Berikut adalah 6 perbezaan antara Samsung Galaxy A30 dan Samsung Galaxy A50

Tumpuan Samsung untuk mempermudah lini produk mereka sudah bermula pada tahun 2019. Siri J yang dikenali Samsung sebagai siri termurah dari Galaxy tidak akan kembali lagi. Untuk siri yang berpatutan, Samsung menyajikan siri Galaxy M. Sementara siri Galaxy J dilaporkan digabungkan dengan Galaxy ke dalam siri Galaxy A sahaja.

Sudah tentu siri Galaxy S masih dikekalkan oleh Samsung, begitu juga Note. Saya membincangkan siri Samsung Galaxy dalam artikel "Perbezaan Samsung Galaxy Series J, A, S, M, dan Note".

Seri Melting Galaxy J dan A bermula dengan kehadiran barisan produk siri Samsung Galaxy A dengan dua nombor di belakangnya. Dua daripadanya adalah Samsung Galaxy A30 dan Samsung Galaxy A50. Kedua-dua telefon ini mempunyai reka bentuk yang serupa tetapi sebenarnya ia berbeza. Seperti apa kedua-dua telefon ini? Adakah mereka mempunyai spesifikasi dan harga yang berbeza? Untuk menjawabnya, mari kita pertimbangkan perbincangan berikut!

Spesifikasi Samsung Galaxy A30

 Samsung Galaxy A30

  • Chipset : Exynos 7885 Octa (14 nm)
  • RAM & Memori : 4GB & 64GB
  • Kamera : Dual 16 MP + 5 MP
  • Bateri : Li-Po 4000 mAh
  • Julat Harga : Rp.3.399.000

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi Samsung Galaxy A50

Samsung Galaxy A50

  • Chipset : Exynos 9610 Octa (10nm)
  • RAM & Memori : 4GB & 64GB
  • Kamera : Triple 25 MP + 8 MP + 5 MP
  • Bateri : Li-Po 4000 mAh
  • Julat harga : IDR 4,099,000

Spesifikasi selengkanya ...

1. Reka Bentuk dan Skrin yang Sama Tetapi Sesuatu yang berbeza

Samsung Galaxy A30 vs Samsung Galaxy A50!

Samsung Galaxy A30 dan Samsung Galaxy A50 kedua-duanya mempunyai reka bentuk yang serupa. Bentuk reka bentuknya cenderung serupa. Dari awal corak reka bentuk, sudut bulat, dan keseluruhan reka bentuknya serupa.

Pandangan depan juga cenderung sama. Kedua-dua telefon ini membawa skrin Super AMOLED 6,4 inci dengan resolusi 1080 x 2340 piksel. Nisbah skrin adalah 19.5: 9 dengan kepadatan skrin 403 ppi. Di samping itu, kedua-dua telefon ini dilengkapi dengan pelindung skrin Corning Gorilla Glass 3. Bukan hanya itu, di skrin juga terdapat kedudukan yang disambungkan  oleh Samsung sebagai Infinity-U Display.

Kedua-dua depan dan belakang, kedua-dua telefon ini cenderung serupa dan sama. Namun, ternyata terdapat perbezaan yang cukup mencolok antara kedua-dua telefon itu, iaitu soal sensor cap jari. Di bahagian belakang badan Samsung Galaxy A30 terdapat sensor cap jari yang tersemat. Sementara di bahagian belakang Samsung Galaxy A50, tidak ada sensor cap jari.

Selain itu, Samsung Galaxy A30 juga dilengkapi dengan dua kamera belakang sementara Samsung Galaxy A50 hadir dengan tiga kamera belakang. Kedua-dua kamera ini berada dalam kedudukan menegak dengan bulatan kamera hitam.

Selain dua pembezanya, terdapat juga perbezaan lain antara kedua-dua telefon. Pembezanya adalah masalah berat badan. Samsung Galaxy A30 hadir dengan berat 165 gram sementara Samsung Galaxy A50 hadir dengan berat 166 gram. Perbezaannya hanya 1 gram.

2. fabrikasi Exynos Chipset berbeza

Samsung Galaxy A30 dan Samsung Galaxy A50 kedua-duanya dilengkapi dengan chipset Exynos, chipset yang dikembangkan oleh Samsung. Walaupun kedua-duanya dilengkapi dengan chipset Samsung, kedua-dua telefon ini mempunyai pelbagai jenis siri dan teknologi chipset.

Samsung Galaxy A30 hadir dengan chipset Octa 7904 yang dibina dengan fabrikasi 14 nm. Chipset ini dilengkapi dengan pemproses octa-core yang dilengkapi dengan kombinasi pemproses pantas 1.8GHz Cortex-A73 1.8GHz dan pemproses penjimatan kuasa 1.6GHz Cortex-A53 berjumlah enam teras. Untuk pemproses grafik, GPU Mali-G71 tertanam.

Samsung Galaxy A50 hadir dengan chipset Octa 9610 yang dibina dengan fabrikasi 10 nm. Fabrikasi yang lebih kecil ini menjadikan 9610 Octa dapat menghasilkan prestasi yang cukup pantas tetapi masih menjimatkan.

Di dalam chipset Octa 9610, terdapat pemproses empat teras 1.8GHz Cortex-A73 dan pemproses penjimatan kuasa 1.6GHz Cortex-A53, yang juga mempunyai empat teras. Untuk pemprosesan grafik, GPU MP3 Mali-G72 tertanam yang kemampuannya jelas berada di atas GPU Mali-G71.

3. Dua Kamera vs Tiga Kamera

Samsung Galaxy A30 vs Samsung Galaxy A50!

Seperti yang saya sebutkan di titik pertama, Samsung Galaxy A30 dan Samsung Galaxy A50 memiliki sejumlah kamera belakang yang berbeza. Samsung Galaxy A30 dilengkapi dengan kamera belakang dua. Kamera pertama terdiri daripada kamera 16 MP biasa dengan bukaan f / 1.7 dan menyokong PDAF. Kamera kedua adalah kamera ultrawide 5 MP dengan bukaan f / 2.2.

Samsung Galaxy A50 sendiri hadir dengan tiga kombinasi kamera belakang. Kamera pertama dilengkapi dengan resolusi 25 MP dengan bukaan f / 1.7 dan menyokong PDAF. Kamera kedua adalah kamera ultrawide 8 MP dengan bukaan f / 2.2. Manakala kamera ketiga dilengkapi dengan sensor 5 MP dengan kemampuan memberikan kesan bokeh ( sensor kedalaman ).

Samsung Galaxy A30 dan Samsung Galaxy A50, kedua-duanya mempunyai ciri kamera yang serupa. Kedua-dua telefon ini mempunyai kamera belakang yang sudah mendukung flash LED, panorama, dan juga HDR. Untuk kemampuan merakam video, kedua-dua telefon kamera dapat merakam video 1080p pada 30 fps. 

4. Perbezaan Sensor Kamera Depan

Samsung Galaxy A30 vs Samsung Galaxy A50!

Samsung Galaxy A30 dan Samsung Galaxy A50 mempunyai kamera depan yang hadir dalam apa yang disebut oleh Samsung sebagai Infinity-U Display alias  notch. Kamera depan pada kedua-dua telefon ini dilengkapi dengan resolusi yang berbeza.

Samsung Galaxy A30 dilengkapi dengan kamera depan 16 MP dan mempunyai bukaan f / 2.0. Sementara Samsung Galaxy A50 hadir dengan kamera belakang 25 MP dengan bukaan f / 2.0. Kamera depan pada kedua-dua telefon ini mempunyai kemampuan merakam video 1080p 30 fps.

Berdasarkan spesifikasi, Samsung Galaxy A50 jelas menawarkan resolusi kamera depan yang lebih baik. Ini menjadikan Samsung Galaxy A50 sesuai untuk mereka yang suka selfie. Selain itu, kamera depan Samsung Galaxy A50 juga menyokong ciri HDR, ciri yang tidak dimiliki oleh Samsung Galaxy A30.

5. Sensor Kedudukan Cap Jari

Samsung Galaxy A30

Pada poin pertama, telah disebutkan bahwa cara membedakan Samsung Galaxy A30 dan Galaxy A50, dapat dilihat dari posisi sensor cap jari. Samsung Galaxy A30 mempunyai sensor cap jari di bahagian belakang yang kedudukannya cukup biasa. Sementara Samsung Galaxy A50 tidak mempunyai sensor cap jari di bahagian belakang.

Jadi, di manakah kedudukan sensor cap jari Samsung Galaxy A50? Adakah Samsung Galaxy A50 tidak mempunyai sensor cap jari? Samsung Galaxy A50 mempunyai sensor cap jari, cuma kedudukan sensor cap jari berada di bawah permukaan alias layar  di bawah paparan  cap jari. 

Selain unggul kerana memiliki teknologi sensor sidik jari di bawah permukaan layar, Samsung Galaxy A50 juga unggul dalam kelengkapan sensor. Samsung Galaxy A50 sudah mempunyai sensor gyro sementara Samsung Galaxy A30 tidak mempunyai sensor gyro. Walau bagaimanapun, kedua-dua telefon ini mempunyai sensor lain seperti pecutan, jarak, dan kompas.

6. Varian RAM dan Perbezaan Harga Hingga Rp1 Juta

Samsung Galaxy A50

Samsung Galaxy A30 dan Samsung Galaxy A50 adalah telefon kelas Samsung. Maksudnya, telefon ini tidak dijual dengan harga di bawah Rp.3 juta kerana di kelas ini terdapat Samsung Galaxy M20. Samsung Galaxy A30 dan Galaxy A50 berada pada harga kelas Rp 3 juta dan IDR 4 juta.

Samsung Galaxy A30 berharga murah. Telefon bimbit ini dijual dengan harga hanya Rp.3.399.000. Harga ini adalah untuk varian RAM 4 GB dengan storan 64 GB. Tidak ada varian RAM lain dari Samsung Galaxy A30 yang dijual secara rasmi di Indonesia.

Sementara Samsung Galaxy A50 berharga Rp 4.099.000 untuk varian RAM 4 GB dengan storan 64 GB. Harga Samsung Galaxy A50 lebih mahal untuk varian RAM 6GB dengan storan 128GB. Untuk varian ini, Samsung Galaxy A50 berharga Rp 4.899.000.

Kesimpulannya

Dilihat dari perbedaan yang telah digariskan, nampaknya Samsung Galaxy A30 dan Samsung Galaxy A50 cenderung serupa alias mempunyai reka bentuk kembar. Perbezaan antara kedua-dua telefon ini agak minimum. Perbezaannya terletak pada bahagian yang banyak dilihat oleh orang, seperti chipset dan kamera. Selebihnya, kedua-dua telefon ini mempunyai spesifikasi dan ciri yang sama.

Salah satu sektor yang sama antara kedua-dua telefon adalah bahagian bateri. Kerana Samsung Galaxy A30 dan Samsung Galaxy A50 juga menghadirkan spesifikasi layar yang sama, adalah wajar bahawa kapasiti bateri kedua-dua telefon itu sama, iaitu 4.000 mAh. Bateri sudah tentu besar. Di samping itu, bateri ini menyokong pengecasan pantas 15W. Berminat dalam kedua-dua telefon yang telah menyokong USB Type-C pelabuhan  ?