Cara Memeriksa IMEI Samsung dan Sebab Mengapa Anda Perlu Tahu

Dalam bidang telefon bimbit Android, Samsung adalah jenama yang boleh dikatakan lengkap. Produk yang dikeluarkan nampaknya menjangkau pelbagai kalangan. Terdapat telefon bimbit yang harganya berada di antara kelas menengah ke bawah, ada juga kelas menengah ke atas. Semuanya bergantung pada keperluan penggunanya.

Pada dasarnya, mahu murah atau mahal kedua-duanya digunakan untuk berkomunikasi. Pilihan setiap orang berdasarkan keperluan yang berbeza. Sebahagiannya hanya digunakan untuk komunikasi, kerja, hiburan, dan lain-lain. Sebagai contoh, untuk keperluan fotografi, pengguna biasanya memilih telefon bimbit yang mempunyai kualiti kamera yang baik.

Sebilangan orang lebih suka membeli telefon bimbit dalam keadaan baru. Namun, ada juga yang lebih gemar membeli telefon bimbit terpakai. Apa pun alasannya, membeli telefon bimbit terpakai memerlukan perhatian lebih kerana selalunya ia tidak dalam keadaan lengkap. Yang harus menjadi perhatian kita ialah IMEI.

Perkara pertama yang harus kita lakukan semasa ingin membeli telefon bimbit terpakai adalah dengan memeriksa IMEI telefon bimbit. Sama seperti ketika kita melamar pekerjaan atau senarai kuliah, perkara pertama yang diminta adalah identiti. Kerana identiti adalah apa yang akan menjadi pembeda antara manusia, dan untuk telefon identiti disebut IMEI.

Definisi IMEI

Definisi IMEI

IMEI adalah kependekan dari Internation Mobile Equipment Identity . Bentuknya dalam bentuk deretan nombor unik yang berbeza-beza untuk setiap telefon bimbit. Nombor tersebut adalah nombor pengenalan yang dikeluarkan oleh Persatuan GSM (GSMA) untuk setiap slot kad GSM yang dihasilkan oleh pengeluar telefon bimbit. Seperti manusia, IMEI adalah NIK untuk telefon bimbit.

Jadi, satu nombor IMEI tidak akan dimiliki oleh dua telefon bimbit. IMEI boleh menjadi pembezaan walaupun telefon bimbit adalah satu jenama atau satu jenis. Seperti manusia, mustahil satu KTP dimiliki oleh dua orang. Baris nombor sangat berguna untuk memastikan dan menerangkan banyak perkara mengenai telefon bimbit.

Kepentingan Mengetahui IMEI

Kepentingan Mengetahui IMEI

Sekarang, memang masih banyak orang yang tidak tahu betapa pentingnya mengenali IMEI. Sekiranya anda bertanya kepada orang sekeliling, adakah dia tahu IMEI telefon bimbitnya? Adakah dia mempunyai rekod IMEI yang selamat? Kemungkinan besar dia akan menjawab tidak. Untuk itu, mari kita bincangkan kepentingan mengetahui IMEI.

1. Mencegah Penipuan

IMEI akan berguna sekiranya anda ingin membeli telefon bimbit terpakai. Anda boleh memadankan IMEI yang tertera di telefon dengan IMEI yang dicetak pada kotak. Sepatutnya, IMEI yang disenaraikan pada keduanya sama. Sekiranya berbeza, sudah pasti kotak itu bukan kotak telefon bimbit yang asal.

2. Memberi Maklumat Mengenai Telefon bimbit

Sekiranya anda memerlukan maklumat di telefon bimbit, nombor IMEI akan sangat membantu. Anda boleh melayari laman web IMEI.info dan kemudian masukkan nombor IMEI telefon bimbit yang anda miliki. Selepas itu, maklumat terperinci akan dipaparkan mengenai telefon bimbit, termasuk tahun pelepasan, pengeluar, dan model telefon bimbit.

3. Berguna sekiranya telefon bimbit hilang atau dicuri

IMEI akan berguna sekiranya telefon bimbit anda hilang atau dicuri. Nombor IMEI dapat digunakan untuk melaporkan kehilangannya ke Pusat Perhubungan atau Pusat Servis . Dari sana anda dapat mengetahui sejarah pembaikan unit yang kemudiannya dapat digunakan untuk memberitahu data pengguna setelah telefon hilang berdasarkan sistem.

4. Jejaki Telefon bimbit Tidak Sah

Baru-baru ini, dikhabarkan bahawa pada tahun 2020 pemerintah akan menyekat telefon bimbit haram. Oleh itu, jika telefon bimbit tidak sah, pengendali akan menyekatnya sehingga peranti tidak dapat digunakan dengan baik. Itulah pentingnya kita membeli telefon bimbit secara sah, bukan hanya tergoda dengan harga yang murah.

Pembekal boleh 'mematikan' telefon bimbit melalui nombor IMEI. Kemudian, telefon bimbit yang dicuri dan telefon bimbit yang dicuri tidak dapat digunakan kerana IMEI tidak didaftarkan secara rasmi atau dilaporkan hilang. Sekiranya itu berlaku, tidak kira seberapa baik telefon bimbit tidak akan berguna.

Dari sini kita tahu bahawa nombor IMEI sangat berguna untuk diketahui. Rangkaian nombor ini akan memberikan banyak faedah untuk perkara yang berkaitan dengan telefon bimbit kita sendiri. Tidak salah jika kita menganalogikan IMEI telefon bimbit seperti kad pengenalan manusia.

Cara Semak IMEI Samsung

Setelah mengetahui maksud IMEI dan pentingnya mengetahui IMEI, sekarang adalah masa untuk mengetahui cara memeriksa IMEI. Terdapat dua cara yang boleh digunakan untuk memeriksa IMEI pada peranti Samsung. Kedua-duanya sama sekali tidak sukar, jadi sesiapa sahaja boleh melakukannya. Jadi, lihat dengan teliti ya, langkah-langkahnya.

1. Melalui Pad Kekunci

Melalui Pad Kekunci

  • Pertama, buka pad kekunci pada telefon bimbit anda seperti gambar di atas.
  • Taipkan kod * # 06 # .
  • Selepas itu, tekan butang panggil , seolah-olah kita memeriksa nadi.
  • Kemudian nombor IMEI akan muncul di skrin dengan segera. Pada beberapa telefon, anda bahkan tidak perlu menekan butang panggilan kerana nombor IMEI akan segera muncul setelah kod perintah selesai.

Cara memeriksa IMEI Samsung ini berlaku untuk semua jenis telefon bimbit dengan pelbagai jenis dan jenama. Untuk contoh yang disenaraikan di atas kita dapat melihat terdapat IMEI1 dan IMEI2. Mengapa terdapat dua IMEI dalam satu telefon bimbit? Kerana gambar di atas adalah hasil tangkapan skrin Samsung Galaxy S8 yang mempunyai dua slot kad SIM.

Seperti yang telah dinyatakan, IMEI dikeluarkan untuk setiap slot kad SIM yang dihasilkan. Oleh itu, paparan seperti gambar di atas hanya akan dilihat untuk telefon dengan dua slot kad SIM. Sekiranya telefon bimbit anda hanya mempunyai satu slot, hanya satu IMEI yang akan muncul semasa diperiksa.

Cuba praktikkan diri anda mengikut arahan yang ditulis di atas. Paparan yang kelihatan lebih kurang sama dengan gambar di atas. Nombor IMEI akan muncul di bawah tulisan IMEI. Gambar di atas kelihatan kosong kerana menyamar terlebih dahulu. Sekiranya anda telah melihat, cuba perhatikan atau tangkapan skrin dan simpan fail di tempat yang selamat seperti denyar.

2. Melalui Tetapan

Melalui Tetapan

  • Pertama buka menu di telefon bimbit anda kemudian cari Tetapan , pilih.
  • Cari Tentang Telefon , biasanya ada di bahagian bawah menu, jadi tatal ke bawah.
  • Terdapat beberapa maklumat penting mengenai telefon bimbit anda, sila cari IMEI.

Penampilan pada telefon bimbit anda mungkin kelihatan berbeza. Ia bergantung pada jenis telefon dan tema yang digunakan. Tetapi, maklumat yang disampaikan akan lebih kurang sama dengan maklumat yang terdapat dalam gambar di atas. Gambar di atas adalah tangkapan skrin telefon bimbit Samsung Galaxy S8 yang mempunyai dua slot kad SIM. Jadi, ada IMEI1 dan IMEI2 seperti yang telah dijelaskan.

Nanti IMEI akan dilihat di sebelah teks IMEI, serta nombor telefon bimbit, nombor model, dan nombor siri. Itulah nombor yang penting bagi anda. Dalam gambar di atas, angka tersebut telah disamarkan kerana itu penting dan tidak boleh diketahui oleh orang lain.

Itulah cara untuk memeriksa IMEI Samsung dan sebab-sebab mengapa anda harus mengetahuinya. Jangan lupa untuk berkongsi artikel ini dengan rakan-rakan yang mungkin tidak tahu bagaimana memeriksa Samsung IMEI. Sekiranya anda mempunyai pengalaman menarik mengenai betapa pentingnya mengetahui IMEI dari telefon bimbit anda, anda boleh membagikannya di ruangan komen.

Apakah jenis telefon bimbit yang anda gunakan? Jangan lupa untuk memeriksa dan merakam IMEI! Sekiranya anda lebih suka mencatat secara digital seperti melalui tangkapan skrin , jangan lupa menyimpan fail di luar telefon bimbit, ya! Tujuannya adalah, jika telefon bimbit hilang atau dicuri, anda masih boleh melaporkan kepada Perkhidmatan Pelanggan untuk tindakan selanjutnya.

Sekiranya anda pengguna telefon iPhone, anda boleh mengetahui cara memeriksa IMEI untuk peranti Apple di sini.