10 Kekuatan dan Kelemahan Huawei P20 Perlu Tahu

Huawei P20 adalah saudara dari Huawei P20 Pro. Telefon bimbit ini jarang diserlahkan kerana "kehebatan" Huawei P20 Pro seolah-olah menyebarkan saudaranya sendiri yang sebenarnya mempunyai prestasi yang tidak begitu jauh. Prestasi dalam kes ini bukan hanya soal landasan dapur tetapi juga sektor lain, seperti kamera dan jangka hayat bateri.

Huawei P20 juga kurang mendapat perhatian di negara ini. Maklum, Huawei Indonesia hanya secara rasmi membawa Huawei P20 Pro ke Indonesia. Malah, Huawei P20 juga sebenarnya merupakan peranti yang juga cukup menarik. Peranti ini juga pasti banyak lirik jika Huawei Indonesia membawanya secara rasmi ke Indonesia.

Pada ketika ini, mungkin anda ingin tahu, betapa menariknya Huawei P20? Untuk menjawabnya, mari kita jelaskan mengenai kelebihan dan kekurangan Huawei P20 berikut.

Walaupun tidak membawa tiga kamera seperti saudara kandungnya, HP dengan RAM 4 GB masih diklasifikasikan sebagai telefon bimbit kelas tinggi. Prestasi HP juga sama baiknya, hanya berbeza kapasiti RAM. Malangnya, kedua-dua Huawei P20 dan Huawei P20 Pro tidak menyokong memori luaran atau memori tambahan. Anda boleh membeli telefon bimbit ini melalui Bukalapak di pautan ini.

Spesifikasi Huawei P20

Huawei P20

 • Keluaran: Mac 2018
 • Skrin: LTPS IPS LCD 5.8 inci
 • Resolusi Skrin: 1080 x 2244 piksel, nisbah 18.7: 9
 • Chipset: Hisilicon Kirin 970
 • CPU: Octa-core (4 × 2.4 GHz Cortex-A73 & 4 × 1.8 GHz Cortex-A53)
 • GPU: Mali-G72 MP12
 • Memori Dalaman:   128GB, RAM 4GB
 • Memori Luaran:  Tidak.
 • Kamera Belakang: Dual 12 MP (f / 1.8, 1 / 2.3 ″, 1.55 µm, OIS) + 20 MP (f / 1.6, 27mm), optik Leica, zoom tanpa kehilangan 2x, pengesanan fasa dan autofokus laser, dwi-LED dual- nada kilat
 • Kamera Depan: 24 MP, autofokus, f / 2.0, 1080p
 • Bateri: Baterai Li-Po 3400 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Kelebihan Huawei P20

1. Dua Kamera Belakang Hebat

Perbezaan yang paling jelas antara Huawei P20 Pro dan Huawei P20 adalah kamera belakang. Kamera belakang Huawei P20 Pro membawa tiga kamera sementara Huawei P20 hanya mempunyai dua kamera. Dua kamera pada telefon bimbit ini adalah kamera 12 MP biasa dan kamera monokrom 20 MP. Kedua-dua kamera ini mampu menghasilkan kualiti gambar yang baik dan tidak kalah dengan Huawei P20 Pro.

Kamera pada Huawei P20 Pro mampu menangkap gambar dengan baik,  perincian  gambarnya sangat bagus. GSMArena bahkan menyebutkan jika warna yang dihasilkan dari kamera HP ini cukup tepat, mempunyai kebisingan yang rendah, dan kontras warnanya agak luar biasa.

DxOMark, laman web yang sering menghargai kamera mudah alih, bersetuju dengan apa yang dikatakan oleh GSMArena. Menurut DxOMark, Huawei P20 dapat menyajikan gambar dengan perincian yang baik dalam pelbagai keadaan cahaya. Oleh itu, tidak berlebihan sekiranya DXOMark memberikan nilai 102 pada kamera Huawei P20. Penasaran dengan tangkapan Huawei P20? Berikut adalah tangkapan kamera belakang Huawei P20.

Selain kamera belakang yang bagus, kamera depan Huawei P20 juga cukup bagus. Kamera depan membawa resolusi 24 MP dengan ciri fokus tetap . Kamera depan ini mampu menghasilkan hasil selfie yang baik.

Malangnya, menurut GSMArena, kamera depan ini semestinya membawa ciri autofokus dengan bilangan MP yang tinggi. Sebagai contoh, kamera depan hanya 16 MP tetapi membawa ciri autofokus. Selain itu, kamera depan telefon ini cukup bagus.

2. Perhatian Reka Bentuk Paparan Menarik

Huawei P20

Huawei P20 Pro terkenal sebagai telefon bimbit dengan reka bentuk yang mewah dan menawan. Perkara yang sama berlaku pada Huawei P20. Sememangnya, kerana kedua-dua telefon bimbit itu "bersaudara." Reka bentuk badan telefon ini memang cukup cantik dan mampu menarik perhatian. Dengan bahagian belakang kaca yang dibalut dengan bingkai logam, menjadikan Huawei P20 memang tidak kelihatan telefon bimbit dengan rekaan palsu.

GSMArena juga menyedari bahawa reka bentuk telefon ini cukup bagus terutama dengan kerangka logam yang mempunyai cat halus. Oleh kerana itu, reka bentuk badan Huawei P20 kelihatan agak "tampan" walaupun berisiko tangan licin ketika dipegang. Secara keseluruhan, katakan bahawa telefon ini memang mempunyai kelebihan dari segi reka bentuk.

3. Prestasi yang boleh dipercayai

Prestasi Huawei P20

Huawei P20 dilengkapi dengan chipset Kirin 970, chipset yang sama dengan Huawei P20 Pro. Cuma prestasi Huawei P20 dengan Huawei P20 Pro sedikit berbeza. Perbezaannya tidak terlalu ketara. Berdasarkan data GSMArena, Huawei P20 mempunyai skor GeekBench 4.1 (singlecore) 1897 dan Huawei P20 Pro mendapat skor 1907.

Hasil yang berbeza diperoleh dari pengujian GeekBench 4.1 (multicore). Dalam ujian ini, Huawei P20 lebih unggul dengan skor 6772, sementara Huawei P20 Pro hanya mendapat skor 6679. Skor Huawei P20 dengan keadaan sejuk ternyata lebih baik, iaitu 6739 untuk GeekBench 4.1 (multicore) dan 1900 untuk GeekBench 4.1 (singlecore) ).

Berdasarkan hasil ini, prestasi Huawei P20 masih cukup berkualiti dan tidak jauh berbeza dengan Huawei P20 Pro. Untuk memainkan PUBG Mobile, Huawei P20 dapat dimainkan dengan kualiti visual HD.

Yang mungkin merasakan perbezaannya adalah multitasking. Huawei P20 Pro hadir dengan RAM 6 GB yang menjadikannya lebih baik dalam menjalankan pengurusan aplikasi jika dibandingkan dengan Huawei P20 yang hanya membawa 4 GB RAM. Walaupun begitu, prestasi keseluruhan Huawei P20 masih agak baik.

4. Bateri dan Pengecasan Pantas

Huawei P20 dilengkapi dengan kapasiti bateri 3400 mAh. Berdasarkan pengujian GSMArena, bateri pada telefon ini mampu memakan masa selama 16 jam 33 minit untuk waktu bercakap, 13 jam 58 minit untuk melayari di dunia maya, dan 12 jam 13 minit untuk waktu menonton. Secara keseluruhan, nilai hayat bateri ini ialah 75 jam. Cukup ketinggalan jika dibandingkan dengan Huawei P20 Pro yang mendapat skor 89 jam.

Walaupun  penilaian  bateri HP lebih kecil daripada Huawei P20 Pro, hayat bateri telefon cukup baik. Tinjauan terpercaya, misalnya, menguji telefon ini dengan menonton streaming video selama satu jam, hanya menggunakan 8% kuasa yang digunakan. Sedangkan untuk digunakan untuk bermain Asphalt 8: Airbone secara intensif selama satu jam hanya menghabiskan 8% tenaga.

Penggunaan tenaga bateri ini masih boleh dikatakan cukup menarik walaupun bukan yang terbaik. Yang tepatnya kelebihan bateri ini ialah pengecasan pantas. Huawei P20 mempunyai teknologi pengisian yang disebut SuperCharge. Dengan teknologi SuperCharge ini, Huawei P20 hanya mengambil masa setengah jam dari 0% hingga 65%. Teknologi pengecasan bateri cukup pantas.

5. EMUI dengan Pelbagai Ciri Menarik

Huawei P20

Sama seperti Huawei Huawei P20 Pro, Huawei P20 membawa antara muka EMUI 8.1 berdasarkan Android 8.1. EMUI pada Huawei P20 mempunyai ciri-ciri yang diklasifikasikan sebagai kaya dan menarik. Terdapat ciri untuk menyembunyikan takik bagi mereka yang tidak menyukai takik, ada ciri untuk mengatur dan merancang bahagian galeri, pemain muzik dan pemain video.

Fungsi lain yang terdapat di telefon ini adalah penggunaan laci aplikasi kerana telefon bimbit tidak menghadirkan laci aplikasi secara lalai . Fungsi menarik lain di EMUI adalah pengawal pintarkunci Aplikasi untuk mengunci aplikasi, dan ada juga  ciri Ruang Pribadi yang membolehkan anda memiliki dua aplikasi dalam satu telefon.

Banyak ciri menarik lain di telefon ini. Atas sebab ini, anda boleh mengatakan bahawa EMUI 8.1 dianggap sebagai salah satu UI khusus yang menarik.

Kekurangan Huawei P20

1. Panel Skrin LCD IPS

Ketiadaan tiga kamera di telefon bimbit ini bukanlah masalah besar kerana kedua-dua kamera pada Huawei P20 sudah bagus dan hampir dengan skor Huawei P20 Pro. Apa yang malang ialah Huawei P20 hanya menggunakan IPS LCD. Tidak seperti Huawei P20 Pro, yang sudah menggunakan panel AMOLED.

Penggunaan panel LCD IPS pada Huawei P20 sebenarnya tidak menjadi masalah selagi paparan skrinnya bagus untuk telefon kelas atas. Malangnya, IPS LCD tidak begitu optimum. GSMArena bahkan boleh menyebutkan bahawa skrin pada telefon bimbit ini masih dapat menampilkan tahap kecerahan yang lebih baik.

2. Tidak Mempunyai Perakuan Kalis Air

Huawei P20 Pro dilengkapi dengan pensijilan IP67 dan diklasifikasikan sebagai baik. Dengan pensijilan ini, Huawei P20 Pro mempunyai keupayaan kalis air. Malangnya, Huawei P20 tidak mempunyai pensijilan kalis air. Jadi, apakah Huawei P20 mudah terkena kerosakan jika terkena air? Jawapannya adalah tidak.

Huawei P20 mempunyai sijil IP53. Pensijilan ini berbeza dengan IP67. Telefon yang mendapat sijil IP53 menunjukkan bahawa telefon ini hanya tahan terhadap percikan air dan debu. Untuk telefon bimbit kelas atas, sebenarnya lebih baik jika telefon bimbit mempunyai sijil kalis air dan bukan hanya bukti percikan.

3. Tiada Ciri Pengecasan Tanpa Wayar

pengecas tanpa wayar

Sebagai telefon bimbit kelas atas, Huawei P20 semestinya mempunyai ciri unggul yang membezakannya, salah satunya adalah sokongan untuk pengecasan tanpa wayar, alias pengecasan tanpa wayar. Oleh kerana Huawei P20 Pro tidak mempunyai fitur ini, wajarlah Huawei P20 juga tidak mempunyai cukup ciri yang mudah dijumpai di ponsel unggulan lain. Ketiadaan  pengecasan tanpa wayar adalah satu lagi kelemahan telefon ini.

4. Tiada Port fon kepala 3.5 mm

Sama seperti Huawei P20 Pro, Huawei P20 tidak mempunyai port audio untuk memasang fon telinga atau bicu fon kepala. Ketiadaan port ini menjadikan anda harus memilih untuk menggunakan alat dengar tanpa wayar atau jika anda tidak mahu menggunakan fon kepala tanpa wayar, anda boleh menggunakan penyesuai USB Type-C dan juga port bicu audio.

Ini adalah kelemahan kecil yang sebenarnya masih dapat difahami. Tetapi biasanya, kerana tidak mengenal teknologi baru, ketiadaan port audio dirasakan kurang.

5. Tidak ada slot MicroSD

Dulang sim Huawei P20

Huawei P20 hadir dengan memori dalaman 128 GB. Kapasiti memori dalaman ini cukup luas. Malangnya, Huawei harus menyedari bahawa keperluan data semakin besar. Oleh itu, ketiadaan slot microSD dirasakan kurang.

Berdasarkan fakta bahawa lain perdana telefon kini membawa 256GB memori dalaman, malah ada yang membawa 512GB memori dalaman. Memandangkan kenyataan ini, melihat telefon bimbit dengan ROM 128GB tanpa kehadiran memori tambahan, terasa kurang.

Kesimpulannya

Huawei P20 adalah telefon bimbit dengan prestasi dan kamera yang tidak jauh berbeza dengan Huawei P20 Pro. Keupayaan fotografi telefon bimbit ini masih merupakan yang terbaik. Terutama kerana telefon ini mempunyai tanda harga yang lebih rendah berbanding dengan Huawei P20 Pro.

Jadi untuk siapa telefon ini? Telefon ini sesuai untuk anda yang memerlukan telefon bimbit dengan kamera dan kualiti video yang setara dengan peranti kamera. Berminat dengan telefon bimbit yang satu ini?