Mari Ketahui 10 Kelebihan dan Kekurangan HP Vivo V9 6GB

Vivo V9 datang ke Indonesia dengan pelancaran besar-besaran. Semasa melancarkan, Vivo V9 agak sibuk untuk dibincangkan sehingga menjadikan telefon bimbit ini sebagai salah satu telefon bimbit paling popular di Indonesia pada tahun 2018. Subjek perbincangan bukan hanya mengenai spesifikasi Vivo V9 tetapi juga konsep acara pelancaran yang dianggap berlebihan.

Vivo V9 yang paling banyak dibincangkan adalah soal menggunakan chipset. Dengan harga kurang dari 4 juta, Vivo V9 hanya dilengkapi dengan chipset Snapdragon 450. Sebagai perbandingan, telefon bimbit lain yang menggunakan Snapdragon 450 berharga hanya 2 juta (contohnya Xiaomi Redmi 5).

Walaupun harga jualan Vivo V9 adalah kamera selfie, namun ramai warganegara merasakan harga label harga HP ini terlalu berlebihan . Walaupun begitu, telefon ini masih dijual di pasaran. Menariknya, Vivo tidak berdiam diri dengan mereka yang mengatakan bahawa Vivo V9 terlalu mahal . Vivo bertindak balas dengan mengeluarkan produk yang menarik.

Produk yang dimaksud masih Vivo V9, tetapi dilengkapi dengan spesifikasi yang lebih baik, iaitu penggunaan chipset Snapdragon 660 AIE dan RAM 6 GB. Ramai orang berpendapat bahawa telefon bimbit ini dipanggil sebagai Vivo V9 Plus. Tetapi Vivo tidak menambah kelebihan pada telefon bimbit ini. Vivo menyebutnya HP sebagai Vivo V9 6GB sahaja.

Vivo V9 6GB menarik perhatian banyak orang kerana spesifikasi yang meningkat dan yang lebih penting harganya lebih berpatutan. Kerana itu, ramai orang ingin tahu mengenai telefon bimbit ini. Mungkin termasuk anda.

Sekiranya anda ingin tahu mengenai Vivo V9 6GB dan berhasrat membeli telefon bimbit ini, anda harus mempertimbangkan kelebihan dan kekurangan telefon bimbit ini.Kami akan menerangkan 10 perkara yang terdiri daripada 7 kelebihan dan 3 kelemahan Vivo V9 6GB ini. Ya , telefon bimbit ini cukup menarik sehingga anda dapat mengatakan kekurangannya masih dapat difahami. Tanpa berlama-lama lagi, mari kita pertimbangkan perbincangan mengenai kelebihan dan kekurangan Vivo V9 6GB berikut.

Spesifikasi Vivo V9 6GB

Am

 • Diumumkan pada Mac 2018
 • Rangkaian 2G, 3G, 4G
 • SIM Kad SIM Dwi Hibrid (Nano-SIM, dual stand-by)

Badan

 • Dimensi 154.5 x 74.8 x 7.4 mm
 • Berat 156.2 g

Skrin

 • Taipkan skrin sentuh kapasitif Super AMOLED
 • Saiz 6.28 inci
 • Resolusi 1080 x 2280 piksel, nisbah 19: 9 (~ 402 ppi ketumpatan)

Perkakasan

 • Qualcomm Snapdragon 660 SDM660 Chipset (14 nm)
 • CPU Octa-core (4x2.2 GHz 4x1.8 GHz Kryo Kryo 260 & 260)
 • GPU Adreno 512

Ingatan

 • RAM 6 GB
 • Memori Dalaman 128 GB
 • Memori Luaran MicroSD, hingga 256GB (slot SIM 2)

Kamera Utama

 • Bilangan Kamera 2
 • Resolusi 12 MP + 5 MP
 • Mempunyai f / 1.8, 1 / 2.55 ", 1.4┬Ám, PDAF dwi piksel + f / 2.4, sensor kedalaman + lampu kilat LED, HDR, panorama
 • Video [dilindungi e-mel]

Kamera selfie

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 12 MP
 • F / 2.0 ciri
 • Video [dilindungi e-mel]

Kesalinghubungan

 • Wlan Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, dual-band, WiFi Direct, hotspot
 • Bluetooth 5.0, A2DP, LE
 • Inframerah
 • NFC
 • GPS A-GPS, GLONASS
 • USB microUSB 2.0, USB On-The-Go

Bateri

 • Taipkan Li-Ion
 • Kapasiti tidak boleh ditanggalkan 3200 mAh
 • Pengecasan Tanpa Wayar
 • Ciri pengecasan bateri pantas

Ciri

 • OS (Semasa Dikeluarkan) Android 8.1 Oreo
 • Sensor cap jari (dipasang di belakang), akselerometer, jarak, kompas
 • Jack 3.5mm
 • Warna Hitam, Aurora Putih, Merah Ruby
 • Lain - lain

Kelebihan Vivo V9 6GB

1. Prestasi Lebih Baik di Kelasnya

Tanda Aras Antutu Vivo V9 6GB

Telah disebutkan sebelumnya bahawa Vivo V9 6GB dilengkapi dengan chipset Snapdragon 660. Chipset ini mempunyai prestasi yang lebih baik daripada siri Snapdragon 400. Sebenarnya, pemproses yang digunakan adalah Kryo, sejenis pemproses yang biasanya terdapat dalam siri Snapdragon 800.

Dengan chipset dari Snapdragon 660 ini, Vivo V9 mendapat skor Antutu 141,433 seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas. Snapdragon 660 mempunyai pemproses grafik Adreno 512 dan juga mempunyai ciri yang disebut AIE atau Artificial Intelligence Engine. Oleh kerana itu, chipset ini sering disebut sebagai Snapdragon 660 AIE.

Dengan RAM 6 GB, tentunya prestasi HP ini cukup pantas dan pantas. Versi sebelumnya Vivo V9 hanya dilengkapi dengan RAM 4 GB yang sebenarnya cukup baik untuk multitasking . Kini dengan RAM 6 GB, telefon bimbit ini mempunyai prestasi yang lebih baik dan lebih pantas.

Untuk bermain permainan dengan jelas dikelaskan sebagai lancar. GontaGantiHape, misalnya, menguji telefon bimbit ini untuk bermain permainan PUBG. Pengalaman bermain permainan ini cukup lancar. Apabila diundang untuk bermain permainan panjang juga, telefon ini tidak menjadi panas sehingga anda boleh mengatakan bahawa ia adalah telefon bimbit yang boleh dipercayai untuk bermain permainan dalam jangka masa yang lama.

2. Kamera Masih Juara

Vivo V9 6GB hadir dengan spesifikasi kamera yang berbeza daripada Vivo V9 sebelumnya. Kali ini Vivo V9 6GB hadir dengan nombor sensor kamera yang lebih kecil. Di bahagian belakang, terdapat kamera 13 MP + 2 MP. Kamera ini masih menghasilkan gambar yang bagus dan menyokong bokeh.

GontaGantiHape menyatakan bahawa kamera ganda di bahagian belakang mempunyai kesan bokeh yang baik. Terdapat juga ciri kamera profesional yang menjadikan kamera belakang HP ini tidak boleh dipandang rendah. Berikut adalah beberapa contoh tangkapan kamera belakang menggunakan Vivo V9 6GB.

Kamera depan Vivo V9 6GB tidak sebesar Vivo V9 sebelumnya. Kamera depan HP ini hanya 12 MP. Sementara versi sebelumnya dilengkapi dengan 24 MP. Menariknya, kamera depan 12 MP ini dilengkapi dengan dua piksel yang mampu menghasilkan selfie yang baik, termasuk dalam keadaan cahaya rendah.

Selain itu, kamera depan juga dilengkapi dengan teknologi AI untuk Face Beauty dan juga ciri seperti pelekat AR yang menjadikan selfie lebih menarik. Terdapat juga ciri seperti AI Selfie Lighting yang berfungsi sebagai penukar foto 2D biasa menjadi model 3D. Ciri-ciri ini menjadikan Vivo V9 6GB mempunyai kamera yang masih dianggap juara.

3. Hayat Bateri Cukup Baik

vivo v9 6 gb

Vivo V9 6GB dilengkapi dengan bateri 3260 mAh, kapasiti yang sama dengan versi sebelumnya. Baterinya sendiri cukup bagus di kelasnya. Skrin telefon bimbit ini yang membawa skrin penuh 6,3 inci Full HD + tidak menghabiskan bateri. Ini berkat ciri kecekapan kuasa dalam chipset Snapdragon 660.

Untuk penggunaan bateri itu sendiri cukup bertoleransi. Berdasarkan pengujian yang dilakukan oleh Pulses Tabloid, telefon bimbit ini hanya menggunakan 12% kuasa ketika digunakan untuk menonton video HD dalam 60 minit. Ketika digunakan untuk bermain permainan HD, penggunaan bateri menghabiskan 20% dengan waktu penggunaan 60 minit.

Mengecas bateri HP ini juga agak pantas. Vivo tidak mengaktifkan ciri pengecasan pantas di telefon bimbit ini. Tetapi, untuk jangka masa proses pengisian cukup pantas. jika perkataan GontaGantiHape, Vivo V9 6GB dapat diisi hingga 60% hanya dalam 40 minit.

4. Dual 4G

Dual 4G Vivo V9 6GB

Vivo V9 6GB mempunyai ciri-ciri yang tidak begitu dengan baik dikenali tetapi sangat penting untuk terus menggunakan internet mudah alih di Indonesia. Ciri ini adalah sokongan dual SIM serentak. Maksudnya, pengguna dapat memilih SIM 1 atau SIM 2 untuk rangkaian 4G. Sesuatu yang diperlukan memandangkan banyak pengguna di Indonesia mempunyai dua nombor dari operator yang berlainan.

5. Slot Tiga Kali

Dulang Vivo-V9-SIM

Titik ini bersambung dengan titik sebelumnya. Kehadiran slot sokongan tiga alias 2 slot untuk SIM dan 1 slot untuk microSD cukup baik. Ramai pengguna boleh mengaktifkan dua kad dan menambahkan memori luaran untuk menyimpan data.

Vivo V9 6GB sendiri dilengkapi dengan ROM 64 GB. Dikelaskan sebagai cukup besar tetapi tentunya keperluan untuk penyimpanan data akan terus bertambah dan menyokong penyelesaian untuk meningkatkan penyimpanan tentunya cukup baik. Kelebihan lain tentunya Vivo V9 6GB.

6. Ciri Menarik Tambahan

Game Mode mempunyai Vivo V9 6GB

Vivo V9 6GB tidak hanya menambahkan keupayaan  perkakasan. Telefon ini juga mempunyai banyak ciri yang menjadikan Vivo V9 6GB lebih menarik. Seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, sekiranya HP dilengkapi dengan Snapdragon 660 AIE. Kemasukan AIE bukan sekadar  gimik  untuk kamera seperti AI Face Beauty dan Kamera AI yang lain.

AIE yang disertakan dalam telefon bimbit ini juga berguna untuk ciri lain. Contohnya ialah ciri mod permainan . Dengan ciri ini, pengalaman permainan akan menjadi lebih menarik kerana anda tidak akan merasa terganggu. Kerana, dengan mengaktifkan mod ini, anda tidak akan terganggu dengan panggilan telefon atau sembang WhatsApp.

Walaupun ada mesej, permainan tidak akan terganggu dan terus berjalan. Sementara sembang WhatsApp akan muncul dalam bentuk slaid skrin sisi seperti pada gambar di atas. Menarik kan?

Ciri lain adalah ciri untuk menolak panggilan atau memberitahu pemanggil bahawa anda berada di dalam kenderaan. Ciri-ciri yang akan sangat berguna untuk penduduk bandar. Satu lagi ciri menarik ialah ciri Akses Wajah yang berfungsi sebagai keselamatan dengan mengimbas wajah anda.

Dengan pelbagai ciri ini, Vivo V9 6GB dengan jelas memberikan sesuatu yang lebih daripada sekadar meningkatkan RAM dan chipset.

7. Harga Lebih Menarik

Harga Vivo V9 6GB

Anda tidak keliru melihat gambar di atas. Harga Vivo V9 6GB ialah IDR 4,299,000. Harga ini adalah harga yang berpatutan dan lebih masuk akal jika dibandingkan dengan versi Vivo V9 sebelumnya yang berharga 3.9 juta.

Sudah tentu harganya lebih mahal tetapi memberikan prestasi yang lebih ketat dan ciri yang lebih menarik menjadikan Vivo V9 6GB salah satu rangkaian produk Vivo terbaik yang dikeluarkan oleh Vivo Indonesia. Harga yang lebih berpatutan dan lebih diterima ini menjadikan Vivo V9 6GB satu lagi sasaran untuk bakal pengguna telefon pintar di kelas 4 juta.

Kekurangan Vivo V9 6GB

1. Masih Menggunakan Badan Plastik

Badan Vivo V9 6GB

Vivo V9 6GB hadir dalam bentuk dan reka bentuk yang sama dengan versi sebelumnya dari Vivo V9. Cuma, Vivo V9 6GB hadir dengan dua varian warna, hitam dan merah. Kerana mempunyai bentuk reka bentuk yang sama, tidak aneh jika badan Vivo V9 6GB diperbuat daripada plastik alias polikarbonat.

Badan plastik menjadikan telefon bimbit ini terasa kurang mewah. Memang, badan plastik ini masih boleh ditutup dengan selongsong tetapi masih untuk telefon pintar 4 juta, badan plastik yang membungkus agak terasa kurang.

2. Tidak ada Pelindung Skrin

skrin vivo v9 6gb

Dilengkapi dengan skrin yang cukup tajam, Full HD +, tentunya menjadi kelebihan lain dari HP ini. Malangnya, skrin cantik ini tidak dilengkapi dengan pelindung yang kuat seperti Corning Gorilla Glass. Anda yang berhasrat untuk membeli telefon bimbit ini, anda juga harus membeli kaca temper sekiranya skrinnya tidak mudah tergores.

3. Tidak ada NFC

nfc tidak

4 juta HP semestinya membawa ciri NFC. Ciri ini sudah sangat diperlukan dan penting. Mengapa NFC begitu penting? Kerana pada masa ini, dengan kenaikan pembayaran menggunakan e-money, kehadiran NFC di telefon bimbit akan sangat membantu banyak pengguna, termasuk anda.

Banyak telefon bimbit lain dalam julat harga yang sama sudah menyokong ciri NFC. Sebut saja Moto G5s Plus, Huawei Nova 2i, dan Asus Zenfone 5 2018. Sekiranya Vivo V9 6GB dilengkapi dengan ciri NFC, ia pasti akan menjadikan telefon bimbit ini lebih menarik untuk dilihat.

Kesimpulannya

Vivo V9 6GB adalah HP Vivo yang sangat disyorkan untuk dibeli. Lebih baik jika anda tidak membeli versi lama HP Vivo V9, alias versi RAM 4GB. Vivo V9 6GB lebih menggoda dalam banyak hal, baik dari segi prestasi, kamera masih relatif baik, dan pelbagai ciri tambahan lain.

Vivo V9 6GB sesuai untuk anda yang gemar bermain permainan. Anda yang suka selfie dan gambar juga sesuai untuk melihat telefon bimbit ini. Selain dari kelemahan yang agak kecil, telefon bimbit ini bernilai dibeli dengan harga 4 juta Anda boleh membeli telefon bimbit ini melalui kedai dalam talian di pautan ini.