10 Permainan Kuiz Terbaik dan Paling Menarik di Telefon Android

Mungkin ada di antara anda yang sudah biasa dengan kuiz dengan hadiah bernilai berbilion rupiah yang disebut Milioneers? Atau mungkin rancangan kuiz Family 100 juga menghiburkan anda di skrin? Baiklah, semua kuiz yang telah disiarkan di Indonesia dijadikan inspirasi untuk membuat permainan kuis yang pastinya menyeronokkan dan menarik untuk dimainkan.

Konsep seperti permainan kuiz keluarga 100, kesepakatan super, bahkan jutawan telah disasarkan oleh pembuat permainan untuk mengembangkannya menjadi permainan untuk telefon Android. Menarik,  bukan ?

Permainan Kuiz Terbaik di Telefon Android

Nah, bagaimana menarik dan seronoknya bermain 10 permainan kuiz yang akan kita bincangkan seterusnya? Lihat akhir artikel!

1. Perlumbaan dalam Melodi Indonesia

Perlumbaan Dalam Melodi Indonesia

Masih ingat kuis di stesen TV yang memerlukan pemain meneka lagu? Ya, permainan yang disebut Race in Melody Indonesia kini hadir di PlayStore sebagai salah satu permainan kuis yang sangat menyenangkan untuk dimainkan pada perangkat Android.

Permainan tandu MiniLabs dengan lebih daripada 30,000 kali jumlah muat turun akan menguji pemain mengenai lagu-lagu popular di Indonesia. Berbagai kategori lagu tidak terlepas dari permainan Race in Indonesian Melody. Malah anda juga boleh mengajak rakan-rakan untuk bermain juga yang anda tahu. Mahir meneka lagu? Main permainan di sini.

2. WIB: TTS Cak Lontong

WIB TTS Cak Lontong

Adakah anda suka menonton rancangan dari BERSIH dengan tajuk utama WIB (Waktu untuk Bergurau Indonesia)? Baiklah, sekiranya terdapat kuiz TTS yang dibimbing oleh  tuan rumah  Cak Lontong dan dari situ konsep permainan ini muncul. Ya, permainan ini yang dibuat oleh  pemaju  PT Net Mediatama Television menjadikan permainan yang sama seperti di TV.

Pemain Tuga sangat mudah, iaitu meneka teka-teki silang dalam permainan WIB: TTS Cak Lontong. Apa yang menarik lagi, jawapan setiap pemain akan diberikan komen lucu dan sangat interaktif dari Cak Lontong. Dan yang paling penting ialah, anda boleh bermain permainan ini secara percuma!

3. Tinjauan Kuiz 100

Tinjauan permainan kuiz 100

SPEKTDEV, salah satu pembangun permainan dengan konsep kuiz yang diilhamkan untuk dikembangkan, juga membuat permainan Quiz Survey 100. Permainan yang mendapat lebih dari 16,000 muat turun di PlayStore mendapat idea dari pertunjukan kuis di layar dengan judul Famili 100 atau F100.

Sudah tentu cara bermain akan lebih menyeronokkan dan mengasyikkan. Sebabnya, anda hanya perlu menggunakan telefon pintar berasaskan Android . Permainan yang disediakan juga cukup mudah. Pemain hanya perlu menjawab jawapan yang mungkin muncul berdasarkan tinjauan 100 orang. Sekiranya jawapan anda betul, bersiaplah untuk mendapatkan banyak mata! Mari bermain di sini.

4. Urus Niaga Berjuta-juta

Tawaran berjuta-juta

Program kuis tegang yang juga disiarkan dan mendapat banyak populariti iaitu Deal atau No Deal hadir sebagai salah satu permainan kuis paling menarik dari isyarat Caris. Permainan ini dinamakan Deal For Millions. Bermain permainan Deal For Millions tidak sukar, hanya mungkin sedikit keberuntungan akan membawa anda kemenangan.

Pemain akan diminta untuk mengalahkan pegawai bank dengan meneka isi beg pakaian. Sebelum ini, pemain akan diminta untuk memilih salah satu daripada puluhan beg pakaian yang ada. Jumlah terkecil adalah 0.01 dolar dan yang terbesar tentunya 1.000.000 dolar. Bolehkah anda mendapatkan beg pakaian dengan sejumlah besar wang? Buktikan di sini.

5. Keluarga 100 Indonesia

Keluarga Utama 100

Sekali lagi, kuiz Family 100 memang menjadi inspirasi dalam permainan. Kali ini anda dapat bermain Family 100 Indonesia secara gratis di telefon bimbit Android anda. Sedikit unik berbanding permainan Family 100 yang lain di mana permainan ini akan menampilkan panduan kuiz animasi, Eko Patrio.

Tidak hanya itu, Family 100 Indonesia juga menampilkan tokoh seperti Tukul Arwana dan Omes. Tertarik dengan permainan? Maka anda mesti memuat turun dan bermain permainan di sini.

6. Kuiz Lontong

Kuiz Lontong

Sebelumnya ada juga permainan teka-teki silang dengan tema Cak Lontong, kali ini Lontong Quiz hadir sebagai permainan yang cukup lucu dan pastinya menarik. Permainan ini juga sering muncul di stesen TV dengan menampilkan Cak Lontong sebagai panduan untuk persembahan.

Nyeleneh, pembangun kuiz stretcher Nymphonia adalah kuiz yang membuat pemain bingung. Sebabnya, setiap soalan akan dikemukakan dengan dua soalan. Jangan memilih jawapan yang betul pada pendapat anda kerana dalam Kuiz Lontong tidak pasti jawapan yang anda pilih itu betul. Kelakar, menarik, pasti menyeronokkan! Muat turun Kuiz Lontong dengan mengklik di sini, percuma.

7. Kuiz Betul atau Salah

Kuiz benar atau salah

Bersaing dengan pengetahuan bermain permainan Kuiz Benar atau Salah boleh menjadi pilihan tepat untuk anda. Permainan ini anda boleh bermain di telefon Android. Tidak kurang menarik, permainan ini yang diilhami oleh kuiz acar di TV juga menyampaikan ideanya ke dalam permainan yang boleh anda muat turun secara percuma di PlayStore, klik di sini.

Kuiz Betul atau Salah cukup menyeronokkan dengan membenarkan pemain menjawab antara dua jawapan iaitu "benar" atau "palsu." Kuiz Betul atau Salah akan memunculkan ayat, jika anda menganggap ayat pernyataan dari kuiz itu benar maka "benar" dan sebaliknya. Mudah tetapi tidak semudah yang disangka.

8. Kuiz 1 Bilion

Kuiz 1 bilion

Bukankah aneh,  dong,  permainan Kuiz 1 bilion? Ya, permainan ini juga diilhamkan oleh rancangan TV dengan tajuk yang serupa. Dalam permainan, pemain diminta meneka jawapan yang betul untuk setiap soalan yang muncul. Sepatutnya, setiap persoalan dan persoalan yang dipaparkan biasanya berbentuk soalan pengetahuan umum.

Apa yang menarik lagi, dari soalan pertama hingga soalan terakhir ada hadiah berupa wang. Semakin tinggi wang yang ditawarkan, semakin banyak soalan yang diajukan akan menjadi lebih sukar. Tetapi bersabarlah kerana Quiz 1 Billion juga mempunyai 3 pilihan bantuan. Ingin mencuba bermain permainan ini? Ayuh, segera sampai di sini.

9. Kuiz 100 Keluarga

Kuiz Keluarga 100

Sekiranya permainan ini mengikuti konsep program kuiz Family 100. Sama seperti program yang biasanya ditunjukkan di TV, pemain hanya diminta untuk menjawab jawapan dengan poin terbanyak. Jawapan yang paling tepat dikira berdasarkan tinjauan terhadap 100 orang. Semakin betul jawapan untuk soalan tersebut, semakin banyak poin yang diperoleh. Ingin bermain permainan Quiz Family 100? Sila  muat turun  permainan secara percuma di sini.

10. Permainan Teka Lagu

Teka Permainan Lagu

Ia sebenarnya mempunyai konsep yang tidak jauh berbeza dengan Race in Melody. Dalam Permainan Guess permainan Song ini, anda akan diminta untuk meneka yang paling hits  lagu Indonesia  era beliau. Uniknya, seperti anda bermain kuiz, permainan Guess the Song menyajikan ciri-ciri bantuan seperti Pass, 50:50, dan Replay. Berminat untuk bermain? Muat turun dengan segera di sini.

Cadangan Permainan Lain

Selain 10 permainan yang disebutkan sebelumnya, kami juga masih mempunyai beberapa permainan menarik yang dapat anda mainkan di Android. Tetapi sayangnya, permainan yang kami sarankan tidak lagi tersedia di PlayStore.

1. Kuiz Penyiasatan Keluarga 100

Kuiz Penyiasatan Keluarga 100

Pasti tahu,  silakan,  program kuiz Family 100. Sekarang, jika anda ingin mengenang kembali acara Family 100, maka anda boleh mencuba bermain Family Quiz Survey. Ini adalah permainan yang diilhamkan oleh kuis sebenar di TV. Oleh itu, anda hanya perlu meneka jawapan soalan berdasarkan tinjauan terhadap 100 orang. Bolehkah anda meneka?

2. Kuiz Perang Hexagon

Kuiz Perang Hexagon

Acara kuiz, yang menghadirkan meja berbentuk segi enam, juga dipersembahkan di PlayStore sebagai salah satu versi permainan kuis terbaik Caris Signal. Kuiz Perang Hexagon akan menjadikan anda bersaing yang pengetahuannya lebih luas. Setiap pemain Hexagon War Quiz akan diberi modal 30 mata. Sekiranya anda menjawab soalan dengan betul, mata akan bertambah.

Dan sebaliknya, jika pemain menjawab soalan dengan tidak betul, mata akan dipotong secara automatik untuk setiap peserta yang menjawab soalan dengan tidak betul. Anda, pemain Hexagon War Quiz akan menghadapi lebih dari 300 soalan dengan 4 peringkat di dalamnya. Cukup banyak dan pasti akan menyeronokkan.

3. Kuiz Keluarga 100

Kuiz Keluarga 100

Mungkin kuiz keluarga 100 sangat popular, bahkan pembangun Super Quiz Studio tidak mahu kalah dalam mengambil bahagian sebagai salah satu pembangun dan pencipta permainan Quiz Family 100. Tidak jauh berbeza dengan permainan 100 keluarga yang disebutkan sebelumnya.

Di sini juga anda akan diminta untuk menjawab soalan yang paling sesuai dengan skor tinggi. Uniknya, Family 100 Quiz memberikan kesan di mana tuan rumah akan berteriak dengan mengatakan "SURVEY PROVE" apabila anda bertekad untuk menjawab soalan tersebut. Ingin tahu?

Nah, apa pendapat anda tentang permainan kuis terbaik dan paling menarik yang telah disebutkan sebelumnya? Semua permainan ini memberikan faedah dalam menambahkan pandangan. Adakah anda ingin bermain salah satu daripada 10 permainan kuiz di atas? Sekiranya anda ingin mengetahui versi permainan tekaan Caris Signal yang paling menarik dan terbaik, anda boleh membaca artikel ini dengan segera. Selamat bermain!

Artikel Berkaitan