10 Permainan Terbaik untuk Kanak-kanak SD di Telefon Pintar Android

Ibu bapa sering merasa bimbang ketika memberikan telefon pintar atau tablet kepada anak, terutama kepada anak-anak di bawah umur. Sebenarnya, ketika anak-anak bermain permainan, ibu bapa takut bahawa permainan tersebut mengandungi unsur keganasan, pornografi, atau bahkan tingkah laku jenayah yang lain. Jadi, adakah permainan yang benar-benar bebas dari perkara negatif sehingga sesuai dimainkan oleh kanak-kanak?

Nah, penyelesaian untuk ibu bapa yang selalu merasa bimbang ketika memilih permainan untuk bayi mereka adalah beberapa permainan pendidikan. Akan memberikan cadangan mengenai permainan untuk anak-anak sekolah rendah di Android yang sangat mendidik. Jadi, ibu bapa tidak perlu risau apabila anak anda bermain permainan ini.

10 Permainan untuk Kanak-kanak Sekolah Dasar di Android yang Mendidik

1. Permainan pendidikan untuk kanak-kanak - matematik

Permainan pendidikan untuk matematik kanak-kanak

Permainan pendidikan untuk kanak-kanak - permainan matematik adalah permainan dengan tujuan untuk mendidik anak-anak, terutamanya kanak-kanak sekolah rendah. Dalam permainan tersebut, permainan Pendidikan untuk kanak-kanak - matematik lebih tertumpu pada matematik. Pemain akan diberi pelbagai dan variasi masalah matematik yang berbeza dalam bentuk bahasa Inggeris.

Jadi, permainan yang satu ini bukan sahaja mendapat pelajaran matematik tetapi juga dapat mengasah kemahiran bahasa Inggeris kanak-kanak. Bukan hanya itu, permainan Pendidikan untuk kanak-kanak - matematik juga menyediakan tahap atau tahap yang berbeza. Mungkin pada peringkat awal itu hanya jumlah, tetapi pada peringkat seterusnya anda akan menemui beberapa masalah matematik yang lebih sukar bagi anak-anak sekolah rendah. Berminat? Muat turun di sini.

2. Pengembaraan Tubuh Bayi Panda

Pengembaraan Tubuh Bayi Panda

Tidak seperti permainan sebelumnya yang menawarkan permainan pendidikan matematik. Kali ini Baby Panda's Body Adventure hadir sebagai salah satu permainan untuk kanak-kanak sekolah rendah dengan konsep mengenal bahagian tubuh manusia. Jadi, permainan Baby Panda's Body Adventure ini akan memberi pengetahuan mengenai semua bahagian tubuh manusia.

Permainan ini menyajikan permainan untuk kanak-kanak dapat mengetahui bahagian tubuh bermula dari mulut hingga ke organ dalaman. Tentunya permainan Baby Panda's Body Adventure tidak akan membosankan. Sebabnya, kanak-kanak itu akan diminta untuk menjalankan beberapa misi untuk mengetahui bahagian badan dan fungsinya. Menarik bukan? Muat turun di sini.

3. Permainan Pendidikan. Ingatan

Permainan Pendidikan. Ingatan

Sekiranya anak anda bosan bermain permainan pendidikan, seperti matematik atau menghadapi masalah, maka anda boleh menawarkan Permainan Pendidikan. Ingatan kepada anak-anak. Kerana permainan Permainan Pendidikan. Ingatan ini menghadirkan permainan yang akan mempraktikkan kemampuan anak untuk mengingat.

Sudah tentu Permainan Pendidikan. Memori akan hadir dalam permainan yang menarik. Pemain akan diminta untuk mengingat barang, mencari gambar yang berbeza, dan banyak permainan menarik yang lain. Juga, Permainan Pendidikan. Memori ini menawarkan 3 tahap berbeza iaitu  mudah, sederhana,  dan  keras. Untuk memuat turun permainan, anda boleh klik di sini.

4. Permainan Matematik Asas untuk kanak-kanak: Pengurangan Penambahan

Permainan Matematik Asas untuk kanak-kanak

Sekiranya permainan yang satu ini siap untuk mendidik mengenai masalah matematik. Dalam Permainan Matematik Asas untuk kanak-kanak: Penambahan Penambahan terdapat banyak jenis masalah matematik yang sesuai untuk dipelajari oleh kanak-kanak sekolah rendah, mulai dari penambahan, pengurangan, pendaraban, hingga pendaraban.

Permainan ini juga tidak membosankan, kerana pemain akan bermain permainan mini yang digabungkan dengan masalah matematik. Tidak ketinggalan, antara muka dengan animasi grafik kartun yang pastinya membuat kanak-kanak berasa seronok bermain permainan ini. Galakkan anak anda bermain sambil belajar dengan Permainan Matematik Asas untuk anak-anak: Penambahan Penambahan.

5. Soalan Peperiksaan Dasar

Soalan peperiksaan sekolah rendah untuk kanak-kanak sekolah rendah

Siapa kata jika alat hanya boleh digunakan untuk bermain permainan yang tidak memenuhi syarat? Dengan permainan pendidikan seperti soalan peperiksaan sekolah rendah, kanak-kanak dapat belajar dengan menggunakan teknologi yang ada. Permainan ini menyediakan soalan peperiksaan latihan untuk pelajar sekolah rendah gred 1-6.

Setiap subjek mempunyai masalah soalannya sendiri. Walaupun soalan yang diberikan oleh permainan ini tidak sama dengan peperiksaan di sekolah, soalan dalam permainan ini boleh digunakan untuk latihan dan belajar. Soalan Peperiksaan Elemen juga memberikan ciri Pemikiran Pintar dan Duel Otak untuk bersaing dengan pemain lain.

6. Soalan Peperiksaan Dasar

Soalan peperiksaan sekolah rendah

Walaupun namanya sama, permainan soalan peperiksaan sekolah rendah Solite Kids berbeza dengan permainan yang dibincangkan pada titik pertama. Permainan ini dirancang dengan pelbagai soalan yang boleh dilakukan untuk berlatih sebelum peperiksaan sekolah atau Peperiksaan Kebangsaan.

Terdapat pelbagai soalan dari subjek Matematik, Bahasa Indonesia, Bahasa Inggeris, Sains Sosial, Ilmu Pengetahuan Alam, dan PPKn. Uniknya, Soalan Ujian SD juga menyediakan ciri percubaan . Terdapat juga perbincangan mengenai soalan peperiksaan sehingga kanak-kanak semakin memahami setiap soalan yang dilakukan. Kemudian, di akhir permainan anda boleh mencetak sijil dan kad laporan.

7. Permainan Pendidikan Anak Lengkap

Permainan Pendidikan Kanak-kanak Lengkap

Tidak hanya belajar mengira saja, kerana dalam Game Pendidikan Anak Lengkap ini juga memiliki fitur di mana anak-anak dapat belajar tentang bentuk, binatang dan huruf. Anak anda juga akan diperkenalkan dengan warna. Sekiranya semuanya difahami oleh kanak-kanak, maka setiap pemain boleh mengambil ujian dalam Permainan Pendidikan Anak Lengkap.

Setiap ujian akan disesuaikan dengan kategori yang dipilih. Sebagai contoh, seorang kanak-kanak ingin mengambil ujian nombor, maka soalan dalam ujian hanya dalam bentuk nombor. Selain ciri-ciri lengkap dan pendidikannya, permainan ini juga mempunyai sejumlah  permainan mini  agar anak-anak tidak bosan belajar. Sekiranya anda ingin memiliki permainan ini, sila muat turun di sini.

8. Toon Math: Permainan Larian dan Matematik tanpa henti

Larian Tak Berujung Toon Math

Rata-rata, kanak-kanak gemar bermain Temple Run. Nah, permainan Toon Math: Endless Run dan Math Games ini mengambil konsep bermain seperti Temple Run, ini hanya lebih mendidik. Kerana, di sini pemain bukan hanya berlari dan mengumpulkan duit syiling, anak-anak juga akan diminta untuk menjawab soalan matematik sambil berlari mengambil duit syiling. Cukup menarik,  bukan ? Segera dapatkan permainan percuma di sini.

9. Permainan Pendidikan Kanak-kanak Haiwan Laut

Permainan Pendidikan Haiwan Laut

Di PlayStore, permainan pendidikan matematik bukan sahaja tersedia. Sebabnya, Permainan Anak Pendidikan Haiwan Laut ini akan memperkenalkan anak-anak kepada kehidupan laut. Kanak-kanak dapat menghafal dan mengetahui nama haiwan di laut.

Konsep permainan ini juga cukup menarik di mana kanak-kanak itu akan diminta untuk melukis, mewarnai, meneka nama haiwan, untuk menyusun teka-teki. Bagaimanapun, anak-anak dijamin merasa seperti di rumah dengan permainan pendidikan ini. Adakah anda mahukan permainan? Muat turun di sini.

10. Pendidikan Anak-anak Muslim

Pendidikan Anak Muslim

Sesuai dengan nama permainan, Pendidikan Anak Muslim ditujukan untuk anak-anak yang ingin belajar solat, membaca surat pendek, hingga doa. Selain lengkap dengan banyak pilihan doa dan surat pendek, Pendidikan Anak Muslim juga menawarkan fitur audio. Oleh itu, dengan ciri-ciri ini, kanak-kanak dapat mendengar cara membaca doa dengan betul.

Oh ya,  kelebihan lain dari permainan yang satu ini adalah, anda tidak memerlukan sambungan internet kerana Pendidikan Anak Muslim boleh dimainkan di  luar talian. Berminat? Ayuh, muat turun permainan di sini.

Sebagai tambahan kepada sepuluh permainan untuk kanak-kanak sekolah rendah yang dibincangkan dalam ulasan di atas, kami juga mempunyai cadangan untuk permainan lain yang sesuai untuk mendidik anak-anak sekolah rendah. Berikut adalah senarai cadangan permainan lain.

11. Anak Matematik

Anak Matematik

Mempelajari matematik mungkin kelihatan membosankan bagi kanak-kanak, tetapi sekarang anda boleh mengatasinya dengan memuat turun permainan Math Kids di sini. Sebabnya, permainan ini mempunyai paparan animasi yang menarik dan pasti akan membuat kanak-kanak merasa senang belajar. Kemudian, permainan matematik ini juga menyajikan animasi haiwan yang comel.

Bukan itu sahaja, permainan ini juga kadangkala menggunakan gambar buah dengan warna yang menarik sehingga kanak-kanak dapat belajar matematik sambil mengetahui bentuk buahnya. Sebenarnya, jika anak-anak merasa bosan dengan matematik, Math Kids juga akan menyajikan  permainan mini yang  menyeronokkan untuk dimainkan.

12. Permainan Pendidikan untuk Kanak-kanak

Permainan Pendidikan untuk Kanak-kanak

Sama seperti permainan Math Kids, di sini kanak-kanak juga dapat belajar matematik yang menyeronokkan dengan paparan animasi yang berwarnawarni. Tetapi, dalam Permainan Pendidikan untuk Anak-anak tidak hanya belajar mengira, tetapi juga pengenalan organ, latihan otak, hingga adanya petua untuk ibu bapa dalam mengajar anak-anak. Walau bagaimanapun, permainan Pendidikan Pendidikan untuk Kanak-kanak ini sangat lengkap dan juga boleh dimuat turun secara percuma di sini.

13. Permainan Pendidikan 4 Kanak-kanak

Permainan Pendidikan 4 Kanak-kanak

Sekiranya anda tidak berminat dengan matematik, cubalah permainan Educational Games 4 Kids. Ini adalah permainan yang akan mengajak kanak-kanak mengenali bentuk haiwan terhadap bunyi haiwan. Bukan itu sahaja, kanak-kanak juga akan merasa senang dengan kehadiran permainan mewarna dengan sebilangan warna yang ada. Sebenarnya, terdapat juga labirin  permainan  menarik yang anda  tahu. Ayuh, tunggu apa lagi? Muat turun dengan  segera  di sini.

14. Gim Otak

Gim Otak

Seperti namanya, permainan ini khusus untuk melatih kecerdasan otak anak-anak, jadi tidak ada pelajaran gaya sekolah dalam permainan Brain Gym. Sebabnya, di sini anak-anak akan terbiasa mengingat gambar dan latihan otak melalui permainan yang menarik.

Yang baik lagi, Brain Gym tidak hanya tersedia untuk kanak-kanak kecil, kerana Brain Gym juga dapat dimainkan untuk anak-anak yang sudah bersekolah rendah. Bagi anda boleh memuat turun Brain Gym secara percuma di PlayStore dengan mengklik di sini.

15. Permainan Pendidikan Kanak-kanak - Belajar Bahasa Inggeris

Permainan Pendidikan Kanak-kanak - Belajar Englis

Permainan ini akan sangat sesuai jika dimainkan oleh kanak-kanak kecil atau kanak-kanak sekolah rendah. Kerana permainan Kids Educational Games - Learn English akan mengajak pemain belajar mengenali nombor, mengira, mengenali haiwan, mengenali buah, untuk mengenali warna. Setelah pembelajaran selesai, yang seterusnya adalah kuiz yang akan menentukan bahawa kanak-kanak telah berjaya bermain permainan. Mahu? Muat turun  di sini.

10 permainan untuk kanak-kanak sekolah rendah bukan sekadar permainan biasa. Permainan pendidikan ini akan membantu kanak-kanak belajar dan mencapai pencapaian yang cemerlang. Ayuh , ajak anak-anak anda bermain semua permainan di atas.