Ketahui 10 Kelebihan dan Kekurangan Nokia 5.1 Plus

Tanpa pelancaran dan sambutan hebat, Nokia Indonesia secara rasmi mempersembahkan Nokia 5.1 Plus. Berita ini cukup mengejutkan mengingat Nokia Indonesia nampaknya fokus untuk mempromosikan Nokia 6.1 Plus pertama di Indonesia. Nampaknya kehadiran Nokia 5.1 Plus sebagai alternatif bagi pengguna Indonesia yang memerlukan telefon bimbit Nokia terbaru dengan reka bentuk kontemporari.

Jadi apa yang menarik mengenai Nokia 5.1 Plus? Telefon bimbit, yang di China disebut sebagai Nokia X5, menawarkan sejumlah hal yang sebenarnya mirip dengan Nokia 6.1 Plus hanya dengan beberapa penurunan.

Apakah pengurangan spesifikasi itu menjadikan Nokia 5.1 Plus tidak menarik? Dalam spesifikasi, tentu saja, kurang menarik, tetapi ada faktor lain yang menjadikan telefon terasa lebih baik walaupun selalu ada kekurangan. Kerana percayalah tidak ada telefon bimbit yang sempurna.

Untuk lebih jelasnya, anda lebih baik merujuk secara langsung kepada 6 kelebihan dan 4 kelemahan Nokia 5.1 Plus. Dan seperti biasa, mari kita lihat secara terperinci butiran berikut dari Nokia 5.1 Plus.

Spesifikasi Nokia 5.1 Plus

Nokia 5.1 Plus

 • Keluaran: Julai, 2018
 • Skrin:  LCD IPS 5.86 inci
 • Resolusi Skrin : nisbah 1520 x 720 piksel 19: 9
 • Chipset: Mediatek MT6771 Helio P60 (12 nm)
 • CPU:  Octa-core (4 × 1.8 GHz Cortex-A73 & 4 × 1.8 GHz Cortex-A53)
 • GPU: MaliI-G72 MP3
 • Memori Dalaman: 32GB, RAM 3GB
 • Memori Luaran: microSD, hingga 400 GB
 • Kamera Belakang: Dual: 13 MP, f / 2.0, PDAF + 5 MP, sensor kedalaman, lampu kilat LED, [dilindungi e-mel]
 • Kamera Depan:  8 MP, f / 2.2, 26mm (lebar)
 • Bateri: Li-Ion 3060 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Kelebihan Nokia 5.1 Plus

1. Reka Bentuk Yang Baik

Nokia 5.1 Plus

Dari segi reka bentuk, Nokia tidak pernah mengecewakan. Reka bentuk badan Nokia 6.1 Plus cukup bagus dengan kombinasi warna berkilat dan bahan aluminium yang membungkus badan. Konsep reka bentuk badan ini kemudian diungkapkan kepada Nokia 5.1 Plus.

Oleh kerana reka bentuk bodi Nokia 6.1 Plus diklasifikasikan sebagai baik, jelas bahawa reka bentuk badan telefon juga cukup bagus. GSMArena adalah laman web yang memuji reka bentuk telefon bimbit ini. Menurutnya, Nokia 5.1 Plus mampu menghadirkan tubuh yang baik dengan bungkus aluminium yang diberi sentuhan cat logam glossy  dan  menjadikan telefonnya kelihatan menarik.

Selain GSMArena, Android Authority juga memuji reka bentuk Nokia 5.1 Plus. Menurut mereka, Nokia 5.1 Plus. dilengkapi dengan sudut bulat yang menjadikan telefon ini selesa dipegang walaupun dengan satu tangan. Selain itu, reka bentuk Nokia 5.1 Plus menurut Android Authority mempunyai  kualiti binaan yang  baik dan diklasifikasikan sebagai ergonomik.

Pujian dari Android Authority dan GSMArena adalah wajar. Reka bentuk badan Nokia 5.1 agak unggul. Skrin juga menggunakan reka bentuk melengkung 2.5D yang digabungkan dengan "dagu" yang nipis. Semoga Nokia sentiasa mengekalkan kualiti reka bentuk pada setiap telefon bimbitnya.

2. Prestasi yang lebih baik daripada yang dijangkakan

Nokia 5.1 Plus dilengkapi dengan chipset yang dibina dengan fabrikasi 12 nm, Mediatek Helio P60. Penggunaan Mediatek pada telefon bimbit ini mungkin membuat orang memandang rendah prestasi telefon bimbit ini. Walaupun kemampuan Mediatek Helio P60 cukup bagus.

Jangan percaya? Periksa nilai Antutu Mediatek Helio P60 berikut yang boleh mencapai 118,382.

Sebagai perbandingan, Nokia 6.1 Plus yang menggunakan Snapdragon 636 sebenarnya mendapat rating Antutu 115,398., Sedikit di bawah Nokia 5.1 Plus. Sekiranya anda masih ragu-ragu, cuba perhatikan prestasi Oppo F9, yang juga menggunakan chipset yang sama.

Memandangkan Oppo F9 hadir dengan harga Rp 4 juta sementara Nokia 5.1 Plus memiliki kisaran harga Rp 2 juta, itu menjadikan Nokia 5.1 Plus memiliki prestasi yang unggul.

Dengan gabungan RAM 3GB dan ROM 32 GB, Helio P60 menawarkan prestasi yang bahkan dapat melepasi Snapdragon 636. Android Authority mengatakan bahawa Nokia 5.1 Plus mampu memberikan prestasi yang baik, digunakan untuk multitasking atau bermain permainan seperti Asphalt 9 yang mempunyai grafik yang intensif dan intensif grafik .

Laman Nokiapoweruser juga menguji beberapa permainan menggunakan Nokia 5.1 Plus. Beberapa permainan seperti GTA San Andreas, Mortal Kombat X, dan PUBG Mobile ternyata cukup lancar.

Telefon bimbit juga menjalani ujian multitasking dengan tiga permainan yang disebutkan sebelumnya, 11 tab penyemak imbas, dan juga menjalankan beberapa aplikasi yang menunjukkan bahawa Nokia 5.1 Plus dapat menangani ini dengan baik, tanpa  ketinggalan,  dan responsif.

3. Port USB Type-C

Nokia 6.1 Plus datang dengan harga IDR 3 juta datang dengan  satu USB Type-C pelabuhan  yang pastinya menjadikan telefon begitu menarik. Menariknya, kehadiran Nokia 5.1 Plus yang juga datang dengan  satu USB Type-C pelabuhan  dan bukannya menyebabkan kehadiran USB Type-C pada Nokia 6.1 Plus menjadi normal.

Ini cukup masuk akal memandangkan Nokia 5.1 Plus hadir dengan harga Rp2 juta. Dan dalam julat harga ini, (ketika aritmetik ini dibuat), tidak ada telefon bimbit di Indonesia yang menghadirkan  port USB Type-C. Betul, apa kelebihan USB Type-C? Penggunaan USB Type-C menjadikan HP dapat membuat pemindahan data lebih mudah dan cepat. Penggunaan USB Type_C juga mempengaruhi proses kelajuan pengecasan.

4. Android One

Nokia 5.1 Plus sama dengan Nokia 6.1 Plus, yang keduanya membawa OS Android murni tanpa menggunakan antarmuka yang disesuaikan. Dalam hal ini, Nokia 5.1 Plus dan Nokia 6.1 Plus adalah bagian dari telefon Android One.

Bagi mereka yang tidak tahu, Android One adalah sistem yang dikembangkan oleh Google untuk digunakan oleh vendor Android. Tujuannya adalah agar HP menguusng Android One dapat menggunakan konsep OS Android tulen dengan sokongan sekurang-kurangnya 2 kali sistem operasi pembaharuan ( updatei) .

Dengan fakta ini, dapat disimpulkan bahawa Nokia 5.1 Plus akan segera mendapat pembaruan pada Android Pie dan OS Android berikutnya setelah Andoird Pie. (Android Q?). Nokia 5.1 Plus sendiri kini hadir dengan OS Android Oreo 8.1.

5. Kurang Hayat Bateri Baiklah

Nokia 5.1 Plus dilengkapi dengan bateri dengan kapasiti yang sama dengan Nokia 6.1 Plus, bateri dengan kapasiti 3,060 mAh. Bateri ini sebenarnya boleh dibilang cukup tetapi kekuatannya tidak boleh dikatakan baik. Menurut Pihak Berkuasa Android, daya tahan abterai dapat bertahan hingga sehari. Masa perjalanan yang agak biasa.

Menurut Nokiapoweruser, jangka hayat bateri HP ini sangat baik. Ketahanannya menjadi hingga 44 jam dengan menggunakannya untuk produktiviti kerja seperti internet untuk mencari rujukan, menggunakan aplikasi untuk ujian, dan untuk penggunaan harian. Sebenarnya, menurut Nokiapoweruser, jangka hayat bateri ini dapat bertahan hingga 48 jam dengan penggunaan  sederhana.

 

6. Kamera cukup baik

Nokia 5.1 Plus dilengkapi dengan kamera dwi 13MP + 5MP. Kamera 5 MP tentunya berfungsi untuk memberikan kesan bokeh. Jadi bagaimana prestasi kamera? Sebelum perbincangan lebih lanjut, berikut adalah beberapa contoh tangkapan kamera menggunakan Nokia 5.1 Plus.

Tangkapan kamera belakang HP ini cukup bagus. Kamera dapat menangkap gambar dengan baik dalam keadaan cahaya yang mencukupi. Perincian juga boleh dilakukan. Seperti yang dikatakan oleh GSMArena, kamera belakang Nokia 5.1 Plus dapat menghasilkan gambar dengan warna yang baik dan mempunyai  keseimbangan putih auto yang  tepat.

Masih jauh menurut GSMArena, kamera belakang HP ini mampu menampilkan gambar dengan baik dan perincian yang dihasilkan juga bagus walaupun hasil foto masih sedikit  bising. Laman web Nokiapoweruser juga mengatakan bahawa kamera belakang HP ini dapat menangkap gambar dengan baik dan terperinci, warna yang dihasilkan juga kelihatan semula jadi.

Anda boleh katakan, kamera belakang HP ini cukup bagus dan cukup. Jadi, bagaimana dengan kamera depan? Telefon bimbit ini dilengkapi dengan kamera depan 8 MP. Berikut adalah contoh tangkapan kamera depan Nokia 5.1 Plus.

Nampaknya kamera depan HP nampaknya mampu menghasilkan gambar yang bagus. Android Authority juga bersetuju bahawa kamera selfie 8 MP pada telefon bimbit ini dapat menangkap gambar dengan baik dalam keadaan cahaya yang mencukupi. Oleh itu, anda boleh katakan, kamera depan dan belakang HP mampu menghasilkan gambar yang baik walaupun dalam keadaan cahaya yang mencukupi.

Kekurangan Nokia 6.1 Plus

1. Kamera terbeban dalam keadaan cahaya rendah

Walaupun Nokia 5.1 Plus dapat menghasilkan foto yang bagus (dalam kelas tentu saja harga), tetapi kamera Nokia 5.1 Plus cukup keterlaluan untuk menangkap gambar dalam keadaan cahaya gelap. Perkara semula jadi adalah kerana ia juga biasa dialami oleh telefon bimbit lain.

Perlu diingat bahawa terdapat banyak telefon yang dapat mengambil gambar dalam keadaan gelap dengan hasil yang sedikit melebihi rata-rata, untuk telefon bimbit kelas atas, jelas hasil foto gelap biasanya dapat ditunjukkan dengan terperinci. Untuk lebih mengetahui kualiti foto kamera belakang telefon ini, berikut adalah beberapa contoh tangkapan kamera belakang Nokia 5.1 Plus.

Dilihat jika dalam pemotretan dalam keadaan cahaya rendah, kamera Nokia 5.1 Plus cukup terbeban. GSMArena sendiri mengesahkan bahawa kualiti kamera Nokia 5.1 Plus untuk keadaan gelap agak buruk. Imej yang dihasilkan semasa menangkap objek dalam keadaan cahaya rendah cenderung terlalu gelap. Kehadiran mod HDR juga kelihatan tidak berguna sama sekali.

Atas sebab ini, anda boleh mengatakan bahawa kamera Nokia 5.1 Plus memang terharu dalam menangkap gambar dalam keadaan cahaya rendah. Memang masih banyak gambar dalam keadaan gelap yang lebih buruk daripada tangkapan kamera belakang ini kerana ia cukup masuk akal kerana harganya lebih murah.

2. Paparan Skrin Biasa

Nokia 5.1 Plus

Nokia 5.1 hadir dengan layar 5,8 inci dengan resolusi 1520 x 720 piksel. Layarnya membawa panel LCD IPS dengan nisbah skrin 19: 9 yang pastinya menjadikan telefon ini lebih lama. Dengan layar dimensi lebar dan panjang, resolusi yang dibawa oleh telefon bimbit ini cukup kurang.

Menurut GSMArena, kualiti paparan Nokia 5.1 Plus terasa kura-kura. Ini disebabkan oleh kepadatan piksel skrin yang lebih kecil, yang merupakan kesan skrin ini yang lebih lebar dan lebih panjang.

GSMArena juga mengatakan bahawa skrin HP tidak terlalu terang. Menurut mereka, layar HP ini dengan resolusi 720pt tetapi Nokia harus dapat menentukurkan warna paparan dengan betul. Kerana faktor ini, sektor layar pada Nokia 5.1 Plus kurang. Malah tidak termasuk kategori yang layak di kelasnya.

3. Takik yang terlalu luas

Paparan skrin yang tidak terang bukan satu-satunya faktor yang menjadikan skrin Nokia 5.1 Plus kurang menarik. Kehadiran  notch  atau bangs menjadikan telefon ini juga kelihatan kurang menarik dari segi skrin. Walaupun reka bentuk telefon bimbit ini sudah berada dalam kategori baik.

Sebenarnya kehadiran  notch  tidak lagi menjadi masalah kerana terdapat banyak telefon bimbit lain yang sudah melakukannya. Hanya saja, Nokia 5.1 Plus memiliki  takik yang  lebih panjang dibandingkan dengan telefon lain yang juga memiliki  kedudukan  di bagian atas. Satu kelemahan lain, tentu saja.

4. Tanpa  Pengecasan Pantas 

Hayat bateri yang baik dan kehadiran  yang USB Type-C port  nampaknya merasakan kurang daripada maksimum kerana telefon bimbit ini tidak menyokong mana-mana teknologi pengisian cepat. GSMArena mengatakan bahawa telefon bimbit ini sememangnya layak memiliki teknologi pengecasan pantas walaupun proses pengecasan HP memakan masa dua jam.

Android Authority juga mengatakan bahawa mengecas HP ini memerlukan masa sehingga dua jam. Bukan masa yang buruk tetapi kedua-dua Pihak Berkuasa Android dan GSMArena sangat mengesyorkan agar mengecas lebih cepat menggunakan  pengecas  pihak ketiga yang menyokong  pengecasan pantas. 

Menurut Pihak Berkuasa Android, pengguna  pengecasan pantas dapat mengecas  sepenuhnya telefon bimbit ini dengan masa perjalanan 90 minit. Sekiranya Nokia membawa  pengecas  terbina dalam yang menyokong pengecasan pantas, sudah tentu titik ini boleh berlebihan.

Kesimpulannya

Nokia 5.1 Plus muncul sebagai identiti jika telefon bimbit ini adalah versi Nokia 6.1 Plus yang murah. Ketiadaan NFC juga berkurang pada telefon bimbit ini. Untuk Nokia 5.1 Plus, ketiadaan NFC bukanlah masalah besar. Apa yang terasa agak kurang daripada Nokia 5.1 Plus adalah masalah skrin yang kelihatan kurang menarik.

Nasib baik, Nokia 5.1 Plus mempunyai reka bentuk yang bagus. Prestasi HP juga cukup baik pada harga kelas Rp 2 juta. Sekiranya anda memerlukan telefon bimbit Nokia dengan harga yang cukup berpatutan, Nokia 5.1 Plus kelihatan lebih menarik walaupun harus menerima kenyataan bahawa layar terasa kurang.

Terlepas dari kekurangan ini, jika anda berminat dengan telefon bimbit ini, anda dapat menyanyikan Nokia 5.1 Plus dengan kisaran harga Rp2.4 juta. Berminat dengan yang ini? Anda boleh membeli Nokia 5.1 Plus di kedai dalam talian di pautan ini.