Berikut adalah 10 Kelebihan dan Kekurangan Telefon Pintar iPhone XR

Pada 12 September 2018, Ketua Pegawai Eksekutif Apple Tim Cook mengumumkan kehadiran iPhone XR kepada penonton di Teater Steve Jobs bersama dengan iPhone XS dan iPhone XS Max dengan harga yang lebih tinggi. Ketiga-tiga telefon pasti akan dibandingkan dengan siri iPhone sebelumnya.

Telefon iPhone XS dan iPhone XS Max menarik perhatian paling banyak kerana ia memberikan peningkatan yang lebih baik. Malangnya, iPhone XR tidak mendapat banyak perhatian kerana spesifikasi iPhone XR lebih rendah daripada iPhone XS dan iPhone XS Max. Malah iPhone XR boleh menjadi bahan jenaka kerana ia mempunyai kemampuan layar yang lebih rendah (326 ppi) berbanding dengan kepadatan skrin iPhone 4 (330 ppi).

Kekurangan tindak balas akan wujudnya kesan iPhone XR terhadap penjualan produk ini. Seperti yang dilaporkan oleh GSM Arena, iPhone XR telah terjual hingga 9 juta unit pada minggu pembukaannya. Data penjualan diperoleh dari penganalisis Rosenblatt Securities bernama Jun Zhang. Angka ini melepasi ramalan penganalisis yang menganggarkan bahawa iPhone XR akan dijual dalam lingkungan 10 juta unit.

Selain daripada masalah penjualan yang agak mengecewakan, iPhone XR pastinya ada dalam senarai telefon pintar yang perlu mengetahui kelebihan dan kekurangannya. Apa kelebihan dan kekurangan iPhone XR ini? Segera, baca butiran berikut.

Spesifikasi iPhone XR

iPhone XR

 • Keluaran: Oktober, 2018
 • Skrin: LCD IPS 6.1 inci.

 • Resolusi Skrin: 828 x 1792 piksel, nisbah 19.5: 9 (kepadatan ~ 326 ppi)
 • Chipset: Apple A12 Bionic (7 nm)
 • CPU: Hexa-core (2x Vortex + 4x Tempest)
 • GPU: GPU Apple (grafik 4 teras)
 • Memori Dalaman: 64/128/256 GB, RAM 3GB
 • Ingatan Luaran: Tiada
 • Kamera Belakang: 12 MP, f / 1.8, 26mm (lebar), 1 / 2.55 ″, 1.4µm, OIS, PDAF
 • Kamera Depan: 7 MP, f / 2.2, 32mm (standard)
 • Bateri: Bateri Li-Ion 2942 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Kelebihan iPhone XR

1. Badan yang Hebat dan Skrin yang Baik

iPhone XR

Seperti kebanyakan telefon iPhone lain, iPhone XR hadir dengan reka bentuk yang kelihatan premium dan mengagumkan. Dengan badan nipis yang terbuat dari kaca dan bingkai aluminium seri 7000, iPhone XR juga dibalut dengan pilihan warna misc yang berbeza, seperti hitam, merah, kuning, biru, dan karang (gabungan warna merah jambu dan oren).

iPhone XR juga dilengkapi dengan resolusi layar 828 x 1792 piksel dan mempunyai nisbah 19.5: 9. Ia juga disokong oleh kepadatan piksel yang cukup tinggi, iaitu ~ 326 ppi. Skrin telefon pintar ini juga dilengkapi dengan fitur multitouch , anti gores, lapisan oleofobik untuk perlindungan skrin, dan teknologi nada-Sejati .

Ukuran skrin yang dibawa oleh iPhone XR juga cukup lebar, iaitu 6.1 inci. Ditambah pula dengan teknologi skrin yang agak tinggi, maka pengalaman seperti menonton video, membaca berita, bermain permainan, dan banyak lagi akan menjadi lebih menarik.

2. Prestasi dan Kepantasan Super

Apple A12 Bionic

iPhone XR menawarkan pengguna dengan prestasi dan kepantasan super tanpa perlu risau akan ketinggalan . Ini kerana iPhone XR dilengkapi dengan chipset Apple A12 Bionic dengan teknologi proses 7nm. CPU iPhone XR juga dilengkapi dengan pemproses sepuluh teras. Selain itu, telefon pintar ini juga menggunakan GPU Apple dengan grafik empat teras.

Bagaimana prestasi A12 Bionic? GSMArena telah mengkaji iPhone XR dan menguji iPhone XR dengan aplikasi  penanda aras  Geekbench. Geekbench ini mengira prestasi CPU di dalamnya. IPhone XR mendapat skor Geekbench untuk  multiscore  dan  singlecore  yang cukup baik seperti yang ditunjukkan dalam gambar berikut.

Geekbench 4.1 multicore iPhone XRGeekbench 4.1 singlecore iPhone XR

Dilihat dari gambar di atas, skor prestasi CPU yang diperoleh iPhone XR masih cukup tinggi, malah boleh melebihi iPhone XS Max. Berbanding dengan telefon Android perbezaan prestasi sangat jelas. Telefon iPhone 8 masih boleh lebih unggul berbanding telefon yang lebih baru (dalam kes ini: Samsung Galaxy Note9 dan Huawei Mate 20 Pro).

Prestasi pemproses A12 Bionic jelas lebih unggul. Sekarang bagaimana prestasi GPU dijumpai di A12 Bionic? Cukup periksa hasil  penanda aras yang  dibuat oleh GSMArena menggunakan GFX 3.1 ( Bencmark  secara khusus mengira prestasi GPU) di bawah.

GFX 3.1 Manhattan iPhone XR (OFFSCREEN)GFX 3.1 Manhattan iPhone XR (ONSCREEN)

Nampaknya prestasi pemproses grafik di A12 Bionic cukup unggul. Walaupun untuk ujian di  skrin,  prestasi telefon ini setanding dengan adik-beradiknya, iPhone XS dan iPhone XS Max.

Mengenai prestasi iPhone XR yang setaraf dengan abangnya juga didedahkan oleh laman T3.com. Menurut T3.com, walaupun iPhone XR hanya dilengkapi dengan RAM 3 GB (iPhone XS dan iPhone XS Max membawa RAM 4 GB), prestasi iPhone XR tidak jauh berbeza. Prestasi telefon ini cukup responsif dan sangat pantas.

Tomsguide.com juga menilai prestasi iPhone XR cukup pantas. Pembukaan permainan seperti Tekken hanya memakan masa sekitar 12.3 saat. Masa perjalanan ini lebih pantas daripada Google Pixel 3 XL, yang memerlukan 21 saat untuk membuka permainan Tekken.

Selain perkakasan yang  baik, prestasi iPhone XR juga dipengaruhi oleh sistem operasi pada telefon ini. Penggunaan sistem operasi terbaru pada iPhone XR, iOS 12, juga memberi kesan terhadap penggunaan kuasa bateri yang rendah. Dan juga iOS 12 dibuat dengan banyak ciri dan prestasi yang lebih baik berbanding dengan iOS sebelumnya.

3. Ingatan Besar

Ram

IPhone XR pastinya memahami keperluan penggunanya hari ini. Oleh itu, Apple memberikan memori dalaman yang cukup besar pada iPhone XR. Telefon pintar ini dilengkapi dengan tiga pilihan memori dalaman, iaitu 64 GB, 128 GB, dan 256 GB. Walaupun saiz RAM yang ditawarkan masih sama, iaitu 3 GB.

Dengan memori yang cukup besar ini, anda tidak perlu risau tentang gangguan semasa melakukan pelbagai tugas . Selain itu, anda juga boleh menyimpan banyak fail (malah yang besar seperti filem) di ruang memori dalaman iPhone XR yang luas.

4. Kamera Belakang yang Memuaskan

Kamera Belakang iPhone XR

Untuk memuaskan pengguna dalam mengambil gambar, iPhone XR telah dilengkapi dengan kamera utama beresolusi 12 MP dengan bukaan 1.8f dan lensa 26mm. Untuk menjadikan gambar atau foto dapat dilihat dengan jelas, Apple menyertakan teknologi sokongan lain, seperti OIS ( Optical Image Stabilization) dan PDAF ( Fasa Deteksi Auto Fokus ).

Apakah kualiti pemasangan kamera belakang? Pertimbangkan beberapa contoh gambar berikut.

Rakaman kamera belakang iPhone XRRakaman kamera belakang iPhone XRRakaman kamera belakang iPhone XR

Dilihat dari gambar, kualiti tangkapan kamera iPhone XR cukup bagus, walaupun dalam keadaan cahaya rendah. Hasil gambar, menurut GSMArena, tajam, mempunyai kontras yang baik, dan tahap  kebisingan  yang dapat dikendalikan menjadi lebih minimum.

Tangkapan kamera dengan kualiti cahaya rendah yang baik nampaknya dibantu oleh satu ciri. Ciri ini dinamakan  lampu kilat dwi-nada Quad-LED dan HDR (foto / panorama). Ciri ini disediakan oleh Apple untuk menghasilkan gambar yang menakjubkan (dan membantu menangkap gambar berkualiti dalam keadaan cahaya rendah).

5 kalis air dan habuk

IP67

Dengan pensijilan IP67, iPhone XR bermaksud ia tahan habuk atau air (hingga kedalaman 1 meter selama 30 minit). Pelepasan iPhone XR seiring dengan kedatangan musim hujan di Indonesia tentunya merupakan nilai tambah untuk dapat mencadangkan telefon pintar ini. Ini kerana anda tidak perlu lagi risau apabila iPhone XR terkena percikan hujan.

Kekurangan iPhone XR

1. Tidak Menyokong Memori Luaran

Ingatan

Walaupun dilengkapi dengan memori dalaman yang besar, sebenarnya iPhone XR tidak menyokong penambahan memori luaran. Ini mungkin tidak menguntungkan bagi sesetengah pengguna, kerana kadang-kadang memori tambahan juga diperlukan ketika memori dalaman penuh.

2. Tiada Lubang Jack 3.5mm

Jack

iPhone XR juga nampaknya tidak menyokong penggunaan Jack Jack 3.5mm. Ini tentu membuatkan pengguna harus menyesuaikan diri lagi dengan penggunaan alat dengar tanpa wayar. Walaupun trend kehilangan Jack Audio 3.5mm telah diikuti oleh vendor telefon pintar lain, tetapi tidak sedikit pengguna telefon pintar yang mahukan lubang itu tetap ada.

3. Tiada Radio FM

Aplikasi iPhone

Sebilangan pengguna telefon pintar mungkin masih biasa dengan radio FM. Tetapi jika anda membeli iPhone XR maka ia tidak dapat dilakukan lagi. Salam atau siaran berita radio FM akan hilang dari hidup anda jika anda membeli iPhone XR.

4. Bateri yang Tidak Boleh Dibuang

Bateri iPhone

Apabila bateri telefon bimbit kami mengalami penurunan kualiti kuasa, maka salah satu cara untuk memperbaikinya adalah dengan menggantinya. Untuk mengganti bateri telefon bimbit syaratnya ialah bateri telefon bimbit itu sendiri dapat dikeluarkan. Sayangnya bateri iPhone XR nampaknya tidak boleh ditanggalkan atau anda akan menghadapi kesukaran ketika ingin menggantinya.

5. Tiada Cap Jari

Cap Jari Apple

Pada masa ini pengguna telefon pintar sudah biasa dengan Cap Jari sekiranya mereka ingin mengunci dan mengamankan telefon bimbit mereka. Hanya dengan meletakkan cap jari pada sensor Sidik Jari, telefon akan terkunci dengan cepat. Tetapi ia tidak dapat dilakukan lagi pada iPhone XR. Sebaliknya anda mesti menggunakan Face ID untuk membuka kunci dan mengunci telefon pintar anda.

Kesimpulannya

Ketiadaan ciri Jack Audio 3.5mm dan cap jari juga memerlukan pengguna untuk menyesuaikan diri dengan teknologi lain yang dibawa oleh iPhone XR, iaitu set kepala tanpa wayar dan Face ID. Oleh itu, jika anda tidak bersedia menerima perubahan teknologi pada telefon bimbit yang anda gunakan, maka anda harus menangguhkan membeli iPhone XR. Terutama jika anda tahu bahawa harga telefon ini tidak murah.

Telefon bimbit iPhone XR berharga dengan harga yang cukup tinggi, bermula dari US $ 749. Sekiranya anda melihat spesifikasi yang ditawarkan, jelas iPhone XR agak mahal bagi kebanyakan orang. Bagi mereka yang mempunyai dana yang cukup dan nama Apple memberikan  prestij  kepada gaya hidup, jelas harganya tidak akan menjadi masalah.

Berminat dengan iPhone XR? Sekiranya anda berminat untuk membeli telefon pintar terbaru Apple, anda boleh membuat pembelian di kedai dalam talian melalui pautan berikut.

Sekiranya anda tidak berminat dengan iPhone XR, dan lebih berminat dengan telefon Android yang harganya tidak jauh berbeza dengan iPhone XR, maka anda melihat telefon bimbit seperti Samsung Galaxy S9 + atau Huawe P20 Pro. Anda boleh membaca perincian kelebihan dan kekurangan Samsung Galaxy S9 + atau kelebihan dan kekurangan Huawei P20 Pro terlebih dahulu.