10 Ciri Teratas dari Laptop Acer Nitro 5 AN515-51-58YX Gaming

Terdapat banyak 10 juta komputer riba permainan murah untuk dipilih, salah satu yang terbaik ialah Acer Nitro 5 AN515-51-58YX. Laptop permainan adalah komputer riba perjudian dengan harga kepada prestasi yang tegolong agak cemerlang. Laptop ini malah boleh dianggap sebagai salah satu laptop gaming yang kami sarankan untuk anda yang memerlukan komputer riba gaming dengan harga kelas Rp 10 juta.

Betul, apa yang menarik mengenai Acer Nitro 5 AN515-51-58YX ini? Terdapat banyak ciri dan kelebihan menarik yang menjadikan komputer riba ini layak dibeli. Kami mengumpulkannya menjadi 10 mata yang sangat baik yang boleh anda rujuk di bawah.

10 Ciri Terbaik Laptop Gaming Acer Nitro 5

1. Pemproses dan VGA untuk Permainan

Acer Nitro 5 AN515-51-58YX dilengkapi dengan pemproses Intel i5-7300HQ. Pemproses ini mempunyai kelajuan hingga 3.5 GHz yang mempunyai empat teras pemproses di dalamnya. Pemproses ini diseragamkan dengan kad grafik NVIDIA GeForce® GTX 1050 4GB. Dengan RAM 8 GB, komputer riba ini mampu menjalankan permainan dengan cukup baik. Walaupun dalam beberapa permainan, prestasi boleh mencapai Core i7 7700HQ.

Tidak keterlaluan untuk mengatakan bahawa kemampuan Intel i5-7300HQ cukup bagus di kelasnya. Lebih-lebih lagi, kehadiran NVIDIA GeForce® GTX 1050 yang merupakan kad grafik dengan seni bina Pascal yang mampu menampilkan paparan grafik yang menakjubkan.

NVIDIA sendiri mendakwa sekiranya prestasi kad grafik ini mempunyai prestasi yang lebih baik dan penggunaan kuasa yang lebih cekap jika dibandingkan dengan siri sebelumnya. Atas sebab ini, tidak berlebihan untuk memanggil Acer Nitro 5 AN515-51-58YX sebagai salah satu komputer riba permainan optimum untuk bermain permainan moden.

2. Kemudahan untuk Meningkatkan Perkakasan

Salah satu tarikan komputer riba permainan masa kini adalah kemudahan peningkatan. Keperluan untuk peningkatan ini sering dicari oleh orang yang kadang-kadang tidak berpuas hati dengan spesifikasi yang ditawarkan. Acer memahami perkara ini, kerana Acer Nitro 5 AN515-51-58YX juga hadir sebagai salah satu komputer riba yang membolehkan peningkatan.

Untuk menaik taraf komputer riba ini juga tidak rumit. Cukup dengan membuka satu kacang, selongsong komputer riba ini akan terbuka dengan mudah. Acer memanggil teknologi ruang belakang selongsong yang mudah dibongkar ini  .

Contohnya, jika anda berminat membeli komputer riba ini dan ingin meningkatkan kapasiti RAM atau mengganti storan, anda boleh melakukannya dengan mudah. Cukup ambil pemutar skru dan buka mur di bahagian belakang badan komputer riba ini.

Dengan begitu, anda tidak perlu bersusah payah pergi ke pusat servis untuk menaik taraf sahaja . Perlu diingat, komputer riba ini hanya menyokong peningkatan untuk bahagian RAM dan storan (HDD). Untuk makluman, jenis storan pada komputer riba ini ialah 1 TB HDD. Sekiranya kapasiti ini terasa kurang, anda pasti dapat menambahkannya ke HDD yang mempunyai kapasiti yang lebih besar.

3. Menyokong Penggunaan SSD NVMe

Satu peningkatan yang dilakukan banyak orang, mungkin sebahagian daripada anda, adalah menambah atau menggantikan HDD dengan SSD. Nah, Acer Nitro 5 AN515-51-58YX menyokong penambahan kapasiti storan jenis SSD yang diketahui mempunyai prestasi lebih pantas daripada HDD.

Menariknya, Acer Nitro 5 AN515-51-58YX menyokong penyimpanan SSD SATA dan SSD NVMe. Sekiranya anda berhasrat untuk meningkatkan storan, anda harus memilih jenis SSD NVMe pada komputer riba ini. Kenapa? Kerana, jika anda menambahkan SSD NVMe, anda dapat memperoleh prestasi SSD yang 635% lebih cepat daripada HDD dan 111% lebih cepat daripada SSD SATA.

Penggunaan SSD NVMe pada komputer riba ini juga akan menjadikan anda lebih pantas dalam proses memindahkan data. Walaupun komputer riba menjalankan permainan, kecepatan dalam bermain permainan lebih cepat daripada bermain dengan penyimpanan HDD.

4. Mempunyai Teknologi Sistem Penyejukan yang Baik

Sekiranya anda seorang pemain permainan, anda pasti tahu bahawa bermain permainan di komputer riba permainan tidak dapat dielakkan dari keadaan panas. Nah, suhu komputer riba yang menjadi panas biasanya mempengaruhi penurunan prestasi. Sudah tentu ini adalah sesuatu yang anda tidak suka.

Sekarang, jika anda bermain permainan di Acer Nitro 5 AN515-51-58YX, anda tidak akan menghadapi masalah itu. Apabila komputer riba ini digunakan untuk bermain permainan cukup lama, haba tidak akan meningkat melainkan diturunkan. Ini dapat dilakukan berkat teknologi Acer Coolboost.

Acer Coolboost adalah teknologi sistem penyejukan dalam bentuk kipas berganda dari Acer yang cukup inovatif. Sistem penyejukan ini dapat dikawal dengan mudah oleh anda. Dengan kelajuan 19%, sistem penyejukan ini akan mengurangkan suhu panas komputer riba menjadi 11%. Dengan ciri dan teknologi ini, anda boleh mengucapkan "selamat tinggal komputer riba".

5. Hayat Bateri Panjang

Acer Nitro 5 AN515-51-58YX dilengkapi dengan bateri jenis Li-Po 4-sel dengan kapasiti 3,220 mAh. Kapasiti bateri ini cukup baik. Acer sendiri mendakwa sekiranya bateri pada komputer riba ini dapat bertahan sehingga 5.5 jam. Untuk komputer riba permainan, jangka hayat bateri hingga 5.5 jam cukup baik.

6. Kualiti Bunyi Premium

Keharmonian Sejati Acer

Acer Nitro 5 AN515-51-58YX dilengkapi dengan teknologi bunyi terbaik. Teknologi itu adalah gabungan Dolby Audio Premium dan Acer TrueHarmony. Teknologi Acer TrueHarmony mampu menghasilkan kualiti bunyi yang lebih kaya dan realistik. Dengan teknologi ini, pengalaman bermain permainan dengan Acer Nitro 5 AN515-51-58YX akan menjadi lebih nyata melalui suara gemuruh.

Sebagai gambaran kualiti suara Acer TrueHarmony ini, anda dapat melihat video berikut:

7. Skrin lebar dengan Panel IPS

Acer Nitro 5 AN515-51-58YX

Komputer riba dari Acer ini membawa skrin 15.6 inci dengan resolusi HD penuh . Layarnya agak lebar sehingga menjadikan pengalaman bermain permainan pasti lebih lega. Skrin itu sendiri membawa panel IPS dengan sudut pandangan atau sudut pandangan hingga 178 °.

Skrin komputer riba ini jelas mempunyai paparan visual yang baik. Nilai skrin sRGB juga cukup memadai di kelasnya, iaitu sekitar 54%. Dengan spesifikasi ini, layar komputer riba ini sangat sesuai untuk digunakan untuk memaparkan permainan visual terkini yang umumnya mempunyai kualiti grafik yang baik.

8. Kesambungan Cukup Lengkap

Acer Nitro 5 port AN515-51-58YX

Acer Nitro 5 AN515-51-58YX telah disokong dengan sambungan yang agak lengkap. Pada komputer riba ini, anda boleh mencari USB 3.1 Jenis C, USB 3.0, dan HDMI pelabuhan . Tidak ketinggalan,  port yang biasanya terdapat sebagai port USB 2.0, RJ-45, dan slot SD Card Reader juga terdapat pada komputer riba ini. Kesambungan komputer riba ini juga lebih lengkap berkat kehadiran Bluetooth 4.0 dan rangkaian MIMO Wi-Fi Fast 2 × 2 802.11ac.

9. Mempunyai Quailty Binaan yang Baik

Sebagai entiti komputer riba permainan, komputer riba ini dilengkapi dengan reka bentuk yang mencirikan komputer riba gim biasa . Bentuk reka bentuknya cukup bagus dan cukup garang. Sebenarnya, bentuk rekaan pada pandangan pertama mirip dengan siri Predator, permainan komputer riba- kelas tinggi Acer.

Reka bentuk badan komputer riba ini juga mempunyai kualiti binaan yang baik. Ini dapat dilihat dari reka bentuk badan komputer riba ini yang kukuh dan cukup kukuh, malah engselnya juga cukup kukuh.

Yang menarik mengenai reka bentuk badan komputer riba ini adalah aksen merah yang banyak dilihat pada beberapa bahagian dan bahagian. Aksen merah ini menjadikan komputer riba ini kelihatan sangat garang. Aksen merah juga kelihatan pada papan kekunci.

Warna merah berasal dari lampu latar LED pada papan kekunci. Sudah tentu keberadaan lampu latar ini bertujuan menjadikan komputer riba ini selesa untuk anda gunakan semasa bermain permainan dalam keadaan cahaya rendah.

10. Dilengkapi dengan Windows Asli

Acer Nitro 5 AN515-51-58YX

Acer Nitro 5 AN515-51-58YX dilengkapi dengan sistem operasi Windows yang asal. Kehadiran sistem operasi asal pada komputer riba ini pastinya membuatkan anda tidak perlu lagi bersusah payah membeli Windows yang asli. Anda juga mengelakkan penggunaan Windows cetak rompak.

Titik-titik kecemerlangan yang telah dijelaskan mungkin dapat memberi pencerahan dan boleh menjadi rujukan bagi anda yang berminat dengan komputer riba ini. Sekiranya anda berminat dengan komputer riba ini, anda boleh membeli komputer riba ini dengan kisaran harga Rp10,999,000 juta. Berminat?