Ayuh, Ketahui 10 Kelebihan dan Kekurangan HP Vivo Y71

Vivo Y71 adalah siri Vivo murah yang dijual di Indonesia. Telefon bimbit ini menawarkan spesifikasi yang khusus untuk kelas dengan harga yang berpatutan. Sekiranya anda melihat reka bentuknya, HP ini boleh dianggap sebagai versi Vivo V7 yang murah. Hampir semua garis reka bentuknya serupa.

Apa yang membezakan Vivo Y71 dengan Vivo V7 adalah jelas spesifikasi yang ditawarkan. Vivo VY71 membawa spesifikasi yang lebih rendah, tentu saja, bersama dengan harga yang lebih rendah. Sekiranya anda melihat fakta ini, nampaknya Vivo sengaja meletakkan Vivo Y71 untuk mereka yang menginginkan Vivo HP "rasa Vivo V7" tetapi dengan label harga yang lebih rendah.

Jadi, adakah Vivo Y71 benar-benar menarik sebagai alternatif murah untuk Vivo V7? Untuk mengetahui jawapannya, mari kita pertimbangkan kelebihan dan kekurangan HP Vivo Y71 berikut.

Spesifikasi Vivo Y71

Vivo Y71

Am

 • Diumumkan pada April 2018
 • Rangkaian 2G, 3G, 4G
 • SIM Dual SIM Card (Nano-SIM, dual stand-by)

Badan

 • Dimensi 155.9 x 75.7 x 7.8 mm
 • Berat 150 g

Skrin

 • Taipkan skrin sentuh kapasitif IPS LCD
 • Saiz 6.0 inci
 • Resolusi 720 x 1440 piksel, nisbah 18: 9 (kepadatan ~ 268 ppi)

Perkakasan

 • Qualcomm MSM8917 Chipset Snapdragon 425 (28 nm)
 • CPU Quad-core 1.4 GHz Cortex-A53
 • GPU Adreno 308

Ingatan

 • RAM 3GB
 • Memori Dalaman 32 GB
 • Memori Luaran MicroSD, hingga 256GB (slot khusus)

Kamera Utama

 • Bilangan Kamera 1
 • Ketetapan 13 MP
 • Mempunyai PDAF, f / 2.2, LED flash, HDR
 • Video [dilindungi e-mel]

Kamera selfie

 • Bilangan Kamera 1
 • Resolusi 5 MP
 • Ciri f / 2.2
 • Video -

Kesalinghubungan

 • Wlan Wi-Fi 802.11 b / g / n, WiFi Direct, DLNA, hotspot
 • Bluetooth 4.2, A2DP, LE
 • Inframerah
 • NFC
 • GPS A-GPS, GLONASS
 • USB microUSB 2.0, USB On-The-Go

Bateri

 • Taipkan Li-Ion
 • Kapasiti tidak boleh ditanggalkan 3360 mAh
 • Pengecasan Tanpa Wayar
 • Ciri -

Ciri

 • OS (Semasa Dikeluarkan) Android 8.1 Oreo
 • Sensor pecutan, giro, jarak, kompas
 • Jack 3.5mm
 • Warna Hitam, Emas
 • Lain - lain

Kelebihan Vivo Y71

1. Badan Pepejal

Seperti yang telah disebutkan, reka bentuk badan HP ini memang serupa dengan Vivo V7. Kedua-dua telefon bimbit ini mempunyai reka bentuk badan plastik. Badan plastik ini mungkin kurang menarik, tetapi memandangkan telefon bimbit ini berada di kelas harga murah, kita dapat memahami penggunaan badan plastik.

Justru kerana penggunaan badan plastik di dalam telefon bimbit ini sebenarnya mempunyai kelebihan tersendiri. Kelebihan ini adalah badan HP yang lebih ringan. Ini seperti yang dinyatakan oleh Yugatech bahawa HP ini mempunyai badan yang cukup ringan dan selesa dipegang. Selain selesa, badan HP juga cukup kukuh.

2. Kamera Depan dan Depan yang Berkelayakan

Vivo Y71 dilengkapi dengan kamera belakang 13 MP dengan bukaan f / 2.2. Kamera belakang menyokong autofokus pengesanan fasa dan ciri denyar LED. Kamera di telefon bimbit ini sebenarnya sudah cukup baik untuk mengambil gambar pada waktu siang. Namun, menurut Unboxph, kamera belakang sering berusaha mengimbangkan cahaya yang menghasilkan gambar yang kurang terperinci.

Berikut adalah beberapa contoh tangkapan kamera utama HP ini.

Hasil tangkapan kamera belakang HP ini ternyata cukup baik. Sebenarnya, mengambil gambar dalam keadaan cahaya rendah, cukup bagus. Lebih-lebih lagi, kamera belakang dilengkapi dengan mod Pro yang dapat mengatur kecepatan rana (penutup / rana) hingga 16 saat dengan ISO hingga 3200.

Menurut Yugatech, kamera belakang HP cukup bagus di kelasnya. Hasil gambar mempunyai warna yang tajam dengan kemampuan autofokus yang agak pantas. Selain kamera belakang, Yugatech juga memuji kamera depan HP yang membawa 5MP. Sebelum membincangkan, pertimbangkan contoh hasil selfie Vivo Y71 berikut.

Dengan sensor kamera yang hanya 5 MP, telefon bimbit ini nampaknya mampu menghasilkan selfie yang bagus. Kamera depan juga mempunyai ciri menarik, seperti kumpulan selfie atau ciri dengan AI Face Beauty. Ya, telefon bimbit ini mewarisi ciri AI pada kamera selfie yang biasanya terdapat dalam siri HP Vivo V.

Dilihat dari tangkapan kamera belakang HP ini, dapat dikatakan bahawa kamera depan dan kamera belakang Vivo Y71 cukup bagus. Hasilnya cukup memuaskan untuk kelas harga.

3. Buka Kunci Muka Pantas

Salah satu perkara menarik mengenai Vivo Y71 adalah ciri Face Unlock. Ciri ini kini terdapat di banyak kelas HP dengan harga berpatutan. Jadi sebenarnya, kehadiran ciri ini tidak begitu istimewa kerana banyak telefon bimbit lain juga mempunyai ciri yang serupa.

Yang perlu diketengahkan bukanlah kehadiran fitur Face Unlock tetapi seberapa pantas tindak balas ciri ini digunakan. Untu Vivo Y71, fitur yang juga sering disebut sebagai sensor pengimbas wajah diklasifikasikan sebagai tindak balas yang baik ketika digunakan. Ringkasnya, fitur Face Unlock pada telefon bimbit ini mempunyai tindak balas pantas untuk membuka kunci telefon bimbit ketika mengenali wajah pengguna.

4. UI dengan Ciri Menarik

Vivo Y71 dilengkapi dengan antara muka FunTouch OS 4.0 berdasarkan Android 8.1 Oreo. FunTouch OS 4.0 mempunyai ciri-ciri yang cukup kaya dan menarik. Salah satunya adalah fitur split screen yang dapat membelah dua aplikasi dalam satu skrin seperti pada gambar di bawah.

Satu lagi ciri menarik di telefon bimbit ini adalah "mod motor" yang boleh berguna ketika dalam perjalanan. Dengan mod ini, HP akan dapat menolak panggilan secara automatik. Terdapat juga ciri "gerakan pintar" yang membolehkan pengguna HP ini menjalankan aplikasi dengan pergerakan tertentu di skrin.

Selain ciri menarik, penampilan dan tema HP ini dapat diubah atau disesuaikan dengan mudah. Ciri ini sememangnya berguna untuk pengguna yang tidak begitu menyukai tema telefon lalai.

5. Hayat Bateri yang baik

Vivo V71 dilengkapi dengan bateri berkapasiti 3,360 mAh. Bateri ini nampaknya mempunyai kapasiti kecil untuk ukuran skrin HP ini yang membawa dimensi 6 inci. Memandangkan resolusi skrin HP hanya terhad pada HD +, kapasiti bateri cukup berkualiti.

"Cukup" dalam kes ini bermaksud bahawa HP Vivo dapat digunakan sepanjang hari. Sekiranya anda tidak mempercayainya, lihatlah hasil ujian menggunakan Noypigeeks.com yang menguji bateri Vivo Y71 dengan tanda aras PC Mark. Hasilnya dapat dilihat pada gambar berikut.

Noypigeeks.com juga menguji penggunaan bateri HP ini sendiri. Ujian yang dilakukan menggunakan telefon bimbit ini sepanjang hari dengan penggunaan mendengarkan muzik di Sportify, streaming menggunakan pembesar suara Bluetooth, menggunakan aplikasi sembang, melayari web, dan juga menggunakan aplikasi media sosial.

Dari ujian penggunaan, hasil yang diperoleh jika telefon bimbit ini meninggalkan jarak antara 10% hingga 15%. Berdasarkan data ini, dapat dikatakan bahawa hayat bateri HP ini cukup baik di kelasnya.

6. Slot tiga kali ganda

Vivo Y71 adalah telefon bimbit yang pastinya akan disukai oleh banyak orang di Indonesia, terutama bagi pengguna yang menggunakan dua operator yang berbeza. Pengguna jenis ini biasanya lebih suka telefon bimbit dengan slot tiga, iaitu dua slot untuk kad SIM dan satu slot untuk menambahkan memori.

Telefon bimbit ini sebenarnya mempunyai kapasiti penyimpanan 32 GB. Untuk telefon kelas yang berpatutan, kapasiti mencukupi tetapi sudah tentu semakin lama digunakan biasanya semakin banyak data yang perlu disimpan. Oleh itu, faktor dulang SIM bukan  hibrid  adalah kelebihan lain dari Vivo Y71.

Kekurangan Vivo Y71

1. Prestasi Biasa

Vivo Y71 dilengkapi dengan Snapdragon 425. Chipset ini biasa digunakan dalam kelas harga yang berpatutan. Dengan RAM 3 GB, kemampuan HP ini untuk menjalankan aplikasi cukup baik. Cuma prestasi HP ini begitu mengagumkan biasa dan umum. Tidak buruk dan tidak baik.

Apakah kemampuan telefon bimbit ini untuk menjalankan aplikasi atau permainan yang berat? Untuk mengetahui, anda boleh mendengar nilai penanda aras Vivo Y71 berikut.

Berdasarkan angka penanda aras , anda boleh mengatakan bahawa prestasi HP ini cukup standard. Yugatech sendiri menguji prestasi HP ini pada permainan PUBG Mobile dan Tekken Mobile, yang diklasifikasikan sebagai layak dimainkan walaupun mengalami sejumlah penurunan bingkai ketika permainan semakin meningkat.

Selain daripada itu, prestasi keseluruhan HP ini cukup baik. Digunakan untuk multitasking juga selamat dan tanpa halangan. Tetapi sekali lagi, tidak ada yang terlalu istimewa mengenai prestasi HP ini, terutamanya jika ia digunakan untuk bermain permainan popular.

2. Tidak Mempunyai Lapisan Pelindung Skrin

Vivo Y71 hadir dengan skrin 6 inci dengan nisbah 18: 9. Resolusi skrin HP ini berukuran HD + 720 x 1440 piksel yang masih boleh difahami untuk kelas dengan harga yang berpatutan. Skrin telefon bimbit ini cukup terang dan cukup standard dengan harga telefon bimbit yang berpatutan.

Malangnya, skrin pada telefon bimbit ini tidak dilengkapi pelindung skrin. Ketiadaan pelindung skrin menjadikan skrin HP ini rentan terhadap kerosakan atau kerusakan ketika tergores atau jatuh. Oleh itu, sebagai jangkaan jika anda membeli telefon bimbit ini, segera beli juga kaca temper untuk menjadikannya lebih selamat.

3. Tidak Mengecas Pantas

qualcomm caj cepat

Hayat bateri HP ini cukup baik. Malangnya, bateri terasa sangat lemah kerana telefon bimbit ini tidak dilengkapi dengan teknologi pengecasan pantas atau pengecasan pantas. Nasib baik, mengecas bateri HP ini agak lama. Menurut Yugatech, mengecas bateri HP ini hanya memerlukan 2 jam.

Sekiranya telefon ini menyokong pengecasan pantas, sudah tentu jangka masa mengecas bateri dapat lebih cepat dan menjadikan telefon bimbit ini lebih menarik untuk dilihat.

4. Ketiadaan Sensor Cap Jari

Apabila telefon bimbit lain dalam kelas harga yang sama menunjukkan cap jari dan buka kunci muka, telefon bimbit ini sebaliknya hanya menumpukan pada sensor pengimbas wajah sahaja. Tidak ada sensor cap jari pada telefon bimbit ini. Tidak ada sensor cap jari bulat khas di bahagian belakang badan, bahkan pada butang fizikal di depan.

Ketiadaan sensor cap jari jelas merupakan nilai minus memandangkan HP pesaing ini menghadirkan sensor cap jari. Mungkin Vivo lebih tertumpu pada memaksimumkan ciri-ciri pengimbas wajah daripada menentukan kedua-dua ciri tersebut tetapi tidak terlalu optimum.

Kesimpulannya

Menjawab pertanyaan pada awal artikel ini, apakah Vivo Y71 layak sebagai alternatif yang murah untuk Vivo V7? Jawapannya masih boleh dilaksanakan. HP ini mewarisi ciri Vivo V7 dengan beberapa ciri pemotongan seperti ketiadaan sensor cap jari.

Telefon bimbit ini cukup mengagumkan dan layak dijadikan sebagai selfie di kelas dengan harga yang berpatutan. Ketika artikel ini dibuat, harga telefon bimbit ini sekarang sekitar Rp1,7 juta. Harganya cukup berpatutan untuk telefon Vivo yang berpatutan. Berminat dengan telefon bimbit ini? Anda boleh membelinya melalui kedai dalam talian di pautan ini.