10 Permainan Dora yang Menarik dan Terbaik di Android Mobile

Nickelodeon sudah biasa dengan pelbagai watak kartun yang cukup popular di kalangan kanak-kanak. Bukan hanya kanak-kanak, malah orang dewasa juga tidak asing dengan kartun dropout Nickelodeon. Watak kartun yang popular pasti akan menjadi perhatian para pembangun permainan Android untuk membuat permainan yang menarik, salah satunya adalah Dora.

Ya, seorang gadis dengan rambut coklat gaya bob pendek yang digabungkan dengan poni yang comel dan pengembaraan yang menarik, iaitu Dora. Sudah tentu selain permainan Spongebob dari Nickelodeon, permainan Dora cukup untuk mengumpulkan ramai peminat kanak-kanak untuk bermain permainan di telefon bimbit Android.

Permainan Dora yang menyeronokkan dan lucu

Sekiranya anda mencari permainan untuk kanak-kanak, cuba muat turun salah satu permainan Dora yang comel dan menggemaskan di bawah

1. Adventure Mermaid Adventure PERCUMA

Adventure Mermaid Magical PERCUMA

Walaupun permainan ini bukan dibuat oleh Nickelodeon, tetapi Magical Mermaid Adventure PERCUMA tidak kurang menarik daripada permainan bertema Dora yang lain. Dalam permainan, di sini pemain akan bermain Dora. Uniknya, Dora di sini bukan di sekitar hutan tetapi mengembara di bawah laut. Ya, di sini Dora berubah menjadi duyung yang cantik.

Tidak sendirian, Dora dalam permainan Adventure Magical Mermaid Adventure diiringi oleh duyung comel bernama Mariana. Kedua-duanya ternyata mempunyai misi untuk mencari pelbagai spesies ikan di laut. Baiklah, semua spesies ikan yang dijumpai akan dikumpulkan dalam sebuah buku. Sekiranya berjaya, anda akan mendapat duit syiling kemudian!

2. Dora the Explorer - Dora's Worldwide Adventure

Dora the Explorer - Dora's Worldwide Adventure

Walaupun ini adalah salah satu permainan berbayar di PlayStore, tetapi anda tidak akan merasa rugi untuk memberikan Dora the Explorer - Dora's Worldwide Adventure kepada anak-anak. Kenapa? Kerana, permainan ini mengajak pemain untuk mengenal dunia, kedua-dua negara dan keajaiban dunia. Selain itu, anak-anak juga dapat menggayakan Dora dengan pelbagai pakaian yang comel dan menarik. Untuk mendapatkan permainan ini, sila beli di sini.

3. Waktu Main Dengan Dora

Waktu bermain dengan Dora

Konsep permainan atau permainan Android sambil mengajar sesuatu yang baru juga mendidik bagi anak-anak, kini hadir dengan permainan Dora yang disebut Playtime With Dora. Permainan ini boleh dikategorikan sebagai salah satu permainan pendidikan di mana permainan ini akan menajamkan ingatan anak-anak.

Bukan itu sahaja, malah ada dua permainan lain yang siap menajamkan otak anak anda agar lebih pintar. Selain permainan memori, Playtime With Dora menyajikan dua permainan lain bernama find me and puzzle. Sudah tentu kanak-kanak akan suka bermain permainan semasa belajar ini dan anda tidak perlu bersusah payah mengeluarkan wang untuk permainan ini. Muat turun Waktu Main Dengan Dora di sini.

4. Kedai roti kek hari jadi Anna - permainan pembuat kek

Kedai roti kek hari jadi Dora

Kali ini Dora tidak tampil dengan rambut coklatnya, tetapi masih comel dan disifatkan sebagai Dora yang biasanya dikenali sebagai salah satu watak kartun buatan Nickelodeon. Kedai roti kek hari jadi Anna - permainan pembuat kek, permainan dengan watak Dora yang menyajikan permainan untuk kanak-kanak di mana mereka dapat membuat dan menghias kek.

Perkara pertama yang perlu dilakukan dalam permainan ini, pemain mesti membuat kek mereka terlebih dahulu. Anda boleh memasukkan pelbagai bahan untuk membuat kek. Setelah adunan dan kek siap, pemain akan diminta untuk menghias kek yang mereka buat. Mudah dan menarik bukan? Datang segera dapatkan permainan di sini.

5. Pengembaraan Pirate Motor Dora

Dora Motorbike Pirate Adventure

Dari nama permainan, mungkin anda sudah dapat meneka bahawa permainan ini adalah konsep pengembaraan, ya? Memang, Dora Motorbike Pirate Adventure adalah permainan pengembaraan di mana pemain bertindak sebagai Dora yang berkeliaran mencari duit syiling menggunakan motosikal. Tetapi, dalam perjalanan mendapatkan duit syiling tidak mudah kerana terdapat banyak cabaran dan rintangan yang mesti diatasi.

Untuk mengelakkan halangan yang menghalangi, anda dapat menggerakkan motor sambil bergerak maju, mundur, melompat, untuk menghancurkan halangan tersebut. Nah, untuk mengawal kelajuan motor juga tidak sukar kerana permainan ini dilengkapi dengan  kawalan yang  cukup baik. Selain  kawalan yang  stabil, animasi dan kesan bunyi yang dihasilkan oleh permainan ini juga cukup bagus.

6. Hutan Hujan Dora dan Kawan

Hutan Hujan Dora and Friends

Sekiranya anda ingin bermain permainan bertema Dora yang sangat menyeronokkan dan menyeronokkan, cubalah bermain permainan Dora and Friends Rainforest. Dalam permainan itu, Dora dan Friends Rainforest mengajak pemain bermain Dora sebagai petualang. Diiringi oleh Boots, anda akan memasuki padang belantara dengan pelbagai rintangan.

Tidak perlu takut dengan semua cabaran dan rintangan kerana semua perkara yang diperlukan ada dalam beg Dora! Selain bergantung pada peralatan yang telah dibungkus dengan rapi dalam beg, anda juga boleh mendapatkan bantuan daripada rakan lama Dora, seperti Tico, Big Red Chicken, dan banyak lagi. Mari bantu Dora untuk mencari gelang yang hilang di tengah hutan!

7. Dora the Explorer: Cari Boot

Dora the Explorer Cari But

Seterusnya, kami mencadangkan permainan yang dibuat oleh Nickelodeon, iaitu Dora the Explorer: Find Boots. Seperti namanya, dalam permainan ini ada misi untuk mencari Boots. Untuk mencari Boots, anda dapat mencari beberapa  petunjuk yang  ditinggalkan oleh Boots. Di sinilah penglihatan pemain semakin tajam. Setiap tempat mempunyai  petunjuk  di mana Boots berada. Sekiranya anda berjaya memecahkan setiap kod dan  petunjuk yang  diberikan oleh Boots maka dia akan keluar dari persembunyian.

Oh ya,  bagaimana untuk bermain permainan Dora the Explorer: Find Boots adalah  buku teks. Jadi, di sini kanak-kanak boleh bermain sambil belajar membaca. Dan lagi bagus, hasil permainan Dora the Explorer: Find Boots dapat dihantar melalui e-mel sehingga ibu bapa juga dapat memantau permainan anak-anak.

8. Percutian Dora dan Diego

Percutian Dora dan Diego

Adakah anda mengenali sepupu Dora, Diego? Nah, kali ini permainan bertema Dora mengajak sepupunya Diego untuk berpetualang. Nama permainan ini yang dibuat oleh Nickelodeon ialah Dora and Diego's Vacation. Seperti namanya, permainan ini menceritakan betapa seronoknya percutian Dora dan Diego bersama. Mereka menjelajah hutan dan bertemu dengan rakan haiwan mereka.

Selain kisah pengembaraan yang menarik di hutan, ternyata Dora dan Diego's Vacation juga memaparkan kisah percutian yang lain. Tercatat, kisah percutian Dora dan Diego terdapat 40  cerita lhi ! Semua kisah ini dapat anda akses semasa bermain permainan. Oh ya,  satu lagi perkara menarik, apabila anda memainkan permainan ini banyak pelekat yang bergerak dengan animasi yang menakjubkan. Ingin mencuba bermain?

9. Memasak Dora: Mari Membuat Burger! 2019

Memasak Dora Mari Membuat Burger! 2019

Ini adalah permainan memasak dengan watak animasi Dora. Di sini, anda bertanggungjawab sebagai tukang masak dan pemilik restoran. Jadi, dalam permainan ini anda mesti memasak beberapa menu makanan. Untuk memasak, anda mesti mempunyai  kemahiran memasak yang baik  . Sekiranya anda mempunyai  kemahiran memasak yang baik  , ini bermakna anda mesti sering memasak dalam permainan ini dan mengumpulkan pelbagai jenis keperluan untuk memasak sehingga anda dapat meningkatkan kemahiran memasak anda.

Selain memasak, anda juga harus pandai menguruskan kafe. Untuk dapat menguruskan kafe, anda perlu mengira perbelanjaan dan pendapatan dari penjualan makanan di kafe. Kelebihan kafe boleh digunakan untuk menaik taraf  peralatan kafe, misalnya menukar kerusi dan meja, membeli aksesori lucu untuk dipamerkan di kafe, atau  mengambil  pekerja untuk membantu anda di kafe. Menarik,  bukan ? Ayuh, main permainan di sini!

10. Bandar Emas: Pengembaraan Doraa

Pengembaraan Bandar Emas Doraa

Satu lagi permainan yang kami cadangkan, iaitu City of Gold: Doraa Adventure. Seperti namanya, di sini sekali lagi anda menjadi Dora yang berani. Nah, pengembaraan yang menarik ini akan berada di bandar emas. Di kota emas, Dora mesti mengumpulkan duit syiling di jalanan. Semakin banyak duit syiling yang dikumpulkan, semakin banyak markah yang diperoleh. Berminat untuk bermain permainan? Ayuh, muat turun permainan di sini secara percuma!

Cadangan Permainan Lain

Terlepas dari 10 permainan yang telah disebutkan sebelumnya, kami masih mempunyai beberapa permainan menarik dengan tema Dora. Tetapi sayangnya, permainan berikut tidak lagi tersedia di PlayStore.

1. Pengembaraan Inggeris Dora

Pengembaraan Inggeris Dora

Bermain sambil belajar pastinya akan lebih menyeronokkan oleh kanak-kanak. Lebih-lebih lagi, permainan Dora ini percuma tanpa diminta membayar apa-apa untuk memuat turunnya. Permainan ini dicipta untuk kanak-kanak berumur antara 2 hingga 7 tahun.

Permainan ini menyajikan permainan yang disertai dengan belajar bahasa Inggeris. Jadi, kanak-kanak yang bermain permainan ini juga akan diajar untuk belajar bahasa Inggeris. Terdapat 4 tahap berbeza di mana tahap 1 disyorkan untuk kanak-kanak berumur 2 tahun, tahap 2 untuk kanak-kanak 3-4 tahun, tahap 3 antara umur 5-6 tahun, sementara tahap akhir untuk kanak-kanak 7 tahun.

2. Hadiah Krismas Dora

Hadiah Krismas Dora

Sekiranya permainan yang satu ini akan membuat para pemain membantu Dora dalam menghantar hadiah Krismas. Anda tidak boleh terlambat, kerana anak-anak sangat menantikan hadiah Krismas mereka. Selain itu, hadiah Krismas Dora juga memiliki tantangan menarik, di mana ada halangan ketika mengirim hadiah Krismas dalam bentuk jalan yang rusak, harus melompat, dan lain-lain. Ingin bermain?

3. Larian Pengembaraan Exploradora

Larian Pengembaraan Exploradora

Bagi mereka yang lebih gemar permainan konsep pengembaraan, maka Exploradora Adventure Run boleh menjadi pilihan permainan yang tepat. Dalam permainan itu, Exploradora Adventure Run meminta pemain mengumpulkan banyak duit syiling yang kemudiannya akan digunakan sebagai mata. Semakin banyak syiling, semakin banyak mata akan ada. Tetapi, untuk mendapatkan duit syiling tidak semudah yang disangka, kerana anda harus melalui pelbagai jenis halangan yang menghalangi.

4. Dora Berpakaian

Permainan Dora Dress Up

Dora play adalah satu konsep permainan yang cukup menyeronokkan dan menarik untuk dimainkan oleh kanak-kanak. Kali ini permainan Dora Dress Up hadir dengan konsep. Dalma permainan ini diberitahu bahawa Dora akan mengadakan pesta ulang tahun. Sudah tentu ibu bapanya akan sangat sibuk menyiapkan yang terbaik untuk Dora.

Nah, tugas anda dalam bermain permainan bertema Dora kali ini adalah untuk menolong ibu bapa Dora memilih pakaian yang juga sesuai untuk Dora. Tidak selalu berpakaian, anda juga boleh menggabungkan pakaian dengan pakaian lain.

5. TEMPLE DORA JUNGLE RUN 3D

TEMPLE DORA JUNGLE RUN 3D

Sekiranya sebelum ini pengembaraan Dora berada di dunia dongeng, kali ini Dora akan mempunyai petualangan yang menarik dan mengasyikkan di hutan. Sesuai dengan kartun yang ada, di mana Dora akan melakukan petualangan menarik di hutan. Itu ditawarkan oleh permainan TEMPLE DORA JUNGLE RUN 3D.

Namun, konsep bermain yang ditawarkan tidak jauh berbeza ketika anda bermain permainan kereta bawah tanah . TEMPLE DORA JUNGLE RUN 3D juga menawarkan permainan di mana Dora yang comel akan berlari di hutan dan harus mengambil semua duit syiling. Jangan lupa banyak halangan yang menghalangi anda.

Itu adalah koleksi 10 permainan Dora comel yang juga menarik untuk dimainkan pada peranti Android. Malah ada di antara mereka yang menawarkan permainan pendidikan. Nah, permainan Dora mana yang ingin anda muat turun?