10 Aplikasi Pembayaran Digital Paling Popular Hari Ini

Kemajuan teknologi yang berlaku sekarang telah mengubah banyak perkara dalam kehidupan manusia. Salah satu transformasinya adalah dalam bidang transaksi kewangan. Sekiranya sebelum ini masyarakat terpaksa menggunakan wang tunai untuk membeli dan membayar sesuatu, kini ia menuju perubahan besar.

Ramai orang hari ini telah meninggalkan transaksi tunai dan beralih ke transaksi tanpa tunai atau tanpa tunai. Dengan trend seperti ini, mereka tidak perlu membawa banyak wang ke dalam dompet atau dompet mereka jika mereka ingin membeli atau membayar sesuatu. Bentuk urus niaga ini lebih dikenali sebagai Pembayaran Digital.

Apa itu Pembayaran Digital?

Pembayaran

Pembayaran Digital adalah kaedah pembayaran yang menggunakan media teknologi seperti SMS, Perbankan Mudah Alih, Perbankan Internet, Dompet Digital, dan sebagainya. Semua aktiviti ini dapat dilakukan hanya dengan menggunakan alat elektronik yang disebut telefon pintar.

Dari hari ke hari orang mula menggunakan kaedah pembayaran ini kerana dianggap lebih selamat, lebih berkesan dan cekap. Mereka tidak perlu lagi keluar rumah hanya untuk mengambil wang di ATM dan membayar semua jenis bil. Kini, dengan Pembayaran Digital, aktiviti seperti membayar elektrik, air, mengisi semula kredit, dan lain-lain dapat dilakukan di rumah melalui alat.

Apakah Faedah Menggunakan Pembayaran Digital?

wang elektronik

Pembayaran Digital sangat diminati oleh banyak orang kerana memberikan banyak faedah untuk kehidupan mereka. Jadi apa faedah menggunakan Pembayaran Digital? Berikut adalah beberapa jawapan.

1. Bila dan Di Mana

Apabila orang ingin membayar sesuatu di suatu tempat, sudah tentu mereka mempunyai masa yang terhad. Itu sangat berbeza dengan Pembayaran Digital yang boleh dilakukan bila-bila masa dan di mana sahaja. Selagi alat ini disambungkan ke internet, Pembayaran Digital akan terus berfungsi.

Sekiranya anda selalu sibuk dengan pekerjaan dan tidak mempunyai masa untuk pergi ke tempat pembayaran elektrik misalnya, maka cukup buka telefon pintar anda dan buat pembayaran secara digital di sana. Betul sangat praktikal, bukan?

2. Lebih Selamat Daripada Wang Tunai

Saat ini sering terdengar dalam berita mengenai kenaikan wang palsu yang beredar di masyarakat. Sekiranya seseorang tidak berhati-hati dalam melakukan transaksi secara tunai, tidak mustahil dia akan menjadi mangsa wang palsu dan tentunya akan sangat merugikan.

Namun, perkara itu sepertinya dapat dihindari dengan Pembayaran Digital. Orang tidak perlu lagi meneka sama ada wang yang mereka pegang itu asli atau palsu. Dengan tahap keselamatan yang tinggi yang diberikan oleh penyedia perkhidmatan Pembayaran Digital, transaksi dapat dilakukan dengan selamat dan selesa.

3. Jimat Masa dan Tenaga

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, anda mungkin merasa beratur panjang ketika ingin membeli kredit atau membayar bil. Ini nampaknya dapat diatasi dengan Pembayaran Digital. Hanya dalam masa yang singkat, pembayaran anda dapat diselesaikan pada masa itu.

Selain menjimatkan masa, anda juga tidak perlu lagi bosan menunggu sebaris dan menghabiskan banyak tenaga hanya untuk perkara kecil. Jadi, lakukan dengan alat anda di rumah, dan gunakan masa anda untuk sesuatu yang lebih berguna. Sangat menguntungkan, bukan?

4. Pelbagai Produk

Anda boleh membuat banyak pembayaran dengan Pembayaran Digital. Dalam satu bekas, semua jenis bil yang perlu dibayar dapat diselesaikan dengan mudah hanya dalam beberapa minit. Selain itu, membeli-belah dalam talian juga sangat mudah dilakukan kerana adanya Pembayaran Digital ini.

Jenis Pembayaran Digital yang Popular

Sekarang, untuk membuat pembayaran secara digital, anda juga perlu mengetahui jenis pembayaran yang popular. Di sini kami mencadangkan beberapa jenis pembayaran digital yang popular di Indonesia.

1. Perbankan Mudah Alih

BRI Mudah Alih

Bank-bank besar di Indonesia (terutama bank negara) umumnya mempunyai kemudahan Mobile Banking yang boleh dimuat turun melalui telefon pintar. Aplikasi Mobile Banking ini berguna untuk menjalankan aktiviti kewangan, salah satunya adalah pembayaran secara digital.

Cukup muat turun dan muat turun aplikasi Mobile Banking dari bank tempat anda menyimpan, kemudian ikuti prosesnya mengikut peraturan bank masing-masing. Biasanya anda harus mengaktifkan Mobile Banking dengan datang terus ke cawangan bank terdekat. Selepas itu, semua ciri dalam Mobile Banking dapat diakses dengan mudah. Anda boleh memuat turun pelbagai aplikasi perbankan mudah alih di Play Store atau App Store.

2. Perbankan SMS

SMS BNI

Perbankan SMS juga merupakan satu lagi perkhidmatan transaksi kewangan yang ditawarkan oleh bank. Nombor telefon bimbit anda mempunyai peranan yang sangat penting di sini. Ini kerana transaksi perbankan yang dilakukan dengan Perbankan SMS akan dilakukan melalui fitur SMS. Dengan Perbankan SMS, anda juga dapat melakukan Pembayaran Digital.

Agar nombor telefon bimbit anda dapat digunakan sebagai alat transaksi, anda mesti mendaftarkannya terlebih dahulu di bank tempat anda menyimpan. Sekiranya demikian, anda boleh membuat banyak pembayaran melalui Perbankan SMS dengan alat anda menggunakan UMB (Penyemak Imbas Menu USSD) * 141 #.

3. Perbankan Internet

Internet Mandiri

Ini juga merupakan satu lagi perkhidmatan transaksi kewangan dari bank. Sekiranya anda ingin mengaktifkan perkhidmatan ini, anda mesti pergi ke bank dengan kad pengenalan, buku laluan, kad ATM yang sah, dan mempunyai alamat e-mel yang aktif. Sekiranya semua proses selesai, anda boleh melakukan Pembayaran Digital dengan Perbankan Internet. Perbankan Internet menggunakan token untuk melakukan transaksi kewangan.

4. Wang Elektronik (e-Wang)

e-wang

Wang elektronik (e-money) adalah perkhidmatan kewangan yang membolehkan semua transaksi dilakukan secara digital. Perkhidmatan ini adalah perkhidmatan yang paling popular pada zaman ini. Salah satu ciri perkhidmatan kewangan yang disebut wang elektronik adalah bahawa perkhidmatan ini menggunakan rangkaian internet. Ciri lain, wang elektronik berfungsi sebagai alat pembayaran dan deposit dengan cara pemindahan.

Wang elektronik ada di sini untuk menjawab keperluan perkhidmatan pembayaran tanpa wang tunai. Sebenarnya, banyak yang mengatakan perkhidmatan adalah perkhidmatan masa depan yang akan menggantikan teknologi perkhidmatan pembayaran bukan tunai yang lain.

Di Indonesia, terdapat banyak syarikat yang menyajikan wang elektronik. Hanya syarikat yang menunjukkan wang elektronik rasmi mesti berdaftar dengan Bank Indonesia. Dengan kata lain, perkhidmatan wang elektronik mesti mempunyai lesen operasi wang elektronik dari Bank Indonesia.

Kini, terdapat banyak perkhidmatan wang elektronik atau e-Money yang mula dikenali di masyarakat. Nah, senarai perkhidmatan e-wang yang popular akan dijelaskan di bawah.

Senarai Perkhidmatan Pembayaran Digital e-Money Popular

Setelah mengetahui jenis pembayaran digital, kini beralih ke senarai perkhidmatan. Terdapat banyak senarai perkhidmatan pembayaran digital dalam bentuk e-money, dan kami akan mengesyorkan yang berikut dari yang paling popular.

1. Pergi Bayar

Pergi Bayar

Go-Pay adalah perkhidmatan dalam bentuk teknologi kewangan atau fintech yang dimiliki oleh Go-Jek. Anda semua mesti tahu apa yang telah dilalui Go-Jek sekarang ke beberapa negara. Sekiranya anda adalah pengguna setiap Go-Jek, maka anda sudah biasa dengan Go-Pay.

Go-Pay serupa dengan T-Cash. Baki yang ada dalam Go-Pay yang boleh anda gunakan untuk berbelanja dalam talian, membayar beberapa jenis bil, tambah nilai, dan lain-lain. Untuk mengisi baki Go-Pay anda juga mudah dilakukan. Anda boleh melakukannya melalui ATM, kedai serbaneka, atau melalui pemandu Go-Jek. Muat turun aplikasi Go-Jek di sini.

2. OVO

OVO

Selain itu, terdapat OVO, yang merupakan salah satu pembayaran mudah alih yang paling banyak digunakan. Melalui OVO, anda juga boleh membuat pelbagai jenis pembayaran seperti langganan internet, elektrik, tambah nilai, dan lain-lain. Penambahan baki OVO boleh dilakukan melalui ATM, m-Banking, Perbankan Internet, Kad Debit atau melalui peniaga tertentu. Muat turun aplikasi OVO di sini.

3. LinkAja

PautanAja

Sekiranya anda menggunakan nombor telefon bimbit yang anda gunakan operator Telkomsel, maka anda boleh menggunakan perkhidmatan bukan tunai dari operator telekomunikasi milik kerajaan ini. LinkAja telah memperoleh izin Bank Indonesia untuk beroperasi dan selamat digunakan.

Melalui LinkAja anda boleh melakukan banyak transaksi kewangan termasuk Pembayaran Digital. Untuk dapat melakukan transaksi, anda mesti mempunyai baki dalam akaun LinkAja anda.

Bagaimana anda menambah baki? Anda boleh melakukannya di GraPari Telkomsel, minimarket, atau melalui pindahan wang melalui bank. LinkAja boleh didapati dalam bentuk aplikasi yang boleh anda muat turun di sini. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara mendaftar dan menggunakan LinkAja, anda boleh membaca artikel "Langkah-Langkah Menggunakan T-Cash Dengan Mudah" yang dulu menggunakan nama T-Cash.

4. Mandiri dalam talian

Mandiri dalam talian

Walaupun mempunyai nama bank tertentu, ia boleh digunakan secara bebas untuk mana-mana bank. Cara menggunakannya juga sangat mudah, anda hanya perlu  mengetuk  kad e-money ke telefon bimbit sambil membuka aplikasi dalam talian yang berdiri sendiri. Tetapi ada syaratnya, telefon bimbit yang digunakan mesti mempunyai ciri NFC. Sekiranya tidak ada ciri seperti itu maka anda tidak boleh menggunakan aplikasi ini.

Nampaknya rumit tetapi sebenarnya Mandiri dalam talian memudahkan anda. Kerana aplikasi ini dilengkapi dengan banyak fitur pembayaran, mulai dari pembayaran internet, PLN, tiket, telepon, hingga pembayaran untuk pendidikan juga tersedia di sini. Dan yang paling penting anda dapat mengisi semula e-wang dengan mudah.

5. DANA - Dompet Digital Indonesia

dana

Aplikasi DANA memudahkan anda berniaga tanpa wang tunai dan tanpa kad! Anda dapat melakukan berbagai jenis pembayaran dengan aplikasi DANA kapan saja dan di mana saja seperti menambah kredit, membayar bil elektrik dan air, membayar ansuran, insurans, dan BPJS. Dana telah menyediakan ciri QR Code yang dapat memotong antrian ketika membuat pembayaran di banyak peniaga DANA.

Anda juga boleh menghantar wang dengan mudah dengan aplikasi ini. Cukup dengan memasukkan nombor telefon bimbit penerima, anda dapat mengirim wang dengan lebih cepat. Anda juga boleh meminta wang dari rakan Dan dengan berkongsi kod QR anda supaya mereka dapat menghantarnya terus ke akaun Danamu anda. Anda boleh memuat turun aplikasi Dana di sini.

6. i

iSaku

Anda boleh menikmati perkhidmatan pembayaran digital yang selamat dan selesa dengan i. Pocket. Ini kerana aplikasi ini telah memperoleh izin BI (Bank Indonesia) untuk beroperasi. Di samping itu, anda juga boleh membuat deposit tunai atau mengeluarkan baki tunai menggunakan kemudahan token.

Anda dapat mengumpulkan mata dari setiap transaksi yang dilakukan dengan i. Pocket. Setelah mengumpulkan banyak mata, anda boleh menukarnya dengan pelbagai hadiah menarik dari Mata Saya. Dengan iSaku juga, anda boleh mendapatkan pelbagai promo yang terdapat di lebih dari 14,000 outlet Indomaret. Muat turun iSaku di sini.

7. Poket saya

poket saya

Sakuku adalah perkhidmatan pembayaran dengan wang elektronik yang dikeluarkan oleh bank BCA. Aplikasi ini menggunakan nombor telefon bimbit anda untuk digunakan sebagai akaun nombor anda tanpa dibebankan dengan bayaran bulanan. Terdapat banyak transaksi perbankan yang dapat anda lakukan dengan Sakuku, seperti tambah nilai / tunai di ATM BCA, KlikBCA Individu, dan BCA mobile, mengirim wang ke akaun BCA, mengeluarkan wang tunai di ATM BCA, dan lain-lain.

Sakuku mempunyai perkhidmatan yang lebih lengkap di Sakuku Plus. Beberapa transaksi perbankan di atas hanya dapat dilakukan di Sakuku Plus. Anda boleh mengaktifkan ciri ini jika anda adalah pengguna BCA Mobile yang telah melakukan transaksi dalam satu bulan terakhir. Muat turun aplikasi Sakuku di sini.

8. Doku

Doku

Anda boleh membuat pembayaran dalam talian atau luar talian dengan Doku kapan saja, di mana sahaja. Sudah tentu ia dilakukan dengan selamat kerana dilengkapi dengan Kata Laluan dan PIN. Melalui aplikasi ini, anda dapat membuat pelbagai pembayaran bil bulanan, membeli kredit, dan membuat baki transfer kepada sesama pengguna Doku.

Bagi anda yang suka berbelanja di e-commerce di luar negara seperti AliExpress, anda boleh menggunakan Doku sebagai medium pembayaran. Di samping itu, anda boleh menggunakan Doku di AlfaOnline, Citilink, KAI, untuk membeli pakej data BOLT, membayar langganan Media Pertama, membayar ansuran motosikal, mengeluarkan wang tunai dan banyak lagi. Muat turun Doku di sini.

9. PayTren

gaji

Anda juga boleh melakukan pelbagai transaksi atau pembayaran dengan PayTren eMoney seperti ATM, Internet / SMS / Mobile Banking, dan PPOB (Payment Point Online Bank). Jamaah Ust Yusuf Mansur mungkin biasa dengan PayTren eMoney kerana ini adalah produk syarikat yang dipimpinnya.

Ciri-ciri yang terdapat dalam aplikasi ini adalah: tambah nilai, beli baucar permainan, token TV prabayar, token PLN, penyewaan, bil elektrik, PDAM, tiket kapal terbang, tiket kereta api, sedekah, dan lain-lain. Anda boleh memuat turun aplikasi PayTren eMoney di sini.

10. Wang Sebenar

Wang Sebenar

Dalam senarai terakhir terdapat True Money yang boleh anda percayai untuk melakukan pelbagai transaksi dengan mudah kapan saja dan di mana sahaja. Beberapa ciri dalam True Money termasuk menghantar wang kepada sesama ahli TrueMoney atau ke akaun bank, mengeluarkan wang tunai melalui Ejen TrueMoney, Alfamart dan Alfamidi, membeli kredit, pakej data, token elektrik dan baucar permainan.

Di samping itu, anda juga dapat membayar bil untuk PLN, PDAM, Telefon / Mudah Alih, Internet, BPJS, TV Berbayar, Multifinance dan token untuk membeli-belah dan mengeluarkan baki di Alfamart & Alfamidi. Muat turun aplikasi Wang Sebenar di sini.

Itu adalah beberapa perkhidmatan pembayaran digital e-money yang popular. Mungkin masih ada beberapa aplikasi serupa di luar sana yang belum disebutkan di sini. Beberapa aplikasi di atas mesti tidak asing lagi bagi sesetengah orang. Namun, untuk selebihnya mungkin terdengar baru bagi orang lain.