10 Aplikasi untuk Membuat CV Paling Popular di Android

CV (Curriculum Vitae adalah komponen penting dalam dunia pekerjaan. Semasa seseorang ingin melamar pekerjaan, CV biasanya dilampirkan sebagai sebahagian dari surat permohonan pekerjaan. CV itu sendiri mengandungi maklumat peribadi dan keterangan terperinci lain yang perlu dihantar seperti pengalaman kerja, maklumat akademik, dan lain-lain.

Sekiranya anda harus menyusun dan menulis CV anda sendiri, sekarang CV boleh dibuat secara dalam talian menggunakan komputer atau peranti mudah alih . Di samping itu, membuat CV seperti ini sudah mempunyai standard yang diperlukan. Jadi, anda tidak perlu bimbang kehilangan bahagian semasa membuatnya.

Untuk membuat CV dengan mudah, anda boleh menggunakan aplikasi pembuat CV. Sekiranya anda keliru mencari aplikasi, ia akan membantu membincangkan mengenai aplikasi membuat CV di Android yang boleh anda andalkan untuk membuat CV terbaik anda. Berikut adalah senarai.

10 Aplikasi untuk Membuat CV di Android

1. Pembuat CV oleh Aristoz

Pembuat CV

Aplikasi ini adalah senarai pertama dalam 10 aplikasi yang menghasilkan CV terbaik di Android. Pada masa penulisan ini, Pembuat CV oleh Aristoz telah dimuat turun lebih dari satu juta kali dengan penilaian 4.5 yang cukup baik.

Aplikasi pembuat CV dan resume ini cukup mudah digunakan dan menawarkan 50 templat asli. Jenis CV yang ada juga boleh digunakan untuk pelbagai pekerjaan. Dengan cara itu, anda boleh membuat CV yang kelihatan profesional dan teratur yang menunjukkan sejarah hidup anda seperti pengalaman kerja, pendidikan, pencapaian, dan lain-lain.

Aplikasi pembuat CV ini menawarkan beberapa ciri seperti pengisian data peribadi yang mudah, templat premium sepenuhnya percuma, 45 templat CV unik dengan pelbagai pilihan warna, dan templat untuk membuat surat lamaran CV anda. Anda boleh memuat turun aplikasi ini di sini.

2. Pembuat & Templat CV 5 Minit

CV 5 Minit

Aplikasi untuk membuat CV seterusnya bernama 5 Minute CV Maker & Templates yang juga telah dimuat turun lebih dari satu juta kali dengan penilaian 4.4. Aplikasi ini dapat membantu anda membuat CV profesional untuk peringkat pemula hingga berpengalaman.

Tujuan peringkat pemula di sini adalah mereka yang baru hendak melamar pekerjaan atau lulusan baru , sementara yang berpengalaman adalah mereka yang sudah mempunyai banyak pengalaman kerja atau dipanggil veteran kerja.

Aplikasi ini menawarkan antara muka pengguna yang cukup baik yang memudahkan anda membuat CV yang diinginkan. Beberapa ciri yang ditawarkan oleh aplikasi pembuat CV ini termasuk mengakses aplikasi ketika berada di luar talian dan memuat turun format CV ke PDF. Aplikasi pembuat CV ini boleh dimuat turun di sini.

3. Templat Pembuat CV & Premium Percuma

Pembuat CV percuma

Aplikasi pembuat CV ini menawarkan templat premium yang unik dan dapat disesuaikan mengikut keperluan anda. Templat premium pada aplikasi ini tersedia secara percuma. Aplikasi ini telah digunakan oleh lebih dari 100 ribu orang dengan penilaian yang cukup baik, iaitu 4.6.

Ciri-ciri yang ditawarkan oleh aplikasi pembuat CV ini meliputi: membuat CV dalam beberapa menit dengan templat premium, simpan otomatis, dapat digunakan saat offline, memuat turun CV ke dalam format PDF, berbagi dan mencetak CV, dan dapat digunakan untuk calon pencari kerja baru dan berpengalaman.

Penampilan antara muka aplikasi dari Free CV Maker & Premium Templates cukup bagus, memudahkan pengguna membuat CV. Kualiti templat yang ditawarkan juga tidak begitu mengecewakan. Aplikasi ini boleh dimuat turun di sini.

4. Pembuat CV oleh VisualCV

VisualCV

Aplikasi untuk membuat CV nombor empat ini menawarkan beberapa ciri yang sangat berguna seperti membolehkan anda mengimport data dari akaun LinkedIn atau dari CV yang telah anda buat dalam format PDF atau Word. Oleh itu, anda menjadi lebih mudah apabila anda ingin memperbaiki CV anda dengan aplikasi ini.

Aplikasi ini juga dapat digunakan untuk membuat resume, portfolio, dan surat lamaran. Dalam aplikasi ini Anda juga diperbolehkan untuk menyesuaikan halaman CV dan menambahkan konten baru jika diperlukan. Di samping itu, anda boleh menambahkan foto untuk melengkapkan data profil.

VisualCV juga menyajikan reka bentuk profesional dan templat premium. Di samping itu, aplikasi ini mempunyai antara muka pengguna yang ringkas tetapi kelihatan moden dan menyenangkan di mata. Anda boleh memuat turun aplikasi VisualCV di sini.

5. Resume Builder dan CV Maker App

Aplikasi Pembuat CV

Aplikasi pembuat CV seterusnya bernama Resume Builder dan CV Maker App yang telah dimuat turun lebih dari 100 ribu kali. Dengan rating 4.3, aplikasi pembuat CV ini sangat digalakkan untuk digunakan.

Pembuat CV ini mempunyai beberapa ciri yang diketengahkan. Dalam aplikasi ini terdapat 20 templat yang mengagumkan dan profesional dengan atau tanpa foto. Dengan antara muka pengguna yang mudah, anda dapat membuat CV anda di sana hanya dalam beberapa minit.

Ciri penyuntingan yang mudah juga dapat mempermudah memperbarui data CV anda. Selain itu, aplikasi ini dapat dijalankan sepenuhnya di luar talian sehingga Anda tidak perlu risau jika rangkaian internet tidak tersedia. Anda boleh memasang aplikasi ini di Android anda dengan memuat turunnya di sini.

6. Resume & CV Creator oleh Desygner

Pencipta CV oleh Desygner

Dalam urutan 6 aplikasi pembuatan CV yang dapat anda andalkan adalah Resume & CV Creator oleh Desygner. Walaupun sehingga artikel ini ditulis, hanya terdapat 10 ribu muat turun pada aplikasi ini, tetapi nampaknya pengguna cukup berpuas hati dengan apa yang ditawarkannya. Penarafan aplikasi pembuat CV ini cukup bagus, iaitu 4.8.

Dalam aplikasi ini anda dapat membuat CV dan menyambung semula dengan ribuan reka bentuk dan elemen dengan pilihan penyuntingan tanpa had. Pencipta CV ini juga mempunyai banyak gambar, seni, warna, latar belakang dan tekstur sehingga CV anda mempunyai sebanyak mungkin bahan.

Dari segi penyuntingan, anda boleh melakukan perkara seperti membalik, mengubah saiz, mengubah jenis teks dan warna, dan banyak lagi. Alat penyuntingan ini dapat anda pelajari dengan mudah. Sekiranya berminat, dapatkan permohonan ini di sini.

7. Jurutera CV

Jurutera CV

Anda juga boleh membuat CV anda dengan mudah di CV Engineer. Sekiranya anda keliru cara mengisi bahagian CV, anda tidak perlu risau. Jurutera CV akan memberi anda contoh bagaimana ia dilakukan.

Beberapa ciri yang terdapat dalam aplikasi pembuat CV ini termasuk templat CV profesional, pilihan penyuntingan yang mudah, maklumat tentang cara mengisi bahagian, CV, pertanyaan dan jawapan wawancara, dan banyak lagi. Oleh itu, anda boleh membuat CV anda dengan mudah di CV Engineer. Muat turun aplikasi di sini.

8. Pembuat CV / Resume - Pencipta

Pembuat Resume CV

Aplikasi pembuat CV ini membawa fitur yang sangat berguna, seperti memuat turun, menyunting, meninjau, menamakan semula, menghapus, dan mengirim CV Anda melalui e-mel hanya dengan beberapa klik. Ciri selebihnya dalam aplikasi pembuat CV hampir sama dengan aplikasi pembuat CV lain.

Maklumat yang dapat anda masukkan dalam aplikasi pembuat CV ini seperti: maklumat hubungan, tujuan, maklumat akademik, pengalaman kerja, projek, rujukan, gambar, dan lain-lain. Dapatkan aplikasi CV / Resume Maker - Creator dengan memuat turunnya di sini.

9. Kurikulum Hidup

CV

Seterusnya ada aplikasi pembuat CV yang disebut Curriculum Vitae. Di Google PlayStore, penilaian aplikasi berada di bawah nombor empat, tetapi yang menggunakannya sudah lebih dari satu juta orang. Oleh itu, anda boleh mencuba membuat CV terbaik anda.

Aplikasi Curriculum Vitae menawarkan antara muka yang mudah difahami. Bahagian CV yang perlu dilengkapkan disusun mengikut standard. Sebahagian dari pengisian data peribadi juga dibuat ringkas dan tidak membingungkan. Anda boleh memuat turun aplikasi ini di sini.

10. CV Pekerjaan & Pembuat Portfolio

Pembuat CV Pekerjaan

Di tempat terakhir ada aplikasi Job CV & Portfolio Maker yang dapat digunakan sebagai solusi untuk membuat data anda. Salah satu ciri dalam aplikasi pembuat CV ini adalah anda dapat berbagi, mengirim melalui e-mel, dan menyimpan CV anda dengan mudah di dalam telefon bimbit atau penyimpanan awan.

Antaramuka aplikasi Job CV & Portfolio Maker dibuat cukup mudah dan senang digunakan. Anda juga boleh mendapatkan menu petua untuk membuat CV yang dapat membantu anda membuat CV lebih mudah. Sekiranya anda ingin mencuba CV dengan aplikasi ini, sila muat turun di sini.

Nah, itu 10 aplikasi untuk membuat CV yang boleh anda percayai. Aplikasi di atas tentunya mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Jadi, pilih yang terbaik pada pendapat anda. Sekiranya anda rasa ada yang lebih baik daripada yang disebutkan di atas, sebutkan di ruangan komen.

Dengan maklumat ini, mudah-mudahan anda dapat membuat CV terbaik yang dapat menjadikan HRD berminat dengan kelayakan anda. Jangan lupa untuk berkongsi artikel aplikasi untuk membuat CV ini agar lebih ramai orang tahu. 

Jangan ketinggalan, setelah anda membuat CV, jangan lupa kirimkannya ke syarikat yang membuka jawatan kosong. Sekiranya anda keliru untuk mencari jawatan kosong, anda boleh membaca artikel mengenai 10 Permohonan Pekerjaan Terbaik untuk Pencari Kerja.