10 Kelebihan dan Kekurangan Apple iPad Pro 12.9 (2018)

Pada bulan November 2018, jenama terkenal dari tanah Uncle Sam, Apple, mengeluarkan salah satu produk tablet mereka, iaitu Apple iPad Pro 12.9 (2018). Peranti ini membawa banyak kelebihan berbanding pesaingnya, seperti penggunaan chipset Apple A12X Bionic kelas pertama yang mampu memberikan prestasi peranti yang sangat pantas.

Selain itu, layar selebar 12,9 inci telah disematkan dengan teknologi Apple ProMotion yang menghadirkan animasi yang lebih halus. Perkara yang menarik mengenai Apple iPad Pro 12.9 ialah kehadiran Apple Pencil yang menggantikan peranan stylus yang biasanya terdapat pada peranti tablet. Malangnya, Apple Pencil ini dijual secara berasingan.

Oleh kerana peranti ini sangat menarik untuk dibincangkan, artikel ini akan membentangkan artikel mengenai beberapa kelebihan dan kekurangan tablet ini. Sebelum melangkah lebih jauh, periksa terlebih dahulu spesifikasi ringkas Apple iPad Pro 12.9 (2018) di bawah.

Spesifikasi Apple iPad Pro 12.9 (2018)

iPad Pro 2018

 • Keluaran:  November, 2018
 • Skrin: LED IPS dengan lampu latar LED, skrin sentuh kapasitif, warna 16M
 • Resolusi Skrin: 2048 x 2732 piksel, nisbah 4: 3 (~ 265 ppi ketumpatan)
 • Chipset: Apple A12 Bionic (7 nm)
 • CPU: Octa-core (4x Vortex + 4x Tempest)
 • GPU: GPU Apple (grafik 7 teras)
 • Memori Dalaman:  64/256/512 GB atau 1 TB, 6 GB RAM
 • Ingatan Luaran: Tiada
 • Kamera Belakang: 12 MP, f / 1.8, 1/3 ″, PDAF
 • Kamera Depan: 7 MP, f / 2.2, 32mm (standard)
 • Bateri: Baterai Li-Po yang tidak boleh ditanggalkan (36.71 Wh)

Kelebihan Apple iPad Pro 12.9 (2018)

1. Persembahan WOW

Apple-iPad-Pro-2018-A12X-Bionic

Penggunaan chipset Apple A12X Bionic dengan proses pembuatan 7 nanometer ternyata menghasilkan prestasi pantas yang luar biasa. Pemproses terdiri daripada lapan teras (4x Vortex + 4x Tempest), yang merupakan empat prestasi teras dan empat teras kecekapan tinggi.

Manakala GPU yang disematkan adalah GPU Apple. GPU ini mempunyai tujuh teras grafik yang menjanjikan prestasi dua kali ganda berbanding pemproses A10X pada iPad Pro generasi sebelumnya.

Kualiti prestasi Apple iPad Pro 12.9 (2018) dapat dilihat dari hasil pengujian menggunakan Geekbench 4 yang mengukur prestasi keseluruhan tablet. Ujian dilakukan dengan tiga tablet lain, iaitu Microsoft Surface Pro 6 yang menggunakan CPU Core i5, Dell XPS 13 dengan Core i7, dan Galaxy Book 2 dengan Qualcomm Snapdragon 850.

Prestasi keseluruhan keempat-empat tablet menunjukkan bahawa Apple iPad Pro 12.9 masih sangat hebat dengan kekuatannya. Malah Samsung Galaxy Book 2 nampaknya tidak sepadan dengan iPad Pro 12.9 (2018) ini. Berikut adalah keputusan ujian (bilangan yang lebih besar bermaksud lebih baik).

iPad Pro 2018 Geekbench

Dari segi melakukan penyuntingan video dan foto, Apple iPad Pro 12.9 masih menunjukkan taringnya sebagai pemegang prestasi tertinggi. Berikut ini adalah hasil transkoding video 4K selama 12 minit ke ukuran 1080p menggunakan Adobe Rush (kurang masa bermaksud lebih baik).

Skor Penyuntingan Video iPad Pro 2018

OS yang digunakan oleh Apple iPad Pro 12.9 (2018) adalah iOS 12. Sistem operasi ini kemudiannya dapat ditingkatkan ke iOS 12.1. Sistem operasi iOS 12 ini membawa banyak kelebihan untuk penggunaan iPad Pro setiap hari.

Sistem operasi ini juga sesuai untuk kerja dan hiburan. Contohnya meningkatkan FaceTime, melicinkan dan mempercepat Augmented Reality, memberitahu pengguna berapa banyak masa yang dihabiskan untuk menatap skrin tablet, dan lain-lain.

2. Ketahanan Lebih Lama

Hayat Bateri iPad Pro

Menurut pengujian jangka hayat bateri yang dilakukan oleh Laptop Mag, bateri Apple iPad Pro 12.9 dapat bertahan hingga 13 jam 14 minit. Jika dibandingkan dengan Samsung Galaxy Book 2 atau Microsoft Surface Pro 6, ketahanan iPad Pro 12.9 adalah yang tertinggi. Malah perbezaan antara ketiganya mencapai dua hingga empat jam.

Ujian di atas didasarkan pada penggunaan tablet untuk melayari di dunia maya secara berterusan melalui rangkaian Wi-Fi. Manakala tahap kecerahan skrin yang digunakan ialah 150 nits. Perbandingannya dapat dilihat pada gambar di atas.

3. Ruang Penyimpanan Sangat Besar

1 TB

Apple iPad Pro 12.9 (2018) menyokong kapasiti ruang simpanan sehingga 1 TB. Apple menawarkan empat versi memori dalaman atau ROM pada iPad Pro 2018, iaitu 64, 256, 512 GB atau 1 TB.

Bagi RAM itu sendiri, hanya ada satu varian, yaitu 6 GB. Dengan sokongan ruang simpanan yang begitu besar, hasil kerja yang tersimpan juga dapat lebih banyak.

Oleh kerana variasi ROM berbeza, harga yang ditawarkan berbeza. Penasaran dengan harganya? Anda boleh menyemak senarai harga Apple iPad Pro 12.9 (2018) yang tersenarai di laman web rasmi Apple (bila-bila masa harganya boleh berubah) di pautan ini.

4. Skrin Lebih Baik Dilihat

Paparan Pro Pro

Dengan rentang skrin yang mencapai 12.9 inci, pengalaman bekerja atau multimedia dengan iPad Pro 12.9 dapat sangat menggembirakan. Resolusi skrin tablet ini adalah 2048 x 2732 piksel dengan nisbah 4: 3 dan mempunyai kepadatan piksel ~ 265 ppi. Panel paparan yang digunakannya adalah LCD IPS LED dengan lampu latar 16 juta warna.

Layar iPad Pro 12.9 menggunakan teknologi ProMotion Apple, yang dapat menampilkan animasi yang lebih lancar dalam bermain permainan dan menonton video. Selain itu, ada juga teknologi True Tone yang dapat membuat gambar tampak lebih semula jadi (dengan mengubah suhu warna pada layar berdasarkan pencahayaan sekitar).

5. Sektor Kamera yang Cukup Baik

Kamera Pro iPad

Mungkin akan menjadi sedikit tidak selesa ketika menggunakan kamera Apple iPad Pro 12.9 untuk mengambil gambar. Cuba bayangkan apa yang difikirkan oleh orang lain semasa mengambil gambar diri sendiri dengan peranti tablet yang luas ini. Menyenangkan, bukan?

Tetapi perlu diketahui bahawa hasil tangkapan kamera tablet ini tidak seburuk yang dibayangkan. Kamera utama adalah sensor resolusi 12 MP dengan aperture atau f / 1.8 aperture dan ciri PDAF (Fasa Deteksi Auto-Fokus). Ciri lain yang melengkapkan sektor kamera utama tablet adalah flash dwi-nada Quad-LED dan ciri HDR pintar seperti yang dikeluarkan oleh iPhone terbaru.

Tangkapan dari kamera belakang Apple iPad Pro 12.9 kelihatan tajam dan perinciannya cukup bagus, terutama ketika foto diambil dalam keadaan cahaya yang mencukupi. Kerana beberapa sebab, kamera belakang tablet tidak menyokong Mode Potret. Tahap tertinggi untuk rakaman video dengan kamera utama ini adalah [dilindungi e-mel] / 60fps.

Bahagian kamera iPad Pro 12.9 (2018) adalah kamera beresolusi 7 MP dengan bukaan f / 2.2 dan lensa standard 32mm. Kamera depan ini dapat menggunakan Mode Potret dengan menghasilkan foto dengan kesan bokeh.

Ciri-ciri yang melengkapkan kamera tablet selfie ini termasuk Deteksi Wajah, HDR, dan panorama. Foto-foto sektor kamera depan iPad Pro 12.9 juga cukup memberangsangkan.

6. Audio Berkurang

Audio Pro iPad

Terdapat 4 pembesar suara yang disertakan dalam iPad Pro 12.9 ini. Semasa digunakan untuk memainkan lagu, suara yang dihasilkan menghasilkan suara yang jelas dan keras. Dengan sistem audio seperti ini, penalaan muzik melalui iPad Pro 12.9 cukup untuk membuat bilik tidur kabur.

Apple iPad Pro 12.9 (2018) juga terdiri daripada 5 mikrofon. Ini sangat berguna semasa membuat panggilan FaceTime dan juga untuk mengemukakan pelbagai soalan kepada pembantu peribadi Siri. Dengan banyak mikrofon, Siri dapat mendengar apa yang diminta dari jarak beberapa meter (mengikut hasil ujian yang dilakukan oleh Laptop Mag).

7. Terdapat ID WajahID Wajah iPad Pro

Sensor biometrik yang digunakan oleh Apple iPad Pro 12.9 (2018) adalah pengimbas wajah atau ID Wajah yang menggantikan sensor Cap Jari biasa yang terdapat pada butang Laman Utama. Muka ini berfungsi dengan sangat pantas. Kamera pengimbas terletak di bahagian atas ketika iPad dipegang secara menegak atau tegak. ID Wajah ini juga dapat digunakan untuk mengesahkan pembelian atau kata laluan.

Kekurangan Apple iPad Pro 12.9 (2018)

1. Harga terlalu mahal

Harga iPad Pro

Bagi sebilangan orang di negara ini, harga Apple iPad Pro 12.9 (2018) boleh dikatakan terlalu mahal! Harga terendah yang ditawarkan oleh Apple di laman web rasminya ialah $ 999 dolar AS. Untuk versi Wi-Fi dan Wi-Fi plus Cellular juga dijual dengan perbezaan yang besar.

Harga itu tidak termasuk aksesori yang diperlukan untuk menyokong pekerjaan yang lebih mudah seperti Pensil Apple yang direka bentuk semula (dengan harga $ 129 atau sekitar Rp 1,8 juta) dan Papan Kekunci Pintar untuk mengetik di luar layar (dengan harga $ 179 - $ 199 atau sekitar Rp 2,5 - Rp. 2.9 juta).

Jadi, lebih baik membeli komputer riba spesifikasi dewa atau membeli iPad Pro 12.9 2018? Sekiranya anda adalah "Sultan", anda tidak akan bingung dengan harganya kerana "sultan" dapat membeli keduanya.

2. Tidak Menyokong Pengecasan Pantas

Pengecasan Pantas

Alat kawalan tablet ini dapat bertahan lebih lama, tetapi salah satu kekurangannya ialah ia belum menyokong teknologi pengecasan pantas. Untuk penilaian kasar yang dilakukan oleh Mag Laptop, bateri Apple iPad Pro 12.9 (2018) dapat dicas hingga 20% hanya dalam satu jam. Jadi, anda boleh membayangkan berapa lama masa untuk mengecas sepenuhnya peranti ini.

Selain itu, kabel kuasa yang termasuk dalam pakej penjualan juga terasa pendek, yang panjangnya hanya satu meter. Namun, Apple juga menjual kabel USB-C sepanjang dua meter dengan harga yang cukup mahal, iaitu $ 19 atau sekitar Rp 270 ribu. Oleh itu, jika anda ingin merasa selesa semasa mengecas, pengguna harus menghabiskan dompet mereka semula.

3. Tiada Slot Memori dan Jack Audio

Kapasiti penyimpanan yang disediakan oleh Apple pada iPad Pro 12.9 (2018) memang mempunyai beberapa varian hingga 1 TB. Walau bagaimanapun, ketiadaan slot memori luaran pada peranti super cepat ini boleh menjadi masalah.

Masalah ini boleh mempengaruhi sebilangan pengguna mereka pada masa akan datang (terutamanya mereka yang memilih varian 64GB). Selain itu, soket audio 3.5 mm juga telah hilang dari peranti ini.

Kesimpulannya

Apple iPad Pro 12.9 (2018) adalah peranti yang dapat berfungsi dengan sangat pantas. Melakukan kerja dengan tablet ini boleh sangat membantu. Hampir semua yang ditawarkan oleh peranti ini memang boleh memanjakan penggunanya, seperti jangka hayat bateri yang baik, teknologi Apple ProMotion yang menjadikan akses skrin selesa, pembesar suara kabur, dan banyak lagi.

Harga yang ditawarkan oleh Apple untuk iPad Pro 12.9 2018 sememangnya boleh dikatakan terlalu tinggi untuk sesetengah orang. Namun, itulah harga yang sesuai dengan jenama besar seperti Apple. Dan mereka juga menawarkan teknologi terbaik untuk peranti ini.

Sekiranya anda benar-benar memerlukan tablet serba boleh dengan kemampuan di luar komputer riba, anda boleh lirik iPad Pro 12.9 2018 ini. Anda boleh mendapatkan produk ini sendiri di Bukalapak dengan kisaran harga Rp 20 juta. Berminat? Sekiranya berminat dengan iPad Pro 12.9 2018, sila beli di pautan ini.