Kaedah paling mudah dan praktikal untuk menggunakan aplikasi Grab

Di era moden dan praktikal ini, anda dimudahkan dalam segala hal. Anda juga boleh memesan teksi dalam talian, teksi motosikal dalam talian, dan juga memesan perkhidmatan untuk membeli makanan. Sekarang, untuk mendapatkan perkhidmatan praktikal, ada Grab yang siap memenuhi permintaan pelanggan.

Seperti Go-Jek, Grab juga menawarkan perkhidmatan untuk memesan teksi dalam talian yang disebut GrabCar. Bukan itu sahaja, malah Grab juga menyediakan perkhidmatan untuk melayani pelanggan yang memesan makanan. Perkhidmatan pesanan makanan Grab dipanggil GrabFood.

Malah, bagi anda yang memerlukan perkhidmatan penghantaran, Grab juga menyediakan perkhidmatan GrabDeblivery untuk menghantar barang dengan selamat ke destinasi mereka. Jadi bagaimana anda menggunakannya? Waktu berikut akan membincangkan tentang cara menggunakan aplikasi Grab dengan mudah dan praktikal. Lihat artikel berikut hingga akhir!

Cara menggunakan GrabCar

Mengenai GrabCar

Selain GrabBike, Grab juga menawarkan perkhidmatan GrabCar. Nah, sebelum Caris Signal membincangkan cara memesan GrabCar dan selok-belok aplikasi ini, mari kita bincangkan terlebih dahulu definisi GrabCar.

GrabCar adalah aplikasi penyedia teksi dalam talian. Teksi yang disambungkan ke rangkaian GrabCar adalah kereta roda empat milik peribadi dengan plat hitam. Jadi, ketika menaiki GrabCar, kita akan merasa seperti dia menaiki kereta persendirian.

Tidak perlu risau dengan kenderaan yang digunakan oleh GrabCar. Kerana GrabCar juga memberikan syarat mengenai kendaraan yang dapat melewati pilihan.

Rata-rata kenderaan yang digunakan oleh GrabCar adalah Toyota Avanza, Daihatsu Xenia, Toyota Kijang Innova, Nissan Grand Livina, dan pelbagai jenama kereta kelas menengah yang lain. Pemilihan kereta dengan tahun tertentu tentunya mengutamakan keselesaan penumpang GrabCar.

GrabCar adalah perkhidmatan pengangkutan dalam talian yang baru dilancarkan pada pertengahan 2016. Oleh itu, tindakan GrabCar masih dianggap tidak dapat mengatasi pesaing terbesarnya, Uber.

Namun, lama-kelamaan banyak yang percaya bahawa keberadaan GrabCar dapat menjadi pesaing kuat bagi Uber. GrabCar tersedia 24 jam sehari, bergantung pada ketersediaan armada GrabCar di lokasi pengambilan.

Saat ini, GrabCar baru beroperasi di Jakarta, Denpasar dan Surabaya. Namun, Grab memang merancang untuk memperluas kawasan liputan GrabCar. Anda boleh mendapatkan GrabCar dalam aplikasi Grab yang terdapat di App Store dan Google Play Store.

Sama seperti GrabBike, perkhidmatan GrabCar ini juga ada dalam aplikasi yang sama dengan GrabTaxi. Sebelum membincangkan mengenai cara memesan GrabCar, mari kita bincangkan cara memasang aplikasi terlebih dahulu.

 1. Buka App Store atau Google Play Store dari telefon pintar anda
 2. Cari aplikasi yang dipanggil "Grab"
 3. Muat turun aplikasi dan tunggu Grab dipasang secara automatik pada telefon pintar anda
 4. Sebelum menggunakan aplikasi ini, anda mesti mempunyai akaun Grab. Caranya, anda boleh mendaftar melalui akaun Facebook atau dengan menggunakan e-mel dan nombor telefon
 5. Tunggu beberapa saat kerana Grab akan menghantar kod pengesahan ke nombor telefon yang anda daftarkan
 6. Masukkan kod pengesahan ke dalam aplikasi "Grab", maka aplikasi ini siap digunakan

Cara Memesan GrabCar

Cara Memesan GrabCar Cara Menggunakan GrabCar

Tidak ramai orang yang tahu cara memesan GrabCar. Fahamilah, kerana aplikasi ini baru diperkenalkan pada pertengahan tahun 2016. Namun, jika anda sudah menggunakan GrabBike, maka anda juga sudah tahu cara memesan GrabCar. Berikut adalah panduan untuk memesan GrabCar untuk pemula:

 1. Buka aplikasi "Grab" yang sudah terpasang di telefon pintar anda
 2. Pilih jenis perkhidmatan GrabCar dengan ikon kereta yang diperibadikan
 3. Masukkan lokasi pengambilan anda di ruangan Pick-Up , pastikan anda memasukkan lokasi yang betul
 4. Selepas itu, segera masukkan lokasi destinasi anda di ruangan Drop-Off
 5. Grab akan memberitahu anda mengenai bayaran yang mesti anda bayar untuk sampai ke destinasi
 6. Pilih jenis perjalanan anda, Peribadi atau Perniagaan (untuk pemula anda harus memilih Peribadi)
 7. Pilih jenis pembayaran di bahagian Tunai , anda juga boleh menambahkan pembayaran melalui kad debit atau kredit
 8. Sekiranya anda pengguna pertama aplikasi Grab, masukkan kod promo yang anda dapat dari rakan yang pernah menggunakan Grab sebelumnya. Kod promo ini akan memberikan baucar yang boleh digunakan secara langsung untuk mengimbangi kos perjalanan anda
 9. Masukkan nota khusus untuk pemandu di medan Notes to Driver . Anda boleh memaklumkan alamat lengkap anda di ruangan ini
 10. Setelah selesai dan anda bersetuju dengan harga yang ditawarkan oleh Grab, klik Pesan
 11. Grab akan mencari pemandu dan armada GrabCar terdekat dari lokasi pengambilan yang anda masukkan, setelah Grab berjaya menemui pemandu, aplikasi ini akan segera memberitahu anda
 12. Hubungi pemandu anda untuk memastikan pesanan anda telah diterima oleh pemandu

Ya, cara menggunakan GrabCari memang sangat mudah. Dengan aplikasi Grab, anda juga dapat memantau kedudukan pemandu Grab yang menuju ke tempat anda. Selain itu, sebelum memesan, Anda juga dapat memastikan ketersediaan armada GrabCar di sekitar lokasi pengambilan yang anda inginkan.

Sekiranya tidak ada pemandu GrabCar di sekitar lokasi anda, akan memerlukan sedikit masa lagi untuk mencari pemandu terdekat dan bersedia menerima pesanan anda.

Perbezaan antara GrabCar dan GrabTaxi

Perbezaan antara GrabCar dan GrabTaxi Cara Memesan GrabCar

Walaupun mereka dalam aplikasi yang sama, GrabCar dan GrabTaxi adalah pelbagai jenis perkhidmatan. Seperti yang telah kita bincangkan sebelumnya, GrabCar adalah teksi dalam talian yang menggunakan kereta peribadi hitam. Sementara itu, GrabTaxi adalah perkhidmatan yang berafiliasi dengan rangkaian teksi konvensional.

Oleh itu, semasa anda memesan GrabTaxi, pesanan anda akan dihantar oleh Grab kepada pemandu teksi plat kuning konvensional yang paling hampir dengan lokasi pengambilan. Walau bagaimanapun, cara pesanan GrabCar dan GrabTaxi boleh dikatakan sama.

Perbezaan antara GrabCar dan GrabTaxi juga terletak pada tarif. Harga yang ditawarkan oleh GrabCar cenderung lebih murah, kerana dilaporkan perkhidmatan GrabCar tidak dikenakan pajak seperti pengangkutan awam lain. Sementara itu, GrabTaxi dikenakan bayaran lebih mahal kerana armada itu adalah teksi konvensional. Anda boleh mengatakan bahawa harga GrabTaxi memang sama dengan harga teksi konvensional.

Selain harga yang lebih rendah, banyak orang lebih suka GrabCar kerana armadanya lebih selesa. Selain itu, prestij juga akan meningkat ketika menunggang GrabCar, kerana armada itu memang mirip dengan kereta persendirian.

Kadar GrabCar

Perbezaan antara Uber Taxi dan GrabCar

Bercakap mengenai kos, terdapat sedikit perbezaan dalam pengiraan kadar dari Uber dan GrabCar. Uber hanya memberikan anggaran harga, dengan syarat kadar boleh berubah jika anda mengalami kesesakan lalu lintas dan mengambil jalan lain yang lebih jauh.

Sementara itu, GrabCar menjamin bahawa kadar yang ditunjukkan dalam aplikasi semasa anda memesan GrabCar adalah kadar murni yang mesti anda bayar semasa anda keluar dari kereta. Kadar ini tidak akan mengalami pembengkakan walaupun anda terperangkap dalam lalu lintas.

Sekarang, kerana tarif GrabCar ini sesuai dengan aplikasi, maka Anda tidak dibenarkan memiliki dua tujuan yang berbeza, anda hanya dapat memilih satu destinasi dengan laluan dari pemandu. Tidak seperti Uber, yang mengenakan yuran pembatalan, GrabCar tidak mengenakan sedikit pun.

Namun, demi kemanusiaan, anda harus segera menghubungi pemandu sekiranya anda ingin membatalkan pesanan. Tujuannya adalah untuk mengelakkan pemandu berjalan ke tempat anda. Sekarang, selain dapat memesan teksi dalam talian, Grab juga menawarkan perkhidmatan untuk memesan teksi motosikal dalam talian yang disebut Grabike. Untuk cara memesan grabike, anda boleh membaca artikel ini.

Cara Memesan GrabFood

GrabFood

Go-Jek bukan sahaja mempunyai perkhidmatan pesanan makanan, Grab juga mempunyai perkhidmatan penghantaran makanan yang disebut GrabFood. Tidak jauh berbeza dengan Go-Jek, GrabFood juga bersedia menerima pesanan makanan dan akan dihantar terus kepada pelanggan. Berikut adalah tutorial cara memesan GrabFood:

 1. Buka dan masukkan aplikasi Grab
 2. Pilih ciri "Makanan" untuk memesan makanan
 3. Tentukan lokasi penghantaran makanan
 4. Pilih menu makanan dalam senarai GrabFood
 5. Apabila semua pesanan dipilih, pesan terus dan tunggu sehingga GrabFood tiba
 6. Anda boleh membayar GrabFood secara tunai

Cara Memesan GrabDelivery

ambil penghantaran

Ciri GrabDelivery atau biasa disebut GrabExpress mempunyai fungsi yang hampir mirip dengan Go-Send. Dalam ciri ini, GrabDelivery siap menghantar pelbagai jenis barang. Anda hanya perlu memesan perkhidmatan tersebut dan membayar tarifnya. Untuk memesan GrabDelivery, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Buka dan masukkan aplikasi Grab
 2. Tuliskan alamat lengkap untuk mengambil barang dan alamat penerima barang tersebut
 3. Sekiranya anda mempunyai nota khas mengenai item tersebut, anda boleh mengisi bahagian  nota
 4. Kemudian, anda boleh klik Book Grab
 5. Selepas anda membuat pesanan, Grab akan mencari pemandu terdekat secara automatik
 6. Anda boleh membayar perkhidmatan GrabDelivery secara tunai

Kini, semakin ramai orang di bandar besar berminat untuk menggunakan perkhidmatan GrabCar. Selain cara memesan GrabCar yang agak moden dan mudah, harga yang ditawarkan oleh GrabCar juga lebih murah daripada pengangkutan awam lain.