10 permainan simulasi kehidupan terbaik yang serupa dengan The Sims

The Sims adalah permainan simulasi strategik yang dikembangkan oleh Maxis dan diedarkan oleh Electronic Arts (EA) pada tahun 2000. Maxis sendiri adalah anak syarikat EA dan mereka beribu pejabat di Redwood City, California, Amerika Syarikat.

Permainan Sims itu sendiri adalah simulasi aktiviti harian. Ketika pertama kali muncul, The Sims segera menjadi permainan yang popular. Ini kerana The Sims menawarkan pelbagai elemen yang berbeza, fleksibiliti dalam permainan, dan grafik yang luar biasa.

Selain itu, pengguna juga mengalami pengalaman yang lebih menyenangkan kerana simulasi The Sims yang sangat realistik. Dengan sistem Kecerdasan Buatan (AI) yang canggih, kawalan yang mudah, dan mekanik yang inovatif, The Sims adalah salah satu simulasi kehidupan yang luar biasa untuk dinikmati.

Hingga kini, siri asal The Sims sudah mempunyai 7 paket pengembangan yang dihasilkan dari tahun 2000 hingga 2003. Pengembangan ini juga termasuk menambahkan item, watak, kulit, dan ciri baru. Pakej pengembangan ini digabungkan dengan episod yang lebih menarik.

Kini terdapat banyak permainan seperti The Simps yang boleh anda mainkan. Oleh itu, ia akan membincangkan 10 permainan seperti The Sims yang boleh menjadi alternatif bagi anda yang ingin mendapatkan pengalaman bermain permainan simulasi kehidupan yang lain. Apakah senarai itu?

10 Permainan Serupa dengan The Sims

1. Kehidupan Kedua

Kehidupan kedua

Di tempat pertama yang serupa dengan The Sims adalah permainan Second Life. Pembangun dan pemilik permainan ini ialah Linden Lab, sebuah firma yang berpusat di bandar San Francisco, Amerika Syarikat. Second Life pertama kali dilancarkan pada 23 Jun 2003. Permainan ini boleh dimainkan di beberapa platform seperti Windows, macOS, dan Linux.

Second Life menawarkan pendekatan realistik terhadap estetika simulasi kehidupan moden dan membolehkan anda menikmati inovasi dan kebebasan pada masa yang sama.

Permainan ini memfokuskan kehidupan kedua anda di dunia alternatif. Di dunia yang unik ini, anda dapat menjalani kehidupan anda sebagai vampir, haiwan, robot, atau manusia.

Dengan ciri-ciri hebat seperti The Sims, Second Life adalah permainan yang dapat memberikan anda pengalaman simulasi kehidupan yang realistik. Permainan ini anda boleh bermain di PC. Sekiranya berminat, anda boleh melayari laman web rasmi di sini.

2. IMVU

IMVU

Permainan seterusnya seperti The Sims adalah IMVU. Dengan berjuta-juta pemain berdaftar dan dalam talian, IMVU adalah salah satu permainan paling popular yang benar-benar meniru ciri-ciri The Sims.

Permainan IMVU membolehkan anda menjelajah dunia permainan, bertemu orang baru dari seluruh dunia, mencari rakan baru, dan menikmati diri anda dalam semua jenis aktiviti yang menyeronokkan.

IMVU boleh dimainkan oleh semua kumpulan umur antara 13 hingga 25 tahun. Oleh itu, permainan ini membolehkan pemain menikmati kandungan yang sesuai dengan usia masing-masing. Sekiranya anda berminat dengan IMVU, anda boleh memainkannya di sini (PC sahaja).

3. Planet Bintang Filem

Filem-Bintang-Planet

Pada permainan ketiga yang serupa dengan The Sims adalah Movie Star Planet. Sekiranya anda ingin menjadi bintang filem dan menjalani kehidupan yang mewah, Movie Star Planet adalah permainan yang sesuai untuk anda mainkan.

Permainan yang sangat ketagihan seperti The Sims membolehkan anda menjadi orang yang terkenal. Di sana anda dapat menjalani kehidupan yang selalu anda impikan dan menikmati hari anda dengan sebilangan besar peminat.

Oleh itu, anda boleh merasa seperti bintang filem sebenar, anda boleh melakukan pelbagai aktiviti yang menyeronokkan. Aktiviti-aktiviti ini termasuk berpesta, menari, bergaul dengan orang yang sama seperti anda, dan yang lain.

Dengan watak baru yang hebat, grafik 3D yang indah, dan permainan yang benar-benar inspiratif, Movie Star Planet sangat menarik untuk anda mainkan. Anda boleh menikmati permainan ini di iOS dengan memuat turunnya di pautan ini, di Android di pautan ini, dan untuk PC di pautan ini.

4. Life Quest 2: Metropoville

Life-Quest-2-Metropoville

Permainan seterusnya yang serupa dengan The Sims adalah Life Quest 2: Metropoville. Pengaturan permainan ini terletak di bandar Metropoville yang indah. Di sana anda dijemput untuk menjalani kehidupan impian anda.

Life Quest 2: Metropoville ini cukup mudah dan senang difahami untuk dimainkan. Permainan ini membolehkan anda menjalani kehidupan seperti di persekitaran sebenar.

Salah satu ciri hebat permainan ini ialah anda juga dapat menikmati elemen rangkaian sosial. Dengan itu, anda dapat berhubung dengan rakan-rakan di kota Metropoville dan berkawan dengan orang yang seperti anda.

Anda boleh memainkan permainan ini di PC dengan memuat turunnya melalui pautan ini untuk pengguna Windows dan untuk pengguna Mac OSX boleh memuat turun melalui pautan ini. Sekiranya anda ingin memainkan  permainan ini di Android, anda boleh memuat turunnya melalui pautan ini.

5. iAMFAM: Rumah Impian Kecil

Rumah iAMFAM-Little-Dream

iAMFAM: Little Dream Home adalah permainan lain seperti The Sims yang boleh anda cuba mainkan. Sama seperti kehidupan sebenar anda, iAMFAM: Little Dream Home menawarkan pelbagai tujuan dalam hidup anda seperti membina rumah, mempunyai keluarga, dan sebagainya.

Dalam permainan ini, anda bebas memilih dan menyesuaikan ahli keluarga anda. Anda juga harus berusaha untuk mendapatkan wang agar dapat menyara keluarga anda. Anda juga boleh melakukan perkara menarik lain seperti menghias rumah dan menjaga haiwan peliharaan.

6. Dunia Kecil

Dunia Kecil

Di kedudukan keenam seperti The Sims is Small World. Permainan ini mempunyai sebilangan pemain. Permainan ini juga menawarkan kebebasan dan membolehkan anda melakukan apa sahaja yang anda mahukan.

Salah satu ciri menarik dari permainan ini ialah anda boleh mengunjungi banyak laman web yang disatukan dengan Small Worlds. Sekiranya anda suka menonton video, anda boleh pergi ke YouTube. Atau jika anda ingin memperindah foto anda, maka anda boleh memasukkan Flicker.

Dengan dunia permainan yang indah, visual 3D yang menakjubkan, sembang selamat, dan pilihan kawalan ibu bapa, Small Worlds menawarkan banyak hiburan. Permainan ini hanya boleh dimainkan secara dalam talian di PC. dengan memuat turunnya di pautan ini.

7. Meez

Meez

Seterusnya adalah Meez. Permainan ini menawarkan banyak permainan berasaskan teka-teki yang menarik dan mencabar. Anda boleh mengunjungi pelbagai tempat di dunia permainan dan menikmatinya lebih jauh dengan menemui perkara-perkara menakjubkan.

Salah satu ciri menarik dari permainan ini ialah anda dapat menjana wang dengan melakukan banyak perkara seperti bermain permainan, bergaul dengan rakan, dan membina barang.

Wang syiling yang diperoleh kemudian anda boleh gunakan untuk membeli barang dalam permainan. Meez pada amnya memfokuskan pada rangkaian sosial dan interaksi sosial. Oleh itu, permainan ini anda boleh membuat tempat untuk mempelajari norma-norma kehidupan.

8. The Sims: Kisah Hidup

Kisah-Sims-Kehidupan

The Sims: Life Stories adalah tajuk pertama dalam siri The Sims Stories. Cerita dalam permainan ini berkisar pada watak Riley Harlow dan Vince Moore dan membolehkan anda mengawal salah satu daripadanya.

Tugas utama dalam permainan ini adalah untuk mencapai pelbagai tujuan dalam kehidupan protagonis. Jadi, untuk menyelesaikan objektif permainan, anda mesti mengikuti jalan cerita dan membuat keputusan yang menentukan masa depan anda.

The Sims: Life Stories adalah permainan terbaik seperti The Sims yang boleh anda cuba mainkan. Banyak perkara menakjubkan yang ditawarkan oleh permainan ini.

9. Dunia Kita

Dunia kita

Dalam permainan kesembilan seperti The Sims adalah ourworld . Permainan ini difokuskan pada remaja yang membolehkan mereka memilih banyak watak unik dan menikmati pelbagai pilihan penyesuaian.

Selain menjelajah dunia permainan yang sangat besar, anda juga dapat menyelesaikan pelbagai misi dan bermain permainan kecil untuk menghiburkan diri sendiri. Permainan kecil ini dapat membantu anda menjana mata yang dapat digunakan untuk membeli pelbagai barang dalam permainan OurWorld.

Permainan ini hanya boleh dimainkan secara dalam talian di PC. Anda tidak perlu memuat turun  permainan kerana permainan adalah penyemak imbas berdasarkan . Anda boleh memainkan  OurWorld di pautan ini dan jangan lupa untuk mem-flash flash.

10. SuperSecret

Senarai akhir permainan yang serupa dengan The Sims adalah SuperSecret. Objektif utama permainan ini adalah untuk meneroka dunia, mengembara ke sejumlah lokasi yang berbeza, dan mengumpulkan barang dan benda berharga.

Di samping itu, anda juga dapat bertemu dengan orang baru dari seluruh dunia, berkawan dengan orang yang berpikiran sama dan menikmati kehidupan yang sesuai dengan keinginan mereka sendiri.

Anda juga boleh mengambil bahagian dalam aktiviti yang menyeronokkan seperti pelbagai acara sosial, konsert, dan pesta. Anda boleh memainkan SuperSecret di penyemak imbas dengan mengakses pautan ini.

Sekarang ada 10 permainan seperti The Sims yang boleh anda cuba mainkan. Anda pasti dapat merasakan pengalaman yang berbeza ketika bermain permainan di atas. Tetapi ingat, anda tidak boleh melupakan masa ketika bermain permainan.

Anda juga dapat menemukan permainan yang mirip dengan Minecraft dalam artikel 10 Permainan Minecraft yang serupa yang dapat Anda Coba Mainkan.