10 Kekuatan dan Kelemahan Telefon Pintar Huawei Mate 20

Huawei Mate 20 adalah telefon bimbit yang dilancarkan bersama dengan saudaranya, Huawei Mate 20 Pro. Kedua-dua telefon ini pertama kali dilancarkan pada 16 Oktober 2018 di London, England. Pada ketika itu, juga memperkenalkan Huawei Mate 20 X dan Huawei Mate 20 RS Porsche Design.

telah membincangkan kelebihan dan kekurangan Huawei Mate 20 Pro. Pada kesempatan ini, apa yang akan dibincangkan adalah Huawei Mate 20. Huawei Mate 20 ternyata mempunyai beberapa perbezaan menarik untuk dibincangkan.

Untuk jeroan, antara Huawei Mate 20 dan Huawei Mate 20 Pro dibuat sama sehingga dapat berkinerja optimal untuk pengguna. Di bahagian kamera juga Huawei Mate 20 masih menakutkan kerana menggunakan teknologi Leica yang luar biasa walaupun terdapat beberapa perbezaan dengan Mate 20 Pro.

Jadi apa kelebihan dan kekurangan Huawei Mate 20 ini? Berikut ini akan membincangkan kelebihan dan kekurangan Huawei Mate 20 yang boleh menjadi rujukan sebelum mencadangkan telefon ini. Sebelum membincangkan, pertimbangkan spesifikasi telefon Huawei Mate 20 ini.

Spesifikasi Huawei Mate 20

Huawei Mate 20

 • Keluaran:  November, 2018
 • Skrin: Skrin sentuh kapasitif IPS LCD, 16 juta warna
 • Resolusi Skrin: 1080 x 2244 piksel, nisbah 18.7: 9 (kepadatan ~ 381 ppi)
 • Chipset: HiSilicon Kirin 980 (7 nm)
 • CPU: Octa-core (2 × 2,6 GHz Cortex-A76 & 2 × 1,92 GHz Cortex-A76 & 4 × 1,8 GHz Cortex-A55)
 • GPU: Mali-G76 MP10
 • Memori Dalaman: 128GB, RAM 4 / 6GB
 • Memori Luaran: NM (Nano Memory), hingga 256GB (menggunakan SIM 2)
 • Kamera Belakang: 12 MP, f / 1.8, 27mm (lebar), 1 / 2.3 ″ + 16 MP, f / 2.2, 17mm (ultrawide) + 8 MP, f / 2.4, 52mm (telefoto)
 • Kamera Depan: 24 MP, f / 2.0, 26mm (lebar)
 • Bateri: Baterai Li-Po 4000 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Kelebihan Huawei Mate 20

1. Prestasi yang tidak boleh dipandang rendah

Kirin 980

Inard yang dibawa Mate 20 masih berada di tahap teratas Mate 20 Pro, yang menggunakan chipset HiSilicon Kirin 980 dengan proses pembuatan 7nm dan lapan teras CPU (2 × 2,6 GHz Cortex-A76 & 2 × 1,92 GHz Cortex-A76 & 4 × 1,8 GHz Cortex-A55) dan GPU Mali-G76 MP10.

Prestasi Huawei Mate 20 Pro cukup baik dan bersaing dengan HP yang membawa Snapdragon 845. Laman Techradar melakukan Geekbench 4 pada telefon bimbit ini dan mendapat skor yang agak tinggi seperti yang ditunjukkan pada gambar berikut.

Skor Geekbench Huawei Mate 20

Yang menariknya ialah nilai Geekbench Huawei Mate 20 lebih tinggi daripada Huawei Mate 20 Pro. Ini kerana resolusi skrin telefon bimbit ini lebih kecil daripada pada adik-beradiknya.

Prestasi HP agak baik. Seperti yang dikatakan oleh Techradar, prestasi HP ini sangat lancar untuk digunakan untuk bermain permainan, perniagaan fotografi, atau melakukan  pemangkasan  video. Pendapat serupa dinyatakan oleh laman web Androidpolice yang mengatakan bahawa prestasi Huawei Mate 20 sangat  hebat. 

Berdasarkan ini, persembahan yang dibawa oleh Mate 20 tidak dapat dipertikaikan. Kegiatan multimedia dan multitasking tentunya dapat dijangkakan dengan telefon Mate 20 ini. Bekerja dan bersenang-senang pasti dapat dilakukan dengan baik kerana telefon ini menyokong kedua-dua perkara tersebut. 

2. Reka bentuk dan penampilan yang menakjubkan

Paparkan Huawei Mate 20

Badan kaca bersalut di bahagian depan dan belakang dan bingkai aluminium menjadikan Mate 20 kelihatan sejuk. Tubuh juga dibuat lebih kurus daripada Mate 20 Pro, sehingga membawa penampilan yang mengagumkan. Di bahagian atas skrin, poni Mate 20 dikecilkan lagi sehingga skrin kelihatan lebih lebar yang sememangnya lebih lebar daripada Mate 20 Pro.

Huawei Mate 20

Skrin Mate 20 menggunakan panel IPS warna 16 juta dengan resolusi yang lebih kecil daripada Mate 20 Pro, iaitu 1080 x 2244 piksel. Oleh kerana skrin lebih lega maka kepadatan pikselnya hanya sekitar 381 ppi. Gorilla Glass menguatkan dan melindungi skrin Mate 20 ini.

Skrin Mate 20 mempunyai kontras yang baik ketika di bawah sinar matahari. Mod automatik juga membolehkan skrin Mate 20 diatur ke tahap kecerahan yang lebih tinggi.

3. Kapasiti Bateri Besar dengan Pengecasan Pantas

Bateri Huawei Mate 20

Mate 20 dikuasakan oleh bateri dengan kapasiti yang sedikit lebih kecil daripada Mate 20 Pro, iaitu 4000 mAh. Walau bagaimanapun, jangka hayat bateri yang dilakukan oleh GSM Arena menunjukkan skor yang berbeza. Skor HuaweiMate 20 lebih tinggi daripada Mate 20 Pro seniornya (92 jam untuk Mate 20 dan 85 jam untuk Mate 20 Pro).

Masa hayat bateri Mate 20 ketika digunakan untuk Waktu Bicara 3G ialah 22:50 jam. Bagi aktiviti melayari web dan menonton video, masing-masing jam 19:42 dan 14:38. Perbezaan skor ini mungkin disebabkan oleh teknologi Under Display Fingerprint (UDFP) yang dibawa oleh Mate 20 Pro selalu aktif sehingga baterinya sedikit habis.

FC Huawei Mate 20

Kapasiti bateri yang besar juga disokong oleh teknologi pengecasan pantas 4.5V / 5A. Oleh itu, bateri Mate 20 boleh dicas hingga 58% dalam masa 30 minit (berbanding Mate 20 Pro yang mencapai 70% dalam 30 minit). Mengapa ia berbeza? Jelasnya teknologi pengecasan pantas yang dibawa oleh Mate 20 Pro tidak sama dengan Mate 20 Pro.

GSM Arena meneruskan bahawa mengecas bateri Mate 20 hingga 100% memerlukan sekurang-kurangnya satu setengah jam.

4. Tangkapan Foto Berkualiti

Kamera Huawei Mate 20

Teknologi Leica masih menguatkan sektor kamera Mate 20. Nombornya sama dengan Mate 20 Pro, yang bukan buah dengan tetapan yang sama (lebar, biasa, dan telefoto) dan diletakkan dalam kotak persegi. Cuma ada perbezaan dengan resolusi dan teknologi tambahan yang disediakan untuk kamera.

Resolusi kamera pertama 12 MP dengan bukaan 1.8 dan lensa lebar 27mm. Yang kedua mempunyai resolusi 16 MP dengan bukaan 2.2 dan lensa ultra lebar 17mm. Sementara yang terakhir adalah kamera dengan resolusi 8 MP dengan bukaan 2.4 dan lensa telefoto 52mm.

Ketiga-tiga kamera ini disertakan dengan lampu kilat dwi-LED dual-LED tetapi tidak dilengkapi PDAF atau OIS. Untuk mengetahui dengan lebih jelas gambar Huawei Mate 20 ini, pertimbangkan foto berikut. 

huawei mate 20 tangkapan kamera bhuawei mate 20 tangkapan kamera dkamera menangkap pasangan huawei 20huawei mate 20 tangkapan kamera chuawei mate 20 tangkapan kamera e

Aplikasi kamera yang dibawa oleh Mate 20 mendapat peningkatan dari kehadiran Huawei Artificial Intelligence yang dapat mengenali lebih dari 1,500 senario dan 25 kategori. Sama seperti Mate 20 Pro, pengguna Mate 20 juga dapat mengambil gambar jarak dekat bermula dari 2.5 cm dengan lensa ultra lebar Leica mereka.

Kualiti foto yang dihasilkan oleh kamera utama Mate 20 juga mengagumkan terutamanya ketika dalam keadaan cahaya yang baik hasilnya juga sangat baik. Perinciannya dapat dilihat, warnanya terasa jelas dan tepat, kontrasnya bagus, dan secara keseluruhan hasilnya dapat memuaskan mata pengguna.

Foto yang diambil dalam keadaan cahaya rendah juga cukup baik kerana Mate 20 Night Mode dikuasakan oleh AI Image Stabilization HUAWEI sehingga dapat menangkap gambar tanpa kabur dan berfokus dengan baik. Night Mode juga mampu menghasilkan gambar yang lebih terang dan mengeluarkan lebih banyak perincian.

5. Masih ada Jack 3.5mm

Jack pada Huawei Mate 20

Sekiranya lubang audio 3.5mm di Mate 20 Pro telah dikeluarkan maka pengguna Mate 20 masih boleh menggunakannya. Oleh itu, kabel yang menggantung ketika mendengar muzik, menonton video, memanggil, dan lain-lain masih dapat dilihat dengan Mate 20.

6. Masih Setia dengan Radio Inframerah dan FM

Huawei Mate 20

Radio FM masih dapat dirasakan oleh pengguna di Mate 20 sementara di Mate 20 Pro tidak dapat. Ciri hiburan kecil ini mungkin masih boleh dipercayai oleh sebilangan pengguna pada waktu-waktu tertentu. Walaupun ciri inframerah masih boleh didapati di Huawei Mate dan sekurang-kurangnya ia masih boleh digunakan untuk perkara-perkara tertentu juga.

Kekurangan Huawei Mate 20

1. Skrin masih IPS

Skrin Huawei Mate 20

Panel IPS yang masih diandalkan oleh layar Huawi Mate 20 tidak mengecewakan, tetapi untuk telefon kelas Mate dengan harga yang berpatutan teknologi skrin semestinya lebih tinggi. Seperti yang dapat dilihat pada gambar di atas, telefon bimbit ini hanya mempunyai kepadatan skrin 381 ppi. 

Sebenarnya lebih baik jika Huawei Mate 20 menggunakan AMOLED yang sama dengan Huawei Mate 20 Pro. Tetapi nampaknya penggunaan panel LCD IPS bertujuan menjadikan harga telefon bimbit ini lebih murah.

2. Tidak kalis air

kalis air

Huawei Mate 20 hanya mempunyai sijil IP53 yang bermaksud telefon ini hanya melawan habuk dan percikan air. Oleh itu, telefon bimbit Mate 20 boleh rosak sekiranya terendam atau terendam di dalam air. Adakah ini berbaloi dengan harga yang ditawarkan oleh Mate 20? 

Sekiranya anda tidak mengambilnya berenang, sebenarnya tidak terlalu banyak masalah tetapi memandangkan harga HP ini yang cukup lumayan, sudah tentu pengguna memerlukan sijil ketahanan yang lebih baik.

3. Tiada Triple Slot

slot SIM tiga kali ganda

Masih sama dengan Mate 20 Pro, Huawei Mate 20 juga tidak menyokong slot ketiga sebagai alternatif untuk ruang memori tambahan. Sekiranya itu memang diperlukan, pengguna perlu menggunakan slot SIM 2 untuk penggantian kemudian dengan memori nano luaran.

Kerana sokongan memori dalaman hanya 128 GB, tidak mustahil sesetengah pengguna memerlukan memori tambahan.

4. Biometrik Biasa

Cap Jari Huawei Mate 20

Huawei Mate 20 hanya dilengkapi dengan satu sistem biometrik untuk penggunanya, iaitu pengimbas cap jari yang terletak di bahagian belakang kanan di bawah kamera utama. Jika dibandingkan dengan salah satu pesaingnya, iaitu OnePlus 6T yang mempunyai UDFP (Under Display Fingerprint), tentu ini kelihatan normal.

Kesimpulannya

Huawei Mate 20 nampaknya bertujuan untuk pasaran yang tidak menjual Mate 20 Pro. Dengan skrin yang lebih besar dan warna yang kaya dan sokongan chipset Kirin yang luar biasa menjadikan Mate 20 adalah salah satu pilihan terbaik untuk menyokong pelbagai aktiviti sama ada bekerja atau bersenang-senang.

Walaupun tidak sehebat yang ditunjukkan oleh abangnya, Huawei Mate 20 Pro, telefon ini masih menjadi unggulan unggul di kelasnya.

Secara keseluruhan, apa yang dibawa oleh Mate 20 ke dunia nampaknya dapat memahami apa yang diperlukan oleh bakal pengguna. Berminat dengan Huawei Mate 20? Sekiranya berminat, sila beli Huawei Mate 20 di Bukalapak melalui pautan berikut. 

Huawei Mate 20 adalah telefon yang cukup menarik, bukan? Jangan lupa untuk membaca artikel menarik lain seperti 10 telefon Huawei dengan Sensor Cap Jari 2018 terbaru.