Cara menggunakan Gojek, Go Food dan Aplikasi Lain

Menjelang pertengahan tahun 2015, rakyat Indonesia merasa teruja dengan kehadiran pengangkutan awam yang tidak biasa. Gojek memang merupakan perkhidmatan pengangkutan dalam bentuk teksi motosikal roda dua. Namun, yang membuat Gojek berbeza dari teksi asas lain adalah cara ia dipesan menggunakan aplikasi khas, dan juga harga yang dinyatakan pada aplikasi tersebut.

Nah, bagaimana anda menggunakan aplikasi Gojek? Apakah perkhidmatan yang ditawarkan oleh aplikasi ini? Ayuh , ketahui dalam artikel kali ini.

Cara Menggunakan Aplikasi Gojek

Cara Memesan Gojek Go-Ride

Gojek memang berjaya mencuri hati pengguna pengangkutan awam, terutama di kota-kota yang sangat memerlukan pengangkutan cepat dan praktikal, seperti di Jakarta. Bahkan, Gojek juga hadir di 10 kota besar di Indonesia, seperti Jakarta, Bandung, Bali, Surabaya, Makassar, Yogyakarta, Semarang, Medan, Palembang, dan Balikpapan.

Ramai orang biasa dengan aplikasi Gojek, tetapi tidak sedikit orang yang tidak tahu menggunakan aplikasi Gojek. Sekiranya pada awal kemunculannya, Gojek hanya menyediakan perkhidmatan pengangkutan dengan menjemput dan menurunkan penumpang, sekarang Gojek juga menyediakan pelbagai perkhidmatan lain, seperti perkhidmatan untuk menghantar barang, membeli makanan, ke perkhidmatan kecantikan yang dapat datang ke tempat anda.

Sebelum membincangkan perkhidmatan yang ditawarkan oleh Gojek, mari kita ketahui cara menggunakan aplikasi Gojek terlebih dahulu.

 1. Buka App Store atau Google Play Store pada telefon pintar anda
 2. Cari aplikasi "Go-Jek" dan pasang aplikasi tersebut
 3. Selepas aplikasi dipasang, anda mesti mendaftar akaun terlebih dahulu. Tekan butang Daftar pada aplikasi
 4. Masukkan semua data yang diminta dengan betul
 5. Gojek akan menghantar kod pengesahan ke nombor yang anda daftarkan
 6. Masukkan kod dalam aplikasi Gojek
 7. Pilih perkhidmatan yang ingin anda gunakan

Jenis Perkhidmatan Gojek

Jenis Perkhidmatan Gojek Cara Menggunakan Aplikasi Gojek

Pada masa ini, Gojek telah menyediakan lebih dari 10 perkhidmatan yang sangat berguna. Berikut adalah beberapa perkhidmatan yang terdapat di Gojek.

 • Go-Ride: Perkhidmatan pengangkutan motosikal yang siap untuk menjemput dan menghantar penumpang ke destinasi mereka.
 • Go-Car: Perkhidmatan pengangkutan kereta persendirian dengan templat hitam yang akan menjemput dan menurunkan penumpang mengikut lokasi yang ditentukan.
 • Go-Food: Perkhidmatan penghantaran makanan terbesar di Indonesia. Gojek juga bekerjasama dengan sekitar 30,000 penyewa makanan untuk memudahkan pengguna memilih makanan yang ingin dipesan.
 • Go-Send: Perkhidmatan kurier yang siap mengambil dan menghantar dokumen atau bungkusan ke destinasi mereka dalam 60 minit.
 • Go-Mart: Kemudahan dari Gojek yang siap menghabiskan barang pesanannya di pelbagai kedai dan pasar raya.
 • Go-Box: Perkhidmatan yang menyewa kereta kotak atau trak khas kepada pengguna yang ingin memindahkan dan mengangkut barang besar.
 • Go-Massage: Perkhidmatan urut yang membawa ahli terapi profesional datang terus ke tempat anda.
 • Go-Clean: Menyediakan perkhidmatan pembersihan yang boleh dipanggil untuk membersihkan rumah, pejabat, dan bilik asrama.
 • Go-Glam: Perkhidmatan penjagaan kecantikan yang menawarkan perkhidmatan dalam bentuk creambath , manicure-pedicure , waxing , dll. Yang boleh dipanggil untuk datang ke tempat anda.
 • Go-Tix: Memberi maklumat mengenai festival atau acara yang akan diadakan dalam masa terdekat. Go-Tix juga menyediakan kemudahan untuk membeli tiket acara atau tiket bioskop dan menghantar terus ke tempat anda.
 • Go-Busway: Kemudahan untuk memantau jadual bas Transjakarta dan akses langsung untuk memesan Go-Ride yang akan membawa anda ke perhentian bas yang anda mahukan.

Cara Memesan Gojek Go-Ride

Cara Memesan Gojek Go-Ride

Hanya mengetahui cara menggunakan aplikasi Gojek terasa tidak lengkap jika anda tidak mencuba pesanan Gojek secara langsung melalui aplikasi tersebut. Cara memesan teksi sebenarnya sangat mudah, anda hanya perlu menentukan jenis perkhidmatan yang anda pesan. Inilah cara untuk memesan beberapa perkhidmatan yang biasa digunakan di Gojek.

Ini adalah perkhidmatan dari Gojek yang paling kerap digunakan. Inilah cara untuk memesan kemudahan Gojek untuk kemudahan Go-Ride.

 1. Buka aplikasi Gojek dari telefon pintar atau tablet anda
 2. Pilih perkhidmatan Go-Ride
 3. Masukkan lokasi pengambilan dan lokasi tujuan anda
 4. Gojek akan mengira kos yang perlu anda bayar untuk perjalanan yang akan anda pesan
 5. Sekiranya anda bersetuju, tekan "Pesan" dan tunggu sebentar kerana Gojek akan menemui pemandu yang paling dekat dengan anda
 6. Apabila anda mendapat pemandu, segera hubungi pemandu untuk memastikan bahawa pesanan anda telah diterima olehnya

Cara Memesan Gojek Makanan Go

Cara Memesan Gojek Makanan Go

Selain Go-Ride, perkhidmatan lain yang paling sering digunakan adalah Go-Food. Pemandu Gojek akan memesan makanan yang anda mahukan dan menghantarnya ke tempat anda. Perkhidmatan ini tentunya memudahkan anda untuk memesan makanan tanpa menunggu dalam keadaan bersantai dan tanpa kerumitan. Inilah cara menggunakan aplikasi Gojek untuk perkhidmatan Go-Food.

 1. Buka aplikasi Gojek dari telefon pintar atau tablet anda
 2. Pilih perkhidmatan Go-Food
 3. Pilih penyewa makanan yang anda mahukan
 4. Buat pesanan anda dengan memilih menu yang ada atau memesan secara manual di menu Input Order Manual
 5. Selepas itu, masukkan menu Maklumat Pemesanan , kemudian masukkan alamat destinasi penghantaran
 6. Pilih kaedah pembayaran dengan Go-Pay atau Cash
 7. Klik "Pesan" dan Gojek akan segera mencari pemandu terdekat untuk penyewa makanan yang telah anda pilih
 8. Setelah Gojek berjaya mendapatkan pemandu, hubungi pemandu untuk memastikan bahawa pemandu telah menerima pesanan anda dengan jelas

Jadi, bagaimana anda membatalkan pesanan Gojek? Sekiranya anda baru membuat pesanan, anda boleh segera menekan butang Batal atau ikon 'X' merah jika anda ingin membatalkannya.

Namun, untuk perkhidmatan Go-Food, jika pemandu telah membayar pesanan makanan, maka anda tidak boleh membatalkan pesanan. Jangan lupa menghubungi pemandu terlebih dahulu sebelum anda membatalkan pesanan.

Cara membayar motosikal

GO-JEK

Gojek menyediakan dua kaedah pembayaran, iaitu tunai dan Go-Pay. Sekarang, apa itu Go-Pay? Go-Pay adalah kaedah pembayaran tanpa tunai untuk Gojek . Anda hanya perlu tambah nilai untuk menambah baki Go-Pay anda. Sekiranya anda membuat pesanan dan memilih kaedah pembayaran Go-Pay, kos yang akan dibayar akan ditolak dari baki Go-Pay.

Cara mengisi baki Go-Pay anda juga sangat mudah, anda boleh mengisinya melalui ATM, Mobile Banking, dan Internet Banking. Beberapa bank yang bekerjasama dengan Gojek untuk menyediakan kemudahan tambahan untuk baki Go-Pay adalah BCA, Mandiri, BRI, BNI, dan Permata Bank.

Go-Pay dapat digunakan untuk membayar layanan Go-Ride, Go-Send, Go-Food, Go-Car, Go-Mart, dan Go-Busway. Kaedah pembayaran ini sangat selamat dan praktikal. Selain itu, pemandu juga tidak perlu bersusah payah mencari perubahan sekiranya anda membayar dengan Go-Pay.

Cara Memesan Go-Send

Pergi hantar

Go-Jek tidak hanya melayani pelanggan yang memerlukan teksi motosikal dalam talian. Kerana, Go-Jek juga memiliki fitur di mana pelanggan dapat meminta pesanan dihantar. Bagi anda yang memerlukan perkhidmatan penghantaran, anda boleh menggunakan fitur Go-Send.

Go-Send sendiri mempunyai fungsi di mana pelanggan dapat memesan pemandu Go-Jek untuk meminta bantuan dalam pengiriman barang. Anda boleh meninggalkan barang anda di perkhidmatan Go-Send ini. Untuk bayarannya, anda hanya perlu membayar mengikut harga yang dinyatakan dalam aplikasi. Nah, inilah cara untuk memesan Go-Send:

 1. Buka dan masukkan aplikasi Gojek pada telefon pintar atau tablet anda.
 2. Pilih perkhidmatan Go-Send
 3. Kemudian, anda boleh memasukkan lokasi pengambilan barang dan juga lokasi tujuan.
 4. Selepas itu, Go-Send akan membuat pengiraan pembayaran secara automatik
 5. Sekiranya anda setuju, segera "Next" dan mulakan mesej Go-Send. Tidak lama kemudian, Go-Send akan datang ke lokasi pengambilan dan anda dapat segera memberikan barang tersebut kepada pemandu Go-Send

Cara menempah Go-Tix

pergi-tix

Sebelum mengetahui langkah-langkah bagaimana memesan Go-Tix, kami akan memberikan sekilas maklumat mengenai Go-Tix. Go-Tix adalah ciri di Go-Jek di mana pelanggan boleh memesan tiket. Ya, anda boleh menempah tiket untuk menonton filem, menonton bola, atau menonton acara tiket  .

Dengan ciri Go-Tix ini, pelanggan akan lebih mudah mendapatkan tiket tanpa perlu beratur panjang. Anda hanya perlu menunggu sehingga Go-Tix mendapat tiket. Sangat praktikal dan senang bukan? Sekiranya anda ingin mengetahui cara membuat pesanan, berikut adalah langkah-langkah untuk memesan perkhidmatan Go-Tix:

 1. Buka dan masukkan aplikasi Go-Jek
 2. Selepas itu, anda boleh memilih ciri Go-Tix dengan segera
 3. Kemudian anda boleh memilih untuk memesan tiket untuk menonton filem atau  acara
 4. Sekiranya anda memilih, anda boleh segera mengisi tarikh, masa, tempat duduk yang anda mahukan
 5. Tambahan pula, anda boleh membayar secara langsung dengan menggunakan Go-Pay atau kad kredit
 6. Tiket yang telah dipesan boleh diperiksa oleh menu Tiket Saya
 7. Bagi mereka yang memesan tiket untuk menonton pawagam CGV, anda boleh memasukkan "Kod Pemesanan" dan juga Kata Laluan yang ada di "Tiket Saya" maka anda boleh terus ke  mesin  tiket sendiri  di pawagam CGV

Cara Memesan Go-Mart

go-mart

Go-Jek sememangnya bukan aplikasi untuk memesan teksi motosikal secara dalam talian. Sebabnya, walaupun dengan Go-Jek anda boleh meminta pertolongan untuk membeli-belah. Go-Mart adalah ciri yang memudahkan pelanggan Go-Jek untuk berbelanja di pasar raya, pasar mini, dan tempat membeli-belah lain.

Selain anda boleh meminta pertolongan untuk membeli makanan, anda juga boleh memesan Go-Mart untuk membeli elektronik, peralatan rumah tangga, dan banyak lagi. Bagaimana untuk? Cukup mudah dan tidak rumit, berikut adalah langkah-langkah untuk memesan Go-Mart:

 1. Buka dan masukkan aplikasi Go-Jek
 2. Selepas itu, anda boleh memilih dan mengklik ciri Go-Mart dengan segera
 3. Sekiranya anda telah membuka ciri Go-Mart, anda dapat dengan segera memilih kategori produk yang diinginkan atau segera mencari barang yang ingin anda beli
 4. Kemudian, segera klik tanda "+" untuk memilih item yang ingin anda beli
 5. Sekiranya anda selesai memilih item, maka anda perlu memeriksa item yang anda pilih terlebih dahulu di bahagian "urutan pratonton"
 6. Masukkan alamat penuh untuk menghantar barang
 7. Pilih kaedah pembayaran dalam bentuk wang tunai atau kad kredit
 8. Klik Pesan, dan tunggu Go-Mart menghantar barang pesanan anda

Cara Memesan Urutan Pergi

urut pergi

Sukar mencari perkhidmatan urut? Tidak perlu bingung mencarinya, kerana Go-Jek juga menyediakan perkhidmatan di mana pelanggan boleh memesan perkhidmatan urut. Merupakan Go-Massage yang akan menyediakan kemudahan membuat tempahan perkhidmatan urut.

Bukan hanya itu, Go-Massage juga hanya menggunakan perkhidmatan urut profesional. Jadi, anda tidak perlu risau tentang perkhidmatan urut yang akan diterima. Anda boleh memesan Go-Massage dengan langkah-langkah berikut:

 1. Buka dan masukkan aplikasi Go-Jek
 2. Pilih dan klik ciri Go-Massage
 3. Tentukan perkhidmatan urut yang diingini. Contohnya anda menginginkan  urutan badan penuh  atau hanya urutan biasa
 4. Kemudian, anda menentukan produk urut, jantina, dan jangka masa urut
 5. Jangan lupa untuk menentukan tarikh, masa dan alamat anda
 6. Klik pesanan setelah anda selesai memilih

Sudah tahu bagaimana menggunakan aplikasi Gojek, bukan ? Nah, sudah tiba masanya anda mencuba aplikasi ini sekarang, sehingga anda dapat merasakan manfaat dan kemudahan yang dapat diperoleh ketika menggunakan aplikasi Gojek.