan ini. Anda hanya memerlukan 5 minit untuk menyelesaikan perlawanan di Call of Champions.

Terdapat juga Mod Penonton untuk menonton perlawanan yang pernah anda mainkan sebelumnya. Sehingga kini, Call of Champions telah dipasang sebanyak 5 juta kali pada telefon atau tablet Android. Berminat untuk beralih dari DOTA dan bermain permainan ini?

Banyak pilihan permainan Android yang serupa dengan DOTA boleh menjadi pertimbangan jika anda tidak berada di hadapan komputer riba atau bosan bermain DOTA. Sekiranya anda mempunyai cadangan mengenai permainan apa yang harus dimainkan seterusnya, tulislah cadangan anda di ruangan komen di bawah.