Berikut adalah 8 perbezaan antara Samsung Galaxy M20 dan Galaxy M10

Apabila vendor seperti Xiaomi, Asus, Vivo dan lain-lain mula menarik perhatian ramai orang dengan unit mudah alih yang menarik dalam kelas harga yang berpatutan, Samsung mula kehilangan hati. Penjual ini terlalu yakin kerana selalu berada di puncak. Lebih-lebih lagi, telefon bimbit mewah mereka selalu menarik perhatian.

Cerita lain dengan barisan produk mereka dalam kelas harga berpatutan yang diwakili oleh siri J. Hampir semua siri J dari Samsung kurang menarik. Tidak hairanlah, jika banyak orang lebih suka jenama telefon bimbit lain dalam kelas harga murah seperti Xiaomi, Vivo, atau Oppo.

Fenomena ini menjadikan Samsung membuat kejayaan dengan menghadirkan Samsung Galaxy M20. Telefon bimbit ini segera menarik perhatian kerana anda boleh mengatakan telefon bimbit ini mempunyai harga yang baik  untuk prestasi  . Samsung Galaxy M20 juga tidak hadir sendirian kerana Samsung mempunyai varian lain dari Samsung Galaxy M20, iaitu Samsung Galaxy M10.

Jadi, apa bezanya dengan Samsung Galaxy M20 dan Samsung Galaxy M10? Untuk menjawab soalan ini, izinkan saya menjelaskan melalui pembentangan mengenai kedua-dua telefon bimbit ini. Tanpa berlengah lagi, segera rujuk perbincangan berikut.

Spesifikasi Samsung Galaxy M20

  • Chipset : Exynos 7904 Octa (14 nm)
  • RAM & Memori : 3GB & 32GB
  • Kamera : Dual 13 MP + 5 MP
  • Bateri : Li-Po 5000 mAh
  • Julat Harga : Rp.2799.000

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi Samsung Galaxy M10

  • Chipset : Exynos 7870 Octa (14 nm)
  • RAM & Memori : 2GB & 16GB
  • Kamera : Dual 13 MP + 5 MP
  • Bateri : Li-Ion 3400 mAh
  • Julat Harga : Rp.1999.000

Spesifikasi lengkap ...

Perbezaan antara Samsung Galaxy M20 dan Galaxy M10

1. Reka bentuk badan yang serupa, Ukuran yang berbeza

Samsung Galaxy M20 dan Samsung Galaxy M10 kedua-duanya hadir dengan reka bentuk menarik dengan lekukan di sudut. Secara keseluruhan, kedua-dua telefon bimbit ini cenderung kelihatan serupa dan kelihatan seperti kembar.

Sekiranya anda melihat pandangan depan, kedua-dua telefon bimbit memang sama. Hanya apabila anda melihat ke belakang, anda akan segera mengetahui bahawa yang satu, Galaxy M20 dilengkapi dengan sensor cap jari dan yang lain di bahagian belakang tidak kelihatan.

Satu lagi ciri yang membezakan kedua badan HP adalah ukuran. Ukuran kedua-dua telefon bimbit berbeza dan perbezaannya sangat tipis. Samsung Galaxy M20 hadir dengan panjang 150 mm, lebar 74 mm dan ketebalan 8.8 mm. Sementara Samsung Galaxy M10 hadir dengan panjang 155.6 mm, lebar 75.6 mm, dan ketebalan 7.7 mm

Dari angka-angka ini, nampaknya Samsung Galaxy M10 hadir dengan badan yang lebih nipis. Selain itu, Samsung Galaxy M10 juga mempunyai berat yang lebih ringan kerana beratnya hanya 163 gram. Cerita lain dengan Samsung Galaxy M20 yang beratnya 186 gram.

2. Resolusi Skrin yang berbeza

galaksi m20_techradar_8

Layar pada Samsung Galaxy M20 dan Samsung Galaxy M10 kedua-duanya menggunakan panel PLS TFT, panel khas Samsung yang kualitinya serupa dengan IPS LCD. Kegelapan TFT pada panel skrin ini sering menipu orang kerana kedua-dua telefon bimbit dianggap menggunakan panel TFT lama yang kelihatan jelek.

Anggapan itu tentu salah. PLS TFT Samsung mempunyai paparan yang baik, malah boleh melebihi IPS LCD. Ini juga dipersetujui oleh SobatHape, saluran YouTube yang terkenal untuk alat terkenal di Indonesia, yang membincangkan layar PLS TFT pada Samsung Galaxy M20.

Walaupun kedua-duanya membawa TFT PLS, kedua layar ini dilengkapi dengan resolusi skrin yang berbeza. Samsung Galaxy M20 menawarkan skrin 6,3 inci dengan resolusi 1080 x 2340 piksel. Sementara Samsung Galaxy M10 hadir dengan skrin 6.2 inci dengan resolusi 720 x 1520 piksel.

Dilihat dari resolusi, Samsung Galaxy M20 jelas lebih unggul kerana membawa resolusi  HD + penuh  . Lebih-lebih lagi, skrin ini mempunyai ketumpatan 409 ppi. Sementara Samsung Galaxy M10 hadir dengan skrin HD + dengan kepadatan skrin 270 ppi.

3. Siri Chipset Exynos yang berbeza

Samsung Galaxy M20 dan Samsung Galaxy M10 kedua-duanya menggunakan chipset Exynos dengan seni bina 14nm. Cuma, Samsung Galaxy M20 hadir dengan chipset yang sedikit lebih baik melalui Exynos 7904. Exynos 7904 mempunyai pemproses lapan teras dengan sokongan Mali G71.

Samsung Galaxy M10 sendiri dilengkapi dengan landasan Exynos 7870. Dari jumlahnya sahaja dapat dilihat bahawa Samsung Galaxy M10 mempunyai chipset berprestasi lebih rendah daripada Exynos 7904. Exynos 7870 sendiri mempunyai pemproses lapan teras dengan GPU Mali-T830.

Berdasarkan data dari Kimovil, Samsung Galaxy M20 mempunyai 107 ribu nilai Antutu. Ini bererti bahawa prestasi telefon bimbit ini setara atau bersaing dengan Snapdragon 632. Kisah lain dengan Samsung Galaxy M10 yang hanya mempunyai Antutu sekitar 40 ribu.

4. Kamera Mempunyai sedikit perbezaan

galaksi m20_techradar_7

Samsung Galaxy M20 dan Samsung Galaxy M10 mempunyai kamera belakang yang sama. Kamera belakang pada kedua-dua telefon dilengkapi dengan gabungan 13 MP + 5 MP. Kamera 13 MP pada kedua-dua telefon mempunyai bukaan f / 1.9 dan sudah menyokong ciri seperti LED flash, panorama, HDR, dan kemampuan rakaman video 1080p.

Sementara kamera kedua 5 MP pada kedua-dua telefon ini sedikit berbeza. Kamera 5 MP pada Galaxy M20 adalah kamera ultrawide 12mm dengan bukaan f / 2.2. Manakala kamera 5 MP pada Galaxy M10 adalah kamera 5MP biasa dengan bukaan f / 2.2.

Sekiranya di bahagian belakang, sektor kamera cenderung menjadi cerita lain dengan kamera depan. Kamera depan pada Galaxy M20 dilengkapi dengan sensor 8 MP dengan bukaan f / 2.0. Sementara kamera di Galaxy M10 hadir dengan sensor 5 MP dengan bukaan f / 2.0. Namun, kedua-dua kamera ini mempunyai persamaan pada ciri, iaitu menyokong rakaman video HDR dan 1080p.

5.  Cap Jari  dan Peranti Sensor Lain

sensor samsung-galaxy-m20-cap jari

Telah disebutkan sebelumnya jika Samsung Galaxy M20 mempunyai sensor cap jari atau cap jari di belakang. Sementara di bahagian belakang Samsung Galaxy M10 tidak ada ruang untuk sensor cap jari. Ini kerana Samsung Galaxy M10 tidak menyokong sensor cap jari.

Sementara untuk sensor lain, Samsung Galaxy M20 cukup lengkap kerana dilengkapi dengan sensor pecutan, giro, jarak dekat , dan kompas . Ceritanya berbeza dengan Galaxy M10 yang hanya mempunyai accelerometer dan sensor jarak

6. Jenis Bateri yang berbeza

galaksi m20_techradar_1

Samsung Galaxy M20 dan Samsung Galaxy M10 mempunyai kapasiti bateri yang berbeza. Samsung Galaxy M20 cukup "hebat" kerana mempunyai kapasiti bateri 5.000 mAh. Di samping itu, bateri ini menyokong pengecasan pantas 15W. Kerana saya juga mempunyai Samsung Galaxy M20, saya dapat memastikan bahawa hayat bateri HP ini agak tahan lama.

Mengecas kuasa Galaxy M20 juga agak singkat. Daripada 10%, telefon bimbit ini dapat dicas sepenuhnya 100% hanya dengan dua jam. Ini pengecasan cepat juga mungkin terjejas kerana Samsung Galaxy M20 telah menggunakan  sebuah Type-C USB port  manakala Galaxy M10 masih menggunakan microUSB 2.0.

Samsung Galaxy M10 sendiri hanya mempunyai bateri 3.400 mAh. Untuk saiz telefon bimbit dengan harga yang berpatutan, kapasiti bateri ini cukup mencukupi. Ya, walaupun sekarang banyak orang memerlukannya adalah telefon bimbit berkapasiti besar dengan jangka hayat bateri yang panjang.

7. Teknologi Pembesar suara

Kualiti pembesar suara Samsung Galaxy M20 jelas menang. Ini kerana Samsung Galaxy M20 dilengkapi dengan teknologi Dolby Atmos. Suara yang dihasilkan cukup jelas dan kuat, bahkan lebih jelas daripada telefon bimbit saya yang lain dari jenama seterusnya yang harganya 200 ribu lebih mahal daripada Samsung Galaxy M20.

Memandangkan masih jarang orang mengulas Galaxy M10 dan HP di pasaran, saya tidak dapat menilai kualiti bunyi dengan lebih lanjut. Hanya jika anda melihat spesifikasi, tidak ada maklumat teknologi audio khusus yang terdapat di dalam telefon bimbit ini.

8. Harga dan Varian RAM yang berbeza

Seperti kebanyakan telefon bimbit Samsung yang lain, Samsung Galaxy M20 dan M10 hadir dalam pelbagai varian RAM dan ROM. Data dari GSMArena menyatakan bahawa Samsung Galaxy M20 mempunyai dua varian, 3GB RAM - 32GB RAM dan 4GB RAM - 64GB RAM. Sementara Galaxy M10 hadir dengan RAM 2 GB - RAM 16 GB dan RAM 3 GB - ROM 32 GB.

Cuma, ketika artikel ini dibuat, varian Samsung Galaxy M20 RAM 3 GB ROM 32 GB beredar secara rasmi di pasaran. Walaupun Samsung Galaxy M10 tidak ada berita mengenai kehadirannya. Tetapi Samsung Indonesia memastikan bahawa Samsung Galaxy M10 akan datang ke Indonesia dengan varian RAM 2 GB - ROM 16 GB.

Tidak hairanlah jika ada kedai dalam talian yang mengadakan pra-pesanan untuk Galaxy M10. Harga pra-pesanan  Galaxy M10 itu sendiri adalah dalam lingkungan Rp1,9 juta. Sementara Samsung Galaxy M20 yang telah beredar berharga Rp2.8 juta kurang dari seribu. Artinya, kedua telefon bimbit ini memiliki selisih Rp 900 ribu saja.

Kesimpulannya

Samsung Galaxy M20 dan Galaxy M10 adalah dua telefon bimbit yang mempunyai reka bentuk menarik dari Samsung. Kedua-dua siri ini merupakan langkah awal Samsung untuk bersaing dengan telefon bimbit lain di kelas harga yang berpatutan. Kerana, Samsung dilaporkan akan fokus pada siri Galaxy M dan akan mula meninggalkan siri J.

Samsung Galaxy M20 sendiri adalah telefon bimbit Samsung yang patut dipilih. Anda boleh katakan, harga telefon bimbit ini agak kompetitif kerana biasanya Samsung selalu menghadirkan telefon bimbit dengan spesifikasi rendah tetapi harganya mahal.

Walaupun Samsung Galaxy M10 boleh dikatakan varian termurah dari Samsung Galaxy M20. Telefon bimbit ini nampaknya ditujukan kepada pengguna yang benar-benar peka terhadap dana tetapi memerlukan telefon Samsung yang terkini dan bergaya.