Cara Menggunakan Aplikasi HOOQ pada Telefon Pintar Android

Menonton filem atau filem adalah hobi bagi kebanyakan orang. Hampir setiap orang mempunyai hobi menonton filem. Sebilangan orang malah terus ke pawagam untuk menonton filem kegemaran mereka. Namun, seiring dengan perubahan zaman, sekarang ini orang yang suka menonton filem tidak perlu lagi bersusah payah pergi ke pawagam.

Kerana, dengan kecanggihan teknologi yang ditawarkan oleh era moden ini, orang yang suka menonton filem dapat menyalurkan hobi mereka melalui skrin telefon pintar. Pada masa ini telefon pintar dapat diakses oleh internet, yang bermaksud bagi sesiapa yang ingin menonton filem, anda dapat menonton filem melalui telefon pintar dengan akses internet atau apa yang disebut streaming.

Untuk menstrim filem, biasanya anda memerlukan aplikasi yang menyediakan perkhidmatan menonton filem streaming melalui telefon pintar. Salah satu aplikasi yang boleh anda gunakan untuk menonton filem streaming adalah HOOQ.

Dengan aplikasi HOOQ anda dapat menstrimkan filem kegemaran anda dan yang berikut sehingga anda dapat mengakses aplikasi HOOQ dengan lebih mudah, akan memberikan beberapa cara untuk menggunakan aplikasi HOOQ untuk anda.

Daftar dan Daftar untuk Akaun HOOQ

Sebelum anda dapat menikmati perkhidmatan streaming filem dengan menggunakan aplikasi HOOQ, anda mesti mendaftarkan akaun terlebih dahulu. Tetapi sebelum itu, pastikan anda telah memuat turun dan memasang aplikasi HOOQ atau anda boleh klik di sini untuk memuat turun aplikasi tersebut.

1 cara untuk menggunakan aplikasi HOOQ

Setelah memuat turun dan memasang aplikasi HOOQ, anda boleh memasukkan aplikasi dan mula mendaftarkan akaun anda. Semasa pertama kali membuka aplikasi HOOQ, pilih "baru ke HOOQ?" Daftar di sini. "

Selepas itu, anda hanya perlu mendaftarkan nombor telefon bimbit anda. Dan jangan lupa memperhatikan kod mudah alih untuk Indonesia dengan mengubah kod nombor Indonesia menjadi "+ 62 ..."

2

Sekiranya anda telah menukar nombor kod menjadi "+62" setelah itu anda masukkan nombor telefon bimbit anda dan jangan masukkan 0 pertama ketika memasukkan nombor telefon bimbit. Contohnya, jika nombor telefon bimbit anda ialah 0898765432, masukkan nombor anda ke 98765432.

Nombor 0 pertama sama dengan nombor kod Indonesia +62 sehingga anda tidak perlu menaip atau memasukkan 0 pertama lagi. Sekiranya anda sudah selesai memasukkan dan mengetik nombor anda, segera klik "selesai" di bahagian bawah "nombor telefon bimbit" atau nombor telefon bimbit anda.

Setelah anda mengklik "selesai", pemberitahuan akan muncul pemberitahuan bahawa anda akan dihantar kod akses 6 digit untuk mengesahkan nombor anda, klik "ya."

3

Selepas itu, enam kotak akan muncul untuk kod pengesahan 6 digit, menunggu HOOQ menghantar kod akses 6 digit melalui SMS. Sekiranya SMS telah dihantar, masukkan kod 6 digit kemudian tekan butang "seterusnya".

4

Petua untuk anda sekiranya HOOQ tidak menghantar kod akses pengesahan 6 digit, anda hanya boleh menekan butang "langkau" di bahagian bawah.

5

Sekiranya anda tidak disahkan dengan nombor telefon bimbit, maka anda boleh mendaftarkan akaun atau mengesahkan akaun menggunakan e-mel. Setelah selesai memasukkan e-mel anda, anda cukup klik "Mulakan percubaan anda sekarang."

6

Nah, sekarang HOOQ menyediakan percubaan untuk mencuba streaming filem. Semasa pertama kali masuk, terdapat tiga menu di bahagian bawah, iaitu temukan, semak imbas, dan saya

 • Kenali menu penemuan

7

Menu Discover adalah menu di mana anda dapat mencari filem yang disyorkan oleh aplikasi HOOQ. Dan dalam menu penemuan ini, anda boleh memilih filem mengikut kategori. Terdapat salah satu daripadanya di kategori "Be my valentine" dan menunjukkan beberapa filem romantis.

Nah, di sini anda boleh menatal ke bawah untuk mencari filem mengikut kategori yang disediakan oleh aplikasi HOOQ. Ini memudahkan anda menggunakan aplikasi HOOQ.

 • Kenali browse menu

8

The browse menu adalah menu carian untuk filem yang anda mahu menonton. Jika menemui menu tidak mempunyai filem yang anda mahu, anda boleh klik browse menu dengan mencari filem yang anda mahu.

 • Kenali menu Me

9

Me Menu adalah menu untuk melihat data akaun HOOQ anda. Dalam menu ini, anda dapat melihat senarai filem yang ingin anda muat turun dengan menu "muat turun" dan menu lain yang dapat memudahkan anda menggunakan aplikasi HOOQ.

10

Setelah mengetahui ketiga-tiga menu tersebut, kembali ke menu "Discover" dan klik "mulakan."

11

Setelah anda mengklik "mulakan", anda boleh dengan segera mengklik butang atau simbol "X" di sudut kiri atas.

Tonton, Simpan dan Suka Filem

Sekarang, setelah anda mengetahui tiga menu yang disediakan oleh HOOQ, kali ini akan memberi anda kaedah untuk menggunakan aplikasi HOOQ untuk menonton filem di HOOQ.

 • Tonton filem di HOOQ

12

Pertama, anda memasukkan aplikasi HOOQ. Kemudian anda memilih salah satu filem yang anda mahu tonton. Klik pada filem tersebut, sebagai contoh anda akan menonton "AADC2."

Untuk menonton filem secara langsung, klik pada simbol "mainkan" di sebelah kanan dan anda boleh menikmati filem kegemaran anda dengan segera.

 • Simpan filem

13

Sekiranya anda menjumpai filem yang anda mahu tonton tetapi anda mahu menonton kemudian, anda boleh menyimpan filem itu terlebih dahulu. Sangat mudah, masukkan aplikasi HOOQ dan kemudian pilih filem yang ingin anda tonton, kemudian anda klik simbol "jam" di bahagian bawah tajuk. Filem anda telah disimpan untuk ditonton kemudian.

 • Seperti filem kegemaran

14

Jika anda mempunyai filem kegemaran di HOOQ, anda boleh mengklik "suka" untuk filem kegemaran anda. Caranya tidak sukar, cukup klik simbol "hati" di sebelah kanan simbol "jam". Selesai, anda sudah menyukai filem kegemaran anda.

Cara Melihat Filem yang Disimpan

Sekiranya sebelum ini anda menyimpan filem yang ingin anda tonton, cara melihat senarai filem yang anda simpan sangat mudah. Pertama masukkan aplikasi HOOQ dan pilih menu "ME". Kemudian anda klik pada "Tonton Nanti."

15

Selepas itu senarai filem yang anda simpan sebelumnya akan muncul di menu ini. Anda boleh menonton filem yang anda simpan dengan segera dengan mengklik filem tersebut. Anda juga boleh menghapus atau "membuang" daftar filem yang telah anda simpan dengan mengklik menu "edit" di sudut kanan atas. Cara menggunakan aplikasi HOOQ sangat mudah bukan?

Kuota HOOQ

Kerana HOOQ adalah aplikasi streaming filem yang memerlukan akses internet, sudah tentu anda memerlukan kuota untuk menggunakan aplikasi HOOQ ini. Namun, jika anda adalah pelanggan TELKOMSEL, anda boleh menikmati perkhidmatan HOOQ sesuai dengan pakej yang ada.

Untuk mendaftarkan kuota internet dan pakej HOOQ Telkomsel, anda boleh menekan * 999 * 1 # pada menu dail Telefon Pintar anda. Berikut adalah senarai pakej Telkomsel GIGAMAX HOOQ:

 1. IDR 49k / 2.1GB (VIDEO 100MB + 1GB 4G + 1GB selama 30 Hari)
 2. IDR 89,000 / 13GB (1GB + 5GB 4G + 7GB VIDEO selama 30 Hari)
 3. IDR 199 ribu / 20 GB (VIDEO 2GB + 8GB 4G + 10GB selama 30 Hari)
 4. IDR 169k / 30GB (4GB + 10GB 4G + 16GB VIDEO selama 30 Hari)
 5. IDR 229k / 50GB (8GB + 20GB 4G + 22GB VIDEO selama 30 Hari)

Buat masa ini, pakej kuota HOOQ hanya disediakan oleh pengendali Telkomsel. Sehingga kini pengendali lain masih menggunakan kuota internet biasa untuk mengakses aplikasi HOOQ.

Inilah beberapa cara untuk menggunakan aplikasi HOOQ bersama dengan kuota HOOQ. Cara menggunakan aplikasi HOOQ sangat mudah bukan?