Cara Memesan GrabBike melalui Telefon Pintar dengan Mudah

Aplikasi pengangkutan awam berasaskan dalam talian sememangnya sangat berkembang pesat di Indonesia. Kami boleh memesan pengangkutan awam dalam bentuk motosikal (teksi motosikal) atau kereta (teksi). Walau bagaimanapun, kenderaan pengangkutan dalam talian adalah kenderaan peribadi dengan templat hitam.

Salah satu aplikasi yang menyediakan teksi motosikal dalam talian adalah GrabBike. Walaupun sudah terkenal, masih banyak orang yang tidak tahu bagaimana cara memesan GrabBike.

Berikut ini akan memberikan cara untuk menggunakan aplikasi GrabBike. Bagi anda yang mempunyai telefon pintar berasaskan iOS atau Android, anda boleh menggunakan aplikasi ini dengan segera. Ayuh , lihat sahaja cara memesan GrabBike berikut!

Mengenai GrabBike

Mengenai GrabBike

Pada masa ini GrabBike telah mula beroperasi di beberapa kota di Indonesia. Walaupun tidak semua kota di Indonesia memiliki layanan Grab ini, namun layanan GrabCar dan GrabTaxi sudah ada di beberapa kota besar selain Jadetabek.

GrabBike beroperasi 24 jam sehari. Namun, untuk dapat menggunakan GrabBike, anda juga perlu memastikan ketersediaan pemandu GrabBike di kawasan anda. Kerana mungkin tidak ada pemandu GrabBike yang berdekatan di lokasi pengambilan anda.

GrabBike adalah perkhidmatan teksi motosikal dalam talian yang merupakan pesaing terbesar Go-Jek. Sebenarnya, jumlah armada GrabBike di Jakarta dan wilayah lain yang dicapai oleh GrabBike juga cukup besar.

Sementara itu, pengguna GrabBike juga semakin bertambah setiap hari. Kerana, selain harga murah, GrabBike juga terasa lebih selamat kerana pemandunya sudah berdaftar dan berlesen. Anda juga tidak perlu menawar harga, kerana anda akan membayar harga yang tertera di aplikasi Grab pada telefon pintar anda.

Apabila anda menjadi penumpang GrabBike, anda akan mendapat topeng muka dan topeng kepala percuma. Selain itu, cara pesanan GrabBike cukup moden juga menjadi tarikan utama aplikasi ini.

Cara Muat turun GrabBike

Cara Muat turun GrabBike

GrabBike adalah aplikasi untuk memesan pengangkutan dalam talian. Oleh itu, jelas bahawa jika anda ingin menggunakan GrabBike, anda mesti mempunyai telefon bimbit yang sudah menyokong aplikasi ini, seperti telefon pintar dengan sistem operasi iOS atau Android. Nah, berikut adalah cara memuat turun aplikasi GrabBike di iOS dan Android.

 1. Masukkan App Store untuk pengguna mudah alih iOS dan Google Play Store untuk pengguna telefon pintar Android
 2. Cari aplikasi "Grab", kerana anda tidak akan menemui aplikasi dengan nama GrabBike
 3. Pasang aplikasi "Grab" pada telefon pintar anda, tunggu beberapa saat sehingga aplikasi ini dipasang pada telefon pintar
 4. Buka aplikasi "Grab" dari telefon pintar anda

Cara Mendaftar Akaun GrabBike

Cara Mendaftar Akaun GrabBike

Sebelum kita memasuki kaedah GrabBike, pastikan anda sudah mempunyai akaun di Grab. Sekiranya anda berjaya memasang aplikasi Grab, ikuti langkah-langkah untuk mendaftarkan akaun Grab Bike di bawah.

Log masuk melalui Facebook

 1. Buka aplikasi "Grab" dari telefon pintar anda
 2. Pilih menu Log Masuk dengan Facebook
 3. Masukkan e-mel / nombor telefon dan kata laluan Facebook anda, kemudian tekan butang Enter
 4. Grab akan mengesahkan akaun Facebook anda, kemudian tekan butang Teruskan
 5. Masukkan nama penuh, alamat e-mel, dan juga nombor telefon anda
 6. Grab akan menghantar kod pengesahan ke nombor telefon anda, maka anda hanya perlu memasukkan kod tersebut di aplikasi Grab

Log masuk dengan Nombor Telefon

 1. Buka aplikasi "Grab" yang telah dipasang
 2. Pilih menu Log Masuk dengan Nombor Telefon
 3. Masukkan nama penuh, e-mel dan nombor telefon anda
 4. Tunggu beberapa saat kerana Grab akan mengesahkan nombor telefon yang anda masukkan dan akan menghantar kod pengesahan pada nombor telefon tersebut
 5. Masukkan kod dalam aplikasi Grab

Cara Memesan GrabBike

Aplikasi Grab Cara Memesan GrabBike

Anda perlu tahu bahawa pada masa ini aplikasi Grab juga menyediakan perkhidmatan Grab Car dan Grab Taxi. Sekiranya anda ingin menggunakan perkhidmatan Grab Bike, maka anda boleh memilih perkhidmatan Grab Bike dengan ikon motosikal. Inilah cara untuk memesan GrabBike dengan mudah.

 1. Buka aplikasi "Grab" pada telefon pintar anda
 2. Pilih ikon perkhidmatan GrabBike, aplikasi akan secara automatik mengesan lokasi anda untuk diambil
 3. Masukkan lokasi pengambilan (jika lokasi yang dikesan oleh aplikasi ini tidak tepat), masukkan juga lokasi tujuan
 4. Grab akan memaparkan anggaran kos yang perlu anda bayar kepada pemandu, jika anda setuju, kemudian tekan Next
 5. Skrin telefon pintar anda akan menemui pemandu yang paling dekat dengan lokasi anda
 6. Sekiranya Grab telah menemui pemandu, aplikasi ini akan memberikan maklumat mengenai pemandu yang akan melayani pesanan anda
 7. Tunggu sebentar, pemandu akan menghubungi anda. Sekiranya anda tidak mahu menunggu, anda boleh menghubungi pemandu terlebih dahulu melalui kenalan yang tertera pada maklumat pemandu
 8. Harap tunggu pemandu GrabBike yang akan menjemput anda di lokasi yang anda masukkan lebih awal

Cara Memesan GrabFood

GrabFood

Selain dapat memesan teksi motosikal secara dalam talian, Grab juga menyediakan perkhidmatan di mana anda boleh meminta bantuan untuk memesan makanan. Perkhidmatan untuk memesan makanan melalui Grab dipanggil GrabFood. Dalam ciri GrabFood ini, anda boleh memesan makanan sesuai dengan senarai restoran dalam aplikasi Grab.

Tenang, senarai restoran di GrabFood cukup lengkap dan mempunyai banyak variasi. Jadi, pengguna GrabFood dijamin bebas menentukan makanan yang ingin dibeli. Cara memesan GrabFood sangat mudah, langkah-langkah berikut:

 1. Pertama, anda boleh segera membuka dan memasukkan aplikasi Grab.
 2. Kemudian, anda segera memilih ciri "Makanan" di bahagian atas.
 3. Selepas itu, anda dapat segera menentukan lokasi penghantaran makanan.
 4. langkah seterusnya, anda boleh memilih menu makanan yang tersenarai dalam senarai GrabFood.
 5. Sekarang, setelah memilih, kemudian segera klik pada pengesahan pesanan dan tunggu sehingga pesanan anda tiba.
 6. Anda boleh membayar pesanan makanan secara tunai.

Cara Memesan GrabDelivery

ambil penghantaran

Tidak hanya untuk memesan makanan, Grab juga memiliki fitur untuk mengirim barang. Ciri ini dinamakan GrabDelivery atau Grab Express. Dalam ciri-cirinya, GrabDelivery siap membantu pengguna menghantar barang ke mana sahaja. Cara memesan perkhidmatan GrabDelivery juga sangat mudah, anda hanya perlu mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Pertama, sudah tentu anda boleh memasukkan dan membuka aplikasi Grab secara langsung.
 2. Selanjutnya, anda boleh memilih "Penghantaran" dengan segera.
 3. Kemudian, pilih lokasi pengambilan dan lokasi penghantaran barang.
 4. Anda juga menulis nota khas pada nota yang terdapat dalam ciri GrabDelivery.
 5. Setelah selesai, segera klik "Book Grab."
 6. Selepas itu GrabDelivery akan mencari pemacu terdekat secara automatik ke lokasi pengambilan.
 7. Untuk pembayaran, anda boleh melakukannya secara tunai

Nah, berikut adalah langkah-langkah untuk memesan GrabBike. Bukan hanya GrabBike, bahkan anda juga dapat memesan makanan dan mengirim barang dengan fitur GrabFood atau GrabDelivery. Bergabunglah dengan orang lain yang sudah merasakan kemudahan dan faedah menggunakan GrabBike ini.