Petua untuk mendapatkan mata tertinggi dalam Permainan 2048

2048 adalah permainan teka-teki yang sangat unik di mana kita harus menggabungkan kotak nombor untuk membentuk angka 2048. Walaupun kelihatan sangat sederhana, ia memerlukan kesabaran dan strategi yang matang agar kita dapat memenangi permainan 2048 ini dengan sempurna tanpa menipu.

Permainan 2048

Kali ini saya akan mengulas beberapa petua dan strategi untuk mendapatkan mata tertinggi serta mendapat kotak dengan nombor 2048. Bagi anda yang tidak mempunyai permainan, sila muat turun secara percuma melalui Play Store di sini.

Petua Trik Asas

Sebelum merancang strategi bermain, ini membantu kita mengetahui terlebih dahulu petua dan trik asas permainan 2048 sehingga kita benar-benar memahami corak permainan. Berikut adalah 5 petua penting yang dipetik dari laman web imore.com:

1. Memahami Corak Pergerakan Grid

Dalam permainan 2048 ini anda hanya dapat melakukan 4 pergerakan iaitu kanan, kiri, atas dan bawah. Setiap kali anda bergerak, semua kotak akan beralih ke arah yang anda tuju. Kotak juga akan bergabung jika mempunyai nombor yang sama. Lakukan sebilangan eksperimen sehingga anda benar-benar memahami corak pergerakan kotak.

2. Jangan Buat Banyak Kotak Skala Besar

2048 permainan rawak

Jangan membuat terlalu banyak kotak dengan bilangan yang banyak kerana ia sebenarnya akan menyukarkan anda untuk menggabungkannya. Kaedah terbaik adalah dengan menggabungkan bilangan kecil tanpa perlu menggabungkannya menjadi yang besar terlebih dahulu.

Jumlah nombor kecil yang digabungkan akan memudahkan kita membuat kotak dengan bilangan yang sangat besar. Ini tentunya jauh lebih baik daripada mempunyai banyak bilangan tetapi kedudukannya tidak teratur dan sukar digabungkan.

3. Tumpuan fokus

Untuk memudahkan kita membuat kotak bingkai besar, kemudian fokus untuk membuatnya di sudut, baik itu sudut atas atau bawah. Dengan cara itu kita akan sentiasa fokus untuk menggabungkan nombor ke arah itu. Selain itu, dengan cara ini susunan kotak yang kita ada tidak akan menjadi tidak kemas.

4. Tenang dan Berkonsentrasi

Permainan 2048 memerlukan tumpuan yang tinggi sehingga kita tidak salah dalam langkah kita. Tetapi apabila kesalahan berlaku, maka kita harus tenang dan tidak panik untuk memperbaiki kesalahan tersebut. Tidak kira seberapa buruk kesalahan yang kita buat, kita masih boleh memperbaikinya selagi masih ada ruang untuk menggerakkan kotak.

5. Gabungkan Banyak Kotak Secara Langsung

Gabungkan beberapa kotak sekaligus sekiranya anda berpeluang melakukannya. Sebabnya, semakin banyak ruang yang ada, semakin mudah kita mengatur strategi permainan.

Apabila kita menggabungkan kotak, maka sebenarnya kita hanya mengganti kotak yang digabungkan dengan kotak baru. Tetapi apabila kita menggabungkan beberapa kotak, kita bukan sahaja membuat kotak baru tetapi juga membuat ruang kosong baru. Sangat menarik bukan?

Strategi Main

Setelah memahami petua dan trik asas di atas, sekarang mari kita meluangkan masa untuk merancang strategi bermain yang tepat untuk mendapatkan mata tertinggi. Strategi yang dikutip dari dailydot.com dapat digunakan untuk mod Klasik, X-Tile, atau Survival. Berikut adalah langkah-langkahnya:

1. Leret ke Kanan dan Kiri

Mulakan permainan dengan meluncurkan kotak ke kanan dan kiri. Untuk memulakan, luncurkan semua kotak ke kanan. Sekiranya tersekat, mulailah beralih ke kiri dan kanan secara bergantian.

2. Leret Ke Atas

Apabila anda mendapat nombor 'cantik', mulailah naik. Sebenarnya anda boleh memilih antara meluncur ke atas atau ke bawah, tetapi dalam contoh ini kita akan menggerakkan kotak ke atas.

Dengan menggeser kotak ke atas, secara automatik kotak di baris atas akan diisi dengan jumlah yang banyak. Apabila baris atas penuh, ulangi langkah pada titik pertama dengan menggeser kotak ke kiri dan kanan.

3. Fokus pada Sudut Atas dan Bina Nombor Bilangan

Permainan rantaian 2048

Seperti yang telah dikaji sebelumnya, fokus pada bilangan terbesar di sudut atas, sama ada di sebelah kanan atau kiri. Selepas itu, buat satu siri nombor di sekelilingnya sehingga anda dapat menggabungkan nombor ini kemudian. Contohnya, jika anda mempunyai nombor 128, cuba nombor di sekitarnya adalah 64, diikuti oleh 32, kemudian 16, dan seterusnya.

Sekiranya baris atas telah diisi dengan jumlah besar, maka jadikan baris kedua dari atas sebagai pengumpan . Maksudnya, letakkan nombor yang lebih kecil daripada nombor di baris atas sehingga anda dapat memasukkannya dan menyatukannya.

Satu perkara yang perlu anda ingat, jangan membuat jumlah terlalu banyak kerana ia sebenarnya akan menyulitkan susunannya. Fokus untuk membuat banyak nombor kecil yang dapat digunakan sebagai pengumpan untuk jumlah besar.

4. Jangan sekali-kali bergerak ke bawah

permainan 2048 di bawah

Ini adalah perkara terpenting yang tidak boleh dilanggar. Kerana kita memfokuskan pada jumlah besar di baris atas, kita tidak boleh menggerakkan kotak ke bawah. Kenapa? Kerana ini akan menghancurkan susunan nombor yang telah kita buat.

Sebagai contoh, jika di baris atas kita sudah mempunyai angka di atas 32, maka kita menggerakkan kotak ke bawah, maka secara automatik akan ada angka 2 atau 4 yang terselip di baris atas. Ini sangat berbahaya kerana kita akan sukar untuk menggabungkan nombor 2 atau 4 sehingga ia akan menggunakan ruang kosong.

Sekiranya keadaan ini berlaku pada awal permainan, maka kita masih mempunyai peluang besar untuk memperbaikinya. Tetapi jika ia berlaku apabila banyak jumlah besar dibuat, maka ini akan sangat membawa maut dan boleh mengakhiri permainan.

5. Bertuah

Perkara terakhir yang penting ialah nasib. Ya, hoki alias bertuah memainkan peranan penting sama ada anda akan dapat nombor 2048 atau tidak. Oleh itu, berdoalah sebelum bermain agar anda mendapat keberuntungan. Berikut adalah satu video yang mengandungi muslihat untuk mendapatkan skor tertinggi:

Itu adalah beberapa petua dan trik mudah untuk mendapatkan mata tertinggi dalam permainan 2048. Sekiranya anda mempunyai petua dan trik yang lebih tepat, sila kongsi dengan kami di ruangan komen di bawah. Semoga berjaya!