Koleksi Petua, Trik, dan Permainan Menipu Hay Day

Hay Day adalah salah satu permainan paling popular di Android dan iOS. Dalam permainan ini kita diminta menjaga ladang dan menanam pelbagai jenis sayur-sayuran dan kemudian menjualnya untuk mendapat keuntungan. Sepintas lalu, permainan Hay Day ini mengingatkan kita pada permainan Harvest Moon yang cukup popular di platform PlayStation 1.

Hay Day boleh dimuat turun secara percuma di Play Store dan App Store. Tetapi seperti kebanyakan permainan percuma lain, permainan ini juga menyediakan sistem pembelian dalam aplikasi yang dapat digunakan untuk membeli berlian dengan wang nyata melalui kad kredit.

Sekarang daripada menghabiskan banyak wang untuk membeli berlian, kali ini akan memberi anda beberapa petua dan trik untuk mendapatkan pelbagai barang dalam permainan Hay Day dengan mudah. Berikut adalah beberapa petua dan trik yang dipetik dari laman web imore.com dan gameskinny.com:

Koleksi Petua, Trik, dan Permainan Menipu Hay Day

1. Jangan Kehabisan Benih

Permainan biji Hay Day

Setiap tanaman yang ditanam akan berlipat ganda apabila dituai. Contohnya, satu biji jagung yang ditanam akan menghasilkan dua unit di silo anda. Walaupun akan berganda, jangan selesaikan semua biji sekaligus.

Sentiasa tinggalkan biji setiap tanaman di dalam silo agar anda tidak menghadapi masalah bila akan menghasilkan produk di masa hadapan. Sekiranya habis maka tentu satu-satunya cara adalah membelinya dengan menggunakan berlian.

Apabila ladang anda bertambah besar, secara automatik haiwan yang anda miliki juga harus diberi makan secara berkala. Oleh itu, anda harus selalu mempunyai stok gandum, jagung, kacang soya, dan makanan haiwan lain di silo setiap masa.

2. Tanam Tumbuhan Lambat pada Waktu Malam

Permainan Hay Day

Sebilangan tanaman hanya memerlukan beberapa minit untuk tumbuh seperti gandum, jagung, dan wortel. Tetapi tanaman seperti indigo dan labu biasanya memakan masa berjam-jam untuk tumbuh.

Oleh itu, tanamlah tanaman perlahan ini pada waktu malam sebelum tidur atau sebelum bekerja dan pergi ke sekolah. Dengan cara itu, tanaman akan siap apabila anda bangun dan anda dapat segera menuainya.

Silap mata ini juga berlaku jika anda membuat produk dengan bantuan haiwan ternakan. Beberapa produk memerlukan masa yang lama untuk dihasilkan, jadi anda harus memulakan pengeluaran pada waktu malam sehingga produk tersebut siap pada keesokan harinya.

3. Jangan Jual Hasil Penuaian kepada Pengunjung

Selalunya ada pengunjung yang datang ke ladang anda untuk membeli tanaman dan ternakan, tetapi mereka biasanya menawar dengan harga yang rendah. Jangan teragak-agak untuk menolak tawaran mereka kerana mereka tidak akan marah dan suatu hari akan kembali ke ladang anda. Walaupun anda ingin menjualnya, cukup jual barang yang senang dihasilkan seperti telur ayam dan lain-lain.

4. Jangan ragu untuk menolak pesanan

Di papan buletin, anda akan melihat pelbagai pesanan penuaian dari kedai, salun, sekolah, gereja dan tempat-tempat lain di sekitar anda. Mereka biasanya berani membeli dengan harga yang cukup tinggi. Tetapi jika anda tidak mempunyai stok yang mencukupi, jangan takut untuk menolaknya.

Anda tidak perlu risau apabila menolaknya kerana beberapa minit kemudian akan ada pesanan baru. Sekiranya anda dapat menunaikannya maka tunaikanlah. Tetapi jika stok anda masih belum mencukupi, jangan ragu untuk menolaknya lagi.

5. Imbangan Wang dan Pengalaman

Apabila anda menerima pesanan, anda akan melihat dua item di bahagian bawah, iaitu duit syiling dan bintang. Syiling menandakan wang yang akan anda peroleh untuk pesanan sementara bintang adalah pengalaman yang akan anda perolehi.

Perhatikan kedua-dua item ini kerana bermain Hay Day bukan hanya untuk mengumpulkan wang tetapi juga meningkatkan tahap. Jangan ragu untuk menerima pesanan dengan sedikit duit syiling tetapi mempunyai banyak pengalaman kerana akan menaikkan tahap anda dengan cepat.

6. Jual Hasil Penuaian di Tepi Jalan

Permainan tepi jalan Hay Day

Daripada menjual tanaman kepada pengunjung, lebih baik anda menjualnya kepada rakan atau pengikut anda yang bermain Hay Day Games. Periksa surat khabar untuk mengetahui barang apa yang rakan anda jual, kemudian sesuaikan harga jualannya. Berikan potongan sekitar 10 peratus sehingga ramai yang berminat dengan barang anda.

7. Muat semula Permainan untuk Menyegarkan Surat Khabar

Seperti yang disebutkan di atas, surat khabar memaparkan pelbagai item yang ditawarkan oleh pemain lain. Terdapat penipuan yang mudah sehingga anda dapat menyegarkan surat khabar untuk memaparkan barang baru. Caranya, keluar dari permainan Hay Day dan kemudian paksa tutup permainan ini. Buka semula permainan dan anda akan melihat pelbagai item baru yang ditawarkan di surat khabar.

8. Trik untuk Dapatkan Berlian Percuma

Anda boleh mendapatkan berlian dengan membelinya dengan menggunakan wang sebenar. Tetapi bukannya membelinya, ada beberapa cara mudah untuk mendapatkannya secara percuma.

  • Naik level untuk mendapatkan 1-3 berlian percuma.
  • Selesaikan pencapaian untuk mendapatkan 1-3 berlian percuma, terdapat sejumlah 93 berlian yang dapat diperoleh.
  • Kadang kala anda akan mendapat tiket untuk menonton filem atau treler permainan Hollywood terbaru. Dengan menonton treler anda akan mendapat satu berlian percuma.
  • Pertimbangkan kemunculan kotak misteri merah besar di lapangan. Kotak misteri itu berisi hadiah, salah satunya adalah berlian. Kadang-kadang anda diharuskan membayar berlian untuk membukanya, tetapi hasilnya juga biasanya cukup memuaskan dengan kos yang dikenakan.
  • Juga perhatikan penampilan berlian yang dibungkus busur di sekitar rumah.
  • Perhatikan tiket berwarna ungu yang muncul berhampiran surat khabar. Dengan mengklik tiket, anda boleh mendapatkan berlian percuma.
  • Apabila anda mencapai tahap 24, mulailah menambang berlian. Sekiranya anda menggunakan TNT, anda akan mendapat berlian dalam setiap letupan.
  • Apabila anda mencapai tahap 27, mulailah memancing berlian. Cari kapal yang rosak kemudian membaikinya dan menggunakannya untuk memancing. Anda akan mendapat satu diameter jika berjaya memancing ikan gangsa, dua berlian untuk ikan perak, dan tiga berlian untuk ikan emas.

9. Trik untuk Mendapat Pengalaman Dengan Cepat

Untuk mendapatkan mata pengalaman dengan cepat, anda mesti mencapai tahap 15 terlebih dahulu. Selepas itu setiap kali anda memilih epal dari pokok di ladang, anda akan mendapat 7 mata pengalaman secara langsung.

Itulah beberapa petua, trik, dan curang yang terdapat dalam permainan Hay Day. Sebilangan cheat mungkin tidak lagi berlaku jika pembangun permainan ini telah membuat kemas kini terkini. Sekiranya anda mempunyai petua dan trik lain, sila kongsi dengan kami di ruangan komen di bawah.