Bandingkan: Asus Zenfone Max Pro M2 vs Xiaomi Mi 8 Lite

Asus Zenfone Max Pro M2 dan Xiaomi Mi 8 Lite adalah dua telefon dari dua vendor atau jenama yang berbeza. Kedua-dua telefon ini dipersembahkan pada akhir tahun 2018, menjadikan kedua-dua telefon ini relatif kompetitif. Faktor harga yang sama ketika pertama kali diluncurkan, yaitu Rp.3 juta, dan penggunaan Snapdragon 660 pada kedua telefon ini menjadikan kedua-dua telefon ini sering dibandingkan.

Sekarang (ketika artikel ini dibuat) dengan harga baru, yaitu di bawah Rp. 3 juta, Xiaomi Mi 8 Lite dan Asus Zenfone Max Pro M2 masih cukup kompetitif walaupun sudah tentu ada telefon baru yang lain. Tetapi kedua-dua telefon ini pastinya tidak dapat dipisahkan untuk perbandingan.

Nah, jika secara kebetulan anda memang bingung memilih antara Asus Zenfone Max Pro M2 atau Xiaomi Mi 8 Lite, maka anda tidak perlu keliru. Kenapa? Kerana pada kesempatan ini, saya akan membandingkan kedua-dua telefon itu. Yang mana antara dua telefon yang patut dipilih? Lihat tinjauan perbandingan berikut.

Spesifikasi Asus Zenfone Max Pro M2

  • Chipset : Qualcomm SDM660 Snapdragon 660 (14 nm)
  • RAM & Memori : 4GB & 64GB
  • Kamera : Dual 12 MP + 5 MP
  • Bateri : Li-Po 5000 mAh
  • Julat Harga : Rp. 3.250.000

Spesifikasi selengkanya ...

Spesifikasi Xiaomi Mi 8 Lite

Xiaomi Mi 8 Lite

  • Chipset : Qualcomm SDM660 Snapdragon 660 (14 nm)
  • RAM & Memori : 6GB & 128GB
  • Kamera : Dual 12 MP + 5 MP
  • Bateri : 3350 mAh
  • Julat Harga : Rp. 3.700.000

Spesifikasi lengkap ...

Rekaan

Reka bentuk adalah faktor pertama yang saya bandingkan antara kedua-dua telefon ini. Sekiranya anda membaca artikel Xiaomi Mi 8 Lite Review, anda dapat melihat bahawa saya memuji reka bentuk badan Xiaomi Mi 8 Lite. Dengan reka bentuk yang berkilat kerana penggunaan kaca, menjadikan Xiaomi Mi 8 Lite kelihatan lebih premium. Reka bentuk badannya cukup berkilat dan cukup menarik.

Cerita lain dengan Asus Zenfone Max Pro M2. Telefon ini dibungkus dengan bahan polikarbonat yang digilap sedemikian rupa sehingga penampilan badan belakang kelihatan berkilat sehingga kelihatan hadir. Walau begitu, ini adalah cara Asus untuk membawa telefon yang kelihatan mewah dan menarik walaupun badannya bukan dari kaca.

Reka bentuk badan Asus Zenfone Max Pro M2 memang boleh dikatakan bagus tetapi badannya mudah kotor dan kelihatan tergores jika anda menggunakan casing terlalu lama. Lama kelamaan, reka bentuk badan bahagian belakang Asus Zenfone Max Pro M2 akan kelihatan kurang menarik.

Xiaomi Mi 8 Lite

Cerita lain dengan Xiaomi Mi 8 Lite yang seluruh badan belakangnya terbuat dari kaca yang menarik dan cukup kukuh. Rasa semasa memegang telefon ini terasa sangat premium. Rasanya seperti memegang telefon kelas mewah. Namun, ini tidak bermaksud bahawa Xiaomi Mi 8 Lite sempurna. Penggunaan badan kaca ini cenderung meninggalkan cap jari jadi jika anda ingin kelihatan anggun anda harus kerap dibersihkan menggunakan kain.

Mengenai reka bentuk ini, Xiaomi Mi 8 Lite boleh dikatakan unggul kerana kelihatan lebih menarik. Reka bentuk badan kelihatan mewah sehingga akan menjadikan pengguna yang memegang telefon lebih yakin daripada memegang Asus Zenfone Max Pro M2.

Skrin

Xiaomi Mi 8 Lite vs Asus Zenfone Max Pro M2

Xiaomi Mi 8 Lite hadir dengan skrin IPS LCD dengan dimensi skrin 6.36 inci. Skrin ini mempunyai nisbah skrin-ke-badan 82.5%. Skrin hadir dalam nisbah 19: 9 dengan resolusi 1080 x 2280 piksel. Skrin itu sendiri mempunyai ketumpatan 403 ppi.

Asus Zenfone Max Pro M2 memiliki spesifikasi layar yang identik dengan Xiaomi Mi 8 Lite. Skrin pada telefon ini dilengkapi dengan skrin LCD IPS HD penuh  6,3 inci + 1080 x 2280 piksel. Skrin mudah alih ini juga dilengkapi dengan kepadatan 403 ppi. Untuk nisbah badan ke skrin, Asus Zenfone Max Pro M2 mempunyai nisbah skrin-ke-badan 82%. Tidak jauh berbeza.

Di samping itu, Asus Zenfone Max Pro M2 mempunyai kedudukan pendek di tengah. Apa yang membezakan, kedudukan pada kedua-dua telefon adalah sedikit berbeza. Notch pada Asus Zenfone Max Pro M2 kelihatan trapezoidal sementara Xiaomi Mi 8 Lite mempunyai sudut melengkung.

Walaupun paparan skrinnya sama, pada pendapat saya paparan skrin kedua telefon ini berbeza. Asus Zenfone Max Pro M2 hadir dengan paparan warna dan kecerahan yang lebih baik daripada Xiaomi Mi 8 Lite. Warna yang dihasilkan oleh Asus Zenfone Max Pro M2 kelihatan lebih tajam sementara skrin Xiaomi Mi 8 Lite kelihatan lebih panas. 

Persembahan

Xiaomi Mi 8 Lite vs Asus Zenfone Max Pro M2

Xiaomi Mi 8 Lite dan Asus Zenfone Max Pro M2 sama-sama membawa Snapdragon 660 sebagai dapur utama mereka. Hanya Snapdragon 660 yang digunakan oleh kedua-dua telefon ini sedikit berbeza. Asus Zenfone Max Pro M2 menggunakan Snapdragon 660 dengan kelajuan maksimum 1.9 GHz. Sementara Xiaomi Mi 8 Lite menggunakan Snapdragon 660 dengan kelajuan maksimum 2.2GHz.

Perbezaan kelajuan pemproses pada Snapdragon 660 antara kedua HP menghasilkan prestasi yang sedikit berbeza. Ini terbukti dari nilai Antutu yang diperoleh oleh kedua-dua telefon tersebut. Asus Zenfone Max Pro M2 mendapat skor Antutu dengan skor 128 ribu. Skor ini tentunya masih tinggi dalam kelas harga.

Antutu Xiaomi Mi 8 Lite

Manakala Xiaomi Mi 8 Lite mempunyai nilai Antutu yang mencecah 140 ribu. Dengan skor Antutu yang lebih tinggi ini, adakah prestasi Xiaomi Mi 8 Lite sedikit lebih baik? Ternyata perbezaan nilai Antutu 10 ribu mata tidak menjamin bahawa yang lebih tinggi dapat membawa prestasi yang lebih baik.

Semasa penggunaan kedua-duanya, saya tidak menemui halangan yang ketara. Prestasi kedua-dua telefon ini tidak terlalu jauh walaupun kedua-duanya membawa RAM 4 GB dengan storan 64 GB. Kedua-duanya mempunyai prestasi yang cukup pantas dan bagus. Prestasi dalam sektor permainan juga tidak terlalu jauh kerana kedua-dua telefon menggunakan GPU yang sama, Adreno 512, yang belum diturunkan.

Dilihat dari data tersebut, secara numerik Xiaomi Mi 8 Lite memang kelihatan lebih unggul. Tetapi dari segi penggunaan, kedua-duanya sama. Yang membezakan mungkin hanyalah masalah  pengalaman pengguna. Xiaomi Mi 8 Lite hadir dengan MIUI 10 berdasarkan Android Oreo. MIUI ini memberikan pengalaman navigasi yang menyenangkan walaupun iklan harus dimasukkan.

Sementara Asus Zenfone Max Pro M2 hadir dengan OS Android yang murni. Kehadiran OS Android yang murni di telefon ini menjadikan ciri Asus Zenfone Max Pro M2 boleh dikatakan kurang baik. Tidak ada ciri menarik antara kedua-dua telefon. Berdasarkan ini, saya boleh katakan, dalam sektor prestasi, Asus Zenfone Max Pro M2 dan Xiaomi Mi 8 Lite cukup seimbang.

Kamera

Xiaomi Mi 8 Lite

Xiaomi Mi 8 Lite mempunyai kamera belakang dengan kombinasi dua kamera. Kombinasi terdiri daripada kamera utama dengan sensor 12 MP dan kamera lain dilengkapi dengan sensor 5 MP yang berfungsi sebagai sensor kedalaman. Asus Zenfone Max Pro M2 juga dilengkapi dengan kombinasi dua kamera yang sama, iaitu 12 MP dan 5 MP yang berfungsi sebagai  sensor kedalaman. 

Walaupun dari segi spesifikasi, kedua-dua sektor kamera adalah sama, Xiaomi Mi 8 Lite dan Asus Zenfone Max Pro M2 mempunyai tangkapan yang berbeza. Beberapa kali hasil tangkapan menunjukkan bahawa Xiaomi Mi 8 Lite mempunyai hasil foto berkualiti yang cenderung seimbang dengan Asus Zenfone Max Pro M2. Anda dapat melihat perbandingan tangkapan kamera berikut.

Hasil Kamera Xiaomi Mi 8 Lite Hasil tangkapan kamera belakang Asus Zenfone Max Pro M2Hasil Kamera Xiaomi Mi 8 Lite Hasil tangkapan kamera belakang Asus Zenfone Max Pro M2

Dilihat dari hasil gambar di atas, jika dilihat sekilas, gambarnya tidak terlalu berbeza. Foto dari Xiaomi Mi 8 Lite kelihatan sedikit realistik atau cuba seperti yang asli. Sementara Asus Zenfone Max Pro M2 nampaknya memberi efek cahaya sehingga kesannya membuat foto lebih cerah.

Saya mencuba ujian lain dengan merakam gambar dengan kesan bokeh. Bagaimana hasilnya? Berikut ini adalah contoh tangkapan kamera belakang HP kedua untuk mendapatkan kesan bokeh.

Hasil Kamera Xiaomi Mi 8 Lite Hasil tangkapan kamera belakang Asus Zenfone Max Pro M2

Berdasarkan gambar di atas, foto Asus Zenfone Max Pro M2 kelihatan lebih baik untuk foto bokeh. Kesan kabur latar belakang cukup kemas. Ceritanya berbeza dengan Xiaomi Mi 8 Lite yang kesan kaburnya masih terasa kurang kemas tetapi untuk kualiti tangkapan gambarnya sama baiknya dengan Asus Zenfone Max Pro M2.

Seterusnya, saya cuba membandingkan hasil kamera depan aka selfie dari kedua telefon tersebut. Bagaimana hasilnya? Berikut adalah contoh tangkapan kedua-dua selfie telefon bimbit ini.

Hasil Kamera Xiaomi Mi 8 Lite Hasil selfie Assus Zenfone Max Pro M2Selfie dari kamera depan Xiaomi Mi 8 Lite Hasil selfie Assus Zenfone Max Pro M2

Dilihat dari hasil selfie, Asus Zenfone Max Pro M2 menunjukkan kualiti foto yang tidak konsisten. Hasil selfie cukup bagus di luar rumah dan cenderung cerah tetapi gagal mendapat tumpuan yang baik di dalam rumah .

Sementara Xiaomi Mi 8 Lite menghasilkan gambar selfie yang boleh diterima lebih banyak. Hasilnya agak kasar dan kebisingan minimum  Kualiti kamera depan Xiaomi Mi 8 Lite cukup masuk akal kerana Xiaomi Mi 8 Lite menggunakan sensor 25 MP sementara Asus Zenfone Max Pro M2 hanya dilengkapi dengan sensor 13 MP.

Untuk kamera depan, Asus Zenfone Max Pro M2 dikalahkan oleh Xiaomi Mi 8 Lite. Cuma, untuk kamera depan, foto Asus Zenfone Max Pro M2 dan Xiaomi Mi 8 Lite cukup seimbang.

Bateri

Bagi sektor bateri, tidak berlebihan untuk memanggil pemenang Asus Zenfone Max Pro M2. Bayangkan, Xiaomi Mi 8 Lite hadir dengan kapasiti bateri 3,350 mAh. Sementara Asus Zenfone Max Pro M2 hadir dengan kapasiti bateri 5.000 mAh.

Selama saya menggunakan kedua-dua telefon, Xiaomi Mi 8 Lite kehabisan penggunaan bateri lebih cepat dalam sehari walaupun tidak terlalu boros. Walaupun Asus Zenfone Max Pro M2 bahkan boleh bertahan sehingga 2 hari masa aktif.

Namun, dengan kapasiti bateri yang lebih besar, pengisian Asus Zenfone Max Pro M2 lebih lama. Purata untuk mengecas dari julat 10% hingga penuh dapat mencapai lebih dari 2 jam. Manakala Xiaomi Mi 8 Lite lebih pantas. Uji pengecasan Xiaomi Mi 8 Lite dari bateri hanya 1%, dapat diisi hingga 100% dengan masa perjalanan 100 minit.

Harga

harga Xiaomi Mi 8 Lite vs Asus Zenfone Max Pro M2

Xiaomi Mi 8 Lite ketika pertama kali keluar, harganya Rp3.7 juta. Sementara RAM Asus Zenfone Max Pro M2 4GB hadir dengan julat harga Rp3.2 juta. Tetapi pada harga baru (ketika artikel ini dibuat). Kedua-dua telefon bimbit mempunyai harga yang tidak jauh berbeza.

Xiaomi Mi 8 Lite dengan jaminan resmi Xiaomi Indonesia kini dijual sekitar Rp 2,7 juta. Sementara varian RAM Asus Zenfone Max Pro M2 4 GB dijual pada harga hanya Rp2.8 juta.

Kesimpulannya

Xiaomi Mi 8 Lite vs Asus Zenfone Max Pro M2

Berdasarkan hasil perbandingan di atas, dapat disimpulkan bahawa Xiaomi Mi 8 Lite mempunyai beberapa kelebihan berbanding Asus Zenfone Max Pro M2. Kelebihan Xiaomi Mi 8 Lite termasuk prestasi yang baik, kamera depan yang lebih baik, pengecasan bateri cepat, dan reka bentuk yang lebih mewah. Sekali lagi, Xiaomi Mi 8 Lite mempunyai USB Type-C.

Sementara Asus Zenfone Max Pro M2 cemerlang dalam beberapa sektor. Kelebihan Asus Zenfone Max Pro M2 adalah bahawa layar lebih tajam, daya tahan bateri tahan lama, dan kamera menggunakan OS Android tulen yang, walaupun ciri-ciri yang kurang baik, tidak menawarkan iklan. Selain itu, Asus Zenfone Max Pro M2 lebih unggul kerana masih menghadirkan port jack audio 3.5 mm. Di antara kedua-dua telefon ini, yang manakah anda berminat untuk beli?