Bandingkan: Asus Zenfone Max Pro M2 vs Samsung Galaxy M20

Asus Zenfone Max Pro M2 dan Samsung Galaxy M20 adalah dua telefon dalam kelas harga yang sama. Kedua-dua telefon ini dijual pada harga Rp 2 juta dan kedua-duanya mempunyai varian RAM terkecil, RAM 3 GB dan penyimpanan 32 GB. Dengan menjalankan RAM yang hampir serupa dan harganya tidak jauh berbeza, pastinya cukup menarik untuk melihat dan membandingkan kedua-dua telefon tersebut.

Salah satu sorotan perbandingan antara Asus Zenfone Max Pro M2 dan Samsung Galaxy M20 adalah bateri. Kedua-dua telefon ini menawarkan bateri 5,000 mAh. Kedua-dua telefon ini sendiri telah dikaji semula di Caris Signal. Secara khusus, Samsung Galaxy M20, mempunyai tinjauan versi video yang dapat ditonton video berikut.

Jadi, apakah perbandingan antara kedua-dua telefon ini? Lihat ulasan berikut.

Spesifikasi Asus Zenfone Max Pro M2

  • Chipset : Qualcomm SDM660 Snapdragon 660 (14 nm)
  • RAM & Memori : 4GB & 64GB
  • Kamera : Dual 12 MP + 5 MP
  • Bateri : Li-Po 5000 mAh
  • Julat Harga : Rp. 3.250.000

Spesifikasi selengkanya ...

Spesifikasi Samsung Galaxy M20

  • Chipset : Exynos 7904 Octa (14 nm)
  • RAM & Memori : 3GB & 32GB
  • Kamera : Dual 13 MP + 5 MP
  • Bateri : Li-Po 5000 mAh
  • Julat Harga : Rp.2799.000

Spesifikasi lengkap ...

Rekaan

Asus Zenfone Max Pro M2 vs Samsung Galaxy M20

Sebenarnya saya agak malas untuk bercakap mengenai reka bentuk antara kedua-dua telefon ini. Kenapa? Kerana reka bentuk kedua telefon ini tidak menarik. Kedua-duanya mempunyai reka bentuk yang sedikit serupa antara satu sama lain. Kedudukan kamera dan sensor cap jari juga diletakkan dengan tepat. Cuma reka bentuk badan Asus Zenfone Max Pro M2 sedikit lebih cerah.

Asus Zenfone Max Pro M2 dilengkapi dengan bahan polikarbonat yang kemudian disesuaikan memakai D ynamic Optical Finish  dengan  gelombang 16 lapisan  sebagai  reka bentuk selesai . Teknologi ini menjadikan reka bentuk Asus Zenfone Max Pro M2 kelihatan lebih berkilau jika dibandingkan dengan Samsung Galaxy M20.

Bandingkan dengan Samsung Galaxy M20 bahagian belakang badan kelihatan normal. Dan sangat jelas bahawa Samsung Galaxy M20 juga dilengkapi dengan badan polikarbonat. Oleh itu, sektor reka bentuk badan, terutamanya bahagian belakang Samsung Galaxy M20, tidak terlalu istimewa.

Badan Samsung Galaxy M20

Apa yang menarik mengenai Samsung Galaxy M20 mungkin  kerangka  badan yang cukup bersepadu. Di samping itu, Samsung Galaxy M20 kelihatan lebih bulat di keempat penjuru. Takik kecil di skrin juga merupakan salah satu kelebihan Samsung Galaxy M20. Samsung menyebutnya Paparan Infinity-U.

Selain itu, secara jujur, saya tidak menyukai kedua-dua reka bentuk badan. Walaupun Asus Zenfone Max Pro M2 kelihatan lebih berkilau, tetapi kerana calar yang kerap memberi kesan pada badan telefon ini membuatkan saya gagal menggemari rekaannya. Oleh itu, dalam sektor ini, kedua-dua telefon tidak cukup baik, kerana tidak ada pemenang di bahagian ini.

Skrin

Asus Zenfone Max Pro M2 vs Samsung Galaxy M20

Asus Zenfone Max Pro M2 hadir dengan skrin LCD IPS HD penuh  6,3 inci + 1080 x 2280 piksel. Skrin mudah alih ini dilengkapi dengan ketumpatan 403 ppi. Untuk nisbah badan ke skrin, Asus Zenfone Max Pro M2 mempunyai nisbah skrin-ke-badan 82%.

Bagaimana dengan Samsung Galaxy M20? Samsung Galaxy M20 juga hadir sama dengan dimensi skrin 6.3 inci. Skrin juga membawa nisbah 19.5: 9 dan resolusi 1080 x 2340 piksel. Skrin mudah alih ini juga dilengkapi dengan kepadatan 409 ppi dan mempunyai nisbah skrin-ke-badan 83.6%.

Apa yang cukup menarik mengenai Samsung Galaxy M20 adalah panel yang digunakannya. Telefon ini tidak menggunakan panel LCD IPS, juga tidak menggunakan panel Super AMOLED. Samsung Galaxy M20 sebenarnya dilengkapi dengan panel PLS TFT. Panel skrin ini adalah panel yang dikembangkan oleh Samsung untuk menyaingi panel LCD IPS.

Oleh itu, adakah panel LCD IPS ini lebih baik daripada PLS TFT atau sebaliknya? Untuk membuktikannya, saya membandingkan dua panel skrin menerusi Asus Zenfone Max Pro M2 dan Samsung Galaxy M20. Saya menggunakan gambar yang sama dan tahap kecerahan skrin maksimum alias 100%. Berikut adalah hasil perbandingan.

Asus Zenfone Max Pro M2 vs Samsung Galaxy M20

Dilihat dari perbandingan di atas, layar Asus Zenfone Max Pro M2 terlihat lebih cerah jika dibandingkan dengan PLS TFT yang mempunyai Samsung Galaxy M20. Paparan skrin Samsung Galaxy M20 kelihatan  lebih lembut  dan sedikit gelap.

Asus Zenfone Max Pro M2 vs Samsung Galaxy M20

Jika diambil dari perspektif yang berbeza (ketika kamera dekat dengan layar Asus Zenfone Max Pro M2), skrin IPS LCD Asus Zenfone Max Pro M2 sedikit menurun dalam kecerahan tetapi gambarnya tetap jelas. Sementara PLS TFT mempunyai Samsung Galaxy M20 kelihatan gelap dan tidak jelas.

Asus Zenfone Max Pro M2 vs Samsung Galaxy M20

Jika dilihat dari sudut pandangan yang berlawanan (ketika kamera dekat dengan layar Samsung Galaxy M20), terlihat bahawa PLS TFT dapat memaparkan gambar yang jernih tetapi tidak begitu terang seperti LCD IPS Asus Zenfone Max Pro M2 di posisi yang bertentangan. Semasa berada di posisi ini, layar paparan IPS LCD Asus Zenfone Max Pro M2 kelihatan cerah tetapi gambarnya tidak begitu jelas menunjukkan bentuk bunga dalam gambar.

Sudah tentu akan lebih menarik jika membandingkan lebih banyak perincian dan lebih banyak gambar antara kedua panel skrin ini. Tetapi berdasarkan ujian mudah ini, secara peribadi, saya lebih suka skrin terang iaitu skrin LCD Asus Zenfone Max Pro M2 IPS. Sebabnya adalah kerana gambarnya kelihatan lebih terang dan lebih jelas.

Persembahan

Asus Zenfone Max Pro M2 vs Samsung Galaxy M20

Untuk bahagian ini, pemenang sebenarnya dikenali. Samsung Galaxy M20 yang dilengkapi dengan chipset Exynos 7904 kurang mampu menyaingi chipset Snapdragon 660 di Asus Zenfone Max Pro M2. Exynos 7904 lebih sesuai untuk bersaing dengan Snapdragon 632 atau Snapdragon 6363 kerana prestasinya berada di antara dua chipset ini.

Antutu Samsung Galaxy M20

Seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas, Samsung Galaxy M20 hanya mempunyai nilai Antutu sekitar 107 ribu. Angka-angka ini menunjukkan bahawa prestasi telefon ini cenderung dari tengah ke bawah. Diundang untuk bermain permainan masih cukup lumayan, malah boleh mendapat fps tinggi untuk beberapa permainan seperti Modern Combat 5. Malangnya, Exynos 7904 cukup terharu dalam menjalankan permainan PUBG Mobile.

Baiklah, jika gambar di atas adalah nilai Antutu dari Snapdragon 660 yang menjadi andalan chipset Asus Zenfone Max Pro M2. Nilai 128 ribu tentunya merupakan nilai yang cukup baik di kelas harganya. Prestasi beberapa permainan dengan chipset Snapdragon 660 memang cukup lancar. Perbezaan sekitar 28 ribu mata jelas menjadikan Asus Zenfone Max Pro M2 menang berbanding dengan Samsung Galaxy M20.

Kamera

Kamera Belakang Samsung Galaxy M20

Samsung Galaxy M20 dilengkapi dengan kamera ganda 13 MP + 5 MP. Kamera ini mempunyai bukaan f / 1.9 dan juga menyokong PDAF. Walaupun kedua-dua kamera itu bukan kamera sensor kedalaman . Kamera ini adalah kamera ultrawide yang mempunyai bukaan f / 2.2.

Pasti cukup menarik untuk membandingkan kualiti kamera kedua-dua telefon ini. Terutama dalam jumlah, kamera Samsung Galaxy M20 kelihatan sedikit lebih unggul. Tetapi bilangan sensor bukan satu-satunya penentu yang baik untuk sama ada foto atau tidak. Oleh itu, mari kita bandingkan kualiti kamera belakang kedua-dua telefon ini.

Hasil tangkapan kamera belakang Asus Zenfone Max Pro M2Hasil tangkapan kamera belakang Samsung Galaxy M20Hasil tangkapan kamera belakang Asus Zenfone Max Pro M2Hasil tangkapan kamera belakang Samsung Galaxy M20

Dilihat dari dua perbandingan foto di atas, tangkapan kamera belakang Asus Zenfone Max Pro M2 lebih unggul berbanding dengan kamera belakang Samsung Galaxy M20. Kamera belakang Asus Zenfone Max Pro M2 lebih mampu menangkap gambar dengan terperinci, terutama untuk menulis. Bandingkan dengan tangkapan Samsung Galaxy M20 yang kabur pada penulisannya.

Anda boleh katakan, tangkapan Asus Zenfone Max Pro M2 lebih baik dan lebih terperinci jika dibandingkan dengan tangkapan kamera Samsung Galaxy M20. Walau bagaimanapun, Samsung Galaxy M20 mempunyai satu kelebihan yang berbeza, iaitu kamera ultrawide . Kamera ini mampu menangkap gambar lebih luas daripada kamera biasa. Berikut adalah tangkapan kamera ultrawide dari Samsung Galaxy M20.

Hasil tangkapan kamera belakang Samsung Galaxy M20 lebar

Saya mencuba ujian lain dengan merakam gambar dengan kesan bokeh. Sebagai catatan tambahan, walaupun kamera belakang Samsung Samsung Galaxy M20 tidak memiliki efek kamera bokeh, tetapi pada kamera belakang terdapat fitur Live Focus yang berfungsi untuk memberikan efek foto kabur. Mari kita lihat perbandingan kedua foto bokeh telefon bimbit.

Hasil tangkapan kamera belakang Asus Zenfone Max Pro M2Hasil tangkapan kamera belakang Samsung Galaxy M20

Dilihat dari gambar di atas, foto Asus Zenfone Max Pro M2 lebih tajam dan lebih berwarna dalam menangkap objek. Latar belakang foto juga mempunyai kesan kabur yang baik. Samsung Galaxy M20 menghadapi kesukaran untuk menangkap gambar bokeh dengan baik. Lebih-lebih lagi, hasil foto tersebut juga kelihatan lebih suram dan nampaknya mempunyai warna yang terhad.

Bahagian ujian terakhir adalah menguji kamera depan. Kamera depan kedua-dua telefon ini mempunyai sensor yang berbeza. Asus Zenfone Max Pro M2 mempunyai kamera depan 13 MP dan mempunyai ciri HDR. Sementara Samsung Galaxy M20 hadir dengan kamera belakang 8 MP yang juga mempunyai ciri HDR. Berikut adalah perbandingan hasil kedua-dua selfie telefon bimbit ini.

Hasil selfie Assus Zenfone Max Pro M2Hasil selfie Samsung Galaxy M20Hasil selfie Assus Zenfone Max Pro M2Hasil selfie Samsung Galaxy M20

Dilihat dari hasil selfie, Asus Zenfone Max Pro M2 memperlihatkan gambar selfie berkualiti tinggi, di dalam dan di luar rumah. Dilihat pada foto di atas, garis wajah dan bulu di badan kelihatan lebih terperinci ketika foto diambil menggunakan Asus Zenfone Max Pro M2. Untuk sektor ini, jelas Asus Zenfone Max Pro M2 banyak menang.

Bateri

Ciri Bateri Samsung Galaxy M20

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, Asus Zenfone Max Pro M2 dan Samsung Galaxy M20 kedua-duanya membawa bateri 5.000 mAh. Dalam perbandingan ini, hasilnya seimbang kerana dalam pengalaman saya menggunakan kedua-dua telefon ini, ia mampu bertahan lama.

Dengan penggunaan biasa, Asus Zenfone Max Pro M2 dapat bertahan hingga 2 hari masa aktif. Bateri boleh dianggap cukup lama. Samsung Galaxy M20 juga dapat bertahan hingga 2 hari, kadang-kadang walaupun tidak digunakan terlalu banyak. Fakta yang cukup menarik bahawa Samsung Galaxy M20 dengan kuasa 5% dapat digunakan selama 2 jam.

Untuk mengecas bateri, kedua Asus Zenfone Max Pro M2 dan Samsung Galaxy M20 kedua-duanya mempunyai bateri pengecasan dengan jangka masa yang seimbang. Kedua-dua telefon ini boleh dicas sepenuhnya dari julat kuasa 10% dengan melakukan perjalanan selama kira-kira 120 minit.

Harga

Asus Zenfone Max Pro M2 vs Samsung Galaxy M20

Samsung Galaxy M20 hadir dengan RAM 3 GB dan storan 32 GB yang pada asalnya dijual dalam kisaran Rp2.7 juta. Sekarang harganya adalah Rp 2.5 juta. Sementara RAM Asus Zenfone Max Pro M2 3GB masih dijual pada harga Rp2.7 juta walaupun ada beberapa kedai dalam talian yang menjual lebih murah.

Dengan harga ini, Samsung Galaxy M20 kelihatan lebih unggul kerana ia mempunyai tanda harga yang lebih rendah. Namun, tentu saja harga rendah bukan segalanya kerana Asus Zenfone Max Pro M2 mempunyai lebih banyak kelebihan dan selisih harganya hanya sekitar Rp 200 ribu.

Kesimpulannya

Asus Zenfone Max Pro M2 vs Samsung Galaxy M20

Berdasarkan hasil perbandingan di atas, sangat jelas bahawa Asus Zenfone Max Pro M2 unggul dalam pelbagai sektor. Dengan cara tertentu, Samsung Galaxy M20 dikalahkan oleh Asus Zenfone Max Pro M2. Prestasi, kualiti skrin, dan juga kamera, semuanya dimenangi oleh Asus Zenfone Max Pro M2.

Samsung Galaxy M20 mungkin dapat unggul dalam satu bahagian, iaitu membawa port USB Type-C sementara Asus Zenfone Max Pro M2 masih menggunakan port USB mikro. Walau bagaimanapun, kelebihan ini tidak begitu berpengaruh kerana Asus Zenfone Max Pro M2 masih menang. Jadi kesimpulan antara kedua-dua telefon ini, Asus Zenfone Max Pro M2 lebih unggul.