10 Aplikasi untuk Membeli dan Menjual Barang Terpakai Terbaik di Android

Bukan lagi rahsia jika kecanggihan teknologi yang semakin berkembang memudahkan manusia melakukan semua aktiviti. Contohnya, anda tidak perlu bersusah payah pergi ke kedai untuk mencari barang terpakai. Cukup muat turun salah satu daripada 10 aplikasi untuk membeli dan menjual barang terpakai, anda sudah boleh membeli barang terpakai yang dicari.

Aplikasi ini akan membantu dan juga memudahkan anda mencari barang terpakai seperti barang elektronik, peralatan rumah tangga, dan juga motosikal. Pengguna aplikasi untuk membeli dan menjual barang terpakai juga dapat memeriksa barang mereka sendiri. Jadi, tentu barang yang akan diperoleh adalah barang berkualiti. Bersedia untuk membeli-belah?

10 Aplikasi Membeli dan Menjual Barang Terpakai Terbaik

1. OLX

OLX

Menjual dan bahkan membeli barang boleh dilakukan dengan aplikasi untuk membeli dan menjual barang terpakai OLX. Dalam aplikasi tersebut, pengguna OLX akan difasilitasi dalam mencari barang terpakai sesuai dengan kategori yang terdapat pada fitur aplikasi OLX.

Sekiranya anda berhasrat untuk menjual barang terpakai, cukup muat turun aplikasi OLX dan masukkan foto item anda berserta keterangan item tersebut, tentu ia juga mesti disertakan dengan keadaan item tersebut. Keliru dalam menetapkan harga barang terpakai anda? Tenang, OLX akan memberikan nasihat harga untuk barang anda.

Bagi pembeli di OLX, anda akan menikmati ciri tersebut untuk mencari barang yang terdapat di sekitar kawasan yang anda lawati. Oleh itu, anda boleh melakukan CoD (Cash on Delivery) dengan penjual. Mudah, praktikal, selamat juga percuma. Ingin membeli dan menjual barang? Muat turun aplikasi OLX di sini.

2. Tokopedia

Aplikasi jual beli dalam talian Tokopedia

Berjuta-juta barang dijual di Tokopedia. Urus niaga jual beli hampir setiap hari. Bermula dari barang segar baru hingga barang terpakai yang murah. Oleh itu, Tokopedia termasuk dalam kategori salah satu aplikasi untuk membeli dan menjual barang terpakai yang laris di Indonesia.

Dalam aplikasi tersebut, pembeli akan dimanjakan dengan fitur pemberitahuan tertanam untuk setiap potongan di Tokopedia. Tidak ada barang yang dicari? Tenang, anda boleh menambahkan item yang diinginkan dengan ciri senarai keinginan .

Dengan ciri senarai keinginan, pembeli Tokopedia akan diingatkan oleh Tokopedia mengenai barang yang mesti anda beli nanti. Kelebihan lain diberikan kepada penjual juga yang anda tahu. sudah tentu pemberitahuan automatik barang yang telah dibeli oleh pembeli akan segera diberitahu oleh Tokopedia. Bersedia untuk menjadi penjual atau pembeli Tokopedia? Muat turun aplikasi di sini.

3. Bukalapak

Bukalapak

Membeli barang terpakai yang tidak rumit? Anda boleh membuat Bukalapak pilihan yang tepat. Kerana aplikasi untuk membeli dan menjual barang terpakai yang satu ini juga menyediakan setiap barang yang anda perlukan. Bermula dari harga paling murah hingga yang paling mahal sekalipun.

Pelbagai cara pembayaran telah menjadi salah satu landasan utama Bukalapak. Anda boleh membayarnya melalui BukaDompet, Transfer bank, Mandiri ClickPay, BCA KlikPay, CIMB Cliks, Alfa Group, Indomaret, VISA dan kad kredit Mastercard lengkap dengan ciri ansuran 0%, anda tahu. Adakah anda sudah bersedia untuk berbelanja di Bukalapak? Klik aplikasi di sini.

4. Pembeli

Pembeli

Membeli dan menjual barang terpakai di telefon bimbit juga dapat dilakukan dengan aplikasi Shopee. Satu aplikasi untuk membeli dan menjual barang terpakai dilengkapi dengan ciri-ciri yang tentunya sangat mudah bagi pembeli dan penjual barang yang menggunakan aplikasi Shopee.

Di Shopee, anda boleh membeli kosmetik, pakaian lelaki dan wanita, produk unik dan lucu, hingga produk untuk hiasan rumah. Shopee juga memberikan kemudahan untuk berkomunikasi dengan penjual dalam ciri sembang. Bagaimana anda mahu membeli-belah atau menjadi penjual di Shopee? Muat turun aplikasi di sini.

5. Jual

Jualo

Mencari barang terpakai di Jualo akan memudahkan pelanggan dan pengguna aplikasi anda. Terdapat pelbagai jenis barang dalam aplikasi perdagangan barang terpakai ini. Cari penjual terdekat di kawasan anda boleh dilakukan oleh Jualo.

Anda boleh melakukan CoD mengikut perjanjian antara pembeli dan penjual. Beli barang terpakai dengan membayar secara tunai dan bahkan kredit dapat dinikmati oleh pengguna Sello. Anda juga boleh merundingkan harga barang barter di Jualo, anda tahu. Mahu? Klik di sini dan muat turun aplikasinya sekarang.

6. KES

KES

Bagi sesetengah orang, KASKUS mungkin merupakan forum biasa untuk membincangkan perkara baru. Namun, jangan salah. Sebenarnya KASKUS juga mempunyai aplikasi perdagangan. selalunya di KASKUS terdapat urus niaga jual beli barang baik barang terpakai dan baru.

Oleh itu, KASKUS masuk sebagai salah satu aplikasi jual beli barang terpakai terbaik di Indonesia. Urus niaga dengan selamat dan selesa adalah salah satu kaedah utama yang ditawarkan oleh KASKUS. Terdapat akaun pembayaran (akaun bersama) yang akan memberikan jaminan pembayaran.

Ciri pesanan peribadi juga tidak luput untuk memudahkan transaksi anda sebagai penjual atau pembeli di KASKUS. Sekarang, adakah anda sudah bersedia untuk membuka gerai atau mencari gerai yang sesuai dengan KASKUS? Cuma klik di sini dan cari kepercayaan anda.

7. Prelo

membeli dan menjual barang terpakai Prelo

Mencari barang terpakai yang murah dan berkualiti? Cari barang terpakai yang sesuai untuk anda dengan aplikasi jual beli barang terpakai Prelo. Aplikasi ini bertujuan untuk menjual dan membeli barang terpakai di Indonesia.

Prelo juga mempunyai fitur rekber untuk membeli dan menjual barang terpakai. Kelebihan lain ialah penjual tidak perlu risau pelanggan yang akan melarikan diri setelah memberikan barang. Sebabnya ialah Prelo menerapkan sistem No hit and run. Percayakan barang terpakai di Prelo dengan mengklik di sini untuk memuat turun aplikasi.

8. eBay

eBay

Membeli barang terpakai dengan produk dunia boleh menggunakan aplikasi eBay. Bukan lagi rahsia lagi bahawa eBay adalah salah satu aplikasi yang paling banyak digunakan dan digunakan untuk jual beli di seluruh dunia. Bagaimana tidak, hampir semua pelosok dunia menggunakan aplikasi eBay untuk membeli dan menjual barang.

Tidak jauh berbeza dengan aplikasi jual beli barang terpakai tempatan, eBay juga memberikan kemudahan dalam melakukan transaksi untuk setiap pembelian barang. Terdapat ciri kupon di mana anda boleh mendapatkan potongan harga untuk membeli barang di eBay. Ingin mencuba aplikasi ini? Klik di sini untuk mencari barang terpakai yang menarik minat anda.

9. Carousell

Carousell

Tidak kurang popular di eBay, aplikasi jual beli barang terpakai kali ini hadir dengan nama Carousell. Sama seperti aplikasi jual beli barang secara umum, Carousell juga menawarkan ciri-ciri untuk memudahkan pembeli barang.

Penjual juga akan diberi kelonggaran dalam menjual barang. Penjual boleh menulis kata kunci pada barang supaya pembeli lebih mudah mengesan barang yang dijual oleh penjual. Aplikasi sembang untuk komunikasi antara penjual dan pembeli disokong oleh Carousell. Ingin mencuba membeli-belah di Carousell? Muat turun aplikasi di sini.

10. Locanto

Locanto

Locanto adalah salah satu aplikasi untuk membeli dan menjual barang terpakai yang menginjak kelas antarabangsa. Sebabnya, Locanto memang aplikasi luaran tetapi itu tidak bermaksud anda tidak boleh membeli barang terpakai di Locanto.

Orang Indonesia juga dapat membelinya dengan menggunakan aplikasi Locanto yang tersedia di PlayStore. Kedua-dua penjual dan pembeli tentunya akan diberi ciri-ciri yang akan sentiasa mempermudah urus niaga barang. Ingin membeli barang terpakai di Locanto? Anda boleh klik di sini dan memuat turun aplikasi secara percuma.

11. Membeli-belah

permohonan untuk membeli dan menjual barang terpakai Belanjabekas

Walaupun belum diketahui secara meluas, namun aplikasi ini juga dapat menjadi pilihan baik bagi anda yang mencari barang terpakai dengan harga dan kualiti yang sesuai. Di Belanjabekas, Anda dapat menemukan berbagai barang terpakai, mulai dari barang elektronik, otomotif, pakaian, kesehatan, bahkan perabot rumah tangga.

Untuk  menyemak  aplikasi Belanjabekas, adalah baik untuk mendapatkan  penilaian  5.0 di PlayStore. Ramai pengguna berpuas hati ketika membuat transaksi di Belanjabekas. Anda mahu menjadi salah satu pengguna? Boleh terus membuka aplikasi di sini.

Itulah 10 aplikasi untuk membeli dan menjual barang terpakai yang kami cadangkan dan yang terbaik di Android. Di manakah gerai untuk membeli dan menjual barang terpakai yang menjadi kegemaran anda untuk membeli-belah?