15 permainan silang kata terbaik di telefon pintar Android

Pernah bermain kata silang? Mungkin sebahagian besar daripada anda merasakan keseronokan bermain teka silang kata. Biasanya permainan silang kata sering muncul di majalah atau surat khabar. Tetapi sekarang anda tidak perlu bersusah payah mencari teka-teki silang kata di surat khabar dan majalah. Sebabnya, anda boleh bermain permainan teka-teki silang kata menggunakan telefon bimbit Android sahaja .

Pelbagai jenis permainan disajikan di PlayStore, mulai dari permainan khusus untuk anak perempuan dan bahkan permainan arcade di PlayStore. PlayStore juga menyediakan pelbagai jenis teka-teki silang kata yang pastinya menyeronokkan untuk dimainkan.

1. Tanda silang kata

permainan teka silang kata

Crossword Puzzle Game adalah permainan yang dikembangkan dan dikembangkan oleh pembangun Berni mobile. Sama seperti permainan silang kata pada umumnya, dalam permainan Teka-teki silang juga menyajikan permainan di mana anda akan diminta meneka perkataan yang mesti diisi dalam kotak kosong.

Teka-teki silang kata memberikan ukuran paparan yang berbeza. Anda boleh menggunakan kotak dengan ukuran 3 × 3 hingga ukuran terbesar iaitu 25 × 25. Teka-teki silang kata menyajikan permainan bahasa Indonesia dengan banyak kata. Adakah anda ingin bermain? Muat turun di sini.

2. Lontong TTS

Lontong TTS

Adakah anda tahu sosok Cak Lotong? Ya, salah satu pelawak Indonesia dijadikan inspirasi dalam membuat permainan silang kata. Permainan ini dibuat oleh pemaju Gambir Game Studio menamakannya Tont Lontong. Sama seperti teka-teki silang yang lain, anda hanya perlu meneka perkataan dan mengisinya di ruangan kosong.

Namun, jangan berfikir bahawa anda harus meneka soalan dengan jawapan yang tepat. Sebabnya, TTS Lontong dirancang mengikut kuiz yang biasanya dipandu oleh Cak Lontong. Oleh itu, jangan terkejut jika jawapan yang betul adalah jawapan yang ganjil. Ingin tahu? Main sahaja permainan di sini. 

3. Teka Silang Kata Percuma

Teka Teka Silang Kata Percuma

Sekiranya sebelum ini permainan teka-teki silang kata Indonesia, lain pula dengan permainan Teka teki silang kata yang satu ini. Permainan tandu ITSG dan telah dimuat turun oleh lebih daripada 70,000 pemuat turun di PlayStore ini sebenarnya menyajikan permainan teka-teki silang kata menggunakan bahasa Inggeris.

Sebagai tambahan kepada 400 teka-teki silang bahasa Inggeris yang tersedia, Crossword Puzzle Free juga menawarkan 100 teka-teki silang bahasa Sepanyol dan 40 untuk bahasa Portugis. Tenang, Crossword Puzzle Free adalah permainan percuma dan tidak memerlukan sambungan internet, alias luar talian. Menarik dan mengasyikkan, cubalah bermain Crossword Puzzle Free di sini.

4. Satu Kata Laluan Petunjuk

Silang Kata Satu Petunjuk

Masih dengan permainan teka-teki silang kata menggunakan bahasa asing, bahasa Inggeris. Kali ini One Clue Crossword adalah salah satunya. Permainan ini juga mempunyai peraturan dan cara bermain yang tidak jauh berbeza dengan permainan silang kata pada umumnya di mana anda diminta untuk meneka perkataan dan mengisinya di ruangan kosong.

Dalam permainan, One Clue Crossword menyediakan fitur dengan lebih dari 540 level. Bukan hanya tahapnya, malah ada 34 bahagian yang boleh anda selesaikan. Sudah tentu, One Clue Crossword kaya dengan kata-kata dan banyak dugaan yang cukup mencabar. Adakah anda juga mahu bermain? Klik di sini untuk mendapatkan permainan.

5. Teka Silang Kata Percuma - Xpress Mobyte

Teka-teki silang kata Percuma - Xpress Mobyte

Menyampaikan dan menampilkan animasi grafik yang cukup klasik, permainan Crossword Puzzle Free dari pembangun Xpress Mobyte cukup popular dan menyeronokkan untuk dimainkan pada peranti Android. Ini dapat dilihat dengan jumlah nombor yang mencapai lebih dari 30,000 kali pengunduh yang telah memuat turun permainan ini ke telefon pintar mereka.

Masih dengan permainan teka-teki silang kata Inggeris, permainan ini menyajikan permainan teka-teki silang kata dengan pertanyaan dan juga teka-teki berdasarkan bahasa Inggeris. lebih daripada 100 teka-teki silang yang disediakan oleh permainan Crossword Puzzle Free. Bukan itu sahaja, bahkan Crossword Puzzle Free memberikan penyelesaian sekiranya anda tidak mengetahui jawapan dalam permainan. Muat turun permainan di sini.

6. Teka-teki Fit Word

Teka-teki Fit Word

Havos Ltd juga tidak mahu kalah dalam melancarkan permainan silang kata dengan menamakannya sebagai Word Fit Puzzle. Ya, sekali lagi teka-teki silang kata Inggeris dan tentunya menarik dan menyeronokkan untuk dimainkan. Anda tidak akan diberi had untuk bermain kata silang dalam Word Fit Puzzle.

Pada awal permainan, anda akan dibiarkan bermain bermula dari tahap termudah yang paling mudah. Sekiranya anda sudah mahir memainkannya, sudah tentu anda boleh mencuba tahap yang lebih tinggi dengan kesukaran yang lebih mencabar. Ingin mencuba? Muat turun di sini.

7. Teka-teki poket

Teka-teki poket

Kembali lagi dengan permainan teka-teki silang kata Indonesia. Kali ini permainan ini disebut Pocket Puzzle. Permainan ini dikembangkan oleh pembangun Touchten. Sudah tentu dalam permainan ini konsep teka-teki silang pemain Pocket akan diminta untuk kata-kata dan mengisinya di dalam kotak kosong.

Bukan itu sahaja, anda juga boleh mencuba menyamakan 6 bab dengan 54 tahap baru. Sudah tentu, semua peringkat dan bab akan mencabar pemain Pocket Puzzles. Berminat bermain Pocket Puzzle? Sekiranya berminat, anda boleh terus klik di sini untuk memuat turun permainan.

8. Teka silang kata

Teka-teki silang kata - dedi

Ia memiliki nama permainan yang sama dengan permainan sebelumnya, tetapi juga permainan Cross Puzzle ini sama menariknya dengan permainan teka-teki silang sebelumnya. Dalam permainan, Crosswords memberikan sebauh tampilan antara muka yang ringkas dan klasik kelihatan menarik.

Bukan itu sahaja, Cross Cross juga akan sentiasa dikemas kini secara berkala untuk menambahkan soalan yang lebih mencabar. Uniknya, Teka-teki Silang Kata menyajikan ciri di mana anda boleh mengambil bahagian dalam pertandingan silang kata yang anda tahu. Ingin mencuba bermain Cross Puzzle? Muat turun di sini.

9. Silang Kata Terbesar di Dunia

Tanda Silang Terbesar di Dunia

Lebih daripada 10,000 perkataan dan soalan tersedia untuk diteka dalam permainan silang kata yang satu ini. Permainan Silang Kata Terbesar di Dunia selain menyajikan lebih dari 10,000 kata dan pertanyaan, permainan tandu AppyNation ini juga siap dengan lebih dari 10,000 petunjuk untuk anda menjawab teka-teki yang diberikan.

Sebagai tambahan, permainan Silang Kata Terbesar di Dunia dapat menyelesaikan lebih dari 461 teka - teki dan mengumpulkan 45 piala. Tidak cukup untuk berhenti di situ, bahkan lebih dari 50 misi dapat anda selesaikan dalam Silang Kata Terbesar di Dunia. Mari bermain permainan di sini.

10. Silang Kata Dengan Rakan

Teka Silang Kata Dengan Rakan

Akhir kata, kali ini permainan teka-teki silang kata dipersembahkan oleh Zynga sebagai permainan Crosswords With Friends. Masih dengan peraturan dan cara bermain yang sama disesuaikan dengan permainan silang kata pada umumnya, Crosswords With Friends juga meminta anda meneka perkataan yang mesti diisi dalam ruangan kosong.

Namun, kelebihan yang ada pada Silang Kata Dengan Rakan ialah anda dapat mengajak rakan untuk datang bermain bahkan kemahiran bertanding dalam permainan silang kata. Adakah anda ingin mencuba permainan? Anda boleh terus klik di sini.

11. Teka Silang Kata Percuma - Permainan Redstone

Teka Silang Kata Percuma - Permainan Redstone

Crossword Puzzle Free adalah salah satu permainan yang kami sarankan seterusnya. Dalam permainan ini, pemain dijemput untuk memikirkan penyelesaian masalah dalam bentuk perkataan. Tetapi, ingat bahawa permainan yang satu ini menggunakan bahasa Inggeris. Sesuai untuk anda yang juga ingin mengasah kemahiran berbahasa Inggeris anda.

Selain itu, Redstone Game juga melengkapkan permainan dengan pelbagai ciri menarik. Sebahagian daripada mereka adalah pertolongan. Oleh itu, apabila pemain  tersekat  dan bingung menjawab kata silang kata, pilih salah satu alat bantu yang ditawarkan oleh permainan. Oh ya,  yang menarik dari permainan ini ialah ciri luar talian yang ada  Anda boleh memainkannya di mana sahaja dan bila-bila masa.

12. Teka-teki silang kata Inggeris

Teka-teki silang kata Bahasa Inggeris

Permainan yang ringan, mempertajam kemahiran Bahasa Inggeris, dan percuma sehingga anda boleh memuat turun permainan teka-teki Silang Kata Bahasa Inggeris. Seperti namanya, permainan ini adalah teka-teki silang kata tetapi menggunakan bahasa Inggeris. Tidak perlu risau tentang jawapannya kerana jika anda  buntu  tidak dapat menjawab, permainan ini akan memberi  petunjuk. Dan yang paling penting,  petunjuk  diberikan  tanpa had. Jadi tidak perlu risau kerana kehabisan  petunjuk  .

13. Silang Kata (TTS)

Tanda silang kata (TTS)

Sekali lagi, teka-teki silang kata (TTS) ini hadir untuk anda yang menggemari permainan silang kata. Permainan ini boleh dimainkan oleh mana-mana pengguna Android. Bukan hanya itu, antara muka yang dipaparkan adalah ringkas tetapi tetap menarik.

Terdapat beberapa ciri yang dijalankan oleh Crossword Puzzles (TTS) iaitu fitur bantuan juga dilengkapi dengan menyimpan jawapan. Kedua-dua ciri ini cukup berguna untuk pemain yang menghadapi masalah mencari jawapan dan menyimpan permainan Crossword (TTS) anda. Sekiranya berminat, sila muat turun di sini.

14. Permainan silang kata

Permainan Teka Silang Kata

Menarik dan dimainkan secara praktikal, itulah gambaran ringkas mengenai Cross Puzzle Game ini. Dalam permainan tersebut, Crossword Puzzles Game menyajikan animasi yang lebih menarik daripada permainan sebelumnya.

Di sini, anda hanya perlu memadankan huruf yang tidak kemas dan kemudian memasukkannya ke dalam kotak putih kosong. Masih keliru dengan jawapannya? Tenanglah, EaseUS MobiMover menyediakan ciri bantuan untuk anda. Mahu? Muat turun di sini.

15. Isi Tanda Silang Isi

Isi Teka Silang Kata

Sekiranya permainan yang satu ini lebih menarik kerana ada pilihan tahap kesukaran, mulai dari yang paling mudah hingga yang paling sukar dalam Isi Teka Silang Kata. Selain itu, permainan ini juga terdapat dalam pelbagai bahasa. Oleh itu, anda boleh memainkan kata silang bukan sahaja dalam bahasa Inggeris, tetapi juga bahasa Perancis, Itali dan banyak lagi. Oh ya,  permainan ini juga selalu  mengemas kini  permainan dengan menambahkan 2 teka-teki silang setiap hari. Ingin bermain?

Itulah koleksi teka-teki silang kata terbaik dan paling menyeronokkan untuk dimainkan oleh anda pada peranti Android. Bagaimana anda lebih suka permainan mana? Sekiranya anda mempunyai cadangan permainan terbaik yang lain, anda boleh menulisnya di ruangan komen.