8 Perbezaan Realm 3 dan Realm 3 Pro yang Perlu Tahu

Tidak mahu ketinggalan dari jenama telefon pintar popular lain, Realme melancarkan siri produk terbaru mereka pada suku pertama dan ke-2 tahun 2019. Telefon bimbitnya adalah Realme 3 dan Realme 3 Pro, yang merupakan penerus Realme 2 dan Realme 2 Pro.

Berada di kelas menengah rendah, kedua-dua telefon pintar yang menawarkan banyak ciri menarik yang mungkin tidak terdapat di sebilangan pesaingnya. Dengan harga jual Rp 2-3 juta, kedua-dua telefon ini sangat menarik untuk meneroka spesifikasi. Sebelum membincangkan satu persatu, anda harus terlebih dahulu mengetahui perbezaan antara kedua saudara itu. Mari kita periksa di bawah.

Spesifikasi Realme 3

  • Chipset : Mediatek MT6771 Helio P60 (12 nm)
  • RAM & Memori : 3GB & 32GB
  • Kamera : Dual 13 MP + 2 MP
  • Bateri : Li-Ion 4230 mAh
  • Julat Harga : Rp.1999.000

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi Realme 3 Pro

  • Chipset : Qualcomm SDM710 Snapdragon 710 (10 nm)
  • RAM & Memori : 4GB & 64GB
  • Kamera : Dual 16 MP + 5 MP
  • Bateri : Li-Ion 4045 mAh
  • Julat Harga : Rp.2799.000

Spesifikasi lengkap ...

Perbezaan antara Realme 3 dan Realme 3 Pro

Keliru memilih antara Realme 3 dan Realme 3 Pro? Tidak perlu bingung lagi, kerana anda dapat mencari yang terbaik dan mencari perbezaan antara keduanya dalam artikel berikut.

1. Paparan

Walaupun penampilannya serupa, Realme 3 dan Realme 3 Pro dapat dibezakan dari paparan panel belakang. Sebagai contoh, Realme 3, telefon bimbit direka dengan warna yang sejuk. Varian warna yang ditawarkan oleh Realme 3 berwarna hitam dinamik dan biru terang.

Memberi warna diilhamkan oleh keindahan alam semesta yang sangat menakjubkan. Sebagai warna hitam dinamik, Realme mengatakan bahawa ia diilhami oleh pergerakan galaksi Bima Sakti yang dinamik, berubah dan tidak dapat diramalkan. Zarah khas memberikan permukaan berbintang di selongsong telefon bimbit serta kesan perubahan warna yang ajaib. Sementara warna biru terang adalah perwakilan planet Bumi yang sangat indah.

Manakala Realme 3 Pro mempunyai gradasi warna yang lebih berkilat dan berkilat. Reka bentuknya mempunyai dua corak berlawanan yang membentuk lengkungan di tengah menyerupai kurva S, terutama dilihat pada varian biru nitro dan kelabu karbon. Realme mengatakan bahawa reka bentuk warna dalam Realme 3 Pro diilhamkan oleh Le-Mans di mana kepantasan menjadi legenda.

Kedua-dua telefon ini kelihatan segar dan segar. Sekiranya anda menyukai warna yang lebih tenang dan tenang, pilihlah Realme 3. Tetapi jika anda mahukan warna yang lebih cerah, cubalah dengan Realme 3 Pro.

2. Skrin & Resolusi

Kedua-dua telefon ini dilengkapi dengan saiz skrin di atas 6 inci, iaitu 6.22 inci untuk Realme 3 dan 6.3 inci untuk Realme 3 Pro. Panel skrin yang digunakan adalah jenis IPS LCD yang sama. Kerana tahapnya sedikit berbeza, layar Realme 3 hanya mempunyai resolusi HD + (720 x 1520 piksel). Sementara resolusi skrin Realme 3 Pro sudah FHD + (1080 x 2340 piksel).

Perbezaan dalam sektor ini tentunya mempengaruhi hasil yang dilihat. Realme 3 Pro misalnya, skrin mudah alih mampu menampilkan gambar yang lebih tajam, lebih lancar, lebih selesa, dan pelbagai kelebihan lain. Hanya bahawa resolusi skrin tinggi akan memerlukan lebih banyak kuasa, jadi dari segi daya tahan Realme 3 pasti lebih unggul.

3. Perlindungan Skrin

Kaca Gorilla Corning

Agar skrin Realme 3 dan Realme 3 Pro tahan terhadap calar, maka Realme telah dilengkapi dengan Corning Gorilla Glass. Ini hanya versi kaca pelindung yang digunakan oleh dua telefon bimbit berbeza, Corning Gorilla Glass 3 untuk Realme 3 dan Corning Gorilla Glass 5 untuk Realme 3 Pro.

Corning Gorilla Glass 3 dan 5 tentunya mempunyai tahap daya tahan yang berbeza. Gorilla Glass 3 mempunyai teknologi Native Damage Resistance (NDR) yang membolehkan kaca menahan calar yang lebih dalam (berbanding versi sebelumnya). Gorilla Glass 5 pastinya lebih kuat daripada Gorilla Glass 3. Kelebihan lain dari Gorilla Glass 5 ialah ia dapat bertahan jika jatuh dari ketinggian hingga 1.6 meter.

4. Prestasi

Telefon bimbit saudara ini tentunya mempunyai prestasi yang berbeza. Agar dapat berfungsi dengan baik sesuai dengan keperluan penggunanya, Realme telah menanamkan inder yang cukup baik di Realme 3 dan Realme 3 Pro. Ini telah disesuaikan dengan apa yang ditawarkan dan tahap penggunaannya.

Realme 3, yang dijual lebih murah, mempunyai kelas pemproses yang lebih rendah daripada Realme 3 Pro, HeliT P60 MediaTek Processor dengan 4x 2.0 GHz Cortex-A73 & 4 × 2.0 GHz Cortex-A53 dan GPU ARM Mali-G72 GPU.

Dikombinasikan dengan teknologi AI pintar, pemproses mampu memberikan prestasi yang lebih pantas, pengalaman permainan yang lancar (untuk permainan di kelasnya), sehingga hayat bateri lebih lama.

Walaupun Realme 3 Pro dibina lebih unggul daripada pemproses Qualcomm Snapdragon 710 AIE dengan teknologi 10nm, CPU Octa-core lapan teras (2 × 2.2 GHz Kryo 360 Gold & 6 × 1.7 GHz Kryo 360 Silver), dan pemproses grafik Adreno 616.

Prestasi yang ditawarkan oleh Realme 3 Pro pastinya lebih baik dan pantas, jadi telefon ini lebih memadai dalam pengalaman bermain permainan konsol dan banyak hiburan lain. Ini juga dipengaruhi oleh memori dua telefon bimbit yang berbeza seperti yang dijelaskan di bawah.

5. Ingatan

RAM Android

Pilihan memori yang ditawarkan oleh Realme 3 dan Realme 3 Pro juga berbeza. Varian terendah untuk Realme 3 adalah RAM 3 GB dan ROM 32 GB, sementara yang tertinggi adalah RAM 4 GB dan ROM 64 GB. Sebaliknya pilihan terendah untuk Realme 3 Pro ialah RAM 4 GB dan ROM 64 GB dan yang tertinggi ialah RAM 6 GB dan ROM 128 GB.

Sekiranya pengguna merasa kekurangan ruang penyimpanan, mereka masih dapat memperluas menggunakan slot memori yang tersedia hingga 256 GB. Kad memori tidak termasuk dalam pakej penjualan, tetapi pengguna mesti membayar lebih banyak untuk ini.

Memiliki memori yang lebih besar dan prestasi yang lebih tinggi, Realme 3 Pro dapat diandalkan dengan lebih baik untuk tugas multitasking, bermain permainan grafik sederhana, streaming video, dan sebagainya.

6. Kamera

Sektor pengimejan juga dibuat berbeza walaupun kedua-duanya telah membawa teknologi kamera belakang dua. Kamera belakang Realme 3 dilengkapi dengan sensor 13 MP (utama) dan 2 MP (sekunder). Manakala sensor kamera selfie adalah 13 MP. Untuk Realme 3 Pro, sensor kamera belakang adalah 16 MP (utama) dan 5 MP (sekunder). Manakala kamera selfie adalah 25 MP.

Kamera kedua-dua telefon ini dilengkapi dengan pelbagai teknologi peningkatan penggambaran, seperti mod pemandangan malam dan peningkatan kroma. Semua sensor ini juga dibuat lebih canggih dengan AI atau kecerdasan buatan, untuk memberikan pengalaman memotret yang kaya.

Dari segi rakaman video Realme 3 Pro lebih unggul kerana mampu membuat rakaman berkualiti hingga 4K pada 30fps. Walaupun kualiti rakaman tertinggi untuk kamera Realme 3 adalah [dilindungi e-mel]

7. Kesambungan

jenis jenis bluetooth 5.0

Teknologi penyambungan yang digunakan oleh Realme 3 dan Realme 3 Pro juga berbeza. Sebagai telefon bimbit yang unggul, Realme 3 Pro dilengkapi dengan rangkaian sambungan yang lebih baik, seperti Bluetooth 5.0 dan standard Wi-Fi yang lebih tinggi (802.11a / b / g / n / ac, 2.4 GHz, 5 GHz). Walaupun tahap kesambungan Realme 3 berada di bawahnya (Bluetooth 4.2 dan 802.11b / g / n, 2.4 GHz).

8. Teknologi Bateri dan Pengecasan

Realme 3 mengatasi Realme 3 Pro dari segi kapasiti bateri dengan ukuran 4230 mAh. Kuasa sebanyak itu dapat diisi lebih cepat dengan pengecasan pantas 10W. Sebagai gambaran, bateri Realme 3 boleh dicas 23% dalam masa lebih kurang 30 minit dan 30% dalam masa 40 minit. Battery Realme 3 menyokong pengecasan 5V 2A.

Walaupun kapasiti bateri yang dimiliki oleh Realme 3 Pro adalah 4045 mAh, sedikit lebih kecil daripada Realme 3. Namun, pengecasan pantas yang dibawanya juga berbeza, iaitu pengecasan pantas 20W (VOOC 3.0). Pengecasan sehingga 50%, misalnya, pengguna hanya memerlukan sekurang-kurangnya 30 minit. Bateri Realme 3 Pro menyokong pengecasan 5V 4A.

Kesimpulannya

Realme 3 dan Realme 3 Pro adalah telefon pintar kelas menengah yang menawarkan banyak kelebihan. Kedua-duanya hadir untuk memenuhi keperluan pengguna gajet muda masa kini, terutamanya dari segi hiburan. Hayat bateri yang kuat, kamera, paparan, skrin dan prestasi yang boleh dipercayai, serta perkara unggul lain menjadikan telefon ini cukup menarik.

Harga jualan juga cukup berpatutan untuk rakan sekelas mereka. Varian terendah Realme 3 dijual mulai dari Rp. 2 juta dan Rp. 3 juta untuk Realme 3 Pro. Kedua-dua telefon boleh dibeli di Indonesia. Sekiranya anda ingin memilikinya, kami mengesyorkan mendapatkannya di Bukalapak melalui pautan ini (Realme 3) dan pautan ini (Realme 3 Pro).