10 Permainan Pasaraya Terbaik di Telefon Pintar Android

Bermain permainan simulasi memang permainan yang sangat menyeronokkan. Selalunya sebilangan pengguna Android suka bermain permainan simulasi. Seperti permainan simulasi hotel, permainan simulasi menjadi juruteknik, dan banyak lagi. Kali ini kita akan membincangkan 10 permainan pasar raya yang paling menarik.

Sudah tentu, permainan yang akan dibincangkan adalah permainan simulasi dengan konsep pasar raya. Dengan permainan pasar raya ini, pemain akan mendapat peranan sebagai pembantu kedai, juruwang, dan bahkan menjadi pemilik pasar raya. Ingin tahu apakah permainan pasar raya yang paling menarik? Lihat bahasa di sini.

10 Permainan Pasaraya yang Menarik di Android

1. Perjalanan Mania Pasaraya

Kisah Pasaraya Saya

Membantu walikota untuk meningkatkan ekonomi, anda para pemain diharuskan menjalankan kedai atau pasar raya. Permainan simulasi pasar raya yang akan membawa anda melalui hari-hari bertemu dengan watak pengguna yang unik disebut permainan Supermarket Mania Journey.

Dalam permainan ini, anda bukan sahaja diminta untuk membantu ekonomi kota dengan menjalankan perniagaan pasar raya, anda juga harus menjadi pelayan atau juruwang pasar raya. Ratusan tahap yang mesti anda lalui dengan menjajakan sekitar 58 barang di pasar raya. Anda berminat memainkannya? Muat turun permainan di sini.

2. Gadis Pasaraya

Gadis Pasaraya

Permainan ini lebih sesuai dimainkan oleh kanak-kanak, terutamanya kanak-kanak perempuan. Dalam permainan tersebut, permainan ini mengajak pemain untuk mengambil peranan sebagai pemilik pasar raya. Bukan hanya menjadi pemilik, kerana anda juga harus menjadi pelayan demi kepuasan pengguna.

Tugas pemain dalam permainan ini adalah untuk membantu pengguna mencari produk yang ingin dibeli, mengira jumlah perubahan, dan memastikan stok barang di pasar raya tidak habis. Jangan lupa membuang sayur-sayuran dan buah-buahan yang tidak sesuai dimakan ya! Muat turun permainan di sini.

3. Pasar raya

Permainan pasar raya

Terdapat banyak yang perlu dilakukan sebagai pelayan juruwang atau pasar raya. Cukup merepotkan, tetapi permainan ini cukup sesuai untuk anak-anak anda. Dalam permainan Supermarket, bukan hanya diharuskan melakukan tugas sebagai pelayan dan juruwang.

Anda akan diminta untuk memeriksa setiap item di rak pasar raya, siapa tahu anda menjumpai barang khas! Jangan lupa untuk menyimpan buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Jangan biarkan pengguna anda melihat atau menjumpai buah-buahan dan sayur-sayuran yang tidak sesuai dimakan ya.

Tidak hanya mengenai makanan buah dan sayur, dengan permainan Supermarket di Android, para pemain juga diminta untuk mengisi ulang gula-gula di pasar raya. Bersedia untuk menjalankan pasar raya? Muat turun permainan di sini.

4. Gadis Membeli-Belah Pasaraya

Pasaraya Girl Shopping

Kali ini permainan Supermarket Shopping Girl hadir sebagai permainan yang akan membawa anda merasakan sensasi seperti pemilik pasar raya. Di sini anda harus mengawal juga mengatur semua keperluan pasar raya. Sudah tentu pengurusan pasar raya adalah perkara yang paling penting. Anda juga akan diminta untuk memeriksa di juruwang.

Bukan hanya memeriksa pendapatan yang ada di juruwang, anda juga mesti melakukan kawalan kelayakan makanan semasa bermain Supermarket Shopping Girl ini. Kek, makanan ringan, buah-buahan, sayur-sayuran, dan lain-lain mesti ada di pasar raya anda. Dapatkan dan mainkan permainan di sini.

5. Pengembaraan Pasaraya Crazy

Pengembaraan Pasaraya Crazy

Permainan ini hadir sebagai salah satu permainan bertema pasar raya yang menjadikan pemain sebagai pekerja di pasar raya. Crazy Supermarket Adventure, di sini para pemain akan ditempatkan sebagai juruwang. Pada mulanya, pemain baru menyedari bahawa dia mendapat pekerjaan sebagai juruwang di pasar raya. Kemudian, pada hari pertama pemain akan melakukan  latihan  atau eksperimen sebagai juruwang. Lama kelamaan, juruwang akan terbiasa dan pelawat akan bertambah setiap hari.

Dalam permainan ini, pemain akan diminta untuk melakukan kerja juruwang, menerima wang, dan memberikan perubahan. Tetapi bukan hanya itu, pemain juga bertanggungjawab menjaga ketersediaan sayur-sayuran dan bahan makanan lain. Sebenarnya, anda boleh membuat kek untuk pelanggan yang anda kenal ! Cukup menarik untuk bermain bukan? Muat turun di sini.

6. Pengurus Pasaraya

Pengurus Pasaraya

Menjadi pengurus dan pelayan di pasar raya itu sendiri tidak mudah. Permainan Supermarket Manager ini akan meletakkan pemain sebagai pengurus dan juga bertanggungjawab untuk membeli transaksi dengan pengguna.

Di sini anda mesti berhati-hati dan cepat dalam melakukan perkhidmatan untuk pengguna kerana pembeli di pasar raya sudah menunggu! Jangan lupa periksa ketersediaan ramuan agar pengguna tetap gembira. Letakkan barang yang hendak dijual di pasar raya sesuai dengan tempatnya. Anda juga harus menolong pengguna yang sukar mencari barang di Supermarket Manager.

7. Pasaraya Baby Panda

Pasaraya Baby Panda

Berbeza dengan permainan sebelumnya, kerana Pasaraya Baby Panda menampilkan tema  halloween  dengan animasi panda yang comel dan menggemaskan. Di Pasaraya Baby Panda, pemain akan diminta untuk membeli-belah untuk pesta ulang tahun.

Sebelum membuat persediaan, pastikan anda telah membeli semua barang di pasar raya. Anda mesti membeli beberapa bahan untuk membuat kek, hiasan, pakaian, dan banyak lagi yang mesti anda beli. Jika anda bosan dengan pasar raya, maka dalam permainan ini ada 10 pasar raya yang berbeza.

8. Pasaraya Gadis Kedai Runcit

Pasaraya Gadis Kedai Runcit

Tidak jauh berbeza dengan permainan yang telah dibincangkan pada poin sebelumnya. Pasaraya Girl Grocery Store juga memperlihatkan kemahiran para pemain untuk menjadi pelayan pasar raya, atau lebih tepatnya bertanggungjawab untuk urusan jual beli.

Sebagai juruwang di pasar raya pastinya menerima wang dan memberi perubahan adalah satu perkara yang mesti dipertimbangkan. Jangan biarkan anda memberikan pulangan yang salah. Buat pengguna percaya kepada anda. Di samping itu, anda ditugaskan untuk memeriksa stok barang yang ada di pasar raya. Anda sudah bersedia? Main permainan segera di sini.

9. Kisah Pasaraya Saya

Kisah Pasaraya Saya

Anda boleh mengatakan bahawa permainan ini memasuki dunia simulasi, kerana di sini pemain akan memainkan peranan sebagai juruwang. Sekarang, sebagai juruwang, ada beberapa perkara yang perlu dilakukan, memberi perubahan, memastikan barang di pasar raya selalu dimuat sepenuhnya, sehingga anda membuang sampah.

Ya, untuk keselesaan pelanggan, anda harus membersihkan pasar raya setiap kali ada sampah. Sekiranya pelanggan melihat kotoran di pasar raya anda, maka bintang pelanggan akan berkurang. Berminat untuk bermain permainan? Sekiranya ada, sila dapatkan terus di sini.

10. Pasaraya Tycoon

Pasaraya Tycoon

Pasaraya Tycoon memberitahu bahawa bapa saudara Kristy memiliki pasar raya di bandar. Pasar raya ini adalah pasar raya terbesar dan terbaik. Di sini anda bermain Kristy untuk membantu bapa saudaranya menguruskan pasar raya. Dalam permainan ini, anda mesti melakukan semuanya tanpa kecuali.

Mengurus dan mengawal barang di pasar raya, menjadi pengurus, menghias pasar raya, menjadi juruwang, membersihkan lantai pasar raya, untuk menolong pengguna mencari barang yang ingin dibeli. Menarik untuk bermain kan? Muat turun permainan secara langsung di sini.

Bukan hanya 10 permainan di atas yang menyeronokkan, kerana beberapa permainan yang kami cadangkan juga cukup menyeronokkan dan menarik untuk dimainkan di telefon Android. Tetapi sayangnya, terdapat cadangan permainan yang tidak lagi tersedia di PlayStore. Ayuh, segera rujuk ulasan berikut.

11. Permainan Kanak-kanak Pasar Raya Marbel

Permainan Kanak-kanak Pasar Raya Marbel

Sesuai dengan nama permainan, Marbel Supermarket Kids Games ditujukan untuk kanak-kanak. Dalam permainan, para pemain dapat membeli semua keperluan harian mereka, sama ada bahan makanan atau peralatan mandian.

Selain itu, pemain juga dibenarkan membeli pakaian, mainan, dan barang-barang lain di pasar raya. Setelah semua pembelian masuk ke dalam bakul, pemain akan diberitahu untuk membayar semua pembelian di juruwang. Oh ya,  selain membeli-belah, Marbel Supermarket Kids Games juga mempunyai  permainan mini yang  menyeronokkan  Ingin tahu?

12. Hari Pasaraya Crazy Mommy

Hari Pasaraya Crazy Mommy

Crazy Mommy Supermarket Day adalah permainan yang membawa tema pasar raya di mana pemain akan dijadikan ibu yang menjadi pengurus di pasar raya. Bukan mudah untuk menjadi pengurus, kerana anda harus menyiapkan segalanya agar pengguna merasa selesa.

Di sini pemain akan diminta untuk memeriksa setiap barang, membersihkan lantai, mengelap rak di pasar raya, untuk mengurus kewangan. Permainan ini sesuai untuk kanak-kanak dan permainannya agak ringan, hanya 21 MB 

13. Pasar raya kanak-kanak

Pasar raya kanak-kanak

Memang, permainan bertema pasar raya ditujukan lebih kepada kanak-kanak, salah satunya adalah pasar raya kanak-kanak. Ini adalah permainan yang cukup menarik di mana pemain akan diposisikan sebagai haiwan comel. Nah, binatang ,  anak anjing, dan arnab berbentuk  kuda nil akan diminta membeli barang keperluan harian. Jangan lupa untuk membayar semua bahan makanan di juruwang!

14. Membeli-belah Makanan Ibu di Pasaraya

Pasaraya Makanan Ibu

Sekiranya permainan Supermarket Food Shopping Mom akan menjadikan pemain sebagai wanita hamil yang harus berbelanja untuk keperluan rumah tangga. Banyak barang mesti dibeli, mulai dari sayur-sayuran, buah-buahan, bahan-bahan kek, dan banyak lagi.

Kerana wataknya adalah wanita hamil, sebelum berbelanja anda harus pergi ke pakar obstetrik terlebih dahulu. Pastikan ibu dan janin sihat sehingga mereka dapat berbelanja di sekitar pasar raya untuk membeli-belah.

15. Daftar Tunai Pasaraya

Daftar Tunai Pasaraya

Sekiranya anda melihat dari nama permainan, anda dapat meneka bahawa permainan Daftar Tunai Pasaraya adalah permainan simulasi sebagai juruwang di pasar raya. Permainan ini sesuai untuk kanak-kanak yang ingin mencuba sebagai juruwang pasar raya. Dalam permainan ini, pemain akan bertanggungjawab untuk membuat pembelian dari pelanggan pasar raya.

Cukup dengan mengklik pengguna, anda sudah boleh mengambil wang yang diberikan oleh pengguna. Sekiranya lebihan wang, khemah anda harus memberi perubahan. Jangan dapatkan perubahan yang salah! Bukan hanya pembayaran manual, Daftar Tunai Pasaraya juga tersedia dalam kaedah pembayaran moden menggunakan kad kredit, anda tahu .

Itulah perbincangan mengenai 10 permainan pasar raya yang paling menarik untuk anda mainkan di masa lapang atau yang boleh dimainkan oleh anak-anak anda. Adakah terdapat salah satu permainan di atas yang anda mahu mainkan?